Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kasza Zsuzsanna

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat és sok helyen olvashatunk a pszichodrámáról, szép és okos elméleteket, most egy személyes vallomáson keresztül szeretném bemutatni, hogy nekem mit jelent a dráma. 25 éve kezdődött a szerelem, bár elég viharosan. Összetörten, válás után, rengeteg problémával, kétséggel, bizonytalansággal…..
„A kérdés sosem az, hogy miért a függőség, hanem mindig az, hogy miért a fájdalom.” Hiszen tudjuk, hogy a függőség csak egy tünet. Tudjuk, hogy gyermekkorra vezethető vissza szülő/nevelő-gyerek kapcsolatra. Valami hiányra, konfliktusra, fájdalomra, stresszkezelésre. Hiányzik a megoldás! De nézzük…..
A burn-out szindróma egyre szélesebb körben ismert jelenség. A burn-out, azaz kiégés a szindróma szakmai definíciója szerint jellemzően akkor jelentkezik, amikor a szakmai vágyaink, célkitűzéseink és törekvéseink nincsenek összhangban a szakmai környezet adta feltételekkel,…..
Mindjárt szülünk!  Rövid utazás az anyatejes táplálás körül   Miért gondolja az anyák egy része úgy, hogy ha törik, ha szakad, kizárólag anyatejjel táplálják a babájukat, miért gondolják mások úgy, hogy ők ebből nem csinálnak „ügyet”, lesz, ahogy lesz, és miért határozzák el megint mások, hogy ők…..
  1995-ben Judith Teszáry és tizennyolc tanítványa részt vett Zerka Moreno workshop-ján William Lakes-ben  (Upstate New York) és Pouhkeepsi-ben a beaconi Moreno színpadon. A harmadik napon Zerka meglepte a csoportot „A vadludak tanításával”. 2016 szeptember 19-i halála után, Rá emlékezve ezt az…..
Nemrég a Budai Pszichológus Központ csapatához egy kiváló új szakember, Kiss György Ádám, aki elsősorban akcióközpontú coaching-gal, szupervízióval foglalkozik. Megkértük őt , hogy néhány kérdésünk mentén mutassa be azokat a területeket, amelyeknek szakértőjeként tisztelhetjük őt ( több könyv, cikk,…..
„Azt hittem ha gyerekünk lesz jobb lesz a házasságunk.” Elhanyagoltság érzése, érzelmi elhidegülés, intimitás hiánya, állandósult párkapcsolati problémák, szülőkkel való kapcsolat megromlása. A gyermek megszületésekor az addig férj és feleségként élő pár apává és anyává válik. Ez nemcsak a…..
  A gyermekvállalás és családalapítás egy párkapcsolatban rendszerint a házasságot követő intenzív és szimbiotikusan éveket követően szokott megjelenni, amikor a két fél közül az egyik, vagy mindkettő úgy érzi kapcsolatuk szülőként még teljesebbé válna. Ennek nehézségei sokféleképpen…..
A kényszeres személyiségzavar jellemzői A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés olyan átfogó tartós és rugalmatlan mintázata,mely jelentősen eltér a kultúra, a környezet elvárásaitól. Ez a rugalmatlanság gyakran pszichés sérüléseket, interperszonális vagy munkahelyi konfliktusokban…..
A szorongó, elkerülő személyiségzavar jellemzői A szorongó, elkerülő személyiségzavarban szenvedő embert a feszültség, bizalmatlanság, bizonytalanság, csökkentértékűség jellemzi. Állandó sóvárgás a szeretet, és elfogadás után. Túlérzékenység az elutasítással és kritikával szemben. Korlátozott…..
Teátrális, eltúlzott, felszínes érzelmek rabságában! Az ember személyiségét a belső élmények, tulajdonságok, motivációik és a külső megnyilvánulások olyan sajátos és tartós mintázata alkotja, mely lehetővé teszi, hogy viselkedésünk, gondolataink, érzelmi megnyilvánulásaink bejósolhatóak és…..
Bizalmatlanság, gyanakvás, ártó szándékok fogságában. Az ember személyiségét a belső élmények, tulajdonságok, motivációik és a külső megnyilvánulások olyan sajátos és tartós mintázata alkotja, mely lehetővé teszi, hogy viselkedésünk, gondolataink, érzelmi megnyilvánulásaink bejósolhatóak és…..
Életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. A munkahelyen ugyanúgy, ahogy a családban azok a kialakult viszonyulási minták határozzák meg a viselkedésünket, amelyek a személyes életünkben. A munkahelyen megjelen lelki problémák nagyon sok esetben olyan mélyebb gyökerekre vezethetők vissza, melyek…..
Pszichés problémák esetén pszichiáter szakorvoshoz és/vagy pszichoterapeutához, klinikai szakpszichológushoz fordulhatunk. A választás függ a probléma súlyosságától, jellegétől és attól, hogy mennyire visel meg minket, mennyire van jelen mindennapjainkban. Mi a különbség az említett szakemberek…..
A mai cikkünkben folytatjuk a múlt heti beszélgetést Kasza Zsuzsannával és Kiss György Ádámmal a pszichodrámáról és a playback módszerről..
„Kettőnk találkozása: szemtől szemben, egymásnak arccal. És ha már közel vagyunk, kölcsönveszem szemedet, hogy az enyém helyébe tegyem, kölcsönveszed szememet, hogy a tiéd helyébe tedd, és akkor Én a Te szemeddel foglak látni téged, és Te az Én szememmel fogsz látni engem.” Jakob L. Moreno..
A Dívány Merhán Mónikával, a Budai Pszichológiai Központ klinikai szakpszichológusával beszélgetett arról, hogy mi mindentől fél az ember manapság, és mit tehetünk, ha az aggodalom kóros rettegésbe csap át.   Egyes idegkutatók szerint az ember a legnyugtalanabb élőlény, hiszen gondolkodással és…..
  Mit tehetünk a gyógyulásunkért?  A gyógyulás több mint élettani folyamat. A beteg és a család tevékenyen részt vehet a gyógyulásban. Ez odaadást, összehangolt csoportmunkát igényel a család minden egyes tagja részéről a betegség lehető legjobb kimenetele érdekében.…..
Ahogy a technológia egyre jobban áthatja életünk minden részét, egyre fontosabb kérdés, hogyan kezeljük az internethasználatot családunkban. Mit tehetünk olyankor, amikor a számítógép előtt töltött idő produktív tevékenységből valami egészségtelenné válik? Ebben segít…..
A diagnózis. Amikor megtudtam, hogy Édesanyámnál rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, sokkot kaptam. A világ zajlott körülöttem, de én megdermedtem ebben a rémületben, és képtelen voltam érzelmi reakciót kifejezni. Tudtam a dolgom, melyet gépiesen tettem: azonnal…..