Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oroszgv

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egyistenhívő vallások vajon mennyiben képesek a vallási sokféleség eltűrésére? Mit kezd a vallásszabadság jogi kategóriájával a radikális iszlám vagy a fundamentalista kereszténység?  Szerző: Orosz Gábor Viktor A párizsi terrortámadások tragédiájának tanulsága, hogy a vallásközi párbeszéd nem…..
oroszgv 2015.11.16 08:42:58
Köszönöm az észrevételeket! Még két adalék :)

1. A vallásokról alkotott elméletével kapcsolatban John Hick vallásfilozófus kopernikuszi fordulatot emleget, amelynek lényege, hogy a vallásoknak nem önmagukat kell a középpontba helyezniük, hanem látniuk kell, hogy különböző észlelési és tapasztalási formákat képviselve keringenek az önmagában véve megismerhetetlen Isten (vagy Hick idővel meggyökeresedett kifejezésével: a végső valóság) körül.
A vallási tapasztalatformák Hick szerint a noumenális isteni valóságnak csupán fenomenális formáihoz kapcsolódnak, a vallások eltérő elgondolásai pedig egyetlen alapvető téma variációinak tekinthetők, mind arra vonatkoznak, hogy miként „alakulhat át az emberi egzisztencia az önközpontúságból a Valóságban központosuló létformává”.
2. És egy idézet Gábor Györgytől, akinek álláspontja ugyancsak megfontolandó: "az exkluzivista igazságfogalom a vallások lényegét jelenti, kizárólag a híveknek – a körülmetélés vagy a keresztség etc. által beavatottaknak – megadatott különleges pozíciót és irányultságot, amelynek feladása egyenlő lenne a saját tradíciónak mint „esetlegesnek” a deklarálásával s a vallási hagyomány (ön)felszámolásával. A vallásokból fakadó tolerancia a vallások teljes önfelszámolásához s egyfajta teológiai leszereléshez, azaz utópisztikus vallásközi béketárgyalásokhoz vezethetne el csupán..."
oroszgv 2015.11.16 08:42:59
@patkányarcúáginéni: Ha ezt indokokkal is alátámasztja, akkor akár még el is fogadom... de inkább mutasson rá azokra gondolataimra, amelyek Ön szerint tévesek.