Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szöszi_Attila

52 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Múlt hónap 10-én végeztük az atkaírtást. Az atka igen veszélyes ellensége méheinknek, kb. olyan lehet nekik, mintha rajtunk ékszerteknős nagyságú kullancsok lennének.Szívják a méh vérét, igen nehéz őket írtani; már a méhsejtben benne vannak és mire kikel a dolgozó, már a…..
Szöszi_Attila 2009.06.16 22:06:29
Szöszi_Attila 2011.01.27 19:15:38
@bogaras postás: Télen nem irtunk atkát, ősszel és főhordás után viszont mindenképpen.
Hétvégén a méhészegyesülettel meglátogattunk egy profi méhészt, tőle származik a fenti idézet. 430 családdal méhészkedik rakodó rendszerű kaptárban. Termelés mellett mézpalackozással is foglalkozik, ennek kapcsán mondta a fenti mondatot, ami megragadt bennem. A nagyobb…..
Szöszi_Attila 2010.08.25 14:26:57
@G. András:

Akácvirágzás előtt drágák a méhcsaládok, viszont már abban az évben profitot termelnek. Áprilisban vagy május elején mindenképp költségesebb a vásárlás, nyár közepén, vagy augusztusban már olcsóbb, viszont a te felelősséged lesz szakszerűen beteleltetni a méheket. Átlagban 20 e ft körül van egy méhcsalád, kaptár 15 e ft, tól-függ milyet veszel, használtat/újat, rakodót/fekvőt, (apróhirdetésben 7-8 e ft-ért is szokott lenni használható kaptár).

Az én véleményem az, hogy akác utáni rajokkal érdemes kezdeni, mert azok olcsóbbak és fiatal anyával nagyon intenzíven fejlődnek, építenek, ha elég gondot fordítasz rájuk, nem nehéz felkészíteni őket télére.
***
Érdemes eltölteni egy évet, igen. Úgy érdemes, hogy megbeszéled az adott méhésszel, hogy a munkálatokhoz mész segíteni, (van akivel meg is lehet egyezni, hogy munkabérbe ad neked rajokat)

tavaszi vizsgálat, etetések, anyazárás, atkairtás, pergetések, vándorlás, telelési előkészületek stb. Mindezek közben beszélgettek, konkrétan látod mit kell csinálni, te is aktívan csinálod. Ez így helyes, és hatásos.
***
10 éve méhészkedünk, én aktívan 6 éve asszisztálok apámnak mindenben.

Köszönöm a visszajelzésedet, örülök, hogy érdemes írnom a blogot. Szívesen válaszolok a jövőben is bármilyen kérdésre!
Szöszi_Attila 2010.09.13 22:51:44
@Henge: Helló!

Felkeresheted a post-ban említett méhészt, elvileg fogadnia kell valamikor:

www.omme.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=143

Az ő a méhészete Solt városában található és ugye mérföldekkel előttünk jár szóval az "ipari méhészkedésről" többet tud mint én.

Válaszolok a kérdéseidre, csak írj egy mail-címet, mert ide elég hosszú lenne.

Üdv.:
Attila
Jelenleg az etetés vége felé járunk, erről korábbi írásban lehet tájékozódni. 1:1-es cukorszörpöt alkalmazunk mint mindig.   Az etetés az esti órákban végzendő, a napi tevékenység ezért kibővül a kaptárkészítéssel. Egy két új megoldást láthattok a képeken. A…..
Van egy egyszerűen elkészíthető kaptártípusunk, amit csak katonai kaptárnak hívunk. Ez persze nem azt jelenti hogy terepszínűre van festve, vagy hogy a méhek fullánk helyett aknavetőznének. A kulcsszó az alapanyag.Fater szerzett valahonnan Nyíregyházáról lőszeres / fegyvertartó…..
Szöszi_Attila 2009.06.21 10:02:03
@tlicsauer:
Szia Tamás!

Alapvetően két lehetőséged van kaptárválasztásnál:
1.Rakodó
2.Fekvőkaptár

1. Rakodóval egyszerűbb a pergetés, mert egyben tudod levenni a mézteret, és ha van lefúvókészüléked egy művelettel el is tudod távolítani a méheket a mézes keretekről. Sok fér egy sorba, magas, a méhek állítólag jobban szeretnek felfelé hordani. Jól felszerelt rakodókaptárakkal lehet boldogulni. A probléma a szállítással van. Meg kell oldani, hogy ne essen szét fiókokra a kaptár miközben szállítod, össze kell őket rögzíteni, formája miatt nehezebb pakolni.

Összegzés: Több felszerelés kell, nehéz a vándorlás, egyszerűbb a pergetés.

2. A fekvőkaptár alkalmasabb vándorlásra, 2 ember megfogja, és felteszi az utánfutóra/ teherautóra, akár egymásra több sorban is. Az NB 18 vagy 19 keretes kaptár a legideálisabb, nem túl nagy nem túl kicsi. Kezelni egyszerű de a kereteket csak egyesével tudod kiszedni.

Pergetés sem olyan nagy dolog, kell egy leseprőkészülék, ami nem olyan durva mód drága mint pl. egy motoros permetező. Kevés családnál persze egy ideig elég a kézi kefe.

Én az NB kaptárakat ajánlom, ezeket használjuk évek óta, rakodóval még nem igazán volt dolgom.
Remélem segítségedre voltam, ha még van kérdés, válaszolok szívesen!
Üdv.: Attila

Szöszi_Attila 2010.04.17 15:38:49
@Ferences: Az NB kaptár kereteinek mérete nálunk a köv.:

Felső keretléc: 46 cm X 1,5 cm
Oldalsó k.l.: 35cm X 3,7 cm
Alsó k.l.: 42 cm X 1 cm

Egy 20 keretes kaptár belvilága, amiben a keretek csak egy irányba állnak (a röpnyílás felé):

Szélesség / Hosszúság: 49 X 76 cm

Mélység, ami itt azt a távolságot jelenti amit kaptár aljától a peremig mérünk, amire a keretek felfekszenek: 38 cm.

A mélységhez még hozzájön a 11 cm-s perem, ami a keretek fölötti rész, ahol a szigetelés, műanyagfólia, keretfedő szita van. Estére rakok fel képet, a post-ba, hogy egyértelműbb legyen.
Szöszi_Attila 2010.07.04 21:45:43
@csoktimi: Páran csináljuk lőszeres ládából a kaptárt, viszonylag ritkán látni ilyet, de nem ismeretlen. Egyesek, mint ahogy említettem félnek a használatától.
A méhek jönnek-mennek mint az atom. Nem meglepő, elég sok vadvirág van a környéken. Holnap majd nyitok kaptárt is, ma csak a selyemkóró virágába gabalyodott méhet videóztam le: ..
Szöszi_Attila 2010.07.03 15:22:59
@csoktimi: Szia! Állok rendelkezésedre a szattila@vipmail.hu e-mail címen vagy msn-en (szattila.msn@hotmail.com)! Lehet, hogy meg tudjuk oldani a személyes konzultációt is! Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt!
Természetesen már nincs akácvirág és hosszas tanakodás után arra a döntésre jutottunk, hogy nem pergetünk másodjára. Ami a kaptárban maradt azt ugyan el lehetett volna venni, de nem kockáztattuk a családok fejlődését, mivel jön egy pár hetes szakadék, amikor pangás van és…..
Tegnap befejeztük az első pergetést akácról. Idén nagyon sokat segítettek az eszközök amiket a tavalyi év során szereztünk be, ilyenek az aggregátor, a méhleseprő és a 6 keretes önfordítós pergető. Sokkal hamarabb befejeztük a munkát, egyedül a cudar nyári záporok…..
Lassan itt az ideje az első pergetésnek. A kaptárak nem olyan nehezek mint tavaly voltak, az már biztos, hogy kevesebb lesz valamivel a méz. A hosszan tartó esőzések és hideg idő megtette a magáét. A méhek teljes erőbedobással gyűjtenek. Valószínűleg holnap elintézzük a…..
Még tavasszal lettünk figyelmesek egy magára hagyott anyanevelő kaptárra a méhészetben, aminek anno nyitva lett hagyva a bejárata. Faterom felnyitotta, hogy megnézze maradt-e benne használható keret. Akkor tárult fel előttünk, hogy az anyanevelő nyitva felejtésével otthont…..
Tegnap előtt befejeztük a tisztítópergetést. A mézhozam nem túl nagy, kb. 2kg/család körül lehet, de beteljesítettük a feladatot, így ez a mennyiség sem fog hozzákeveredni az akácmézhez. 2 napja intenzíven hordanak az akácról a méhek. Ma déltől viszont folyamatosan esik az…..
Az akácvirág, ahogyan a tegnap előtt készült kép is mutatja, már egészen nagy, gyufásdoboztól alig kisebb hosszúságú. Ilyenkor már itt az ideje zárni az anyát, tegyétek is meg. Az anyazárás akadozva halad itt, főleg az időjárás miatt. A borongós, változékony időjárás…..
Ha aggódunk a méhcsaládok élelmezése miatt ebben az időszakban, dönthetünk úgy, hogy megetetjük őket cukorlepénnyel. Kicsit ellentmondásos dolog felnyitni ilyen időben a kaptárt, mert a szakirodalom azt mondja, hogy 15 C fok alatt nem szabad ilyet tenni.Azért azt tudni kell, hogy nem…..
Csak lesek milyen dolgokat produkál napjainkban Természet Anyánk. Karácsony első napján 15 fok felett van a hőmérséklet. Most estére meg még valami viharszerű is jön, nehezen viselik ezt néhányan. Eddig még soha nem láttam a méheket decemberben repkedni, remélem nem is gyakran…..
Mivel leesett az első hó, ki kellett látogatni a méhekhez. A hó a kaptár tetején alapesetben nem okoz gondot, de ez nem mondható el a kijáró nyílásról. Ezt baromira el tudja torlaszolni a hó, ha úgy van kialakítva hogy megáll rajta. A torlaszoláson kívül még az lesz a baj a…..
A hétvégén részt kellett vennem egy túrán, a Bükkben. Nincs mese, sportolni kell, ha ebben az életben államvizsgázni akarok. A dolog mindössze annyiban volt érdekes szakmailag, hogy volt szerencsém találkozni egy ottani kollégával Szádalmáson. Szádalmás volt a túra célpontja,…..
A hétvégi jó idő kedvező volt a méhészkedéshez. Elvégeztünk pár alapműveletet: Leszűkítettük a röpnyílásokat, kiszedtük a fölösleges kereteket, amiken sem méz, sem méhek nem voltak. A meleg ősz miatt még látható fiasítás a kereteken, napos petét is láttam, ez…..
Többen kérdezték: mit kell e hónapban tennünk a méhekkel? Pótolnám a hiányosságot. Augusztusban már bőven a télre készülünk, ha kinyitjuk a kaptárt. A szotyi már mindenhol elvirágzott, nálunk bevett szokás, hogy el kell venni a napraforgómézet. Minden fiasítás mentes…..
A pár hónappal ezelőtt megrendelt termelői mézesüveg elért minket is! Végül mindenféle huza-vona nélkül hozzá lehetett jutnunk. A rendelést a térségi méhész egyesületen keresztül intéztük. Ez az üveg biztosítja a 100%-os garanciát, hogy mézet eszik a fogyasztó, nem…..
Jujj...Elképesztő hőség a méhesben. Leülök megpihenni egy jófajta műanyag kerti kanapén, az akácfák árnyékában. Fater párás falú üveget nyújt felém, benne a gyöngyöző hideg sör, ami már optikailag is oltotta a szomjat. Már kezdtem volna habzsolva az orrom alá tölteni és…..
Szöszi_Attila 2009.08.03 20:39:24
@juhász74: Dehogy gáz, nagyon örülök a regisztrálásodnak, ezért jött létre ez a blog! Sikeres méhészkedést és ha bármiben segíthetek, csak írj kommentet, esetleg mail-t!

Üdv.:
Attila
Szöszi_Attila 2009.08.14 17:04:17
@juhász74: Én NONOSZ-t használok, 5300Ft/liter.

900 ml 1:1-es cukorszörp + 1 dl, NONOSZ. 1 család 50 ml oldatot kap, 5 alkalommal. Ha súlyosan fertőzött az állomány, ismételni kell a kezelést.
***
Nagyon hatékony megoldás még a Fumidil B, csak körülményes beszerezni. Állatorvos írhatja fel. 30-47 ezer / 475 gramm. Gyógykezelésnél 90 családra elegendő 1 csomag.(durván 500-600ft/család/kezelés).
***
Mindenképp zsebbenyúlós a dolog.
Az varroa atka elleni védekezésnek folyamatosnak kell lenni. A falapka egy nagyon hatékony módszer jelen időszakban. Egy 15 cm hosszú, 2-3 cm széles, és kb 2-3 mm vastagságú falapkáról van szó, aminek az egyik vége ki van lyukasztva. Legjobb alapanyag az egyszerű nyárfa. Ezeket a…..
Tegnap 820-ért ment el az akácméz. A vegyesméz nem tudom mennyi, nem volt eladható mennyiség. Idén a méz sűrűsége miatt nehezebbek is voltak a hordók a szokásosnál. ..
Akác utáni rutinfeladatokat is sikerrel befejeztük. Ez összesen annyiból állt, hogy a fészket visszahelyeztük eredeti helyére, így az anya átkerült az anyarács túloldalára, a kaptár 12 keretes részébe, így nincs lekorlátozva 6-7 kereten. Az erősebb családok kaptak egy-egy…..
Néha majd töltök fel méhes képeket ide, lehet nézegetni:K É P E K ..
Az erős szél, szárazság és a korai virágzás mellett is sikerült 15,5 hordó mézet elvenni. ez nagyjából 32kg/család átlagot jelent nálunk. Ez az érték valamivel kisebb mint a tavalyi, de ez is nagyszerű a körülményekhez képest. Nagyon sűrű, világos idén az…..
Már folyamatban van a második pergetés akácról. Az akácvirágzás teljes kihasználása miatt többször kell pergetni, általában kétszer, különleges esetben lehet háromszor. Az idei év kettőt fog engedni. Eddigi mézmennyiség elmarad a tavalyitól, az erős szél és a szárazság…..