Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hodaszg

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kivételes gimnázium tömegesen halássza le a jó tanulókat a szomszédos általános iskola negyedikesei közül. Több mint húsz éve látszik, hogy ezzel milyen károkat okoznak, eddig mégsem tettek ellene semmit. Nemsokára kiderül, hogy szándékukban áll-e. ..
hodaszg 2018.05.22 23:23:49
A kérdésfelvetést nagyon jogosnak, azonban az okok és mozgatórugók feltárását elég szűkösnek érzem. Így a megoldási javaslat is eléggé sántít.
A "lehalászás" problémája gyakorlatilag az egész országban mindenhol jelenlévő probléma, alapvetően a nagyon vegyes iskolarendszerből következik, és a rendszerváltás óta egyik kormány sem tudott/mert/akart változtatni rajta. Egy középiskola (akár vallásos, akár nem) ebben a rendszerben abban érdekelt, hogy minél előbb elhalássza a jó tanulókat, különben más teszi meg.
Budakeszin különösen kiélezi ezt az általános helyzetet két adottság:

1. helyben gyakorlatilag nincs alternatívája egyik intézménynek sem (ált.isk szinten ténylegesen nincs más, középisk szinten a Prohi és az NSJG nagyon nem egy ligában játszik), valamint

2. a közlekedési helyzet miatt aki nem helyben jár iskolába, annak extra nagy teher a dugóban ingázás (a legközelebbi iskolák is napi minimális 1,5h kieső idő, 180 napos tanévvel ez 270h, kb 11 nap kidobott idő)

Azaz adott egy országos probléma, ami helyben különösen kiélezett szituációt eredményezett. De ettől még a globális probléma lokális megoldását nem jogos a lokális szereplőktől várni. A szereplők a saját érdeküknek megfelelően cselekszenek. Pontosabban valójában csak az egyik. Mert az állami iskola(rendszer) valójában totálisan a saját érdeke ellen megy. Forráshiány, állandósult anyagi gondok, fluktuáció, jó pedagógusok elvándorlása, bizonytalanság, koncepciótlanság ésatöbbi, megfejelve a területi ellátási kötelezettség miatti pedagógiai problémákkal. Pont a problémásabb gyerekek miatt még inkább kellene a több spec szakember és az alternatív pedagógia lehetősége. Úgy tűnik azonban, hogy az állam nem a saját iskolái mellett van, hanem az egyháziakat tolja, a sajátjait sorvasztja.

Szerintem egy állami iskola lehalászásos problémája nem tekinthető morális kérdésként egy szomszédos iskola szemszögéből. Ha valahonnan az, akkor országos szinten az, de ezen meg csak az állam tud(na) változtatni pl egy egységes iskolarendszer kialakításával és a saját iskolái fejlesztésével. Ennek nem látszanak nyomai.
Ha a Prohi alsó négy osztályt fog egyszer indítani, azt azért teszi, mert ez valamiért neki jó lesz, és ennyi. Én nem látok emellett érveket, hiszen sokkal kényelmesebb pozíció, ha a szomszédban tanítják meg a nebulókat olvasni, számolni, majd amikor már vizsgaképesek, akkor kiválogatják a legjobbakat. Óvodások között mi alapján válogatnának?
És ha mégis úgy döntenek, hogy indítanak alsó négyet, az nem fogja megoldani az állami oktatás siralmas helyzetét se a lehalászást se lokálisan, se globálisan. Max annyi lesz, hogy valahonnan csak lesz végre pénz, hogy bővüljön a város tantermeinek száma, ne csak egy helyben toporogjunk. Persze azért ez az egész városnak mégiscsak valamiféle előrelépés lenne...
A 8102-es főút budakeszi szakasza minden irányban túlterhelt, és fővárosi gyűjtő vagy elkerülő forgalmat bonyolít. Az önkormányzat a Magyar Közútra mutogat, akik viszont nem tesznek semmit. A probléma paradigmaváltást követel Budakeszi közlekedés-szervezésében: le kell válni az országos…..
Mikor lett ilyen fontos a közvilágítás? Vagy az orvosi ellátás? A megkérdezettek fele az utak és járdák felújítására voksolt, lámpákról és orvosi ellátásról szó sem esett. A városvezetők nem a lakossági igények, hanem a saját ötleteik és érdekeik alapján adósítanák el Budakeszit. ..
Elnézést kell kérnem mindenkitől (akik esetleg olvassák a blogot), amiért elmaradoztam az írással, de hát az ember életében vannak prioritások. Amint berendezkedtem az addis-i hostel szobába, amit Haile Selassie királyról nevetek el, vettem egy gyors (és nem utolsó sorban meleg)…..