Regisztráció Blogot indítok
Adatok
redey_s

19 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén is nyárra, talán a nyár legmelegebb részére esik a böjt időszaka. Minden helyi lakos visszasírja a jó kis téli Ramadánt, amikor rövidek a nappalok, azt a néhány órát valahogy csak ki lehet bírni étlen-szomjan az iftárig és máris lehet dorbézolni. Erre körülbelül még…..
Az indulási-érkezési viszontagságok után kissé lassabban és nehézkesebben ment az aklimatizálódás, mint gondoltuk volna. A repülőutat Vince nagyon jól viselte. Liszt Ferihegyen csak közvetlenül az indulás előtt, a járathívó folyamatos karattyolása ébresztette fel, talán azt…..
2011. június 1-én, a sorozat záróvetítésekor készített fotók:A Chemical Singers, az MTA Kémiai Kutatóközpont kémikus énekesei a Liszt Ferenc 2011. emlékév alkalmából Liszt: Pater noster egyházi kórusművét adták elő a filmvetítés előtt. A kép jobb szélén: May…..
A sorozatunk záró filmjeként - rendhagyó módon - egy játékfilmet vetítünk 2011. június 1-én, szerdán 17.30-kor. Heinz Hille 1935-ben készült, Liszt Ferenc életéről szóló Szerelmi álmok című alkotásával találkozhatnak az érdeklődők.Duday Mária grófnő báró Eötvös…..
A május 27-i vetítésünk (Abu Ramla, a Homok Atyja) utáni beszélgetés témája Almásy László Afrika-kutatása volt.Tóth-Szöllős András, a film rendezőjeKasza József, Almásy-kutató..
2011. május 25-én Almásy gróf Afrika-kutatásának nyomdokaiba invitáljuk Önöket. 17.30 órai kezdettel vetítjük Tóth-Szöllős András: Abu Ramla című, 2001-ben készült filmjét.Almásy László neve ismerősen cseng a világ legtöbb országában. Az 1997-ben több Oscar díjat…..
A múltheti (05.18-i), Barlang című filmvetítésünkön készült képek:Szederkényi Júlia, a film rendezője         Havas Gábor szociológus..
2011. május 18-án, szerdán Szederkényi Júlia: Barlang című filmjével találkozhatnak az érdeklődők.Figyelmi gyakorlatok 2009-ben, Európa közepén, Északkelet-Magyarországon. Szederkényi Júlia filmje a romák mindennapi életébe nyújt betekintést nem mindennapi, kevésbé…..
A 2011. május 11-i vetítésünk (Tari János: A fába szorult lélek) utáni beszélgetés során készült képek:Tari János, a Magyar Néprajzi Múzeum főmuzeológusa, a film rendezőjeSzacsvay Éva néprajzkutató, a film szakértője..
2011. május 4-én, az Egy világfi Szegeden című film vetítése után készült képek: Sári Zsuzsa, a film rendezője             Venetianer Pál, az MTA rendes tagja..
Szellemidézés és asztaltáncoltatás. Többek között ezekkel az izgalmas témákkal várjuk az érdeklődőket 2011. május 11-én Tari János: A fába szorult lélek című, ismeretterjesztő alkotására, sorozatunk következő epizódjára.A film a lélek- és szellemhit jelenkori…..
Az április 27-i eseményünk fényképbeszámolója:Purger Tibor, a film rendezője            Meghívott vendégeink: Képes Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársa, Apáthy István, az MTA Központi Fizikai…..
2011. május 4-én, negyedik alkalommal rendezett vetítésünkön Sári Zsuzsa: Egy világfi Szegeden című ötvenperces dokumentumfilmjével találkozhatnak azok, akik ellátogatnak az MTA Kémiai Kutatóközpontjába.A film Szent-Györgyi Albertnek, Nobel-díjas tudósunknak állít…..
2011. április 27-i vetítésünkön az érdeklődők Purger Tibor: Charles Simonyi, a meta utazó című kétrészes dokumentumfilmjének első epizódjával találkozhatnak.Az idén 63 éves szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás kutatója 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia…..
  A 2011. április 20-i filmklub közönsége.  Pálfi Szabolcs, a Ketten egy fészekben című film rendezője.                              Tóth Zsolt Marcell, a Bence + a többi jó madár című film…..
Pálinkás Gábor, az MTA Kémiai Kutatóközpont főigazgatója, a „Tudományos filmklub a Kémiai Kutatóközpontban” című rendezvény fővédnöke nyitotta meg 2011. április 14-én a…..
2011. április 20-i vetítésünkön két ismeretterjesztő filmmel találkozhatnak az érdeklődők. Először Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell által rendezett Bence + a többi jómadár című, többszörös díjnyertes filmjét vetítjük. "Több éve annak, hogy Máté Bence…..
2011. április 14. és június 1. között nyolc alkalommal ismét találkozhat a közönség ritkán látott - esetleg soha nem vetített - érdekességekkel, csemegékkel.Az MTA Kémiai Kutatóközpontjában kerül megrendezésre idén tavasszal az eseménysorozat, melynek során…..
A cikk címe és alcíme ("Húsz év magány - Dominóteóriák a Magyar Tudományos Akadémiáról") sajnos megfejthetetlen metafora ill. asszociáció az írás alapján: dominókat összeillesztünk a megfelelő felületeknél (ilyesmiről nincs szó az írásban) dominóként egymásra…..
redey_s 2008.03.11 16:07:30
Ajánlom az olvasók figyelmébe az alábbi kezdeményezést: Száz gazdag száz tudósa (pl. www.nol.hu/cikk/480779/). Érzésem szerint sokkal többet nyomna a latba, ha az akadémikusok helyett inkább az üzleti szféra szereplőit igyekeznénk megnyerni annak érdekében, hogy támogassák a fiatal kutatókat. Jóllehet ebbe az irányba is történtek már lépések (üzleti-egyetemi együttműködések), azért volnának még kihasználatlan források ezen a téren .
Az utóbbi hetekben élénkülni látszik a tudomány körüli figyelem. Az MTA elnöke által benyújtott Országgyűlési jelentés több bizottsági tárgyaláson is túl van (az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága február 6-án, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága…..