Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TZoli

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valószínűleg egyetlen Excel-felhasználónak sem kell bemutatni a Conditional Formatting igen hasznos funkcióját, amelynek segítségével egyszerűen és könnyen elérhetünk olyan dinamikusan változó táblázatszerkezetet, amellyel átláthatóan ki tudjuk emelni a számunkra érdekes,…..
TZoli 2015.11.04 14:12:23
Egyetérték, király! :)

Néhány apróság.
A fenti példa a 80 és felette lévő értékeket színezi, illetve a 30 és felette lévő értékeket. :)
Sajnos, ez a funkció csak 8 fix színből enged választani.
Másrészt van egy negyedik opció is, lásd lentebb.

Magam akkor szoktam alkalmazi, mikor a Conditional Formatting nem alkalmas a célomnak.

Legyen a cél az, hogy a számok "titkosak", így a saját helyükön szavakkal szeretném "minősíteni" az értékeket. 80 és feletti értékek "túl sok", a 30 és feletti értékek "sok", egyébként "normál".
[Red][>=80]"túl sok";[Blue][>=30]"sok";"normál"

Külön oszlopok is IF függvények használata nélkül is egy lehetőség.

Az elválasztó jel beállításfüggően lehet vessző is, illetve magyar nyelvű Excel esetén a színek neve magyarul adandó meg.

És végül az említett negyedik rész.
Ha a fenti 3 részből álló számformátumot alkalmazzuk, csak a számjellegű adatokra működik. Pontosabban, ami nem szám, arra a 3. rész fog életbelépni.
A következő kiegészítéssel a nem szám jellegű adatokra (szöveg) egy megadott színnel saját felirat jelenik meg. Ha egy képlet, függvény hibaüzenetet ad eredményül, az hibaüzenet marad!

[Red][>=80]"túl sok";[Blue][>=30]"sok";"normál";[Green]"Nem megfelelő adat!"

Ne feledjük, ez csak formátum, így a látott szavakra nem lehet számításokat építeni, mert azok továbbra is a számértékkel dolgoznak. :)

És még egy apróság!
Számformátummal megoldható, hogy csak adott cellákban a nullaértékek ne jelenjenek meg színállítás és a munkalapok beállítása nélkül is.
[Red][>=80];[Blue][>0];

Ha az első kettő rész feltételeit ügyesen megadjuk, akkor az eredeti példa esetén a 30-nál kisebb értékek nem jelennek meg.
[Red][>=80];[Blue][>=30];
Korábbi posztokban már feszegettem egy-két idegesítő, általában nem felhasználóbarát Excel-funkciót és az biztos, hogy erre a listára nálam a Pivot-táblák egyik igencsak fárasztó alapbeállítása, azaz értékeink alapból összegzése szerepel - hiszen ha csak megszámolni…..