Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csan No

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A japán-magyar kulturális, gazdasági, nyelvi (?), rokoni (???) kapcsolatok után ennek a nagyon távoli, a mienktől nagyon különböző kultúrájú országnak a mindennapjaiba szeretnénk bevezeti a Könyvtacskó olvasóit. Ebben Boris Martiniovic, egy napokban megjelent, Japánban játszódó regénye, a Tokiói…..
Csan No 2017.12.17 23:12:53
Az orrszívás nem kezd terjedni, nálunk is mindig megvolt, aki egyszerű, meg tojik az illemre, eddig is szívta.

De kint azért voltak japánok, akik itatgatták az orrukat. Persze nem fújták. Nem a zsebkendő alapvetően illetlen, hanem az, hogy mások lássák, kijön belőlük, aminek nem illene. Így visszaszívják. Vagy itatják, így nem látják, hogy kifolyik. Vagy felveszik a kétfunkciós maszkot. Ami egyszer, amit mifelénk is tudnak, megvéd másokat a bacijainktól. Vagyis nem enged ki belőlünk valamit, csak a kendőig. Igazából itt is az előző logika, ami másodsorban hasznos dolgot eredményez.
Màsszor, szintén a korábbi illem alapján, hogy nem jön ki belőlünk nem szalonképes, vagyis nem engedjük, hogy mások lássák, hallják. Ugye ismerős a nátha azon stádiuma, amikor az orr bedugul, hiába fújjuk ( ismerjük be, szívjuk is ), nem dugul ki, csak állandóan folyik. Szóval a japán, aki szívná az orrát, de nem tudja, mert be van dugulva, közben meg folyik, az a maszk alatt elintézi, hogy aminek illem szerint nem lehetne kijutnia, de kijut, mégis visszajusson, ha már szívással nem sikerül. Na szóval így tessék nézni a maszkot, hogy kêtfunkciós. ( Ott is vannak, akik lazábban kezelik a szokásokat, sajna pont az ebédlőben láttuk, ahogyan a maszkos delikvens leül enni, maszkot lehúz az állára, és issza a levest, szívja be a tésztát, meg ami az orrából folyik lefelé. )
Ez a masz is jelzi a japán illem-színjáték logikáját: amit mindenki tud, de leplez az illem szerint, az lényegében nincsen, mert így teszünk.
Ebben az egy képben minden benne van... Na, jó,  tudom, hogy több nincs benne, mint ami benne van, de egyet garantálhatok: vért, verítéket, fájdalmat, meg minden francnyavalyát. Először is megemlékeznék a lemezek kialakításáról: Volt egyszer a minta karosszériám, amiről le lett…..