Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ételallergia.hu

73 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hozzávalók: 40 dkg sárgabarack 20 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt 10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin 4 evőkanál tejtől mentes szójajoghurt 2  evőkanál házilag darált porcukor 2 tojás késhegynyi szódabikarbóna..
A gluténmentes kelt tészta készítése nagy körültekintést igényel még akkor is, ha kalács-lisztkeverékből sütjük. A tészta hozzávalói nem lehetnek hidegek, a kelesztés pedig akkor sikeres, ha meleg helyen történik. Húsvétra készíthetünk különböző cukrokkal díszített brióst, így nem csak az ünnep…..
Házilag is készíthetünk finom fagylaltot pár természetes a alapanyagból. Csak friss gyümölcs, kókuszkrém és kevés édesítőszer vagy cukor kell hozzá. Ha elég édes a gyümölcs, ez utóbbi el is maradhat! A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával Hozzávalók: 50 dkg érett…..
Az első időszak Középső lányomról két és fél éves korában derült ki, hogy cöliákiás. Kezdettől fogva igyekeztem a lehető legtöbbet megtudni erről a betegségről és a kezelésére egyedül alkalmas diétáról. Az első időszak nem volt könnyű, de azóta nagyon sok információt és tapasztalatot  gyűjtöttem a…..
Gluténmentes, tejmentes finomság friss málnával. Egyszerű alapanyagokból készült kevert sütemény.  A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával. Hozzávalók: 10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin 10 dkg házilag darált porcukor 1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás…..
Hozzávalók  a krémhez: 2 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej 5 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt 10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin 2 csapott  evőkanál házilag darált porcukor 1/2 dl érett narancs leve A díszítéshez vegyszeres kezelés nélküli narancs Hozzávalók a…..
A karácsonyi ünnepek nagy kihívást jelentenek a lisztérzékeny gyermeket nevelő édesanyák számára. A diétát karácsonykor is éppen olyan szigorúan be kell tartani, mint az év többi napján, de sokkal nagyobb eséllyel bukkannak fel a kísértések. Ahhoz, hogy gyermekünk gondtalanul örülhessen…..
Nehéz elképzelni, hogy tej és tojás nélkül is készülhet rizskoch. Pedig ez a barackos változat nem csak glutén-, tej- és tojásmentes, de nagyon finom is! Hozzávalók: 35 dkg érett sárgabarack 3 evőkanál házilag darált porcukor 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj 2…..
 A coeliakia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amelyet elsősorban a vékonybél-nyálkahártya károsodása, és ebből adódó felszívódási zavar jellemez. A betegséget bármely életkorban diagnosztizálhatják. A szervezetet önmagát károsító, úgynevezett…..
Az allergiáról egyre több szó esik, mivel egyre több ember szenved egyre többféle allergén által kiváltott enyhébb vagy súlyosabb tünetektől. Az allergének egy része a táplálékainkkal kerülnek a szervezetünkbe, és nagyon sokféle elváltozást idézhetnek elő. Magyarországon a vezető táplálékallergének…..
Így készül a foszlós kalács laktózmentes hozzávalókkal. Puha, könnyű és finom. Hozzávalók: 50 dkg finomliszt 15 dkg porcukor ½ vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja 3 dkg friss élesztő 3 tojás sárgája 1 egész tojás 15 dkg laktózmentes olvasztott vaj 2 dl laktózmentes tej 1 csomag…..
Tojás nélkül is omlós süteményt készíthetünk, ha figyelünk az alábbi trükkökre. Hozzávalók a tésztához: 30 dkg rétesliszt 1 evőkanál finomliszt 15 dkg tejmentes margarin 8 dkg porcukor 1/2 sütőpor 1/2 csomag vaníliás cukor 4 evőkanál laktózmentes tejföl  1/2 kezeletlen citrom reszelt…..
Az alábbi tapasztalatokat egy édesanya gyűjtötte össze. Nagy segítség lehet azoknak, akik most próbálják megtanulni, milyen is a gluténmentes diéta. A cöliákia diagnózisával együtt a gyógyuláshoz vezető utasítást is megkaptam kislányom orvosától: Élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta! Mit…..
Nálunk igazi kedvencek a kosárkák különböző töltettel. A gesztenyés desszerteknek mindig sikere van. Az egész családnak elkészíthetjük hétvégi vagy ünnepi desszertnek, mindenkinek ízleni fog. Hozzávalók a kosárkához: 15 dkg gluténtól és tejtől mentes  margarin 15 dkg garantáltan gluténmentes…..
Tavasszal nagy kedvenc az eperleves, de kevesen tudják, hogy csak akkor fogyasztható biztonságosan, ha forralva készítjük. Csak friss, egészséges, ép eperszemeket használjunk fel, és bő folyó vízzel mossuk meg! Csak frissen fogyasztható! Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegetáriánus…..
Mandulaitallal készült gluténmentes, tejmentes omlós sütemény. Könnyű összeállítani, gyorsan elkészül. Minden tavasszal elkészítjük eperszezon idején. Hozzávalók: 25 dkg friss eper 10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin 1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor 10 dkg házilag…..
A cöliakia klasszikus tünetei nem mindenkinél erőteljesek, de  a csendes cöliákia pontosan olyan veszélyes, mint a látványos tüneteket produkáló forma, csendben is pusztít. Nincs „kicsit lisztérzékeny” és „nagyon lisztérzékeny” ember.  A gluténérzékenység gluténmentes diétával jól kezelhető. A…..
Az olasz konyha népszerű bazsalikomos mártása nálunk is kedvelt. Zöld színét a zöldfűszerektől, piros színét a szárított és friss paradicsomtól kapja. Fogyaszthatjuk előételnek gluténtól és tojástól mentes pirítóssal, vagy olasz módra, gluténmentes és tojásmentes főtt tésztával. A Magyar…..
Ki ne szeretné a csokikrémet? Pár perc alatt finom csemegét készíthetünk glutén- és laktózmentesen.  Hozzávalók: 5 dkg kristálycukor 4 dkg garantáltan gluténmentes jó minőségű kakaó 7 dkg laktózmentes, gluténmentes vaj (A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a…..
Ez a diós-citromos sütemény régi családi receptünk. Elkészítettük gluténmentes és tejmentes hozzávalókkal, ugyanolyan finom lett, mint az eredeti. A sütemény alapja a dió. Különleges ízét az adja, hogy a megtört diót azonnal szárítjuk, enyhén pirítjuk a sütőben alacsony hőfokon. Így eltéve tovább…..
Hogyan valósítható meg a glutén-, tejfehérje- és tojásmentes étrend? Honnan tudom, hogy glutén-, tejfehérje- vagy tojástartalmú egy élelmiszer? Ezek a kérdések foglalkoztatják az érintetteket. Előfordul, hogy olyan termékekben van glutén, tejfehérje vagy tojás, amelyről az általában nem…..
Gluténmentes lisztekből nehéz, de nem lehetetlen süteményt, kenyeret, péksüteményt készíteni. Ebben próbálunk segíteni. Öt ismert és gyakran használt gluténmentes lisztet mutatunk be, és röviden összefoglaljuk a velük kapcsolatos tapasztalatainkat is. Rizsliszt Gluténmentes liszt. Alkalmas…..
Habkönnyű, finom, gyorsan elkészül. Kukoricaliszttel készült sós piskóta az alapja ennek a sajtos kockának, a töltelék laktózmentes hozzávalókkal készült. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők. Szilveszterre, büféasztalra vagy előételnek kiváló.  Hozzávalók a tésztához: 1/2 evőkanál garantáltan…..
A tehéntejfehérje-allergiát nem szabad összekeverni a tejcukor érzékenységgel (a laktózintoleranciával), mert eltérő étrendi kezelést igényelnek. A tehéntejfehérje-mentes diéta szigorúbb a tejcukorszegény étrendnél. A tehéntejfehérje-allergia tünetei sokfélék lehetnek, mint például a gyomor-bél…..
A leggyakoribb táplálék-intolerancia a laktózérzékenység, amelynél a laktózbontó enzim (a laktáz) teljes vagy részleges hiányáról van szó. A tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből, és a vastagbél baktériumai bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká. Az étrendje a…..