Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bartha János

46 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barthablog Puffancs, a sajtos 2018.03.15 18:18:05
Valamikor, réges-régen, még az ősidők hajnalán..... Szó szerint réges régen! Az alábbi történet emlékképeim alapján valamikor a '90-es évek elején még szemérmetlenül fiatalok voltunk. Fiatalok, tele életerővel, reményekkel, tettrekészséggel, jókedvvel.  Valahogy úgy alakult, hogy a baráti…..
Barthablog Rizsfasírt 2016.07.05 14:16:07
A minap rizstejet készítettem. A kész rizstej után tetemes mennyiségű főtt rizs maradt. Annyi, hogy család legyen a talpán, aki köretként meg tudja enni. Viszont tippet kaptam, hogy lehetne belőle fasírtot csinálni. Nosza, kutakodtam egy kicsit a neten, és szokásomhoz híven több receptből…..
Barthablog Zöldségpástétom 2016.07.05 12:54:47
Régi tartozásomat tudom le ezzel a recepttel. Régebben már leírtam a húspástétom és a csirkemáj pástétom receptjét, néhány ismerősöm hiányolta a zöldségből készíthető finom krémet. Megígértem nekik, hogy megcsinálom, lefotózom, és felteszem a blogba. Íme: Zöldségpástétom: Nagyon egyszerű az…..
Régen volt, de azért igaz. Gyerekkoromban imádtam Pukkanctanyán időzni nagyszüleimnél. Nagyapám sok minden mellett megtanított úgy szalonnázni, hogy a bal kezemben volt a kenyér, rajta a szalonna, mellette a hagyma, a jobb kezemben a bicska. Falatoztunk, ez főként nagy mezőgazdasági munka idején…..
Az a döntés született, hogy a Zöldséges tejben főtt pennét is felvesszük a kedvencek közé. Pedig van egynéhány: Sült zöldségek karamellizált hagymaágyon Egy kis kényeztetés: rókagomba Pizza Töltött cukkini Dédi zabpelyhes sütije Lazac szójaszósszal Marokkói tavaszi tekercs Zöldséges…..
Van Tokióban egy kis kifőzde, a 15 perc nevet viseli. A tiszteletre méltó Tanaka úr több, mint 50 éve nyitotta. Eddig semmi különös nincs a történetben, hacsak az nem, hogy két jellemzővel bír a kifőzde. Az egyik, hogy bárki nyit be az ajtón, üdvözli az öreget, leül, és 15 percen belül megkapja az…..
A minap a piacon jártam. (Szinte minden nap megfordulok ott. Szeretem a nyüzsgést, szeretek az ismerős árusokkal beszélgetni. Minden termékből van megszokott partnerem. A hagymát ugyanattól az árustól veszem, a gombát kizárólag a régi ismerőstől, a zöldséget mindig ugyanattól, a hús elkészítését is…..
Úgy sejtem, ezzel a bejegyzéssel sokan fognak vitatkozni.  Meggyőződésem szerint a Kárpát-medence lakóinak - elég sokfelé jártam a világban, a húsleves ilyen formáját nem igazán láttam - egyik kedvenc, de egyúttal fontos étele a húsleves. Elkészítése nem túl bonyolult, előkészítve viszont hosszú…..
Bartha János 2016.06.13 16:43:01
@A belső sáv lovagjai: Köszönöm a hozzászólást! Jó étvágyat!
Barthablog Diéta 2016.06.10 10:08:55
Azok közé tartozom, akik szentül hiszik, hogy az univerzum különböző jelenségeinek oka van, a dolgok erősítik egymást. Pl. meggyőződésem, hogyha valaki fogyni akar, akkor több diétát tartson egyszerre. Több szempontból is érdemes. Egyrészt, egy diétától nem lehet jól lakni, ezért egyszerre többet…..
Barthablog Pizza 2016.06.06 22:02:53
Hát ilyet! Eddigi életemet úgy éltem, hogy hihetetlenül tiszteltem azokat, akik pizzát tudnak sütni. Valahogy misztikum övezte ezt a kedvenc étket, az Istenek eledelének tartottam, és azt, aki meg tudja csinálni, a szakácsok szakácsának. Olvastam róla, nézegettem recepteket, de belevágni valahogy…..
Bartha János 2016.06.07 18:14:21
@scripta: Köszönöm, javítottam.
Barthablog Töltött cukkíni 2016.06.05 18:29:08
Úgy alakult, hogy meghívást kaptam a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének egyik foglalkozására, nevezetesen egy tankonyhás főzésre. A felkérés úgy szólt, hogy a Zöldséges táska receptjét osszuk meg a tagokkal, és együtt készítsük el. Fantasztikus élményben volt részem. Kicsit…..
Barthablog Brokkoli, gomba, rizs 2016.06.01 21:30:52
Csaltam ezzel a recepttel, illetve amikor megcsináltam. Felvágósan 3 összetevőből való ételnek állítottam be - egyébként igaz is -, de ma csirkemellet is tettem bele. Viszont hogy mutatott volna a cím 4 alapanyaggal? Önök is beláthatják, hogy nem megvetendő az eljárásom. Egyébként a…..
Barthablog Spagetti, spenót, bacon 2016.05.31 18:49:23
Ezt a receptet most magamtól ötlöttem ki. Nem tudok linket mellékelni. Ellenben biztos vagyok benne, hogy nem saját agyszülemény - ilyen bravúrra nem vagyok képes. Úgy gondolom, valamikor valamelyik tv műsorban láthattam, esetleg többféle módon, tudat alatt megmaradt, most kipattant, és…..
Barthablog Tavaszi zöldségleves 2016.05.29 17:57:15
Nem keveset törtem a fejem, hogy ezt a levest feltegyem a blogba, vagy sem. Úgy gondolom, bárki képes egy finom zöldséglevest megfőzni, sőt, sokunknak van kedvenc változata. Arra gondoltam, hogy miért ne legyen ez is a recept gyűjteményben, legfeljebb azt mutatom meg vele, hogy én is tudok ilyet…..
Barthablog Dédi zabpelyhes sütije 2016.05.26 16:39:16
Valamikor réges-régen, még az ősidők hajnalán, Dédnagymama - aki akkor még nem volt dédnagymama -, kapta valamelyik barátnőjétől ezt a receptet. Akkoriban - és ennek van már több, mint 30 éve -, nagyon nagy volt az öröm, amikor megsütötte. A lányom kedvéért még azt is megcsinálta Dédi, hogy…..
Bartha János 2016.05.27 10:31:05
@babótitti: Kedves Babótitti: Ha legközelebb csinálom, lemérem, de meggyőződésem szerint ha van kéznél egy teásbögréje (kb. 2,5 dl), és azt használja, nem fog csalódni. (Déditől is azt láttam.)
Bartha János 2016.05.27 20:46:32
@babótitti: Kedves Babótitti! Lemértem a hozzávalókat, a blogban is megjelenítettem, de Önnek is leírom: 1,5 csésze liszt, (25 dkg, vagy 1,5 bögre), 2 csésze zabpehely (20 dkg, vagy 2 bögre), 1 csésze barnacukor (20 dkg vagy 1 bögre).
Bartha János 2016.05.29 15:18:01
@babótitti: Kedves Babótitti! Őszintén örülök! Annak meg különösen, hogy ötletet adtam a saját verzióhoz! Sok sikert és köszönöm a kommentet.!
Már régen készültem egy hasonló receptet keresni, kreálni, feltenni a blogba. Eddig szinte csak köret nélküli - de általam rendkívül kedvelt - zöldségféléket csináltam. Íme, ez a recept egy kicsit hiánypótló. Persze ezt is az internetem találtam, és persze ezt is módisítottam egy kicsit a saját…..
Barthablog Csirkemáj pástétom 2016.05.18 21:03:36
Ki ne szeretné a kenőmájast? Tavaszi reggeleken frissen kihúzni a zöldhagymát, megvárni, amíg kisül a gyökérkenyér, rákenni a kenőmájast! Van ennél finomabb? Persze ehhez a mámorító pillanathoz el kell felejteni, mi van a kenőmájasban. Úgy gondolom, erre is illik az  a mondás, hogy aki a hurkát,…..
Bartha János 2016.05.19 17:52:46
@dobcsab: Köszönöm a megjegyzést, teljesen igaza van. A recept szerint nem pörkölt a cél, hanem pástétom. Úgy gondoltam, hogy a pástétomot nem rontja el ha a kész csirkemáj pörkölthöz teszek egy kis házi ételízesítőt. (Hozzáteszem, én - és ezt nagymamámtól tanultam -, ha van ételízesítő itthon, akkor bizony teszek egy kiskanálnyit a pörkölthöz is. Nem előírásszerű, de nem rontja el.)
Barthablog Húspástétom 2016.05.18 21:14:41
Amikor a kenőmájast csináltam, eszembe jutott, miért ne kísérletezzek húspástétom készítésével. Vetem egy fél kiló darált lapockát, és íme, ez lett belőle: Hozzávalók: Minden, ami egy darált húsból készült pörkölthöz kell, azaz: 1/2 kg darált hús 1 fej hagyma 2 fej fokhagyma 1/2…..
Barthablog Lazac szójaszósszal 2016.05.16 13:45:20
Ezt a receptet ígértem meg egyszer a Faceook-on, hogy megcsinálom. Már régebben elkészült, hihetetlenül finom lett. Az eredeti recept lazacot ír, én afrikai harcsával csináltam. Úgy gondolom, amit a tv-ben lazaccal készítenek el, azt harcsával is lehet. Az eredeti recept ezen a linken található.…..
Ezt a receptet Jamie Olivertől tanultam. A címet én adtam neki, mert Jamie maradék ételekből csinálta. Hihetetlenül finom, és mondanom sem kell, ha a húst kihagyjuk belőle (én előszörre kihagytam), vegetáriánus olvasóim is bátran fogyaszthatják (persze én is!). Hozzávalók: Egy fej hagyma. Egy…..
Barthablog Zöldségvarázs 2016.05.15 22:50:36
Hangzatosnak tűnik a cím, de meggyőződésem szerint a zöldség elvarázsol, és megérdemli, hogy varázsoljunk vele finom ételeket. Az alábbi recept - ha receptnek lehet nevezni egyáltalán - saját. Úgy vélem viszont, hogy semmiféle újdonság nincs benne, pusztán én vagyok, aki most…..
Barthablog Hal, gomba, paradicsom 2016.05.15 22:40:38
Hal, gomba, paradicsom. Pompás csoportosítás. Amikor ezt a receptet lejegyeztem, hihetetlen volt számomra, hogy milyen egyszerű. Megcsináltam, és rádöbbentem, hogy milyen nagyszerű! Ezt a receptet is kedvenc tv csatornámon láttam, egy magyar sztárszakács bemutatásában. Örülök, hogy…..
Barthablog Tojásos sült paprika 2016.05.15 10:47:38
Egy szokatlan - bár összetevőt tekintve nem is olyan szokatlan - vasárnap reggeli reggeli. Megcsináltam, és nem csak kinézetre lett olyan, mint a képen, hanem felülmúlta önmagát az íze is! (Mondanom sem kell, ezt is az interneten találtam ezen a linken.)   Hozzávalók 2 személyre: Egy nagyobb…..
Barthablog Zöldségragus tészta 2016.05.15 10:25:58
Egy másik zöldségragus receptet is megosztok Önökkel. Mint már említettem, kedvenceim egyike a zöldségragu. Szinte minden héten csinálok, de sokszor voltam gondban, hogy mi legyen vele. Egyik megoldásom ez a fogás. Hozzávalók: Zöldségragu Száraztészta (ehhez a fogáshoz én leginkább a…..
Barthablog Zöldséges táska 2016.05.14 10:52:38
Már régen megígértem, hogy ezt a receptet felteszem a többi közé. Szinte minden héten csinálok zöldségragut, mert nagyon szeretem, sokféleképpen elkészíthetem, de önmagában véve is finom és egészséges fogás. Ha már van zöldségragu, akkor csak leveles tészta kell, és szinte készen van a Zöldséges…..