Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bakterhaz

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár statisztikát nem tudok előkaparni (szinte hallom a megkönnyebbült sóhajokat…), de azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha úgy gondolom: egyre több szülő próbálja kétnyelvűvé nevelni gyermekét – akár azért, hogy felvértezze egy hasznos tudással, akár azért, mert a…..
Bakterhaz 2016.08.06 09:24:38
A gyerekek számára messze a legfontosabb, hogy a környezete befogadja, a társaival kommunikálni tudjon, bármi áron. Sokan azt hiszik, ha "elfelejtik" vagy letagadják az anyanyelvüket, akkor ez könnyebb lesz, ami nyilvánvalóan nem igaz.

Ha egy magyar család újonnan kiköltözik, úgy hogy a gyerekek azelőtt Magyarországon éltek, akkor szerintem magyarul kell beszélni otthon, és kész. Ugyanis hamarosan nem az új nyelv megtanulása, hanem az anyanyelv megőrzése lesz az óriási probléma, és az soha nem fog sikerülni tökéletesen. Aki történelmet, kémiát angolul tanul, az alapból nem fogja tudni magyarul, de legalább egy nyelvi alap maradjon meg a szülőktől. Nem szabad megengedni, hogy a gyerek nem akar beszélni a Magyarországon maradt nagyival, nagybácsival, mert ha megengedik neki, akkor inkább nem fog beszélni.

Ha a gyerek kint született, és mindkét szülő magyar, akkor el kell dönteni, hogy megéri-e. Egy adott életkor után (5-6 év) rájön a gyerek, hogy a szülők értenek angolul, és a magyar egy "hülye", nem létező nyelv, akit senki nem beszél a világon, és ellen fognak állni. Óriási erőfeszítésbe fog kerülni. Ami segít, ha van valaki aki tényleg nem beszél angolul, pl. a nagyi, akivel csak magyarul lehet kommunikálni. Ha meg van engedve, hogy angolul válaszol a magyar kérdésre, akkor soha nem fog tudni magyarul beszélni.

Ugyanis a beszéd és az értés két teljesen különböző készség, majdnem semmi köze egymáshoz. Ugyanígy az olvasás és az írás. Számunkra hihetetlen, mert az oktatási rendszerben nőttünk fel, de egy idegen országban simán felnőhet egy gyerek, hogy jól ért magyarul, de alig beszél valamit. Az olvasás és az írás is ugyanígy külön válhat. Ha csak olvasni hagyjuk, akkor sosem fog rendesen írni. Mint ahogy egy darabig folyékonyan tudtam angolul olvasni, de írni óriási erőfeszítés volt, és rettentő lassan ment, amíg nem gyakoroltam külön.

Az a szülő döntése, hogy mindenáron beleveri, és szombaton és egész nap magyar iskolába járatja a gyereket, vagy nagyon lazán veszi. Valószínűleg mindkét véglet túlzás. De egy biztos, mégha mindkét nyelven folyékony valaki, akkor is érezhetően folyékonyabb az egyiken. Márpedig aki kint született, annak nem az anyja nyelve az anyanyelve. A gyerek a társaitól tanul meg beszélni, nem kizárólag a szüleitől.

Vegyes házasságban a legnehezebb, mert ha az apa vagy anya nem tud magyarul, akkor angolul beszélnek, és a gyerek nagyon hamar ráérez, hogy mindkét szülő beszél angolul, és az a fura nyelv amit csak apuci beszél, az használhatatlan. Talán ami használ, hogyha magyar társaságot keresünk. Los Angeles, Chicago, New York, London, minden nagy városban van magyar társaság, akik összejönnek. Sajnos ezek általában 56-osok, vagy legalábbis idősebbek, akikkel a gyerekek nem éreznek olyan jól együtt. Olyan magyar gyerek nincs Amerikában aki ne beszélne jól angolul, úgyhogy megint nem könnyű. Még a testvérek is egymás közt angolul fognak beszélni, ezt legfeljebb erőszakkal lehet megakadályozni. Talán magyar nyelvi táborok, ahol mindenki magyarul beszél, vagy drága visszalátogatások az anyaországba, ahol a gyerek ráérez, hogy bizony van egy 10 milliós ország, ahol MINDENKI magyarul beszél. Attól függ, mennyire makacs a gyerek, vagy nyitott a kultúrák iránt.

A másik probléma a kiköltözés, mikor a gyerek már 15 éves, és az életét Magyarországon élte le. Ilyenkor a legnagyobb probléma a szégyen érzés (felnőttnél is). Különösen ha már egy évtizede tanult angolul, sikertelenül. Egy középfogú nyelvvizsga 1%-a sincs az anyanyelvi szintnek. Sőt azt mondanám, negatív hatású. Ha úgy jön ki, hogy nem tud angolul, akkor legalább elviseli, hogy meg kell tanulni.

De aki úgy jön ki, hogy azt hiszi, hogy júl tud, közbe nulla, na az a rázós. Ne próbáljunk bizonyítani. A pincér, a pénztáros nem az angol tanárunk, és egyáltalán nem érdekli, nem is tudja, hogy elvileg neked jól kéne beszélned. Az csak a te elmédben él, hogy szerinted neked jól kéne beszélni. Minél előbb ismered be, hogy jól van, nem tudok, annál hamarabb túlteszed magad a szégyenen, hogy mennyire helytelenül beszélsz. Nem számít, senkit nem érdekel, csak téged. Kezdj el tévét nézni, és ha megvan az alap, minél hamarabb beszélni, még ha nyögve nyelősen is. Sajnos nem lehet elkerülni egy néhány kényes helyzetet, ez vele jár.
Szombat lévén lazábbra vesszük a figurát, autóba pattanunk és bebarangoljuk Kaliforniát. Tamara segítségével eljutunk egy szellemvárosba, megnézzük Las Vegast (igen, tudom, az már Nevada) és persze Los Angeles sem maradhat ki. Mi több, az is kiderül, mit keresnek vasszobrok egy…..
Bakterhaz 2016.06.12 09:02:29
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A délben étkezés kétféleképpen oldható meg. El lehet menni vásárolni, vagy otthonról lehet vinni kész kaját, és megmelegíteni az irodában. A hangulatos, minőségi éttermek viszonylag drágák és 1 órát simán igénybe vesz. Ezért az emberek szendvicset, salátát esznek. Nem minden gyorsétterem egészségtelen, rengeteg "fast serve" hely van, ahol frissen főznek, és gyors a felszolgálás. Meg előre meg lehet rendelni. Amúgy egy itteni szendvics az nem ritkán egész napos kalória; nem egy szelet felvágottról van szó.

Szóval lehet egészségesen étkezni, felnőttként. Inkább a gyerekek miatt aggódok, az átlag ovodában/iskolában 2 éves koruktól csak pizzát, hamburget, sajtos tésztát esznek, közel nulla zöldséggel, gyümölccsel. Van persze olyan napközi, ahol egészségesen etetnek, ha valaki meg tudja engedni a luxus daycare-t.
Bakterhaz 2016.06.12 09:43:03
Aki Amerikába költözik, azt ajánlom, hogy vegyen magának zacskós zöldséget, otthonra és a munkahelyre is. Itt szinte csak a sajátában van elég zöldség, abban meg szinte semmi más. Szükséges szinte minden kész ételt feldúsítani extra zöldséggel.

A másik tipp, hogy mindent lehet elvitelre kérni, azt is amit nem tudsz befejezni. A kivétel az all-you-can-eat buffet (svéd asztal), ahonnan semmit nem lehet elvinni.

Figyelmeztetés képpen, vannak 1000+ kalóriás saláták és szendvicsek, úgyhogy nem árt megnézni az interneten. Egyre több helyen írják ki a kalóriát, de még nem mindenhol kötelező.

A lefagyasztott előre készített (mikrohullámú) ételek túlnyomó többsége túl sok sót és tartósítót tartalmaz, azokat elkerülném. A legbiztosabb az otthon főzés, de lehet egészségesen étkezni frissen főzős helyeken, csak keresni kell. Kaliforniában sokkal könnyebb, mint a déli államokban.

Akik kijönnek, évekig keresik a túrót, mert azt hiszik, cottage cheese-nek hívják, de az messze nem ugyanaz. Aki igazi magyar túrót akar, az a "quark" név alatt keresse, mert az a túró. Átlag helyen nem biztos hogy van, a Whole Foods Market-ben viszont igen. A másik, hogy a fejföl nem ugyanaz, mint a sour creme. A Crème fraîche közelebb áll a magyar tejfölhöz. A savanyú káposzta a sauerkraut (németül), de az átlag ember nem ismeri. A magyar palacsinta pedig nem pancake, hanem crepe, ha valaki megkívánná, így kell keresni.

Igazi magyar kolbász, hurka, szaloncukor, bejgli Los Angeles-ben vásárolható, aki nem ott lakik, az interneten:
budapestdelica.com/
Gál Kati Hiába van rengeteg USA-ellenes Magyarországon és a világon, még mindig rengetegen vágynak az amerikai álomra. Sajnos Amerika viszont nem az EU. Földrajzilag ezzel nyilván mindenki tisztában van, ám mégis, amikor a bevándorlásra kerül a sor, annál inkább megnő a csodálkozó arcok száma,…..
Bakterhaz 2015.10.07 11:50:23
A munkavállalási vízum kérése előtt érdemes hazamenni, különben úgy tekinthetik, hogy eleve munkavállalási céllal jöttél ki. Mondanom sem kell, ha az országba utazáskor gyanú merül fel, hogy nem igazi túrista vagy (munka keresés célja bizonyítható), akkor kitoloncolhatnak és évekre kitagadhatnak.

Az egész munkavállalás szponzoráláson alapszik, vagyis nem a munkavállaló, hanem a munkáltató kéri az H1B-t és a zöld kártyát is. Nagyon ajánlott a speciális bevándorlási ügyvéd fogadása, mert a jogi folyamatok nagyon kacifántosak, még annak is aki jól tud angolul.

Az H1B-vel csak a kérvényező dolgozhat, a házastársnak nagyon minimális munkavállalási lehetősége van (majdnem semmi), de szabadon tanulhat (érdemes kihasználni). Ez azt jelenti, egy keresetből kell az egész családot eltartani egy pár évig.

Az H1B csak egyszer hosszabbítható meg, tehát ha 3+3 év alatt nem sikerül zöld kártyát kérni, akkor haza kell menni. Munkavállalással simán 5 évig is tarthat a zöld kártya megszerzése, ami három fokozatra osztható: LC, I-140, I-485. Az LC alatt azt kell bizonyítani, hogy amerikait nem lehet találni a munkára (érted már, miért kell az ügyvéd?). Az I-140 alatt a szponzoráló cég kéri az alkalmazott bevándorlását. Az I-485 pedig amikor a munkavállaló kéri a saját bevándorlását. Ha az H1B 6 éve idő közben lejárna, de a zöld kártya kérelem jó úton halad, akkor még 1 extra évet lehet H1B-n kint tartózkodni. Ha a munkavállaló gyereke időközben betölti a 21-et, akkor ő már nem kaphatja meg a zöld kártyát a szülei jogán.

Ha az I-140-t jóváhagyták, akkor majdnem biztos, hogy meg vagy mentve. Az H1B elveszti jelentőségét, a vízumot érvénytelenítik, egy speciális ideiglenes munkavállalási engedélyt adnak (egy kártyát), amivel már az egész család dolgozhat, és speciális utazási papírokat kell kérni, amivel vízum nélkül vissza lehet jönni.

A kint tartózkodáshoz egyébként nem vízumra, hanem státuszra van szükség, az utazáshoz (belépéshez) viszont vízum kell. Mielőtt az H1B vízum első 3 éve lejár, hosszabbítást kell kérvényezni, ami viszonylag rutin feladat. Az utazáshoz viszont vízum kell, amit Amerikában nem adnak, célszerű Magyarországra menni, és ott bepecsételtetni, vagy egyáltalán nem utazni. Vagy Mexicoban bepecsételtetni. Mindenhez bevándorlási ügyvéd tanácsát célszerű kérni.

18 és 25 éves korú férfiaknak kötelező a Selective Service-hez regisztrálni, függetlenül attól, hogy alkalas-e katonaságra vagy sem. Amerikában kötelező katonai szolgálat nincs, de a sorba viszont kötelező jelentkezni. H1B státusz alatt ez még nem szükséges, a zöld kártya megszerzésekor viszont kötelező. Ha valakinek kellene, de nem regisztrál, abból óriási baj lehet (pl. nem lehet soha állampolgár), és 25 éves koron túl már soha nem lehet utólag bepótolni, a kapu bezárul.

Az egész bevándorlási folyamat picit stresszes, hónapokig semmi, és utána hirtelen papírok kitöltése, rohanás az ügyvédhez, megint semmi, aztán ujjlenyomat vétel, megint várakozás, orvosi vizsgálat, várakozás, ügyintézés, és ez megy éveken keresztül, és a végén semmi nincs garantálva. Ha az ember elveszti az állását, és nem talál azonnal egy másik céget, ami szponzorálja, akkor haza kell menni.

A zöld kártya elveszthető. Pl. akit komoly bűncselekénnyel elítélnek, vagy aki túl sokat tartózkodik az országon kívül, az elvesztheti a zöld kártyát. Az H1B már egy ittas vezetéssel is elveszthető. Ajánlom, hogy az állampolgárságig minden utazási időpontot (ország elhagyása, visszajövetel) napra pontosan jegyezz fel, és az összes közlekedési bírságot, parkolási bírságot, mindent meg kell őrizni. Azon túl az összes adóbevallást bármikor kérhetik (és kérik) a zöld kártyához.

Az állampolgárság kérvényezése 1000x lazább. A vizsgára tanulni kell, de kb. 4-10 óra elég, és pofon egyszerű. Sokkal gyorsabban is halad az ügyvitel. Az eskü napján elveszik a zöld kártyát, és állampolgársági igazolást adnak helyette, azzal viszont nem lehet utazni. Az útlevél megkérése hetekig tar, amíg nem lehet elhagyni az országot (persze mindenre van egy megoldás, de bonyolult).

Az állampolgársággal szavazati jogot kapsz, ugyanakkor egy pár kötelességgel is jár. Jury duty (ha az esküdtszékbe hívnak, az olyan mint egy katani behívó, menni kell, nincs mese). Azon túl életed végéig amerikai adóbevallást kell csinálni, mégha más országban élsz, akkor is. Állampolgárként Amerikába beutazni csak érvényes amerikai útlevéllel tudsz.
Bakterhaz 2015.10.07 12:22:24
@Lefty Rosenthal: A zöld kártya lottón bárki részt vehet, aki a feltételeknek eleget tesz. Mindegy, hogy Amerikában élsz (legálisan), túristaként jársz, vagy még soha nem voltál. Bármikor lehet jelentkezni, és aki szeretné, annak célszerű, mert olcsó, gyors és egyszerű. Viszont ha kihúzzák a neved, és komolyan érdekel, akkor azonnal cselekedni kell. Mindig több nevet húznak ki, mint ahány családot beengednek, ezért le lehet róla maradni.