Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakállgyepál

21 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az eddigi posztokhoz képest ez egy kevésbé strukturált, inkább hömpölygő és kicsit csapongó szöveg. Először elkezdtem rendszerezni, fejezetekre tagolni, ahogy a korábbi írásaimat szoktam, de végül úgy döntöttem, mégis meghagyom ebben a formában, mert így jobban kifejezi azt a frusztrációt és…..
Nehezen tagadhatnánk, hogy a társadalmi érzékenység fogalma alapos átalakuláson megy keresztül. A politikai korrektség témakörét mint azon sarokpántok egyikét, melyek körül a világ kifordulni látszik magából, már több ízben érintettük ezen a blogon is (1, 2, 3). De azt hiszem, ennél jóval többről…..
Szakállgyepál 2020.05.15 00:57:49
@Hemi12: Őszintén sajnálom, ami veled történt. Borzalmas lehetett, és az a tény, hogy egyáltalán beszélni tudsz róla, önmagában is tiszteletre méltó.
Az emberi faj sajnos nagyon lassan jön felfelé az állati létből. Ami száz éve még nem látszott problémának, azt most már kezdjük érezni, hogy nincs rendjén, vannak viszont olyan problémák is, amik sajnos a többség számára még nem látszanak problémának. Nem azért, mert ne lennének ugyanolyan súlyosak, hanem mert talán nem annyira láthatóak.
a világ ráadásul néha bonyolultabb annál, hogy két szembenálló fél küzdelmeként lehessen leírni, ahol az egyiknek igaza van, a másiknak meg nincs. Előállnak olyan helyzetek, ahol emberek egy csoportja küzd egy nagyon is létező, rendszerszintű problémával, miközben ugyanennek a csoportonak bizonyos tagjai egy szintén létező, komoly és súlyos problémát okoznak egy másik csoport egyedeinek. Ez nem azt jelenti, hogy a két probléma közül csak az egyik valós.
A legtöbb mozgalom, így a feminizmus is nagy töbségében olyan személyeket gyűjtött a zászlaja alá, akik egyetlen problémát (jellemzően azt, ami őket személyesen érintette) tartottak fontosnak, így ezzel szemben álltak ki, másikakat pedig figyelmen kívül hagytak. Érthető, hogy ez csípi a szemét annak, aki épp ezen másik problémák valamelyikével néz szembe. Minden mozgalomnak az a nagyon kis százaléka vitaképes és érdemes arra, hogy komolyan foglalkozzunk vele, amelyik ezen túl tud lépni, amelyik akkor is észreveszi a problémát, ha az más szereposztásban jelentkezik. A fefminizmusnak is van ilyen oldala, ha körbenézel, van alkalmad találkozni vele. Szerintem akik ezt a fajta feminizmust képviselik, nem az ellenségeid, hanem a szövetségeseid tudnak lenni abban, amiért küzdesz.
Nyilván a füttyögés, cicáztatás stb. nem ugyanaz a kategória, mint amik veled történtek. Ahogy a nőkkel történő hasonló esetek sem. Magam is fel próbáltam hívni a figyelmet pontosan ebben a posztban arra, hogy nem kezelhetjük egyformán a különböző súlyosságú sérelmeket.
A túlfogyasztás napja évről évre előbbre kúszik a naptárban, az üvegház-hatású gázkibocsátásunk pedig még mindig stabilan növekszik annak ellenére is, hogy a világban érzékelhető egy ráébredési folyamat, miszerint ezzel foglalkozni kell. Hogy lehetséges ez? Miért nem jut igazán érvényre a probléma…..
A nemrégiben Floridában történt újabb iskolai mészárlás egy régóta tartó trendbe illeszkedik, mely folyamatosan napirenden tartja a fegyvertartás szabályozásának témáját. A szóban forgó kérdés - noha elsősorban az Egyesült Államok témát érintő jogszabályai körül összpontosul - a híradások alatti…..
Szakállgyepál 2018.03.21 08:14:18
@teéjesenmindegy:
Ebben van logika, de akkor mivel magyarázod, hogy utána a fegyvertartás liberalizálásának visszaállítása nélkül ezek a bűncselekmények is csökkenni kezdtek?
Ezeken az oldalakon is kitértem már arra a jelenségre, miszerint az ember alapvetően hajlamos a világot magához viszonyítva értelmezni. Lassúnak például azt a folyamatot értékeljük, ami egy emberélet (optimista becslés után felfelé kerekített) időtartamát, azaz száz évet - vagy annak egy számottevő…..
Felfoghatjuk úgy is, hogy az emberi faj fejlődéstörténete egyúttal utazás a Maslow-piramis alsó szintjeiről egyre feljebb és feljebb. Maslow persze nem az egész emberiség, hanem az egyén szükségleteinek hierarchiáját mutatta be híres ábráján: az újszülött számára a tökéletes életet az…..
2016 egy kemény év volt, és még nincs is vége. A migrációs válság eszkalációja több európai földön történt terrortámadással, Brexit, török puccs, és most Donald Trump győzemle az amerikai elnökválasztáson - ezek olyan események, amelyekre egy éve még nem számítottunk, és aligha lettünk nyugodtabbak…..
Az Internet korának látszólag feloldhatatlan problémáját jelenti az emberek számára elérhetővé váló tömeges mennyiségű információ kétes hitelessége. A mindenféle szűrő nélkül özönlő adatállományban éppúgy vannak tényszerű állításként megfogalmazott félreértések, tévedések, szándékos torzítások,…..
Szakállgyepál 2016.09.16 14:44:39
A múlttal kapcsolatban én is épp azt írtam le, hogy főleg a II. világháborút követően jött el az a kor, amikor a racionalitás a középpontba kerülhetett. Magam is azt gondolom, hogy a '30-as évek és a háború tanulsága tette helyre a dolgot - sajnos csak időlegesen, és ez a kijózanító hatás látszik jelenleg kikopni a világból.

A média szerepe kétségbevonhatatlan ebben a tendenciában, de hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, az legalább olyan jó kérdés, mint hogy a média és a politikával kapcsolatos közvélekedés közül melyik a tyúk és melyik a tojás. :)

Egyébként, ha már itt tartunk, ma reggel a buszon láttam egy aranyosat. Valakinél volt egy újságnak látszó tárgy (egész oldalas CÖF - szavazzunk nemmel hirdetéssel). Talán Lokál volt, talán nem, nem tudom. A lényeg, hogy az "aktuális" rovat egyik vezető híre ez volt: 10 éve robbant az őszidi beszéd. No comment.

A közösségi média párhuzamos valóságairól viszont nem én írtam, a New Deal blogon olvashattál erről egy remek cikket.

Abban teljesen egyet értek veled, hogy a hír fogalma is mennyire átalakult. Mindenki pontosan tudja, hogy hányan haltak meg tegnap egy szörnyű autóbalesetben, és nagyon keveseknek van fogalma arról, hogy milyen tárgyalások folynak a menekültkrízis megoldását illetően, vagy hogy kik harcolnak egymással a szíriai polgárháborúban. Ez nem híradás, ettől nem lesz senki tájékozottabb. Pedig ráférne a népre, az biztos. Abszurdum, hogy el lehet hitetni az emberekkel, hogy az úgynevezett Brüsszel úgy hoz döntéseket, hogy abba nekünk nincs beleszólásunk, mikor amit a kormányzati propaganda Brüsszelnek nevez, az egy olyan szervezet, amelyikben Magyarország pontosan ugyanúgy képviselve van, mint a többi tagállam, és a tagállamok közösen hoznak döntéseket.

Igazad van a web 2.0-val kapcsolatban is, de tegyük hozzá, hogy nemcsak a felelősségre meg nem érett tartalomgyártók szelleme szabadult ki a palackból, hanem rengeteg hasznos információ is, amihez eddig nem vagy csak sokkal bonyolultabban tudtunk hozzáférni. Az ember létrehozta az Internetet, most pedig fel kellene nőnie ahhoz, hogy értelmesen és felelősségteljesen tudja használni.
A nyugati világot újabb és újabb sokkoló, szörnyű támadások érik, melyek az utóbbi időben ugyancsak megszaporodtak. Az ezek által generált viták többsége a határvédelem kérdései mentén formálódik. És valóban: a határvédelem terén vannak hiányosságok és kihívások, amelyeket sürgősen orvosolni kell…..
Egy biztos: Donald Trump figurája egy igen karakteres motívuma jelenkorunknak. Sokan szeretik, talán még többen utálják vagy félnek tőle, vannak (bár talán egyre kevesebben), akik nem veszik őt komolyan. Közömbösen viszont aligha viszonyul hozzá bárki is. Na jó, idehaza talán sokan vannak azon az…..
Korábbi posztjaimban (1, 2, 3) hangoztatott véleményemet tartván, a tegnapelőtt Brüsszelben történt robbantásos merényletek kapcsán - a szomorúság és az indulat első hullámait követően - felmerült bennem az esemény minél pontosabb megismerésének és értelmezésének az igénye, ezért igyekeztem olyan…..
A nyugati világ országainak túlnyomó többségében ma már nem alkalmazzák a halálbüntetést. Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy a közvélemény összességében ellenezné azt. Valahányszor egy különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságra derül fény, érezteti magát az igény az intézkedés újbóli…..
Ha az élet (akár az egyén, akár a társadalom élete) egy területén probléma merül fel, arra többféle reakció létezik, vérmérséklettől, alapvető beállítottságtól, de még a pillanatnyi körülményektől is függően. Léteznek a problémamegoldásra koncentráló, konstruktív megoldást sürgető gondolati…..
A „liberális” kifejezés vitathatatlanul a közbeszéd részét képezi Magyarországon, és talán sehol máshol nem kapcsolódik hozzá annyi érzelem, mint hazánkban. Márpedig amikor egy viszonylag egzakt módon körülhatárolható politikai vagy világnézeti fogalmat ennyi érzelem övez, az gyakran annak a jele,…..
Szakállgyepál 2016.01.08 12:34:11
@danialves: Persze, igazad lehet, de én kínosan ügyelek a következetességre, és mivel sokszor azt kifogásolom a véleményemmel ellentétes álláspontra helyezkedők szemléletében, hogy csak a saját elvbarátaikat hallgatják meg, igyekszem minél kevesebbszer ebbe a hibába beleesni.
Más kérdés, hogy sörözni nem megyek el velük. Egy dolog szeretni valaki társaságát, és egy másik meghallgatni a véleményét (akkor is, ha az a vélemény szerintem megalapozatlan, fogalmatlan vagy akár ostoba).
Az internet ismét két táborra látszik oszlani a szilveszteri kölni események kapcsán: 1. Akik igazolva érzik a közel-keleti és afrikai bevándorlók (a migráns kifejezést már kerülöm, ugyanis nemrégiben szitokszóvá vált) erkölcsi alsóbbrendűségét, befogadásuk politikájának bukását, és mindenkit…..
Nyilvánvalóan minden Olvasóm számára ismeretes az elmúlt napokban Kövér László (gyengébbek kedvéért 2015-ben Magyarországon az Országgyűlés Házelnöke) és Kovács Ákos (Kossuth díjas előadóművész) által tett egybecsengő nyilatkozat azt illetően, hogy mi a nők "dolga", és mi nem az. Gondolom, nem…..
Mindannyian láttuk-látjuk a gépfegyverrel felszerelt, egyenruhás katonákat, akiket Hazánkban is a közterekre, aluljárókba vezényeltek ki a november 13-án Párizsban történt szörnyű események után, azért, hogy a biztonságunkat fokozzák (nagyobb európai városokban pedig még nagyobb mértékű a…..
Több mint egy héttel a november 13-i tragikus párizsi események után, ahogy a sokk hullámai fokozatosan, apránként csendesednek, lassan kezdenek bennem körvonalazódni a gondolatok. Október elején írtam egy összegzést arról, amit a migráció kérdéséről gondolok, benne pedig egy fejezet erejéig…..
Megpróbálok megbirkózni egy olyan témával, ami szó szerint minden embert érint, és mindenkinek véleménye is van róla, de legtöbbünknél ezt a véleményt főképp a személyes tapasztalatok formálták, a teljes(ebb) kép nagyon sekély ismerete mellett, mellyel fordított arányban áll a társadalmi…..
Napjaink vitathatatlanul legjelentősebb kérdését alkotja a közel-keleti és észak-afrikai menekültekkel kapcsolatban kialakult válság. A közbeszéd elsőszámú témájává vált minden társadalmi réteg, minden műveltségi szint és minden politikai oldal számára. Érezzük, hogy jelenünket és jövőnket nagyban…..