Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Q

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap írtam a Valami Amerika 3.-ról, meg is kaptam a szokásos mantrát miszerint nekem semmi sem jó. Ez olyannyira nem igaz, hogy sokakkal ellentétben úgy gondolom, nem csupán jó filmek, egyenesen világraszóló munkák készültek a rendszerváltás óta itthon. Lássuk a listát! Csinibaba Ez nem csupán…..
Egy zenésszel készített interjúban inkább annak munkásságával, mint magánéletével érdemes foglalkozni. A magánélete az ő dolga, és optimális esetben kevésbé is érdekli az olvasókat, mint a dalai. Bérczesi Robival egy kicsit más a helyzet, mert bár a zenéje nála is nagyon…..
Majdnem háromezer kilométer út, majdnem háromezer milliárdért. Mikor? Legkésőbb 2027-ben. Mai cikkünk blogposztja...
Tegnap megjött a szociális kérdőív személyes Orbán Viktortól, a vastag boríték több csodát is rejt, fussunk végig rajtuk. Az alibikérdések lényegtelenek, azokra nem is térnénk ki. 1. Vonalkód a név felett Az 1 milliárdos büdzsébe nem fért bele, hogy két külön A4-es lapra…..
Lett ez a funkció az iWiW-en is, hogy a felhasználók készíthetnek maguknak publikus profiloldalakat. Eddig rendben vagyunk. Mindenkinek lehessen kis Tripod MySpace weboldala... Nem csak az iWiW-en belül, de az egész http világ csodálatára. Lehessen, persze. De.Elnézve ezeket a publikus…..
Q 2011.04.08 22:32:10
hyves.nl
Érdekes, a hollandoknál ősidők óta működik így, és ott még mindig a Hyves (~80%) vezet a Facebook (~30%) előtt! Szerintem ha ezt a fícsört + a hírfolyamot két évvel ezelőtt biztosítják itt is hasonló lenne a helyzet (ahogy egy átlag iwiw user-t + az igényeit magam elé képzelem...)
Q 2011.04.08 23:02:28
@hírbehozó: igen, ezért írom, hogy két évvel ezelőtt... a fácsét nem lehet megállítani: persze az én előbb írt adataim sem aktuálisak (hyves80%-fb30% az összes internetező hollandra nézve kb. 2010. januári adat lehet). Most: trends.google.com/websites?q=hyves.nl%2C+facebook.com&geo=NL&date=2011-2&sort=0
Talán ez az egyetlen megoldás a közelgő demográfiai katasztrófa és az annak hatásait előrehozó eltartotti csapda kivédésére. Radikális megoldás, de a maga korában az általános választójog vagy az amerikai polgárjogi törvény is az volt. (Fotó: syracuse.com) A hírek…..
Mint bizonyára mindannyian hallottatok (sic!) már róla, az iWiW új, redizájnolt felületei a hét közepén élesedtek. Azt hiszem, nem lenne fair huszonötödszörre is túlságosan mélyen összehasonlítgatni az iWiW-et a Facebookkal. (Már ugye egyre kevésbé érdemes...) Aki belép ma az…..
Q 2010.12.19 23:26:30
Valóban, az iwiw nem most, hanem az elmúlt években vesztette el a Facebook elleni csatát... elsősorban látszólag apró dolgokon múlott:
-József üzente, aztán az üzenetet csak a iwiw-en lehet elolvasni (vagy épp nem)
-korlátok: képek száma, mérete, meghívó
-a fizetősség kisértete
-a mobil appjaik 0-k
-nagyon zárt, sokáig sehol egy komolyan vehető API
-belül csak sejtem mi van, de lassú és instabil (rémlik valami arról, hogy Oracle db-ket használnak, meg drága vasakat ~ vertikális skálázás)

Az iwiw is tipikus esete annak, hogy a magyarok kreatívak (2002-től van wiw), csak utána az értékesítése, fejlesztése meg a marketing már nem az erősségünk. A Facebook ha jól tudom 2006 körül indult, 2010 év embere (Life) úgy lopta, csak jól menedzselte...

Pár hete volt szó itt a Hyves-ról, van szerencsém egy kicsit jobban ismerni az ő technikai hátterüket. Hyves = holland közösségi site (2005-), 11 millió felhasználó, mobilra nagyon kihegyezve, design gagyi, viszont őket még nagyon nem nyomta le a Facebook (Hollandiában kb. 4x annyi a Hyves user, mint a Facebook). Folyamatosan fejlesztették, nyitottak (nincsenek korlátozások, tiltások), az eredmény stabil és gyors. Ez utóbbi kettő leginkább annak köszönhető, hogy technológiailag is bátran (és helyesen) választottak, amikor elkezdték: MySQL (horizontális skálázhatóság), full opensource, ~4000 olcsó PC-ből álló szerverfarm, ja és 7 fős team üzemelteti.

Ezzel a design váltással sajnos már csak kb. 1 fokot kormányozzák vissza az iwiw-et a helyes útra, a maradék 179 fok már elképzelhetetlen... Az is sokat elárul, hogy leállással járt ez a design váltás - ezeket egy normálisan megtervezett site-nál fokozatosan (pl. 100000 userenként), menet közben szokták csinálni. Ha az összes Facebook-hoz pártoló user visszatérne az iwiw térdre rogyna és kivérezne.
Q 2010.12.20 12:33:16
@mt.: Oracle-t, Oracle RAC-t használjon erre akinek két anyja van, annyi pénzbe kerülne... nem egy NASA feladatról van szó, és ha tényleg Oracle-t használnak erre, akkor meg a spórolás miatt nem terjeszkedik eléggé horizontálisan a cucc, próbálják minimális gépszámmal megoldani, vertikális skálázási megoldásokkal. Ekkora userszámnál ilyen feladatra nem ez a fajta architektúra az üdvözítő, bármennyire is nehéz beismerni vagy tanulni a jobbaktól (Google, Facebook, ...). Akárhány gép is van alatta nem elég megbízhatóan szolgálja ki a usereket, ez egyszer biztos. Ha csak naponta kétszer-háromszor hibaüzenetet küld jogos, ha tömegesen elhagyják: van gyorsabb, stabilabb alternatíva.
PHP/JSP: tök mindegy, talán a JSP bizonyos fokon erősebb is, csak PHP-t megtanulni + olcsó fejlesztőt találni könnyebb. Az egyszerűbb építőelemek ekkora méreteknél hálásabbak.
Q 2010.12.20 15:36:59
@mt.: ha értem, ha nem amit magyarázol az iwiw (sajnos) haldoklik. A hollandoknál nem kellett redesign, a site-juk él és virul, én csak azt mondom, hogy érdemes tanulni az esetükből. Szerintem egyébként őket (Hyves) is le fogja nyomni a Facebook, ez csak idő kérdése... egy globalizációs tünet.

Az iwiw dolgaival leginkább filozófiai problémáim vannak, pl. redesign = üzemszünet + meghívózás + a keresztnév only üzenet értesítők + a jsp servlet hibaüzenetek + a lassúság (részben az általunk vitatott technikai háttér miatt) + a túl sok találat, szűkíts a keresési feltételeken, + hasonló apró bénaságok stb.
Ezek megtapasztalt tények, illetve nem is vitatkoznánk ha ez a cikk arról szólna, hogy az iwiw bővül a facebook rovására...

Aztán az Oracle alá akkor sem rakhatsz akármilyen vasat/OS-t ha ingyen kapod, és amennyit a többlet HW-re költesz költheted másra is: sok olcsó vacak HW-re és szakemberre. Én is tisztában vagyok azzal, hogy nem csak adatbázisból áll a háttér (storage, cache, stb. és a lényeg: jó algoritmusok), aztán lehet, hogy virgoék is tökösek java-ban mégsem hozták ki belőle azt a minőséget, amit egy rokkant php-vel összegányoltak egy 600 millió useres site-hoz a szintén indiai (~Oracle) programozók. Skálázásból biztos jobbak Facebook-nál, ezt talán elismered - cserébe meg én ismerem el, hogy tényleg szemrevaló lett az új iwiw ;-)
Miután Stohl András szombat hajnalban ittasan közlekedési balesetet okozott, a Duna TV-nél úgy döntöttek, hogy nem játszhatja tovább Bordás őrnagy szerepét a Tűzvonalban új szériájában. A csatorna sajtófőnöke, Herczeg Dóra elmondta, hogy nem végzik ki Bordást, a karakter…..
Úgy gondolom Pécset senkinek nem kell bemutatni, körülbelül annyi témát adott már nekünk, mint maga Kolompár, ez pedig -be kell látni- nagy szó. A tendencia folytatódik, megint van egy "apró" problem az EKF körül: a Koncertterem építése várhatóan több százmillióval…..
Q 2009.10.07 07:51:47
Juhász István, mint informátor :) www.juhaszistvan.hu, volt szoci képviselő, mintapolitikus - szélkakas, saját fészkébe beleszaró griffmadár
Az előző feladvány megfejtése, ahogy gosford (Gratuálunk!) is megírta, a Mosonmagyaróvári vár volt. Ezzel elérkeztünk sorozatunk utolsó, befejező részéhez. Azért most se legyetek restek megírni, hogy melyik híres magyar épület látható az alábbi képen.  Ha van…..
Itt az évadzáró második felvonása, nem kevésbé áll-leejtős ez az etap sem, és előre szólok, hogy nem tudok róla vicceskedve írni, mert engem rendesen földhöz csapott. Nem sok epizód van a House-ban, ahol egyáltalán nem játszik a humor, mint tényező, de ez mindenképpen ilyen.…..
Subba Hülye szó: Megcápásodott 2008.08.07 14:30:00
Nyelvében él a nemzet, és mi minden lehetőségünkkel támogatjuk a kreatív, idióta új kifejezéseket. Szeretnénk elérni, hogy pár év múlva majd mindenki úgy beszéljen, hogy egy szimpla bérletvásárlás is tíz perces röhögésben végződjön majd. Mai szuper…..
Magyarországon nehéz boldogulni! Ezzel a közhelynek számító felütéssel valószínűleg mindenki egyetért. Nehéz a diáknak, aki az egyetemi tanulmányai után, többszázezres diákhitel tartozással döbben rá, hogy nem kapkodnak érte a munkaadók. Nehéz a kisvállalkozónak, aki a…..
Vastagbőr Demszky-matek 2008.07.29 08:00:00
Sírvaröhögős videó Demszky Gábortól. Hiába, mindig is tudtuk, nagy mókamester ám a Gabi... Milyen jól áll neki a csíkos munkaruha, és maga nyilatkozat ... nem lehet vele betelni. Szóval, jöjjön a matek: Ha 1 zebra felfestése 200 ezer forint, akkor 220 zebra felfestése hány…..
Vágjunk egyből a közepébe: Tudtátok hogy az állami költségvetés szemszögéből nézve 26 egyetemi vagy főiskola hallgató = 1 elítélt? Ugyanis a hallgatói normatíva 116 500 forint évente, még egy elítélt költsége napi 8350 forint. Az 1 hónapban 250 200 forint. 1 évben …..
Pályázat! Pályázat! Olyan príma képet láttunk a netkacsa.hu-n, hogy menten feltámadt bennünk a firkálhatnék. A pletykalap cikke szerint Somogy Megye Lordját, a leendő önkormányzati minisztert az országgyűlési választások éjszakáján fotózták le vérvörös…..