Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péter Biró

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kutató Kamuprofesszorok? 2017.04.10 20:07:09
Ahhoz, hogy a magyar egyetemek felzárkózzanak a világ legjobb egyetemei mellé, először a magyar professzoroknak kell a nemzetközi szinthez  közeledni. Ki lehet professzor? Az általános feltételek:(1) nemzetközi szinten ismert és elismert közlemények(2) pályázati pénzek elnyerése(3) magas színtű…..
Péter Biró 2017.04.11 16:33:12
Kire tartoznak a Szerbiából Magyarországra áramló migránsok? A szerb álláspont szerint csak az maradhat Szerbiában, aki nem jutott Magyarországra, onnan - kiutasítás esetén is - Magyarország feladata a migránsok ellátása. Egy axiomatikus megközelítés (féle) következik.  A…..
Péter Biró 2015.09.16 09:38:51
A leírt játékelméleti modell valóban jól közelíti a jelenséget, de egy fontos hiányosságra hadd hívjam fel a figyelmet. A menekülteket szerintem nem szabad homogén 'jószágoknak' tekinteni, mert egyrészt nem homogénok, másrészt meg preferenciákkal rendelkező aktív résztvevők. Hadd fejtsem ezt ki bővebben...

1. Sokféle helyről érkeznek, sokféle vallásúak, és teljesen különféle képzettségűek. Egy meghatározott részük valóban a háború súlytotta területről érkezik (így szinte automatikusan befogadásra kerül sok országban). Vannak köztük pl. keresztények is. Illetve a képzettségüket tekintve egy példaként említhető, hogy nem csak a CEU-n, de a Corvinus angol nyelvű képzésein is komoly érdeklődés volt abból a térségből származó diákok részéről. (Gondoljunk csak bele, ha itt tanul valaki, aki megengedheti magának, az nekünk is jó, neki is jó, és talán a háború is véget ér mire végez.)

2. A fenti ponthoz kapcsolódik, de kiemelendő, hogy a menekültek preferenciái is nagyban különbözhetnek, nem feltétlenül mindenki Németországba vágyik, vagy, ha oda is vágyik, azért el tud fogadni más helyet is.

Mi lehet akkor egy jobb modell, megoldási javaslat a jelenlegi krízisben? Ahol sokszor emberhez méltatlan körülmények közé kerülnek a többségükben elfáradt, megtört, és ezért sokszor mindenre elszánt emberek (sosem fogom elfelejteni, amikor két hete a KTI ablakából kitekintve elvonult előttem gyalog 1000 menekült az autópálya felé tartva). Most megint afelé tartunk, hogy talán csak azok kapnak menedéket, akik kockáztatnak és csempészekre bízzák magukat (ez senkinek se jó, kivéve persze a csempészeket).

Al Roth (Nobel díjas közgazdász), akinek amúgy a felesége egy Egyiptomból USA-ba menekült családban nőtt fel, azt javasolja, hogy a kérdés modellezhető lenne egy párosítási problémaként, ahol mind a menekültkérők profiljai, mind a preferenciáik, illetve az országok befogadóképessége figyelembe lenne véve. Lásd egy rövid írását erről itt:
marketdesigner.blogspot.hu/2015/09/migrants-arent-widgets-refugee.html
Aminek a címe is pontosan kifejezi a megjegyzésem lényegét.

Ez a felvetés olyannyira nem irreális, hogy a következő Matching in Practice workshopon is ez lesz a központi kerekasztalbeszélgetés témája:
www.matching-in-practice.eu/event/10th-workshop-matching-in-practice/

Üdv,
Péter