Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ostorhegyes

2 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Kurva jó buli ez a "rideforéppenaktuálisáldozat" játék...! Itt ki lehet nyilvánítani az együttérzésünket (amivel természetesen egyetértek), a lovas közösség összetart, lám már világszerte faszom tudja hány millióan éreznek együtt Olíviával, és alig kellett egy hetet várni, máris itt van az…..
ostorhegyes 2016.03.17 11:37:13
Fogatos sztori még nem volt, itt az enyém:
Kellemes júliusi 40 fok, szalmahordás hagyományőrzően, fogattal. A kocsi előtt két lipicai herélt. Domboldalban van a terület, de nem vészes a lejtés - de épp elég a bajhoz...
Egyedül vagyok a kocsin, többiek a másik fogatra lökik fel a körbálákat. Gondolok egy merészet, míg odaérnek, irányba fordítom az én kocsimra szánt bálákat. Leszállok, kikötöm a szárat, de nem húzom be a kéziféket, mindezt az általam nem túl meredeknek ítélt lejtőnek lefelé.
Rudas lovam dobbant egyet egy légy után, a kocsi megmozdul, megáll, nincs baj. Folytatom a bála fordítását. Megint dobbant, most nem áll meg a kocsi, rágurul a lovakra, akik engedelmesen lépnek előre. Szaladok oda, elkapom a szárat, de a kocsi egyre gyorsul, nem tudok felugrani, a lovak már vágtában. Csak a jobboldali szárat fogom, de már nem bírom futással, elesek, húznak a szárral, a kocsi kerekei mellett csúszom. Húzás miatt fordulnak jobbra, kocsi jobb első kereke felfut a bal lábamra, érzem, hogy nem lesz jó vége, elengedem a szárat. Kocsi kerekei végigfutnak a lábamon, a hátamon és belenyomják a fejemet a homokba. Szemüvegem ekkor veszik el, akár mindkét szemem kinyomhatta volna...
Felugrok, végigtapogatom magam, kb. egyben vagyok, futás a fogat után.
A lejtő alján betonozott árokkal, szögesdróttal körbevett víztelep, jobbra forgalmas út, minden forgatókönyv lepörgött...
Végül az árok fogta meg a lovakat, szerencsére kisebb felületi sérülésekkel megúszták - és én is, mint később a sürgősségin kiderült. A bal vádlimról ugyan lenyúzta a bőrt a kerék, de legalább a heg emlékeztet az esetre és a tanulságára: soha többé nem hagyok fogatot úgy, hogy nem ül fent olyan, aki meg tudja előzni az ilyen balesetet.
Az első fogatos posztunkban feldobtuk a témát, most rácsapunk az ott feltett egyes kérdésekre. A legalapvetőbbel kezdjük: miért természetellenes a ló számára, ha kocsi elé fogjuk? Miért nem elég, ha rádobunk egy hámot, odakötözzük valahogy a fogat elé, aztán hajrá? (Ez…..
Mikor fogjuk kocsi elé a lovat? Hogyan? Egyáltalán miért? Milyen problémákkal kell szembenéznie annak, aki belevág egy ló fogatba tanításába? Miért természetellenes ez a lónak? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogunk feszegetni a blog "fogatos rovatában". Persze a spanyol…..