Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pomi42

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KultúrSokk Porgy és Bess 2019.05.12 23:07:20
A hazai színházi élet még nem látott olyan szintű nemzetközi botrányt, ami a Porgy és Bess bemutatása kapcsán alakult ki. 35 év után láthatta újra a magyar közönség George Gershwin világhírű operáját – ezúttal fehérbőrű énekesek előadásában. Az Operaház honlapját böngészve elég érdekes…..
Pomi42 2019.05.13 17:53:21
@chrisred: a New Yorki Metropolitennek kellene előadnia, az lenne a méltó válasz..
III. Béla királyunk Mátyás templomban lévő sírhelyének és maradványainak 2013 óta zajló vizsgálata kapcsán merült fel újra sokakban a kérdés: milyen eredetű nemzeti király-dinasztiánk és milyen ősi népektől eredeztethető a magyarság? Bár sok kiváló magyar történész foglalkozott már a témával…..
Pomi42 2018.06.05 21:58:55
@Pervenimus: bocs, most jutottam géphez és szabadidőhöz.
Hogy jön ide Ockham borotvája? Az nem logikai levezetés, hanem valószínűsítés, azaz elmélet. Amit állítottam (és most is állítok): önmagából abból, hogy Julianus a 13.-ik században magyarokkal találkozott utazása során, még NEM következik, hogy 300 évvel korábban is éltek ott magyarok. Ha van olyan egyéb bizonyíték (akár Julianustól is), ami ezt alátámasztja, akkor annak helye kellene legyen a cikkben. Amint a magyarok vándorlási útvonalát bizonyító valószínűsítő dolgok is. Mindamellett eszem ágában sincs leszólni a cikket, csak egy apró, bár lényeges megjegyzés volt. :))
Mondjuk ki végre: "Soros-terv" nem létezik. Akkor sem, ha ezt Orbán után ezer fideszes tízezerszer elharsogja. Nincs ilyen. Ugyanis ha lenne, már rég szolgáltattak volna rá bizonyítékot is. Anélkül viszont csak uszító, gyűlöletkeltő propagandáról beszélhetünk...
A budapesti városrendezés valahogy soha nem kapta el a ritmust az utóbbi évtizedekben. A hetvenes években például az volt a fővárosi trend, hogy csináljunk autósztrádát a városból, lehetőleg a gyalogosok kárára. Ekkor nőttek be a földbe az aluljárók, ahova le kellett szenvednie magát öregnek,…..
Pomi42 2016.12.08 21:01:22
@tremoló: neked kobaltnak, és mindenkinek, aki a cikkbeli képen látható felhőkarcoló-forma miatt hörög.
A Kopaszi-gáthoz hasonló méretű területek és a rákerülő épületek megtervezése többlépcsős folyamat. Először készítenek egy ún. beépítési tervet: ez arról szól, hol húzódnak utcák, hol lesznek épületek (és milyenek: lakó- iroda- kereskedelmi stb.), hol lesznek parkok, kertek, fasorok. Ezen a terven NEM az a lényeg, milyen formájú épületek lesznek, hanem az, max. mekkorák lehetnek, hogyan lehet megközelíteni, kiszolgálni őket, milyen lesz a közlekedés, hol parkolnak.
A cikk egy ilyen beépítési tervről szól (ha jól tudom, egy dán cég tervezte). Persze készítenek hozzá látványtervet is, de ez csak a méretek és a térbeli elhelyezkedés érzékeltetésére szolgálna, ezért is vannak hasábok rajta. Ha a helyi hatóságok ezt a tervet jóváhagyják, el lehet/kell kezdeni megtervezni az egyes épületeket.
Természetesen semmi garancia sincs arra, hogy a felépülő felhőkarcoló szebb lesz, mint ami a fenti képen van (az ingatlanfejlesztők, legyenek bár Molnár v. Garancsi v. tetszőleges portugál, szeretik az utolsó négyzetmillimétert is kisajtolni amit a helyi szabályok megengednek), de hörögni akkor érdemes a rondaság miatt, amikor az épület terveit látod, nem a beépítését.
Ismét jöhetnek a Kádár-kockák, az építészek kiakadtak – olvasható a Népszabadság Online cikke azzal kapcsolatban, hogy a Lázár János által meghirdetett Nemzeti Építészetpolitika keretében típustervekből lehet majd építkezni, hogy egy-egy település házai mutassanak…..
Pomi42 2015.11.11 15:58:19
@annamanna:
A vályog és hasonló anyagokkal nem a számlázás hiánya a gond, hanem az, hogy csak minősített építőanyagot lehet beépíteni. Vályogház építésekor pl. a vályogtégla szilárdsági vizsgálatát kellen elvégeztetni minősítő intézettel, ez a kézi, v. kézi préssel készített vályogot eleve kilövi a piacról; a gyári vályogot (van ilyen) is megdrágítja. Az ilyen szabályozás nem az aktuális kormány műve, nem annak kedvez; évetizedek óta ez van, és a nagy gyártók állnak mögötte. Piacot veszítenének pl. a téglagyártók, ha vályogból, földből, szalmából stb. épülnének tömegével a falusi házak (bár vályogvetésből cserébe sokan megélhetnének).
"Egységes tervek": a típustervek elsősorban az olcsóbb terveztetést célozzák; esztétikai hatásuk másodlagos. Jellemző, hogy a politikusok a tervezésen takarékoskodnának, de mielőtt orbánozni kezdenénk, gondoljuk meg: minden magyar ezen akar spórolni, bár az építkezési költségeknek a tervezés csak kb. a 3%-át teszi ki (ennél még az ingatlanügynöknek is magasabb százalékot fizetünk). A megspórolható összeg tehát a ház árához képest elhanyagolható, ezért kérdéses is, elterjednek-e a típustervek, az azonban biztos, hogy lefelé nyomják a tervezési díjakat. Mivel ezek már amúgy is alacsonyak, nem biztos, hogy igazán jó tervezők fogják az átlagmagyar átlagházát tervezni (ők nagyobb munkákból élnek, mások elhagyják a pályát stb.)

A falvak (és városok) egységes képének eltűnését én a közösségek eltűnésének, az individualizmus (sőt egoizmus) elterjedésének számlájára írom.

A szociális orbános migránsozáshoz adalék: meglepve olvasom, hogy a családi otthontermtési kedvezmény (CSOK) a menekültek, sőt hontalanok számára is elérhető...
Pomi42 2015.11.11 17:29:13
@konrada: Asszem másról beszélünk: te arról, ugyanannak a tervezőnek több bevételt hoz-e egy típusterv mint egy egyedi terv; én arról, hogy az olcsó típustervek helyzetbe hozása (pl. az engedélyeztetés elkerülésével) csökkentik az egyedi tervek árát is, hoszen ha találsz nagyjából kedvedre való olcsó típustervet, nem fogsz drágább egyedit készíttetni, ha az testhezállóbb, akkor sem. Ezért haltak ki a szabóságok is (miközben a konfekciógyártó ruhaüzemek élnek és virulnak), a luxuskategória kivételével, persze.
Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken…..