Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Atzs

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amennyire meg lehet ítélni az internet segítségével, ezen a vasárnapon az ország legnagyobb részén egészen szép időnk van és ebből adódóan odakint célszerű tölteni legalább néhány órát - konkluzióként pedig ma a blogon mindössze egy egyszerű kis feladvánnyal foglalkozom, amely nem is biztos, hogy a…..
Atzs 2018.05.24 04:54:12
@hedgy: =HA(DARABTELI(A2:A5;A2)=DARAB2(A2:A5);"Mind azonos";HA(MAX(DARABTELI(A2:A5;A2:A5))>1;"Van legalább két azonos";"Mind különböző"))

Tömbfüggvény, tehát SHIFT+CTRL+ENTER a lezárás
Mielőtt kisebb kihagyás után folytatnánk a makrós projektünket, a mai napi posztban egy elég egyszerű Excel-kérdést fogunk megválaszolni, ami nem más, minthogy hogyan tudjuk elérni, hogy az Excel-celláinkban szereplő, egyenlőtlen hosszúságú tartalmainkat (lehet akár szöveg, akár szám, akár…..
Az elmúlt hetek kihagyásai okán eléggé elmaradtam az olvasói kérdések megválaszolásával, úgyhogy a következő posztokban igyekszem felzárkózni az elmaradásokkal, előre is köszönet mindenkinek a türelemért. A mai kérdés egy friss felvetés, amelyet én egy kicsit majd továbbgondolok, hogy még többen…..
Atzs 2016.06.25 09:46:49
@Hóhér az utolsó barátod: Ezzel jelöljük statisztikában a mintaátlagot. Fizikában a vektort, bár ott gyakran nyilacskát teszünk fölé, nem vonalat.

Ha nem akarsz kódokat megjegyezni, akkor Beszúrás/Egyenlet/Új egyenlet beszúrása.
Az egyenleteknek van egy saját szalagja, abból Nyilak és vonások. Ez tudja az előbb említett fölényilazást is.
Mindenféle fontos és kevésbé fontos elfoglaltságok okán sajnos az elmúlt napokban kissé háttérbe szorult a blog, de semmiképpen sem végleg, úgyhogy aki esetleg egy-egy felvetett problémája megoldására vár, az se csüggedjen, ismét újraindult a mókuskerék. A mai posztban egy olyan olvasói kérdést…..
Atzs 2016.04.03 10:17:57
@Ketzifintshy: Nem a Windows a "hibás", hanem a valószínűségszámítás.

A véletlen.között függvény egyenletes eloszlású véletlenszámokat állít elő. A nagy számok Bernoulli-féle törvénye alapján azt várjuk, hogy ha elegendően sok véletlenszámot generálunk 1 és n között, akkor az egyes értékek relatív gyakorisága jellemzően 1/n körül ingadozik. Minél több számot állítunk elő, annál több tizedesjegy pontossággal megegyezik általában 1/n-nel. Lefuttattam most néhány tesztet, és az én elvárásaim szerint még több is az ismétlődés, mint kellene, ráadásul követ egyfajta mintázatot. Ritkábban előforduló értékek szomszédai is ritkábban fordulnak elő. (Véletlenszámok 1 és 100 között, egymilliós mintaelemszám mellett.)

Amire szerintem gondolsz, hogy a természetben nagyon sok megfigyelhető folyamat normális eloszlású valószínűségi változóval jellemezhető. Ezeknél az átlag körüli érték sokkal gyakoribb, az átlagtól 2 szórásnyi távolságon túl már az értékek kevesebb mint huszada lelhető fel, 2 szórásnyi távolságon túl meg már szinte semmi. Ezeknek a modellezéséhez természetesen nem jó az egyenletes eloszlású véletlenszám-generátor. Ebben az esetben használható az Adatok/Adatelemzés/Véletlenszám-generálás funkció, amely az egyenletes eloszláson kívül tud normális, binomiális és Poisson eloszlást is.
Igaz, itt legfeljebb 32767 véletlenszám (találós kérdés: vajon miért épp ennyi?) generálható, és eléggé megfekteti a gépet. Nem győztem kivárni, hogy ellenőrizzem, egyenletesebb-e, mint a véletlen.között.

Lottószelvény kitöltéséhez maradjunk az egyenletes eloszlású véletlenszámoknál.
A Slicer (Szeletelő) egy olyan lehetőség Excelben, amelyet vagy valaki ismer már és akkor igen jó barátságot kötött vele, vagy valaki nem ismer, de akkor mindenképpen hatékony megismernie, hiszen olyan szűrési lehetőségeket kapunk kézhez vele a táblázatkezelő újabb verzióiban, amelyeket vétek lenne…..
Általában ha relációs adatbázisokról, táblákról beszélünk vagy ilyen jellegű feladattal állunk szemben, akkor az Office Access modulja jut többnyire eszünkbe kapásból, pedig a maga módján Excelből is elérhetünk ilyen opciót, ha közvetlenül már nem is az Excel segítségével. Ismét egy olvasói kérdést…..
Folytatva az elmúlt időszakban eléggé felgyülemlett olvasói és egyéb kérdések megválaszolását (és itt meg is nyugtatnék mindenkit, hogy előbb-utóbb az összes kérdés megválaszolásra kerül), ma ismét elszakadunk az Office-berkeken belül legtöbb témát szolgáltató Exceltől és egy egyszerűnek tűnő…..
A mai poszt témája egy olvasói kérdés, amely egy igencsak mindennapos Excel-problémát jár körbe, egy olyat, amelynek eléréséhez valószínűleg mindenkinek megvan a saját kis megoldási módszere, most egy ilyen megoldást fogok bemutatni - nem biztos, hogy a legegyszerűbb, de a lényegi célkitűzést…..
Atzs 2016.02.05 21:09:54
@Péter Bogdán: Ha az összefűz függvény tömbfüggvény lenne, akkor meg lehetne oldani natív függvényekkel. Sajnos nem az. :-(

Ellenben toportyánféreg kódjának minimális átalakításával megoldható a probléma. Ha van kedved próbálkozni vele, akkor ne nézd meg a következő hozzászólásomat.
Exceles fejtörők után most ismét a másik kedvenc témám kerül terítékre, azaz Powerpointban fogunk kicsit rajzolgatni, ami bár elsőre valószínűleg ostobaságnak tűnhet, de csak azok számára, akiknek nem volt még égető szükségük egy igazán figyelemfelkeltő, vizuális prezentáció elkészítésére igen rövid…..
Atzs 2016.01.08 06:32:35
@Niebur:

Első ránézésre ez nem word specifikus probléma, csak ott szoktunk sokat gépelni, ezért ott tűnik fel. Megérne egy próbát ellenőrizni, hogy mi van, ha jegyzettömbben gépelsz. Ha ott is van hiba, akkor érvényes, amit a továbbiakban írok.

Az alábbiak mindegyike előfordult már a praxisomban, hasonló hibát okozva:

1. Hozzáérsz a tapipadhoz. Tiltsd le ideiglenesen, és nézd meg, van-e változás.
2. Meghibásodott az egered. Cseréld ki ideiglenesen, és nézd meg, van-e változás.
3. Új billentyűzeted van, és nem a megszokott helyen van valamelyik billentyű. Hozzáérsz gépelés közben, anélkül hogy észrevennéd.
4. Meghibásodott a billentyűzeted, cseréld ki ideiglenesen... (Utoljára egy hallgatóm üdítővel leöntött laptopja produkált hasonlót, külső billentyűzettel hibátlanul ment.)

Ha a fentieket kizártad, akkor indítsd el a gépet egy linux live CD-ről és nézz meg ott egy szövegszerkesztőt. Ha úgy is hibázik, akkor alaplaphiba. Ha nem, akkor víruskeresés, driverek frissítése.
Saját véleményem szerint az egyszerűbb kis VBA-kódok használati rangsorában egyértelműen előkelő helyen találhatóak az e-mail küldő makrók, főként vállalati környezetben, ahol esetenként 10-20-100 levelet kell ugyanazzal a szöveggel, más-más címezetteknek elküldeni…..
Atzs 2016.01.01 15:56:20
@poord: Szia!

Body = Activecell.Value
Atzs 2016.01.02 21:02:13
@poord:

subject = ActiveCell.Value
body = ActiveCell.Offset(0, 1).Value
Az előző néhány posztban kizárólag az Excellel foglalkoztam, méltatlanul elhanyagolva továbbra is az Office-csomag egyéb részeit is, köztük például mindjárt a második legnépszerűbbet és leggyakrabban használtat a WORD-ot, amelynek kapcsán a tévhitekkel ellentétben szintén…..
Atzs 2015.11.25 22:02:35
@Gukker: Lehet, hogy félreértelek, de a mentés után is működik a visszavonás, amíg be nem zárod az állományt. A régi verziókban a mentés törölte a visszavonási listát, de ez már rég nincs így.
Anno amikor először elkezdtem használni Excel 2013-at a 2007-es verzió után, kicsit ódzkodtam tőle és a vártnál nehezebben barátkoztam meg dolgokkal, de az biztos, hogy a beépített új funkciók maximális mértékben elnyerték a tetszésemet és lenyűgöztek, annyi mindent adnak…..
Több, bizonyos szempontból megváltozott vagy nehezen megszokható újítás mellett az Excel 2013 végre olyan funkciókat is hozott magával, amelyek létezéséről éveken át csak álmodozott a mezei Excel-user és itt a blogon is írtam már olyan problémákról, amelyeknek megoldása már…..
Atzs 2015.10.15 09:12:01
@gigabursch: Részben, de elég intelligensen csinálja. Nem lenne túl egyszerű beparaméterezni, hogy mettől meddig vegye az értéket. Legyen ez az első oszlop:
Váci út 42/a.
Vörös Sándor utca 1.
Dísztér 38.
Lajka Sándor utca 37/b.
Józsa út 56

Ebből kiszedi akár a házszámokat, ha megadod neki, hogy 42 és 1. De úgy is működik, ha megadod első kettőnek, hogy út, utca.

Ha megnézed a posztot, akkor látod, hogy máshol meg az ÖSSZEFŰZ függvényt váltja ki.
Úgy tűnik, valahogy én sem tudok kibújni az Office-alkalmazások megszokott köréből, azaz a legtöbb kérdés és probléma a leginkább használt alkalmazással, azaz az Excellel kapcsolatban jut el hozzám a mindennapok során, így mai posztom is egy olyan táblázatos ügyet jár körbe,…..
Atzs 2015.10.07 08:04:13
@gigabursch: Szia! Nem így értettem a kérdést, így persze a válasz nem lett hasznos.
Az adatkertész megoldás ügyes. Az alapján már lehet VBA-ban írni egy saját függvényt. Ha érdekel ez a megoldás, akkor szólj, és leírom, mit kell tenni hozzá.
Ha az így megokosított fájlt át akarod adni másnak úgy, hogy nála is működjön, az minimálisan elbonyolítja a dolgot.
Atzs 2015.10.13 12:21:24
@gigabursch: Az az 1900 január elseje óta eltelt napok száma. Pontosítsd kérlek egy példa segítségével, hogy milyen számértéket szeretnél kapni pl. 2015.03.15-ből.
Atzs 2015.10.13 19:09:31
@gigabursch: Ehhez azt kell látni, hogy mit mivé alakíthatott át az Excel. Maradjunk a 12/03-nál. Ebből lesz az én nyelvi beállításaimmal 2015.12.03. Tegyük fel, hogy vannak olyan sorok, ahol nem alakította át, ott ilyeneket látok: 15/07, 02/48, stb. Ezzel megvan az eredeti formátum. Ezt kell visszakapnom valahogyan. Két karakter felvezető nullával, perjel, két karakter felvezető nullával. A függvényem a következő lesz:
SZÖVEG(HÓNAP(A1);"00")&"/"&SZÖVEG(NAP(A1);"00")

Az ÉV, HÓNAP, NAP függvények kiszedik egy dátumból számként a megfelelő részt. A SZÖVEG függvény segítségével be tudom tenni a megfelelő számú felvezető nullát. Ha a formátum szöveg "0000", akkor a négyjegyűnél kisebb számok elé betesz annyi nullát, hogy összesen négy karakteres legyen az eredmény. Az & operátor pedig különböző szövegeket összeragaszt.

Ha az eredeti tartalomra jellemző bármilyen egységes formátum, akkor egy ehhez hasonló képlettel vissza tudod alakítani. Ha az eredeti lehetett 12/3 és 12/03 is, akkor a kettő közül nem fogod tudni megmondani, melyiket alakította át a masina.
Tovább folytatva apró kis makrókról szóló posztsorozatomat, most következzen egy olyan kis VBA-kód leírása, amely alapvetően haszontalannak is nevezhető eredményt produkál, mégis mivel jelentősen javíthatja táblázataink kinézetét és felhasználhatóságát illetve mivel ez is…..
Atzs 2015.10.13 11:21:24
@I_Isti: Mert különböző szintű felhasználók vannak. OfficeGuru megoldása egyfajta oktatási anyag. Nem állítom, hogy abszolút kezdőknek mindig a legérthetőbb. Sok dolgot másként fogalmaznék meg, mint ő. Viszont ő veszi a fáradságot arra, hogy posztoljon, én meg nem... A poszt alapján olyanok is megpróbálkozhatnak első makrójuk megírásával, akik eddig nem csináltak ilyet, és ez szerintem nagyon jó dolog.
Emmanuel kommentje és a tied rajtuk nem segít, mert csak az érti meg, aki már eleve tudja, pedig jó dolgot írtatok mindketten. Egy mondatnyi magyarázat szerintem még kellene a kezdőknek. Azt még esetleg megértik egy kis guglizással, amit te írtál, de a szkrínápdét=fósz esélytelen az Application.ScreenUpdating = False helyett.
Nemrégiben szembesültem egy érdekes problémával Excelben a mindennapok során, amelyre lehet, hogy többeknek már régóta ott volt a megoldás a tarsolyában, de okulásként és hát azért, hogy minden nap tanuljunk valami újat, megosztanám azt a megoldást, amire én jutottam - aztán ha…..
Atzs 2015.10.09 23:00:46
Nem tökéletes megoldás, mert nem állítja be automatikusan azt, hogy melyik legördülőben hány elemet láss. Úgy kell őket méretezni, hogy a leghosszabb lista is elférjen bennük.

Van egy munkalapod, legjobb, ha rejtett. Ennek első oszlopában vannak a gyártmányok. A másodikban a típusok, a harmadikban a színek. Ezek a validációs listák.

Az első oszlopban a gyártmányok fix szövegként vannak benne az első sortól kezdve. A második oszlop képletezve van, oda annak a gyártmánynak a típusai kerülnek majd be, amit az előző listából kiválasztottál. Ehhez segítség: Legyen például négy gyártmányod, ezeket beírod az I5:L5 cellákba. Minden gyártmánynév alatt felsorolod a hozzá tartozó típusneveket. A B1-es cellába pedig ez a képlet kerül, ha az E5-ben van a kiválasztott gyártmány neve: =HA(INDEX(I5:L5;HOL.VAN(E$5;A$1:A$4;0))="";"";INDEX(I5:L5;HOL.VAN(E$5;A$1:A$4;0)))
Ezt másolod lefelé. Így a második oszlopban mindig a kiválasztott gyártmányhoz tartozó típusok jelennek meg. Erre ülteted rá a második legördülőt.

Készítesz még egy táblázatot, annak az első sorában a típusok vannak, alattuk az elérhető színek. Hasonló képlettel bevarázsolod a harmadik oszlopba a megfelelő színeket, és erre ráülteted a harmadik legördülőt.

Maga a képlet lehetne ennyi is: INDEX(I5:L5;HOL.VAN(E$5;A$1:A$4;0)) Ezzel az volt a bajom, hogy ha egy gyártmányhoz kevesebb típus van, mint ahány sorra lemásolom a képletet, akkor nullákat látok. Ezeket tüntettem el a A függvény használatával. Megoldható e helyett az is, hogy a munkalapon letiltom a nullák megjelenítését.
A billentyűkombinációk mindig, mindenhol igen hasznosak tudnak lenni egy Office-felhasználó számára és bár itt alapvetően Excel esetén merül fel ezek gyakorlati haszna, a WORD felhasználóinak többsége (és köztük én is) gyakran elmerülök régi tanórákról berögzült…..
Atzs 2015.09.26 15:43:49
@gigabursch: Tegyük fel, hogy egy egész oldalas, inkább széles mint magas táblázatod van. Ebben az esetben:
Lapelrendezés, Töréspontok, Következő oldal a táblázat előtt és mögött. Így a táblázatod egy új szakaszba, külön lapra kerül. Ezt az egy szakaszt állítsd fekvő tájolásúra.

Még az oldalszámot is meg lehet oldani, ha nem alulra, hanem a lap szélére teszed. Ott szövegirány változtatás, méretezés és igazgatás kell még. Kicsit macerás, de megoldható.
Atzs 2015.09.26 18:25:26
@gigabursch: OK, tudok jobbat. Tedd be szövegdobozba a táblázatot. Ha kijelölöd a szövegdobozt, akkor a tetején van olyan "bogyó", mint a képeknél. Annál fogva az egész szövegdobozt tartalommal együtt tetszőleges szöggel el tudod forgatni.

Menüből a Formátum szalagra menj, miután kijelölted a szövegdobozt. A méretnél van a jobb alsó sarokban az a kis négyszögecske, amivel elő lehet hozni a párbeszédablakot. Ott találod az elforgatást.

Ezzel a módszerrel nem szúrja el a láblécet.

Mostanában nem volt rá szükségem. Régen úgy oldottam meg, hogy a táblázatnak kinyomtattam egy üres lapot lábléccel, aztán visszatettem a papírt és rányomtattam egy másik dokumentumból a fekvő formátumú táblázatot.
Atzs 2015.10.01 11:57:37
@gigabursch: 2013-asban próbáltam. Elmentettem, újra megnyitottam. Úgy sem romlott el. Most épp 34 fokkal van elforgatva és ott van benne a gyönyörűen formázott táblázatom. Lehet, hogy korábbi verziókban nem megy.
Általánosságban elég nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a legjáratosabb Excel-felhasználók sem használják a programban rendelkezésre álló függvények jelentős részét (egy felmérés szerint az átlagfelhasználó az Excel 5%-át ismeri és használja), sőt, én rendszeresen…..
Atzs 2015.09.12 09:27:27
@♔bаtyu♔: A kérdés az, kinek kedvezzünk, aki kezdő vagy aki haladó. Utóbbi már felkészül ezekre a problémákra, viszont nagyon sok idejét elvenné, ha állítgatni kellene szövegről a formátumot. Többet, mint amit egy-egy csv beolvasásnál mégis elveszít.
Nálam a megoldást a decimális karakter pontra állítása jelentette. Aki jellemzően angol adattáblákkal dolgozik (pl. statisztikai programok kimenete) vagy angol programokat etet az eredményeivel, annak megfontolandó.
Atzs 2015.09.12 20:45:34
@Beer Monster: Márminthogy az Excel miért tizedesvesszőt használ? Erre gondolsz? Mert a felhasználók döntő többsége nem programozó. Ők a tizedesvesszőhöz vannak szokva. Úgy emlékszem, a franciáknál is tizedesvessző van, nem mi vagyunk az egyetlenek.
Nyilván elég alaposan meggondolták. Egyszerűbb lenne erőltetni a tizedespontot, mint néhány országban a CSV (comma separated value) állományban pontosvesszőt használni elválasztó karakternek. Nem mehetsz szembe a többséggel, ha a piacon akarsz maradni. Én legalábbis erre tippelek.
A VB az már programnyelv. Na ott tizedespont van. Teljesen azért nem szálltak el a fiúk.
Atzs 2015.09.15 16:11:24
@nyu: Ehhez az kell, hogy nálad legyen a forráskód. Ez azért nem tipikus.

@McZozo: Meg kell nyitni valami szövegszerkesztőben, és a bekezdésvége jelet (sorvég karaktert) cserélni bekezdésvége jel+aposztrofra. Ha Wordben nyitjuk meg, akkor ^p cseréje ^p'-re. Csak nehogy docx-be mentsük vissza txt helyett. ;-)
Az első sort kell csak kézzel megcsinálni.
A következő, egy valós probléma kapcsán felmerült Excelt-kérdést igyekeztem igencsak általános formába önteni az egyszerűbb érthetőség kedvéért, de így is igencsak megdolgoztatja az ember agytekervényeit, hiszen bármennyire is egyszerűnek tűnik a kérdés, a válasz meglelése…..
Atzs 2015.09.10 00:26:43
LOOKUP=KERES, SEARCH=SZÖVEG.KERES

A SZÖVEG.KERES ebben a formában nem egy értéket, hanem egy tömböt ad vissza! (Ha egyszerűen beteszed egy cellába, akkor a tömbnek csak a legelső elemét fogod látni.) Jelen esetben a SZÖVEG.KERES(D$2:D$6,A2) egy négy elemű tömböt ad vissza: Az A2-ben hányadik pozícióban találta meg a D2-t, hányadikban a D3-at, a D4-et majd a D5-öt. Ennek kellene rendezettnek lennie, hiszen ez a KERES második paramétere.
Valójában nem rendezett. Azt használja ki a poszter, hogy a KERES függvény a hibaüzeneteket nem veszi figyelembe. Az első olyan helyen áll meg, ahol valamilyen használható adatot, esetünkben egy számot talál.
A mintapéldája annyiban csalós, hogy minden mondatban van pontosan egy keresett szín. Ha egy sem lenne, hibaüzenetet kapnánk. Ha egynél több, akkor viszont számít a színek sorrendje. Azt adja meg, amelyik leghátrébb van a listában.

A 32767 egy varázsszám, a legnagyobb két bájtos egész. ;-) Poszter is írta, hogy az a lényeg, hogy nagyobb legyen, mint a leghosszabb mondatnak a hossza. Ez pedig a keres függvény miatt van.
Vegyünk egy pelenkaméret táblázatot, hogy hány kilótól jó:
3 S
5 M
7 L
9 XL
A két oszlop a KERES függvény második és harmadik paramétere. Ha az első paraméter mondjuk 5, akkor azt megtalálja az első oszlopban, és a másodikból visszaadja a mellette álló értéket, azaz az M-et.
Ha az első paraméter 7.42, akkor halad előre, majd a 9-nél rá fog jönni, hogy már túlment. Visszalép a 7-esre, majd megadja a mellette levő értéket, az L-t.
Ha az első paraméter 32767, akkor az tuti nagyobb minden értéknél, ami a listában van, tehát a 9-re fog visszamenni, amikor rájött, hogy túlszaladt, és az XL-t adja eredményül. Ha történetesen a 9 helyén hibaüzenet lenne, akkor visszacsúszna a 7-esig.

Ha nincs sorba rakva, pl így:
3 S
7 L
5 M
9 XL
akkor 3.4-et keresve minden rendben lenne, de 5.5-öt keresve visszalépne a 3-ra, amint eléri a 7-et, mert azt hiszi, hogy túlfutott. (Feltéve ha lineárisan keres. Logaritmikus keresésnél is hibázik, csak egy kicsit másképp.)
Atzs 2015.09.12 09:34:12
@Office Guru: Szívesen. Érdekes dolgokat írsz, csak így tovább. Látom, beindul lassan a pezsgés is. :-)
Tömbképletek, tömbfüggvények. Emlékeimből rémlik, hogy milyen hosszan szokták ezeket taglalni a szakirodalomban, oktatásokon, de én most nem tervezem, hogy bármiféle leírást próbáljak utánozni vagy bemásolni, hiszen valószínűleg ezeket a segédanyagokat bárki bármikor meg…..
Atzs 2015.09.01 07:07:53
@vizsla_barat: Szerintem csak akkor, ha a szerző a posztokat azoknak szánja, akiknek nem nagyon mond újdonságot. Feltételezem, hogy az olvasók zömének sokkal érthetőbb így, hogy látható a folyamat, ahogyan egy ilyet fel kell építeni.
Az elmúlt posztokban megpróbáltam hasznos megoldásokat, lehetőségeket bemutatni, de azok számára, akiknek ezek a posztok nem jelentettek túlságosan nagy kihívást vagy már ismert, kisujjban lévő javaslatokkal álltam elő, vagy azok számára, akik egyszerűen csak vágynak egy kis…..
Egy nap szünet volt ugyan most a posztolásban, de ez az egy nap sem múlt el Office nélkül, legalábbis számomra, ráadásul a kedves Olvasók egy-két izgalmasabb feladvánnyal is megörvendeztettek levélben (amiért nagy köszönet azoknak, akik klaviatúrát ragadtak egy üzenet erejéig -…..
Atzs 2015.08.28 10:34:13
@A kulcslyuk szelleme: Én is TRIM-re emlékeztem. Ezek szerint az O2013-ban magyarítottak függvényeket. Eddig csak a RANDBETWEEN - VÉLETLEN.KÖZÖTT tűnt fel.

Önmagában az jó, hogy magyar felhasználók magyar függvényneveket kapnak, csak a magyar fordítás minőségéről és következetességéről ne ejtsünk szót, lást COUNTIF, SUMIF - DARABTELI, SZUMHA páros. Vagy a KITEVŐ függvény.

Tanulság: nem elég arra figyelni, hogy régebbi verziókban a függvények egy része még nem létezett, azt is nézni kell, hogy melyik verzióban hogy hívták őket.