Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Big Blaster

42 bejegyzést írt és 367 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi napokban az orosz-ukrán konfliktus, a csernobili atomerőmű telephelyének orosz megszállása és a Zaporizzsjai Atomerőművet ért támadást követően sokan fordultak hozzám azzal a kérdéssel, hogy milyen hatással lehetne egy ukrajnai atomerőmű balesete Magyarországra, illetve mi lenne a teendő…..
Big Blaster 2022.04.20 13:52:33
@NemNick: Nosza, itt a lehetőség. Írhatsz te is egy nem semmitmondó cikket a témában. Rajta, rajta, lássuk, hogy milyen felkészült vagy.
Big Blaster 2022.04.20 13:55:02
@NemNick: egyébként milyen kérdésre nem kaptál választ a cikkből?
Big Blaster 2022.05.09 18:07:06
@NemNick: szerintem te összekeversz valakivel. Ez ugyanis nem az én irományom. :-)
A kérdés még mindig áll: milyen kérdésedre nem kaptál választ az írásból?
Névtelenül, konkrétumok nélkül fikázni azok szoktak, akiknek lövésük nincs a témához, de most aztán majd jól megmondják a frankót.
Óriási pofont kaptak a kormányváltásban reménykedők tegnap, az újabb kétharmad még a kormányközeli kutatóknál sem volt benne a pakliban. Kommunikációs szinten is előkészítették a sima győzelmet, nagyon úgy tűnik, hogy még a fideszesek is meglepődtek az arányon. Előre tehát nem látta szinte senki,…..
Big Blaster 2022.04.05 16:10:15
@leponex: szinte csak jobb alternatívák vannak, csak az embereknek az nem kell, mert nem látnak tovább az orruknál. Szerintem ennyi a megfejtés. Akkor lenne hajlandóság a változásra, ha megszorítások lennének. Akkor nagyon sokan "kiábrándulnának" a Fideszből, de lehet, hogy még akkor se. Ez itt Kádár népe. Elég egy tányér krumpli leves oszt' jóvan.
  Az előző részben az IBM PS/2 gépek történetével foglalkoztam. Ebben a blog bejegyzésben az OS/2 operációs rendszer kerül terítékre. Előzmények   Ahhoz, hogy jobban el tudjuk helyezni az OS/2-t az operációs rendszerek családjában, érdemes az előzményeket is kicsit felidézni. Megint a gyökerekhez,…..
  Időnként egész érdekes helyekről és körülmények között kerülnek elő régi számítógépes relikviák. A poszt témáját adó szerény kinézetű áramköri kártya is ezek sorába tartozik. Egy kollégám sajnálatosan fiatalon elhunyt rokonának hagyatékát néztük át és ennek során került elő ez a ránézésre is ósdi…..
Egészen sajátos gazdaságpolitikát talált ki a magyar kormány annak palástolására, hogy a választás előtti osztogatásnak nincs megfelelő pénzügyi háttere. Ez az unortodox módszer lényegében azt jelenti, hogy egyszerre osztogat a kormány és vezet be megszorításokat. Az egész lényegében a kommunikáció…..
Világbank: a romániai GDP idén először meghaladta a magyarországit Economica.net 2021. október 30., szombat, 13:44 Romániában idén először haladta meg az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) mértéke a magyarországi mutatót, és ha marad ez a tendencia, akkor két éven belül Lengyelországot is…..
Big Blaster 2021.11.10 17:36:27
@midnight coder: nem feltétlenül Fletó volt a leggyengébb láncszem abban a csapatban. Ha nem ellenszélben kellett volna kormányoznia, illetve nem üt be a válság, teljesen máshogy alakult volna minden. De igen, igazad van, valóban alkalmatlan idióták gyülekezete volt az MSZP, és szívem szerint örülök, hogy nagyjából eltűntek a süllyesztőben. Abban is igazat adok, hogy Fletónak, ha van benne némi gerinc, le kellett volna mondania és előrehozott választásokat kiírni, mielőtt kitört a balhé 2006-ban, illetve mindenkinek jobb lenne, ha most a nyugdíjas éveit töltené, valahol jó messze az országtól, ahelyett, hogy próbál visszakapaszkodni a hatalomba.
Big Blaster 2021.11.12 17:28:46
@arthurthedent: OK, pontosítok. Szerintem nem Gyurcsány volt az, aki alapvetően kisiklatta az MSZP-t, hanem az elvtársak, akik nem voltak képesek mögé állni. Többet foglalkoztak azzal, hogy egymás alá tegyenek, mint az ország vezetésével. Ez tény. Sok hibát fel lehet róni az akkori vezetésnek, de ezekkel együtt sem lett volna akkora bukó, ha nem üt be a válság.
Egyébként a jelenlegi kormány, az állítólag sokkal erősebb gazdasági háttérrel nem bukna bele egy hasonló válságba? Dehogynem. Még az sem kizárt, hogy ennek tanúi leszünk jövő tavasszal. A globális világgazdasági folyamatoknak való kitettség kb. semmivel nem jobb, mint 2010 előtt. Az államadósság már most több, mint Gyurcsányék idejében volt. Magyar ipar kb. nincs. Ha az autóipari multik lehúzzák a rolót pár hónapra, és utcára kerül pár tízezer ember, mindjárt nem lesznek olyan jók a gazdasági mutatók.
Big Blaster 2021.11.15 15:50:00
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ebben lehet igazság, de feltétlenül csak az lehet jó miniszterelnök, aki karizmatikus?
Márki-Zay Péter az előválasztás óta alig ad interjút a hazai médiában. Miért dönthetett így és hová tűnt? Erre keresi a választ Rajnai Gergely blogbejegyzése...
Big Blaster 2021.11.10 14:12:46
@ulpius66: okoska, szerinted ki fizeti meg a rezsicsökkentés árát? Orbán Viktor meg a bandája?
Vakáció a városban a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években. Talán sokunknak van erről valamilyen élménye, különösen azoknak akik a fővárosban voltak gyerekek, és néhány nyarat a penelházak árnyékában töltöttek el...
Big Blaster 2021.06.24 10:48:50
@Gery87: Részben igaz amit írsz. A világ változik, hogy jó vagy rossz irányban az nézőpont kérdése is. Van, ami jobb, van ami rosszabb mint régen. Én a '70-es, '80-as években voltam gyerek. Visszatekintve örülök, hogy abban az időszakban lehettem gyerek és nem pl. a 2000-es években. Sokkal nagyobb szabadságot élvezhettünk és sokkal önállóbbak lehettünk és önállóbbaknak is kellett lennünk. A szülők sokkal jobban megbíztak bennünk és nem volt az a túlféltés mint mostanában. (Példa: 5 évesen egyedül mehettem a játszótérre, mert a szülők megbíztak bennem és tudták, hogy nem fogok elcsatangolni). Megtanultunk közösségben és közösségként élni, megtanultunk vigyázni magunkra. Kipróbálhattunk minden "rosszaságot", ami manapság elképzelhetetlen lenne, de így megtanultuk felismerni, elkerülni és kezelni a veszélyt. Mellesleg rengeteg élményt gyűjtöttünk, nem virtuálisakat, hanem reálisakat. Szabad levegőn voltunk szinte egész nap, rengeteget mozogtunk. Ezeket az élményeket, tapasztalatokat a négy fal között és a virtuális térben eltöltött élet szerintem nem tudja pótolni vagy helyettesíteni.
Az egy másik kérdés, hogy ebben a megváltozott világban azokra a készségekre, önállóságra amelyekre mi tettünk szert annak idején, egy mai gyereknek mekkora mértékben van szüksége. Véleményem szerint ezek most sem haszontalan dolgok, de nyilván a digitális világban való boldogulás is szükséges tudás manapság.
  Korábban leírtam a kalandjaimat egy IBM PS/2 Model 50 számítógép felélesztésével kapcsolatban, de nem ejtettem túl sok szót arról, hogy mi is valójában ez a gépcsalád? Milyen viszonyban van a mindenki által ismert PC-vel? Honnét jöttek és mi lett velük? Ezt az adósságomat szeretném most…..
Az előző részben ott hagytam abba a sztorit, hogy sikerült megjavítanom a donor gépből kioperált HDD-t, így már semmi nem tudott megakadályozni abban, hogy ideiglenesen installáljak egy MS-DOS 6.22-t a gépre. Viszont a végcél nem ez volt, hanem az ehhez a géphez sokkal jobban illő és sokkal…..
A szóban forgó konkrét gépcsodáról kb. 20 évvel azelőttről vannak az első emlékeim. Fater műhelyében hányódott abban az időben, és egy alkalommal alaposabban szemügyre vettük. Lenyűgözött a letisztult, nagyon ötletes felépítése. Az, hogy szerszám nélkül szinte teljesen szét lehetett szerelni és az…..
Találtam egy nagyon alapos és olvasmányos összefoglalót a mikroprocesszorok történetével kapcsolatban ezen az oldalon: http://www.s100computers.com/History.htm Arra gondoltam, hogy magyarra fordítva talán többen is elolvasnák, így elhatároztam, hogy fejezetenként közreadom. A nyers fordítás a…..
  Aki még valamikor a '80-90-es években kezdett foglalkozni a számítástechnikával, esetleg elgondolkodik azon, hogy napjainkra megmaradt-e még bármi a '80-as évek személyi számítógépeinek technikájából vagy esetleg a még régebbi időkből. A számítástechnika szinte követhetetlenül gyors fejlődését…..
A múló idő végtelen óceánja időnként különleges dolgokat vet ki magából. A most bemutatásra kerülő maradvány is egy ilyen különlegesség. A régi idők egy kis darabkája, amely valami csoda folytán elkerülte a teljes enyészetet, az elektronikai hulladék feldolgozók kemencéit. A Vatera dobta elém a…..
Az előző blog bejegyzésemben említettem, hogy akár PC-n is lehetséges régi számítógépeket emulálni, így ki tudjuk próbálni vagy akár programozni ezeket a régi gépeket úgy is, ha a valóságban nem rendelkezünk ilyenekkel. A mostani írás arról szólna, hogy én milyen eszközöket használok a program…..
Már az elején lelőve a poént, a címben feltett kérdésre a rövid és határozott válaszom: VAN. Ennyi viszont elég kevés lenne egy blog bejegyzéshez, így bővebben kifejteném, hogy miért gondolom ezt. Azonnal felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit tudhat egy közel 40 éves, mai szemmel hihetetlenül elavult…..
Előre bocsájtom, hogy az alábbi kis írás nem törekszik teljességre. Az Intel CPU-k evolúciójának csak egy kis szeletére próbálok némi fényt vetni és nem célom, hogy minden részletet alaposan körül járjak, inkább csak néhány érdekességet szeretnék megosztani az érdeklődőkkel. A cikk apropóját az…..
A Vatera-n szúrtam ki ezt a különleges mikroprocesszor kártyát és mivel még nem volt ilyen a gyűjteményemben, le is csaptam rá gyorsan. Soha nem láttam még ilyen hengeres hűtő tömböket más processzor kártyán. Kíváncsi voltam, hogy vajon mi rejtőzik alattuk? Így néz ki a kártya alulról. A…..
Találtam egy nagyon alapos és olvasmányos összefoglalót a mikroprocesszorok történetével kapcsolatban ezen az oldalon: http://www.s100computers.com/History.htm Arra gondoltam, hogy magyarra fordítva talán többen is elolvasnák, így elhatároztam, hogy fejezetenként közreadom. A nyers fordítás a…..
A szóban forgó áramköri lapot egy aukciós oldalon találtam. Ami azonnal kiderült, hogy egy PowerPC 601-es processzorral szerelt kártyáról van szó, a '90-es évek elejéről. Mivel ilyen prockóról maximum csak hallottam korábban, de soha nem volt alkalmam közelebbről szemügyre venni, másrészt ennek a…..
Régiség vásáron jutottam hozzá ehhez a könyvhöz, ami az 1956-os kiadású francia mű 1962-ben megjelent magyar kiadása.    Az ismertető szerint ez nem egy szakkönyv, hanem a technika iránt érdeklődő fiataloknak szánták elsősorban.   A bevezető nem hazudik, valóban közérthetően, vicces…..
A napokban beszereztem egy IGAZI frekvenciamérőt, amilyenre már régóta vágytam. Ez egy Hewlett-Packard 5328B típusú, 100 MHz határfrekvenciájú készülék. Az IGAZIT-t azért kell hangsúlyozni, mert vannak olyan műszereim, amelyekkel ugyan lehet frekvenciát mérni, de ezek vagy nagyon alapszintűek, vagy…..
Találtam egy nagyon alapos és olvasmányos összefoglalót a mikroprocesszorok történetével kapcsolatban ezen az oldalon: http://www.s100computers.com/History.htm Arra gondoltam, hogy magyarra fordítva talán többen is elolvasnák, így elhatároztam, hogy fejezetenként közreadom. A nyers fordítás a…..
Az utóbbi időkben az érdeklődésem újból a régi idők számítástechnikája felé fordult, pedig lehet mondani, hogy lassan már 30 éve nem igazán izgattak a '80-as évek masinái. Annak idején természetesen én is 8 bites rendszereken keresztül kezdtem megismerni a számítástechnika világát, a program írás…..
Már nem emlékszem pontosan, hogyan bukkantam rá az RC2014 nevű, Zilog Z80 CPU alapú mikroszámítógép rendszerre, de hihetetlenül megörültem ennek a felfedezésnek. Nem is gondoltam, hogy a Wintel birodalom távoli, eldugott szegletében, ilyen kis 8 bites diaszpóra virágzik még. :-) Az örömöm…..