Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bosák Balázs

13 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első világháború lövészárok csatáit követően a brit harckocsi tervezés fő irányvonala egy olyan fegyvernem létrehozása volt, amely ellátja a klasszikus lovasság szerepét a modern csatatéren. Ezen feladatok végrehajtásához a második világháború előtt és annak jelentős részében elsősorban gyors…..
Bosák Balázs 2017.03.09 19:52:03
@Sunsetjoy: Köszönöm a korrektúrát!
Bosák Balázs 2017.03.10 12:20:28
@Zus: Sajnos nem, az egész Christie felfüggesztés tekercsrugós elképzelés volt. A szovjetek lehet hogy használtak bizonyos alkatrészekben torziós rugót, de a felfüggesztés lényege a tekercsrugó volt, ami a küzdőtér belsejéből elég sok helyet elfoglalt. Később ezért tért át szinte mindenki a torziós rugós felffügesztésre.
Egy két metszetrajz a T-34 felfüggesztéséről:
sturgeonshouse.ipbhost.com/index.php?/topic/819-an-effortpost-on-tank-suspensions/
Az M26-os kezdetben nehéz - később közepes - harckocsi az amerikaiak válasza volt a német nagymacskák (Panther és Tiger) által keltett fenyegetésre. A páncélos második világháborús pályafutása legegyszerűbben talán így jellemezhető: túl későn, túl kevés. Hatása a hidegháborúra, valamint az USA…..
A Hellcat a második világháború talán egyik legkülönlegesebb páncélvadásza volt. A megtervezésénél legfontosabb szempontnak a mobilitást tartották, ezért az M18-as a háború leggyorsabb páncélvadásza lett. Mindez persze nem járt hátrányok nélkül. Tűzereje csak kielégítő, páncélvédettsége ugyanakkor…..
Ma 60 éve annak, hogy a Vörös Hadsereg megindította invázióját az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ellen. Ezért mai posztunk témája az harckocsi, amely a második világháború utáni korszak legmeghatározóbb páncélosa lett. Nem pusztán azért, mivel ez a valaha volt legnagyobb példányszámban…..
A Sherman Firefly harckocsi jó példája a britek azon irányú háborús erőfeszítéseinek, amelyekkel a rendelkezésükre álló erőforrásokból fölösleges erőbefektetés nélkül, olyan páncélost sikerült létrehozni, amivel hatásosan tudták felvenni a harcot a német csúcstechnikával. Habár a tank megalkotásához…..
Ma 71 éve, 1945 szeptember 7-én került sor Berlinben a második világháború győztes hatalmainak közös felvonulására, amin részt vettek brit, amerikai, francia és szovjet csapatok. A nyugati hatalmak számára nem volt kiváltképpen fontos az esemény, inkább a hazai parádékat részesítették előnyben,…..
Bosák Balázs 2016.09.07 21:19:59
@Buncog: Köszi hogy felhívtad a figyelmet a szarvashibára!!!
A Goodwood hadművelet, amelyre 1944. július 18. és július 20. között került sor a normandiai harcok alatt, egyike a második világháború nem igazán ismert hadmozdulatainak. A két napig tartó brit páncélosművelet a legnagyobb volt az Egyesült Királyság által végrehajtottak közül, de mivel…..
A második indokínai háború, más néven a vietnami háború volt az első mondhatni televíziós konfliktus, mivel az eseményekről napi szinten tudósítottak az amerikai tévécsatornák. Ugyanakkor szintén ez volt az a háború, amelyet jelentős részben az egyik oldalról helikopterekkel vívtak, a tévés…..
1961 nem volt könnyű év az USA számára a Szovjetunióval folytatott űrversenyben. Ezen év április 12-én Jurij Gagarin űrutazásával, a szovjetek nem sokkal, de megelőzték az Amerika Egyesült Államokat, mivel az első sikeres amerikai űrutazásra csak május 5-én került sor, így ebben csak másodikak…..
Nem hinném, hogy a Tetris különösebb bemutatóra szorulna, bizonyára mindenki próbálta már egyszer. Most viszont megismerhetjük, hogyan pattant ki egy szovjet számítógépes szakember fejéből unalmában a játék ötlete. Miként lett az világhírű, mi ebben Magyarország szerepe és hogyan lett egy…..
Ma egy igazán nehéz témáról lesz szó, amely nem más mint a német Panzerkampfwagen VIII Maus, Egér 188 tonnás szuper nehéz harckocsi! A páncélos mellett álló katona jól szemlélteti annak méreteit! (Kép forrása)..
A T-34-es a második világháború egyik legsikeresebb harckocsija lett, ezért nem véletlenül a későbbi szovjet tankok alapjául is szolgált. A szovjet harckocsigyártás fontos mérföldköve volt, hogy az 1956-os forradalomban a T-34-es tankok mellett az annak tapasztalatai alapján gyártott T-54-es…..
  Az első mesterséges atomreaktor megépítéséhez először annak elméleti, tudományos lehetőségeit kellett felfedezni. A második világháború előtt már több tudós számára nyilvánvaló volt, hogy az atommagban nagy mennyiségű energia található, de ennek kiaknázása és a hasznosítás mikéntje még rejtély…..