Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alkalmatlan

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogyan jutottál el az istentisztelettől az istentagadásig? Sehogy. Sosem tiszteltem Istent. Amikor hittem benne, akkor néha szerettem, néha haragudtam rá, de sosem tiszteltem. A tisztelet úgy általában nem jellemző rám. OK, az…..
alkalmatlan 2015.08.11 19:53:46
@Hitetlen: Képzeld magad a helyébe! Kemény, rideg ember vagy, aki szabályok szerint éli az életét. Az a munkád, hogy másokat is arra vegyél rá, hogy kövessék a szabályaidat. Épp elmondtad a tutit a szegénységről, okosan, pontosan, megkérdőjelezhetetlenül, és akkor egy nagymama idehoz egy neveletlen kölköt, aki mindenbe beleüti az orrát. A kölök még a felnőttek iránti kötelező tiszteletet sem tanulta meg a szüleitől. Előbb otthol, családi körben tanuljon egy kis engedelmességet, egy kis alázatot, tanulja meg azt, hogy ha valamit nem ért, az attól még úgy van, majd ha nagyobb lesz, majd ha több esze lesz megérti, addig meg csak hallgasson!

A katolikusoknál ez egy alapvető nevelési módszer, hogy a dolgokat sokszor el kell ismételni, és ha a gyerek elég sokszor hallja, akkor megjegyzi. A megértés ráér. Az a fontos, hogy megjegyezze, hogy úgy van és kész.
alkalmatlan 2015.08.13 09:04:27
@for: Én úgy gondolom, hogy az a kedves ismerősöd intelligens, csak bizonyos helyzetekben nem használja ki a képességei maximumát. Kicsit olyan ez, mint amikor egy nagyon gyors futó félelem hatására ledermed, és nem futni, de arrébb menni sem tud... pedig még mindig gyors, a képessége megvan.

Érdekesnek tartom azt a jelenséget, hogy a hívők közül sokan gondolják azt, hogy az ateisták erkölcstelenek, az ateisták közül pedig sokan gondolják azt, hogy a hívők ostobák, nem elég intelligensek.

A feleségem mi alapján válogat a szabályok közül? Nem tudom. Tudok példákat mondani, hogy mi az, amit betart, és mi az amit nem, de azt a döntési folyamatot, azt a lelki harcot ami oda vezetett, azt nem ismerem.

Mondjuk itt van a tízparancsolat:

1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
Ezzel nincs gondja. A hite sziklaszilárd. Elképzelhetetlennek tartom, hogy más vallásra térjen át.

2. Isten nevét hiába ne vedd!
Nem szokott fölöslegesen esküdözni, nem szokott mindenféle vacak apróságokkal Istenhez fohászkodni, és sosem átkozódik. Ami a csúnya beszédet illeti, azt a gyakorlatot követi, hogy gondosan ügyel arra, hogy Isten kimaradjon a dologból. Kapcsolatunk elején lényegesen mocskos-szájúbb volt mint én. Gyakorlatilag ő szoktatott rá engem a csúnya beszédre. Aztán úgy alakult, hogy én megtanultam káromkodni. Számomra egy "Kurva anyád!" vagy egy "Szopjál le te buzi!" sokkal mocskosabb, mint mondjuk egy "Az a magasságos atyaságos kurvaisten rakja telibe!" Feleségem ezt fordítva látja. Persze alapjában véve elég ritkán beszél csúnyán, alaposan fel kell idegesíteni ahhoz, hogy valakit elküldjön az anyjába... de ha mégis, akkor ez a vezérelv...

3. Az Úr napját szenteld meg!
Voltak időszakok az életében, amikor kihagyott néhány vasárnapi misét. Olyankor próbált keresni valami mentő körülményt. Mentő körülményt pedig nem nehéz találni, hiszen a katolikusok nem közvetlenül a Bibliát követik, hanem annak mindenféle egyházi értelmezését. Az pedig nagyon bonyolult... Ehhez a parancsolathoz tartozik a vasárnapi munka tilalma is. Hihetetlen sok mentséget ki tudott találni az egyház. ezek a mentségek szerintem többnyire jogosak. Pl egy tűzoltótól nem várható el, hogy a vallási előírás miatt hagyjon leégni egy házat ami történetesen vasárnap kapott lángra. Ezt ők azzal magyarázzák, hogy a tűzoltó nem dolgozik, hanem hivatásának él, szolgálatot lát el. Mit mondjak... én úgy gondolom, hogy a szabály értelmetlen... ők megmagyarázzák, hogy a szabály jó, csak bizonyos helyzetekre nem vonatkozik. Szóval feleségem is szokott vasárnap dolgozni.

4. Atyádat és anyádat tiszteld!
Ezzel nincs gondja. Tiszteli és szereti a szüleit. Nem mindenben ért velük egyet, látja a hibáikat, néha szóvá is teszi, de ezzel együtt is szereti és tiszteli őket.

5. Ne ölj!
Ebből a parancsból következik, hogy ellenzi a halálbüntetést, az eutanáziát, az abortuszt, az öngyilkosságot, sőt az önpusztító életmódot is (pl drog, alkohol, dohányzás) Érdekes, hogy többször is dohányzott, többször is leszokott. Dohányos korszakában ha erre rákérdeztem valami olyasmit szokott válaszolni, hogy bűnt követ el, mert gyenge, de küzd a bűne ellen, és nagyon bánja amit tesz.

6. Ne paráználkodj!
Ez egy necces parancsolat. Gyakran hallottam azt az értelmezését, hogy kifejezetten a házasságtörésre vonatkozik, de hallottam már olyan értelmezését is, ami ide cibálja a szexuális 'eltévelyedéseket' is. Nem akarok beszámolni a nemi életünkről, de a feleségem piszok jó az ágyban, nem az a misszionárius pózban lesütött szemmel önmagát sorsának megadó kis kóristalány ;)
A házasságunk alatt többen is próbálták elcsábítani, sosem hagyta magát. Ami idén történt? Hát az valahogy úgy volt, hogy előbb elvesztek az irántam táplált érzelmei (Igen, ez az én hibám. Megöltem a kapcsolatunkat.) aztán kiderítette, hogy az egyházjog értelmében a házasságunk sosem volt érvényes. (Ebbe nem mennék bele. Egyrészt én máshogy látom az alapján, amit egy egyházjogásszal beszélgettem, másrészt meg attól tartok megfeküdné a gyomrod.) Miután a házasságunk érvénytelenségét elfogadta, képes lett arra, hogy kollégája ostromának megadja magát.

7. Ne lopj!
Ez a legkönnyebben betartható parancsolat. Értelemszerűen neki sem okoz gondot a betartása.

8. Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!
Ez nehéz... Nagy tanítóm, Dr. Gregory House szerint mindenki hazudik. Nyilván a feleségem is szokott hazudni, ő is ember. Az viszont biztos, hogy törekszik az őszinteségre, ki merem jelenteni, hogy a nagy büdös városi átlagnál lényegesen kevesebbet hazudik, és gyakran a kisebb füllentések is bűntudatot keltenek benne.

9. Felebarátod házastársát ne kívánd!
Nem akarok ezzel foglalkozni... elég volt a hatodik parancs is...

10. Mások tulajdonát ne kívánd!
Ez a "Ne lopj!" parancsnál több, bár azzal szinkronban van. Ide tartozik az irigység. Ide tartozik a gazdagság utáni esztelen vágy. Ezzel a parancsolattal sincs semmi gondja. Bár...

A szófosók Istene legyen könyörületes hozzám! :D
alkalmatlan 2015.08.11 11:10:03
@Hitetlen:
Azért a pap gazdagságához egy kis adalék: Ma, felnőtt fejjel már nem látom gazdagnak azt a plébánost. 6-7 kis faluban kellett végeznie a munkáját, emiatt tényleg szüksége volt egy kocsira.
A mindig kifogástalan ruha akkor még úgy csapódott bennem, hogy biztosan új, biztosan drága. Mi szegények voltunk, én azt láttam, hogy az új ruhák max 1-2 hónapig újak, aztán hordjuk őket kopottabban, ha kell akkor a mama megvarrja. Akkor még el sem tudtam képzelni azt, hogy milyen egy jobb minőségű ruha, el sem tudtam képzelni, hogy ha egy szakadt ruhát hozzáértő ember szakszerűen javít, az mennyire más, mint nagyanyám stoppolásai, foltozásai. Érdekes, hogy a körzeti orvos asszisztensnőjét el tudtam fogadni úgy, hogy mindketten a község alkalmazottai, de azért a doki bácsi a főnök, míg a papszakácsnőt egyértelműen úgy kezeltem, hogy a pap bácsinak cselédje van. Ma már tudom és értem, hogy nem volt gazdag az a pap, csak nem volt annyira szegény, mint mi.

Gyerekfejjel én a buszsofőröket meg a kamionosokat is gazdagnak láttam. Az mondjuk erősen a sofőrök felé billenti az erkölcsi libikókát, hogy a pap bácsi csak simán kiakadt azon, hogy én mit firtatok ilyesmit, a buszsofőr meg elmagyarázta, hogy ez a busz nem a sajátja, hanem egy bitang nagy állami vállalaté, és igaz, hogy éjszaka utolsó kör után hazamehet vele, ott parkol a háza előtt, de akkor sem az ő tulajdona. Például nem teheti meg, hogy bepakolja a falu összes gyerekét a buszba, és elvisz minket a Balcsira pancsizni. Ha valóban gazdag ember lenne, ha valóban az övé lenne a busz, akkor már indulhatnánk is, mert ő is imádja a vizet.
Hogyan jutottál el az istentisztelettől az istentagadásig? Nem hiszem, hogy valaha is „tiszteltem” volna, mindössze elhittem, hogy létezik, mivel ebbe nőttem bele. Kisgyerekként ezt ugyanúgy elhittem, mint ahogy minden mást, amit a felnőttek mondtak, pl. hogy Afrikában meleg van,…..