Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paavo Pesusieni

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk a dániai migránshelyzettel és a bevándorlás-ellenes kampányokkal. Cikkeink kapcsán egyik Dániában élő olvasónk (nickname: Navarone) hívta fel a figyelmünket az ottani helyzetre. Navarone másfél évvel ezelőtt családi okokból költözött…..
Paavo Pesusieni 2015.08.05 08:59:48
Mi/én Finnországban élünk/ek, de valahogy hasonlóak a tapasztalataim. Nem gazdasági migránsként érkeztem ide, hanem "kényszerböl": a volt finn élettársammal 10 évet éltünk együtt Magyarországon és miután haza akart költözni, felcuccoltunk - meglátjuk, milyen lesz ott: könnyebb-é... Neki igen, nekem nem - erre rá is ment a párkapcsolat, de ez más kérdés.

Ergo 6 éve élek iit, nyugodtabb az élet, tisztább, rendezettebb a környezet és gyerekeimet el merem engedni egyedül tömegközlekedni a városban - hazalátogatva, ezt nem biztos, hogy eröltetném ott élve... Nem költöznék már vissza Magyarországra - a jelen helyzet alapján.

A finnek alapvetöen liberálisok, támogatják a bevándorlókat - szükségük is van rájuk, mert nem lenne, aki mosogasson és "BKV" buszt vezessen. Az élelmesebbje és/vagy értelmesebbje el tud helyezkedni, de a felsöbb kasztok felé nemigen van átjárás érthetö módon. Képzettebb munkaeröt követelö állásokba nemzetközi cégeken keresztül lehet bekerülni célirányosan az országba érkezve vagy szerencsével.

Nekem tudományos fokozattal nehéz/nehéz volt az elhelyezkedés, mert a kulimunkára túlképzett vagyok, máshoz meg külföldi... De ez teljesen érthetö, mindenki a saját munkaeröpiacát védi, föleg egy recessziót mutató országban.
Nyílván vannak ellenpéldák és vannak olyan szakmák (pl. orvos), amire van kereslet, de nem mindenki lehet orvos...

Itt is az az általános helyzet, hogy aki tisztességesen dolgozik és próbálkozik, azt megbecsülik, de az integrálhatatlan, képzetlen, alapvetöen az ügyeskedésre berendezkedett bevándorlók iránt mutatott jóinulat csökkenni látszik. Az itteni "Jobbik/Fidesz" erösödöben.

Egyre inkább szúrja az emberek szemét, hogy egyeseknek nem kell megdolgozniuk a jóléti szolgáltatásokért, hanem magától értetödönek veszik azt. A lakhatás drága, nemigen marad az albérlet és a gyerekek etetésén túl a családi kasszában a kétkezi melósnak. Ugyanakkor a boltokban járva tömegesen látja az ember a többnyire afrikai országokból ideszármazott, többségében szomál embereket, akik hivatásos "shoppingolókként" tologatják naphosszat a babakocsikat a ruházati üzletekben stb, drága okostelefon 24/7 a fülön és autót is fenn tudnak tartani, holott iszonyat összegeket akasztanak le a különféle szociális támogatások címén az államtól és az önkormányzattól és bagóért lakhatnak - mivel ugye rászorulók. Nekem erre nem telik, de fontos a becsület.
Ez nem jó/járható út.

Alapvetöen elöítéletektöl mentesen települtem ide, holott azelött is kb 10 éve rendszeresen jártam az országba. Alapvetöen azt vettem észre, hogy addig toleránsak az itteniek is, amig nem kell a "multikultiban" élniük (és nem arra célzok, hogy a törökök/kurdok/irániak jó pizzat csinálnak). Mi is kiköltözésünket követöen egy "kies" lakótelepen találunk gyorsan albérletet, de a menekülttáborra emlékeztetö területröl azonnal elköltöztünk - és így tesz mindenki, aki teheti vagy van rá igénye.

Vannak bizonyos csoportok, amelyek próbálnak integrálódni, elöttük le a kalappal, de a maradék nem is akar és "hálából" a saját kultúráját akarja a többségre rákényszeríteni - és ez többször az elmaradott muszlim kultúrájú oszrágokból érkezö emberekre jellemzö. Egyes területek iszonyatosan "elslummosodotak".

Egy nagyon morbid történetet élt meg a volt élettársam, amikor az 1 éves fiunkat próbálta megszoptatni az óvodában. Ez is külön téma, de itt nálunk ez nem tabu!! Elképedt, amikor a személyzet felszólította, hogy ne csinálja ezt. Ö karakán lévén nem hagyta magát. Kiderült, hogy a szomál (muszlim) takarító férfi hintette az igét, hogy ezt nem lenne szabad... Írta valaki itt a menzai sertéshúsról - no ez volt a mi különbejáratú sertéshúsunk... Ilyenkor a finnekben is elöjön a "nehogy már a nyúl vigye a vadáspuskát" effektus... (ahogy akkor a liberális páromban is)

Én úgy gondolom, örülök, hogy úgy-ahogy befogadtak és próbalok az itteni játékszabalyoknak megfelelöen élni, beilleszkedni. A gondok ott kezdödnek, hogyha erre valaki nem hajlandó (pedig hálásnak kellene lennie), söt a saját elmaradott, emberi jogokat/egyenlöséget sértö/eltipró kultúráját (?) próbálja ráeröltetni a helyi többségre.
A legnagyobb gondok egyike tehát szerintem az elmaradottságot konzerváló, egyenlötlenséget, a nök alapvetö jogait korlátozó, uszító bizonyos vallás, mely az emberi társadalom jövöjének/fejlödésenek egyik nagyon komoly hátráltatója. Rasszoktól, börszíntöl legteljesebb mértékben eltekintve!

Az idézett kommentelönek igaza van, Európa megtelt és a problémákat a gyökerüknél kell megoldani: az embereket iskoláztatni/képezni kellene, ráébreszteni saját jogaikra/értékeikre, az eltipró rezsimeket megszüntetni - mindezt ott helyben...