Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Abu

53 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi legyen a politikai eljárás a terror eszkalálódásának közepette a bevándorlással és a lassan vagy egyáltalán nem integrálódó kulturális és vallási csoportokkal kapcsolatban, amelyek potenciális hátországát jelentik a terrornak? Ahelyett, hogy azt gondolnánk, nem jött el az…..
Abu 2015.11.17 09:08:36
Látom, hogy nagyon óvatosan próbáltál nem belenyúlni a kollektív bűnösség implikációjába, ezért feltételezem, hogy te is ugyanúgy tisztában vagy ennek a narratívának a hamisságával és potenciális veszélyeivel. Mindannyian tudjuk, hogy az iszlám önmagában nem erőszakos, csak egy vallás, az emberek azok, akik erőszakosak és hivatkozási alapul használják a vallást az erőszakukhoz, ugyanúgy ahogy megteszik ezt pl. a myanmari buddhisták is. Ugyanakkor a kérdés, amit felvetsz szerintem fontos, tehát hogy ma, 2015-ben az önmagát iszlamistának beállító terrorizmus az, ami Európában a legnagyobb veszélyt jelenti és mint ilyen, valóban elsősorban a muszlim kisebbségből tud magának utánpótlást biztosítani (bár azt is tudjuk, hogy számos nem bevándorló is csatlakozott hozzájuk). A kérdés tehát valóban az, hogy Európa hogyan tudja csökkenteni annak az esélyét, hogy a már itt élő muszlim kisebbség (és mások) az ISIS-hez hasonló csoportokat támogassanak, illetve hogy a jövőben érkező menekültek hogyan kezelje. Én úgy látom, hogy a legtöbb európai országban a nemzeti politika affelé halad, hogy minden ország körbevegye magát a saját kis kerítésével, mindenkit visszafordítson a határon és a már itt élő muszlimokat (és jó eséllyel más kisebbségeket is) potenciális terroristaként kezeljen. Ezzel szerintem nem csak elősegítenénk az ISIS céljait és meggyengítenénk Európát (külön-külön nyilván jóval kevésbé hatkonyan tudunk fellépni ellenük, mint együtt, koordináltan), de ezzel párhuzamosan önszántunkból feladnánk az európai identitásunk egy fontos részét, amiért jelenleg sok szempontból még mindig itt a legjobb élni a világon.
A menekültek/migránsok iránti együttérzés annyira megmozgatta (egyébként nyilván helyesen) a baloldali és liberális képzeletet, jobb esetben pedig a lábakat is, hogy a FB-on és a tranzitzónákban jó néhány napja ritkán látott összefogásnak lehetünk szemtanúi. Egy másik…..
Egyelőre nem sikerült azt a problémát liberális részről fogyaszthatóan megfogalmazni, pedig jogos a kérdés, hogy fennáll-e még a régi maxima, a „nincs szabadság a szabadság ellenségeinek”? Ki lehet-e mondani, hogy a liberális demokrácia nem semleges és értékmentes keret,…..
Abu 2015.05.15 06:02:58
@borzimorzi: Szerintem hogyha azt mondod, hogy a multikulti nem halott, csak a legnagyobb világvallás soha nem fog tudni együtt élni a második legnagyobbal, azzal gyakorlatilag azt mondod, hogy a multikulti eleve halott volt.
Szerintem nagyon jó a cikk, és pont itt a helye (baloldaliként szerintem épp a baloldallal kell a legkritikusabbnak lenni), de szerintem az európai baloldali értékek középpontjában nem a tolerancia per se van (éppen ennek a mindenek főlé helyezése generálja azt az értékrelativizmust, amiről a cikk is szól szerintem és ami miatt bajban van a mainstream liberális bal). Szerintem a baloldali értékrend középpontjában az áll, hogy a minél szélesebben értelmezett társadalom minden tagja a lehető legnagyobb jólétben éljen és amit fel kéne ismerni az éppen az, hogy ezt számon is kell kérni a közösség minden tagján, az asszonyverő keresztényen és a burkás muszlimon is.
Abu 2015.05.15 13:22:53
@borzimorzi: Nem elkenni próbáltam a kérdést, de értem, amit mondasz. Viszont ahogy te is írtad, nem a békés, mérsékelt muszlimokkal, hanem az iszlám radikalizmussal van a baj. Azt nem tudom érdemben megítélni, hogy más vallásokhoz képest az iszlám hajlamosabb-e a radikalizálódásra, lehet, de ettől még minden iszlamista terrortámadás után próbál az összes mérsékelt, európai muszlim szervezet elhatárolódni és elítélni azt, tehát nem gondolom, hogy elméletileg se lenne elképzelhető, hogy a mérsékelt iszlám hasonló szerepet töltsön be, mint ma az európai kereszténység (de mondjuk nem, mint az amerikai).
Szerintem a probléma inkább a liberális értékrelativizmussal és ahogy te is írtad, a feltétlen toleranciával van. Igen is van abszolút mérce, amiben hiszünk és ennek a mentén kell mindenkit megítélni.
Bár a Fidesz nem mondja ki, de a párt alapvetően a globalizáció nyertese, ahogy a baloldal -- bármennyire is paradox -- a vesztese. A globalizációval olyan szintre jutott a felvilágosodás, az univerzalizmus és a modernizáció programja, hogy egyrészt megvalósította a mai centrista,…..
Abu 2015.05.14 21:35:36
Szerintem a cikk összemos dolgokat, amiket nem kéne. Egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar baloldalról vagy a mainstream, nemzetközi baloldalról van szó, és egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar jobboldali politikai térről beszélünk, vagy az európairól.
Véleményem szerint a nemzetközi baloldal egyáltalán nincs válságban olyan értelemben, hogy pl a válság óta a balos közgazdaságtanban amúgy évtizedek óta ismételgetett dolgokat - pl. hogy a trickle-down nem működik - egyre többen tartanak helyesnek. Ugyanezeknek az arcoknak (Pikkety, Stiglitz) elég sok progresszív gondolata van a versenyképességről is (lásd Stiglitz: Creating a learning society). Ezzel szemben a mainstream jobboldal - és itt kifejezetten pl. a David Cameron-féle konzervatívokra gondolok - nem tud kilépni ebből az elitista szerepből, inkább egy kis Jobbik/Fidesz-féle populista idegen-ellenességgel adaptál. Szerintem egy prospektív jobboldali pártnak pont sokkal kritikusabbnak kéne lennie a Cameron-féle (Fidesz-féle) jobboldallal szemben, mint bárki másnak. A Syryza/Podemos kommentet érdemi érvek híján most nem minősíteném.
A magyar baloldalnak persze sokkal több a nyavajája, szerintem elsősorban az, amit @ricardo is írt, hogy a rendszerváltás óta beleégett ez a neoliberális gazdaságszemlélet. Az FNA-féle kezdeményezések egyébként szerintem fejlődést mutatnak (btw, ha valaki tényleg olvasta a javaslatot, akkor tudja, hogy a szerzők sem ezt gondolják Mo versenyképességi problémáinak megoldásának), de pl. elég szomorú, hogy az Együtt teljes mellszélességgel beáll a TTIP mögé, amikor a mainstream baloldal épp kezdi felismerni, hogy a szabadkereskedelmi liberalizáció kis, fejlődő országoknak a legritkább esetben jött csak jól.
Szóval összességében szerintem lehet ekézni rendesen a magyar baloldalt, ha a PKP úgy gondolja, hogy ettől jobb lesz neki, akkor hajrá, csak azt javaslom, hogy a nemzetközi perspektíván azért csiszoljatok még egy kicsit.
Abu 2015.05.14 22:07:51
@Késes Szent Alia: Köszi a Dinamo cikket, nem láttam, de nagyon jónak tartom (baloldaliként elsősorban a baloldallal kell kritikusnak lenni, ugyanezt javaslom Béndek Péteréknek is).
Ez a fajta 'értékmentes liberalizmus' szerintem sem tartható és valóban, nagyon is érték-telített. Nem európai és nem is társadalom-tudós, de Sam Harrisnek vannak hasonló érvei arról, hogy ha tényleg komolyan gondoljuk ezeket az európai baloldali értékeket (minél több ember minél nagyobb jólétének elősegítése), akkor ezt igenis számon kell kérnünk a csonkító muszlimon és az asszonyverő keresztényen egyaránt. Ha érdekel bővebben, akkor a The Moral Landscape c. könyvet ajánlom.
A Polgári Konzervatív Párt -- az elnevezésével összhangban -- a következő célokkal jött létre és politizál:  # szolgáltató, értékteremtő jogállam és kiegyensúlyozott, kiszámítható szabályozási rendszer; -- erős önkormányzatiság és autonómiák; -- a korrupció…..
Abu 2015.01.04 17:45:04
Először is nagyon örülök a kezdeményezésnek, úgy gondolom, hogy legalább annyira hiánycikk a modern, jobboldali, konzervatív politika (ha jól értelmeztem a krédót) Magyarországon, mint a modern baloldali. Én személyesen inkább az utóbbit támogatom, azonban legalább lesz kivel lefolytatni ezeket a vitákat itthon is.

@transgression és @Moin Moin kommentjeire reflektálva: a szakszervezeti érdekképviselet és a dolgozók 'összefogása' nem az egyetlen módja a munkavállalói jogok garantálásának. Az állam például szabhatja úgy a piaci játékszabályokat (konkrét intervenció nélkül), hogy a munkavállalók nagyobb (vagy bármekkora) szerepet kapjanak a vállalatok irányításában (lásd pl. a német kapitalizmus-modell). Egy másik szempont, hogy szerintem korlátozott relevanciája van az I. VH előtti USA-val és a deregulált kapitalizmussal példálózni, mert egyrészt ezzel ignoráljuk a II. VH utántól Reagenig tartó, nagyon is regulált kapitalizmust, ami egybeesett a történelmileg legmagasabb GDP növekedésükkel is, másrészt a munkavállalói jogok korlátozása a XXI.sz.-ban nagyon nagy részt a globalizáció, azon belül is a tőkéért folyó globális verseny eredménye. Ezzel persze nem egy anti-globalista 'zárjuk le a határainkat' érvet akarok behozni, csak azt, hogy a munkavállalók bér- és munka-körülményei nem értelmezhetők anélkül, hogy mellé tennénk a tőke-áramlás és a versenypiaci szabályozás kérdését is.
Örülök, hogy a Köztársasági Elnök posztján marad, és kisdoktori címének visszavonása ellenére sem értek egyet azokkal, akik lemondását követelik jobbról vagy balról. Elsősorban azért, mert egy szisztematikus kilövési kísérletnek voltunk szemtanúi az elmúlt hetekben.…..
Lomma Lounge Ez van 2010.12.08 22:06:46
Ma úgy jöttem haza hogy igenis leülök blogot írni. Rá is vettem magam hogy elkezdjek képeket válogatni, de a kezdeti lekesedés (hiánya) hamar abba váltott át hogy "áh. kell ez a fenének".Ne haragudjatok hogy nem írok, annak ellenére hogy volna bőven miről. És nem csak az…..
Lomma Lounge Legénylakás 2010.11.06 21:55:00
Le vagyok maradva. Illetve ti vagytok lemaradva... :P ezért bocsánat, de sosem írtam naplót, pláne nem publikusat, nem olyan egyszerű ám rendszeresnek lenni. Nadeszóval. Múlt hétfőn, a Toulouse-i hétvége után találkoztam Seb-bel (Sébastien), aki korábban felhívott hogy volna egy…..
Lomma Lounge Mon jour de la chance 2010.11.01 17:35:00
A múlt hétvégénél hagytam abba, mikor Annikával Toulouse-ba indultunk. A város mellett Estelle-t (a szűk baráti társaság egyetlen francia tagját) mentünk meglátogatni, aki oda valósi, de Bordeauxban tanul - elszállásolni nem tudott minket, de meg tudta mutatni amit érdemes.…..
Lomma Lounge Lakótársat keresünk 2010.10.15 16:32:00
Tudom nem sokat jelentkezem, de sajna még mindig nincs netünk otthon. A hangulat változatlan, viszont fogy a türelmem. Eleinte azt gondoltam, majd összeszokunk. Aztán azt hogy ez az élet kihívása és toleranciát fogok tanulni, hamár eddig mindig szuperkedves emberekbe botlottam és…..
Lomma Lounge La vie bordelais 2010.09.26 20:35:00
Bordeauxba mostanság kezd bekúszni az ősz. Napközben még mindig 20 fok körül vagyunk, néha 25 is, de este már kell az átmeneti kabát. Időnként esik, de percek alatt felszárad, még mindig gond nélkül járok bicajjal. Reggelente egyre később kel fel a nap, és mostmár akkor se…..
Abu 2010.10.05 18:02:47
Sárdobáló Jöjjön a kiskirály? 2010.10.02 12:00:00
Vasárnap minden valószínűség szerint Tarlós Istvánt fogják főpolgármesternek választani a budapestiek. Ez a név sokaknak a „szociális népszavazás” levezénylőjét, és még több ember számára az elkövetkező évek főpolgármesterét jelenti. Nekem azonban a Tarlós…..
Abu 2010.10.02 13:21:43
Lomma Lounge Jsuis hongroise 2010.09.20 21:55:00
Az első héten lejártam a kötelező köröket, bicikli, bankszámla, bicikli, bankszámla... és mégegyszer, mert mindig hiányzott vagy nem tetszett nekik valami. Hihetetlen mennyi papírmunka, nem könnyítik meg az ember dolgát...Végül csütörtökön sikerült elintézni a bicót meg a…..
Lomma Lounge Charlie angyalai 2010.09.16 21:30:00
A vasárnapot Chazaux-val (francia informatikuslány) és Matthias-szal (német művész-pedagógus tanonc) töltöttem, főztünk, sétálgattunk Bordeaux-ban, és órákon keresztül kiadó szobákat kerestünk, telefonálgattunk - eredménytelenül. Najó, talán ha 3 látogatás meg lett…..
London Town Vége fele 2010.08.01 12:57:00
 Bevallom nem igazán terveztem már ide írni. Két és fél hét múlva megyek haza és azt gondoltam, hogy ami most történik, azt már majd inkább élőben mesélem el az otthoniaknak, nincs szükségem erre a blogra. Ma azonban rájöttem, hogy az elmúlt egy évben az eredeti…..
Most úgy érzem, hogy van igazság azért a Földön, mert ugyan egész évben nagyon irigyeltem minden otthon maradottat, akik az egyetemisták könnyed életét élhették, most viszont a legtöbben az egyik legkeményebb vizsgaidőszakukat húzzák, nekem pedig végre van lehetőségem utazgatni…..
London Town Paris, I love you 2010.05.24 16:56:00
Hihetetlen szerencsés vagyok, amiért idén volt és lesz alkalmam eljutni olyan helyekre, amikre amúgy csak sok év múlva, már jóval felnőttebb fejjel tudnék elmenni, az pedig köztudottan nem tesz jót a befogadóképességnek.  Az elmúlt négy napot párizsban töltöttem a…..
Drága Jobbik-szavazók, itt az alkalom, amire vártatok! Ide küldjétek a retket, ne a Subbára! Csak el ne felejtsétek, hogy pártotok hivatalosan nem rasszista, így az „A büdös kurva anyádat te rohadt cigány kurva!!!! Falhoz kellett volna baszni amikor születtél vagy egy nagy…..
London Town Ismét otthon 2010.05.10 14:11:00
Hullámvölgy után mindig hullámhegy jön, így az én 10 napos otthon-tartózkodásom is balanszot teremtett bennem, legalább is egy időre. Két hete szerda éjjel értem haza nyúzottan és ráncosan, tegnap este pedig kisimult bőrrel és jókedvűen jöttem vissza Londonba.Az otthon…..
London Town Muito fixe! 2010.04.27 17:17:00
Ez portugálul annyit tesz, mint nagyon király, kúl, és vicces, mert a fixe-t fish-nek ejtik, amiből aztán persze csomó portugál szóvicc származik, amelyek közül persze egyet se értek.Csütörtök hajnali háromnegyed 5-kor csöngött a telefonom, én pedig 4 óra alvás után vállamon…..
London Town Newairnewlife 2010.04.03 20:53:00
Hétfőn, majdnem 7 hónap után végleg kiköltöztem a Villasból. Előtte nagyon sokszor gondolkodtam el, hogy biztos-e, hogy ezt akarom és ezért most már kicsit úgy látom, hogy szerencse volt, hogy a kiwi srác beköltözött az ágyamba, mert így már nem volt lehetőségem újra és…..
London Town Service Update 2010.03.26 14:37:00
Megint vissza a Londoni kerékvágásba: munka, buli, másnap általános egészségmegőrzési tanácsok saját magamnak. Közben megint elkezdtem új lakást keresni, bár elég kilátástalannak tűnt egy ideig. Lassan már kezd az az érzésem lenni, hogy van valamilyen perverzióm, amiért…..
London Town Magyarország 2010.03.16 02:48:00
Imádom Magyarországot. Imádom, hogy itt születtem és ide köt szinte az összes baráti kapcsolatom. Imádom a magyar nyelvet a maga bőségével, választékosságával, hangzásával. Imádom, hogy a magyar lányok tényleg világszépek és elég fél évet távol töltened otthonról,…..