Regisztráció Blogot indítok
Adatok
danielh

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Bölcsészholokauszt 2006.11.09 09:56:00
Bekerülnek ide a classic Index-cikkek is a továbbiakban, mégpedig azért, hogy lehessen agálni rá re, majd ahogy korábban említettem, egymás közt lejátszani, lovagiasan. Tehát ez itt egy link ni: Kevesebb bölcsész, kevesebb munkanélküli. Horn Gyulának igaza volt, nincs…..
danielh 2006.11.14 20:32:55
"Most viszont a szabad választást próbálják befolyásolni, ami jelen esetben rengeteg embernek lesz szar, de legalább jól megélnek...ebből egyenesen következik, hogy az állam úgy gondolja a pénz mindenért kárpótol. Tényleg így lenne?"

Ez duma. Szabad választás, meg egyéb magasztos ideák. Államérdek is van a világon, ami jogos hogy latba esik, főleg hogy ha az állam fizeti a képzési költségek jó részét ( ez még a FER mellett is így lesz )
Az állam abban érdekelt, hogy a kiképzett munkaerő nagyobb hatékonysággal tudjon dolgozni, összetettebb feladatokat tudjon megoldani mint a képzetlen, így növelve az állam GDP-jét és nem utolsó sorban az adóbevételt. Nem érdekelt abban hogy a miiliókért kiképzett egyiptológus, asszirológus 5 év egyetem után menjen a mekibe, vagy jobb esetben telemarketinges legyen ( mindkét feladat ellátható érettségivel ) vagy 1 évig munkanélküli segélyt kelljen neki fizetni a képzési költség mellé pluszban.

Szép dolog lenne ha a bölcsészjelölteket csupán a keretszám csökkentésével és a FER bevezetésével tudná az állam a piacképesebb szakmák irányába szorítani. Sajnos a valóság nem ilyen, köszönhetően a csapnivaló középiskolai matematikai, és természettudományi oktatásnak, a bölcsészjelöltek többsége reménytelenül humán és esélye sem lenne egy műszaki, természettudományi, de még egy gazdasági szak elvégzésére sem.

Jó irányba haladunk: a bölcsészakokon kevesebb lesz az aki képességei révén nem oda illik, a kieső emberek ha bírják akkor költségtérítésesen járnak bölcsészre, ha nem akkor meg vagy ráveszik magukat valami piacképesebb szak elvégzésére vagy nem szereznek diplomát. Nem kötelező mindenkinek diplomát szereznie, főleg hogy hiány van JÓ szakmunkásból.