Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dzs13

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A geekség egyik netovábbja szerintem a Trekkie-ség, azaz a Star Trek-franchise olyan szintű ismerete, amire annak kitalálója, Gene Roddenberry sem számított soha. És most nem arra gondolok, hogy az ember fejből sorolja a sorozatokban szereplő hajók lajstromjelét, hanem arra, hogy klingon feliratot…..
dzs13 2017.09.28 16:33:21
A StarTrek lényege sohasem az akció meg nem is a makulátlan történetvezetés, és főleg nem a színészi játék volt. A lényeg a kitalált világ, a'la Tolkien - csak épp nem időben hátrafele hanem a jövő iránt nosztalgiáznak a hardcore ST rajongók Ez egy részletesen kidolgozott technikailag, szociálisan, morálisan, és nagyon-nagyon-nagyon koherens (viszonylag kevés önellentmondás van benne) világ, amit a fanok továbbépíthetnek (kb legózás öröme). A történet csak valamifajta jármű, amivel belemerülhetsz ebbe a világba. Ezért van, hogy a történet lehet suta, de impulse drive-al fénysebesség fölött menni nagybetűs BŰN. (banális példát mondtam, nem vagyok hard-core, de az íróknak jellemzően writer's guide-jaik voltak az ilyesmikre). Az etalon ebből a szempontból talán a TNG.

Ha modern sorozatot akarsz Z generációnak, és megpakolod látványos/lendületes/karakterfejlődéses/stb cuccokkal, de a fentiekre nem figyelsz, akkor
max egy olyan cowboyok kergetőznek banditákkal az űrben (minőségi kivitelben) űroperád lesz, amit talán még a kritikusok is szeretni fognak, de a ST rajongók meg az idő próbája elkerülik.

Visszatérve Discovery-re, még akármi lehet belőle. Egyelőre kicsit túl sok a hab, meg pár orbitális baki (ki látott már olyat, hogy a kapitány meg a number one együtt hagyja el a hajót mindenféle indoklás nélkül - Picard forgólódik a subspace-ben ) - de ez még csak a a csali, még beállhat. Mindenesetre van egy kis BSG utánérzésem. Ami nem rossz, de azért mégsem egy ST életérzés. BTW életérzés, az ST sajátja az optimizmus, meg hogy "minden életet tisztelünk". Hát ebből eddig nem sokat láttunk.
dzs13 2017.09.29 00:59:33
@Bobby Newmark: hehe, arra céloztam, hogy nem attól lesz scifi valami, hogy az űrben játszódik és lézerekkel lövöldöznek egymásra. Egy hardcore ST fan pl kiröhög ha azt mondod neki, hogy a Star Wars scifi.... :)

a Firefly pedig a fentiek ellenére jó sorozat volt :)
dzs13 2017.09.29 09:43:30
@kalbász: hát amikor Kirk a gyíkemberrel birkózik az speciel nem scifi :) de nagy átlagban az.
Magyarországon korán felnőttszámba veszik az embert, olyan szempontból főleg, hogy már egy gyerekkel is éppen olyan parasztok a boltban, mint egy kifejlett Naiv Ügyféllel. A Homárnak persze kevesebb gyerek írja meg az élményeit, mint szavazókorú, ezért külön üdvözöljük a 14…..
Ez a poszt leginkább egy felhívás egy beszélgetésre a kommentekben, amennyiben titeket is érdekel a téma:Sok webes projektben vettem részt, és mindenhol azt tapasztaltam, hogy a hazai felhasználókat rettentő nehéz rávenni arra, hogy részt vegyenek az oldal tartalmának…..
dzs13 2008.02.27 15:26:30
jó, rosszul fogalmaztam. Nem a piac kicsi itt, hanem a user-szám. Nincs is köze a témának semmiféle piachoz, az online közösségek önszerveződő rendszerek, melyekre a világ minden pontján igaz a nyenyec által említett 90-9-1 -es szabály. Kis országban az 1%-ból nem jön össze a kritikus tömeg. Ez a probléma _diagnózisa_.

Amiről te beszélsz, az szerintem már a probléma _megoldására_ javaslat: hogyan érjük el, hogy az 1%-ból mégiscsak összejöjjön a kritikus tömeg? Azt mondod célozzunk meg "rétegeket" fizetős szolgáltatásokkal... Lehet, hogy működne, nem tudom. (Bár a fizető userekere is illik, hogy elsősorban fogyasztani akarják a szolgáltatást. )

Eredetileg, csak annyit akartam mondani, hogy nem azért nem működik itthon a web2 (itt= user által generált "értelmes" tartalom), mert "hülye/lusta/rosszindulatú/stb a magyar", hanem mert _kevés_ a magyar. Szóval a probléma okáról beszéltem.

Igazad van viszont abban, hogy ha már ilyen kevesen vagyunk, valami megoldást is kellene találni arra, hogy nálunk is működjön a web2. A nyenyec által idézett cikk néhány javaslatot is ad erre:

- Make it easier to contribute.
- Make participation a side effect.
- Edit, don't create.
- Reward -- but don't over-reward -- participants.
- Promote quality contributors.

A te javaslatod, ha jól sejtem, az utolsó kettőt fedi le. Nekem leginkább a második tetszik - a felhasználó viselkedéséből eleve sokmindent meg lehet tudni.

És ha már itt tartunk, az én személyes indokom arra, hogy havonta max kettőt kommentelek, az a kommentezés nehézkessége: loginolni kell, aztán figyelni a válaszokat, refreshelni, az oldal aljára gördíteni, félóránként visszatérni a lapra, és ami a legrosszabb másnap emlékezni milyen fórumokon posztoltam. Szvsz a jó öreg levelezőlisták sokkal használhatóbbak, kb 1 nagyságrenddel gyorsabban lehet információt fogyasztani/termelni, mint blogkommentekben.

Mit teszünk, ha olyan kérdésre keresünk választ a weben, ami nehezen guglizható és a Wikipedia sem ad releváns szócikkeket? Kiírjuk a Yahoo Answers-re a kérdést, és várunk néhány percet. Máris érkeznek a válaszok. Az Answers a Yahoo sikerprojektje. Rátapint a lényegre a Slate…..
bugrisblog A tudomány nevében 2007.03.23 18:09:00
A fény hullám, vagy részecske? Egyik fizikus ezt mondja, a másik meg azt. Aztán kitalálták a kvantummechanikát. Mi is a lényeg, a fény bizonyos körülmények között így viselkedik, más körülmények között meg úgy. Egyszerre hullám és máskor részecske, mikor mi tetszik.Miért…..