Regisztráció Blogot indítok
Adatok
earsplitter

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folyékony Kenyér Blonder 2010.11.08 09:36:00
Farkaséhes vagyok, mire sötétedésre eljutok a Blonderig, így mindenekelőtt a söröző cigánypecsenyéjével ismerkedem, ami nem is rossz kiindulópont, hiszen mint kiderül, a pincében a tulaj dobja össze az ételeket. A pincében sürgölődő tulajon kívül egy göndör, szőke…..
earsplitter 2015.07.11 12:39:44
Hejj Toni Caviar! Nagyon régen hoztad le ezt a blogot, lehet, hogy már nem is vagy elérhető itt. Tudod, a történelem éppen úgy torzul, mint a Blonder sör története a te leiratodban.

Nos: A Blonder név tőlem származik még a 90-es évek elejéről, a grafika pedig barátom SZ.I. keze munkája.

A sör magyarországi megjelenésének története pedig authentikusan a következő.

Korábban én az államigazgatásban dolgoztam (1996-ig) ezzel összefüggésben számos külföldi és belföldi vállalkozóval ismerkedtem meg. Igy egy napon megismtrkedtem Szőke Gyurival ( sajnos már nincs közöttünk) aki egy nagyon dinamikus kecskeméti vállalkozó volt (ő volt pl.a magyarországi atyja a "Kuki" nevezetű puffasztott-extrudált kukorica pehelynek. A"technológiát" egyébként Erdélyből egy paraszt családtól leste el, modernizálta nagyteljesítményű berendezéseket gyárttatott és hatalmas üzletet csinált belőle itthon. Nos ő, mindíg az újdonságokat kereső egyéniság vilt (egyébként sok mined mással is foglalkozott, pl. motoros sárkányrepülés, később merevszárnyú gépekkel történő repülés stb...de ez csak egy mellékmondat a továbbiak megértéséhez)Nos egy beszélgetésünk során, ő vetette fel először felém a házi sörgyár létesítésének és későbbi forgalmazásának gondolatát. Az ő sógora a kecskeméti HB sörgyár sörfőző mestere volt (sajnos ő sem él már) aki széleskörű sörgyártási ismeretekkel rendelkezett és javasolta, hogy felkutat egy már történelmi technológiát, mely jól lenne alkalmazható ilyen alapállásban 800 l/nap - kapacitűsú - u.n. "mini sörüzem - megvalósítására. Nekünk akkor volt egy Svájcban bejegyzett vállalkozásunk, ezzel hoztunk létre Classic Europa néven egy Kft-t. A technológiát ill. az első, majd ezt követően az értékesítésre került többi (kb. 16) sörüzem berendezéseinek összes gyártó berendezést itthon gyárttatttuk le különböző műhelyekben. Elkészült egy arculat terv is, melyben forgalmazásra kész technológiát és dokumentációt állítottunk össze. Igy indult hazai pályán a kis sörüzemek forgalmazása. Később Ciprus-ra is exportáltuk a technológiát. Tehát, a történelmi hűség kedvéért: a brand magyar, a technológia magyar, a sör receptje svájci és magyar volt.

Nos az irodalomban ismeretes az a mondás, hogy: "habet suam fatam libelli" (azaz a könyveknek megvan a maguk sorsa) nos ez alkalmazható ide is. Az évek során a brand ill. a kapcsolódó technológia további története nehezen kideríthető, a kis sörgyárakat adták-vették, sok közöttük elveszett, mert a vállalkozások tönkre mentek hozzáértő menedzselés hiányában. ( A jöttment "vállalkozók" szeme előtt nem egy ősi iparág modern kori feltámasztása, hanem a gyors pénzszerzés lebegett. Egy-egy komoly hozzáértő vállalkozó (pl. az itt látható vonyarcvashegyi, vagy jászapáti) érdeme, hogy a Blonder Beer még ma is létezik, sőt ma már palackozva is kapható némely boltokban.

Még egy kis megjegyzés: az a megállapítás, hogy a vonyarcvashegyi sörfőzde egy osztrák cégtől vette volna a technológiát, valószínűleg egy tárgyi tévedésen alapul, mert a Classic Europa a technológiát svájciként hirdette és a háttérben lévő összefüggések miatt tévedésből ment át a köztudatba az oszták forrás. Ezzel együtt persze minden lehetséges, mivel asörgyárak kézen-közön tulajdosot is válthattak, melyre nekünk eredeti forgalmazóknak nem volt már ráhatásunk. így kerülhetett pl. ki a technológia akár Ausztriába is és onnan vissza Magyarországra, bár ezt kétlem, mivel pl. a jászapáti sörfőzdét közvetlenül a Classic Európa Kft. értékesítette oda, a többi, máshová került kisüzemmel együtt.

Ennyit szerettem volna az egészhez hozzáfűzbi és - ki tudja - egyszer egy sör-technológia és történelem kutató még örülhet is ennek a kis adaléknak.