Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cs. Ildikó

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor 1928-ban ünnepelték Petőfi Sándor 105. születésnapját, már túl volt népszerűsége csúcspontján. Még sokan hivatkoztak rá, de már egyre kevesebben olvasták. 1945 után néhány éven át ismét nagy nemzeti költőként ünnepelték. A 150. születésnapja még esemény…..
Cs. Ildikó 2010.04.16 08:21:59
Tisztelt Asperján Úr!
Sajnos írása mondanivalójának legékesebb példája, hogy egyetlen hozzászólás sem érkezett ezen bejegyzéséhez. Ha azonban gyilkosságról, összeesküvés elméletről ír, azonnal számtalan hozzáértő akad a témában, és mindenkinek van véleménye...
Nem rég olvastam egy szakvéleményt, mely szerint az iskolai irodalom oktatás már elavult, és nem érdekli a tanulókat. Ennek okát annak tudta be a szakértő, hogy a ma tanított írók és költők túlságosan rég éltek, így nem tudják valójában megszólítani az olvasót, illetve nem tudnak mai értékrend szerint tanítani. Fontos lenne kortárs írók, költők műveit tanítani, akik mind nyelvezetben, mind korban, mind problémákban közelebb állnak a tanulóhoz. A vélemény József Attilát is érintette, mint mozgalmi költőt. Elgondolkodtam: jobb lenne, ha gyermekeink pl. Turczi Istvánt, mint korunk ünnepelt költőjét, olvasnának József Attila helyett? Én biztosan nem szeretném. Kifejezetten kiráz a hideg a gondolattól, hogy az Ódát lecserélnék a Nemi Szerver című kortárs remekműre. Számomra József Attila esendőségében is az örök érték képviselője.
Nagyszerű lenne, ha több olyan életrajzi alkotás jelenne meg, mint az Ön " Fogadj szívedbe" című könyve. Talán pont ezen lenne érdemesebb változtatni az oktatásban: megpróbálni közelebb hozni a költőt, mint embert. Ez az, amit Ön fantasztikusan megvalósított könyvében. Őszintén mondom: nem értem, Önt miért nem tartották még érdemesnek Kossuth díjra?

Őszinte tisztelettel,
Cs.Ildikó
Cs. Ildikó 2010.04.16 13:21:24
@FairyFeller:

Kedves FairyFeller!
Mea culpa, bejegyzésem első sorait nem Önnek szántam, nem Önről írtam, csupán tény megállapítás volt- lehet, hogy kissé cinikusra sikerült.Elnézést!
Személyes megjegyzésem: bevallom: mióta a blog a korábbiakhoz képest témát váltott, nem követem napi szinten a bejegyzéseket. De neve alapján sem gondoltam, hogy Ön nő lenne, bár eddig nem a Queen számra, hanem Richard Dadd festményére gondoltam. Mindenesetre megnyugtató, hogy inkább a dal miatt választotta nicket:-D
Megkérdezhetem, melyik könyvét olvassa Asperján úrnak?
Kérem, hogy semmiképpen ne vonuljon háttérbe, cserébe én leszokom a pikírt megjegyzésekről;-)
Üdvözlettel,
Csaba Ildikó
Valljuk be, nem egészen tiszta ügy Kepes András interjúja, amelyet tegnap este sugárzott a magyar közszolgálati televízió. Kepes korábban elmondta, hogy interjúalanya, Rózsa Flores négyszemközt mondta el neki mire készül, még az operatőr sem maradhatott a szobában. Ha így…..
Cs. Ildikó 2009.04.23 13:51:21
Így gondolkodna valaki, aki terrorista akcióra készül?? Nem hiszem. Biztosan nem.
Részlet Magyarosi Árpád blogjából, 2008.01.26.
"A szombati nappal az a bajom, mint a péntekivel...este már nem szeretek az utcán lenni, mert érzem a feszültséget...azt, hogy az emberek készülnek az éjszakai tombolásra, sok a részeg, az őrült...kicsit mintha a levegő is nehezebb lenne... így hát itthon maradok ilyenkor ha tehetem... mert otthon a legjobb :-)"
2008.03.10.
"Késő este Mazsola beleugatott a csendes éjszakába...és a vakkantástól jött egy gondolat...
Az élet az éjszaka...én meg egy vakkantés az életben...hmmm...A vakkantásra nem jött válasz... Én...én milyen választ kapok? ...kapok? Végül levettem a pórázt Mazsoláról, hogy szabadon rohangáljon -kedvére- igen...sokszor vágyom én is erre...csendes éjszakában rohanni szabadon bele a nagy semmibe, aztán megpihenni, s hazatérni egy szerető, megértő, gondoskodó ölelésbe. Sok is ez talán... azonban annyi bizonyos, hogy Mazsola ezt kapja minde egyes nap! ...és őszitén, semmit nem kérünk cserébe...látod ez a különbség, mi mindig várunk a másiktól valamit ADJ-ADJ -ezért kapod EZT-AZT cserébe...cserébe...
(Így lesz a szép fehér télből sáros tavasz) s a végén ha meguntuk ezt a játékot, s más-más utakon járunk már...rájövünk, hogy magunkból csak rosszat adtuk...elmaradt a gyengéd érintés, a megértő pillantás, az önzetlenség... Igaz? Mikor egyedül vagy, akkor érzed azt, hogy mennyi szép van benned, s nincs kivel megosztanod... Legszebb az ősz...mikor diót rázhatsz le a fáról, s a szomszéd óvatosságra int. Megjelennek az időtől ráncos leveleken az élet színei, s te markodba vehetsz egy csomó életet...magát az elmúlást...hiszen az élet nem más, mint színes elmúlás."
Van jó, jobb és legjobb megoldás.Jó megoldás, ha nem vetjük magunkat a villamos kerekei alá.Jobb megoldás, ha senki nem lök bennünket a villamos kerekei alá.Legjobb megoldás, ha nem ugrik le a villamos a sínről, hogy elgázoljon bennünket.Az államelnök úr nyilatkozata szerint…..
Milyen szép lesz majd minden itt a Földön - 750 millió év múlva. A földrészek - fantasztikus magasságú hegyeket képezve - ismét összetorlódnak, egyetlen hatalmas kontinenst alkotva. A növényi és állati fajok 95 százaléka elpusztul. Az embernek, ennek a csodásan kártékony és…..
Jézus létidejének társadalmánál maradva: a szadduceusok, vagyis a zsidó társadalom leggazdagabb előkelői (köztük természetesen a főpapok és családjaik) nem hittek a feltámadásban, csak a földi létezés boldogságában, mivel megvolt mindenük, amit csak szem-száj kívánhatott.…..