Regisztráció Blogot indítok
Adatok
paprikáscsirke

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mit tegyen az ember, ha előtte 100-120 km/óra sebességgel "cammog" egy tűzoltóautó az autópályán? Úgy tűnik, a kérdés jogos, mert nem mindenki van vele tisztában az M5-ös autópályán. A KRESZ szerint "megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési…..
paprikáscsirke 2016.07.01 12:27:10
@kercsi vííí: Idézek a "KRESZ értelemzése a joggyakoraltban" anyagból:

"E járművek sajátos jogi helyzetét a jelzés vagy jelzések használata ala-pozza meg. Mozgásban lévő járműnél a speciális jogi státusz megteremtésé-hez a jelzések együttes használata szükséges. Az álló jármű esetén csak fény-jelzés használható, ez azonban aktivizálja mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket a jogszabály e helyzetre – az álló, megkülönböztető jelzést haszná-ló jármű megközelítésére, a mellette való elhaladásra – meghatároz. Az álló, de forgalomba bekapcsolódni kívánó, megindulásra készülő jármű, már álló helyzetben is bekapcsolhatja a hangjelzést."

Szerintem is oka van, hogy a szabály egyik helyen megkülönböztető jelzéseket ír, másik helyen megkülönböztető fényjelzést. A kettő nem lehet ugyanaz.

Egyébként a hivatalos KRESZ vizsga anyagéban is megtalálható egy ilyen kérdés:
"Megelőzhető-e az a mentőautó, amelyik használja a megkülönböztető fényét, de nem szirénázik?" A válasz: igen.