Regisztráció Blogot indítok
Adatok
manka197

18 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tartozom egy utolsó bejegyzéssel. Sok idő eltelt a blog írásának kezdete óta és ha most kezdeném írni, egészen másként állnék az autizmushoz. Nem a terápiákról írnék. Csak a külvilág az, aki miatt az ilyen gyerekeket "meg kell javítani".  Mondjuk ki, hogy valójában idomítjuk őket a felnőtt világ…..
Rég nem írtam a blogba. Mert alapjában véve rendben vagyunk. Volt egy-két elég necces dühroham, de ezeket leszámítva Peti kiegyensúlyozott, lassan 13 éves kamasz fiúvá serdült. Vicces, ahogy a maga 170 centijével mutáló, dörmögő hangján hív: "Anyu,  játsszunk Törpöset!". S én megyek, a Törpök…..
Nem akármilyen csillag. Hanem Citromcsillag, Az úgy volt, hogy eljött az iskolai farsang ideje. Petit kérdezgettem, hogy mi szeretne lenni a farsangon? Nem tűnt túl lelkesnek, azt mondta, semmi. Akkor próbáltam neki tippeket adni, de egyikre sem ugrott. Magamban örültem, hogy végre, erről is le…..
Kiborulós napokon kell valami kreatívkodás. Ez történt velem egy nyári napon- Peti dührohama után gyakran rám jön, hogy tennem kell valamit, ami előrébb visz minket. Elhatároztam, hogy ez alkalommal kitűzőt tervezek magunknak. Mivel minden nap vonattal utazunk és a városban is meg-megfordulunk, sok…..
Lassan két éve már, hogy Petivel megtörtént a Csoda... egy mindenen kiakadó, ön- és közveszélyes kisfiúból szabálytartó, kiegyensúlyozott, kötelességtudó srác lett. Ugyanakkor maradt a mi cuki játékmackónk, aki fittyet hány, ki mit gondol róla... (Lásd a mellékelt képen, amint egy bevásárlóközpont…..
  Rég nem írtam.Azt is mondhatnám, hogy sokat gondolkodtam ezen a bejegyzésen, hogy megírjam.e, de akkor hazudnék, egyértelmű volt, hogy megírom.Tanuljatok belőle!! "Nem mind arany, ami fénylik!!" A kezdeti nehézségeinket mindenki tudja.Végre megtaláltuk ezt az óvodát!! Eladtuk a házunkat, majd…..
Karácsony. Ajándék - az olyannyira áhított piros vonat. Nyitható ajtókkal! Az angyalok elhozták. "Nagyon fogok rá vigyázni".  Január. Lejár a számítógépezésre szánt idő. Hallom a műanyag törését. Látom Peti feldúlt arcát.  A vonat ajtaja leszakadt. "Anyu ez véletlen volt!" "Peti, nem igaz, ezt…..
Szeptemberben lagziban voltunk. Mondanom sem kell, hogy aggódtam: vajon Peti hogy fogja bírni a teljesen szokatlan helyzetet: ismeretlen helyet, nagy nyüzsgést, ünneplő ruhát, közös evést, illemeket. Csak nagy titokban mertem arról álmodni, hogy ne adj Isten mi is jól fogjuk magunkat érezni (mint…..
Régen írtam, ennek több oka is van: az egyik az iskolai tanév végi hajtás, ami a legtöbb anyukát (is) próbára teszi. Másrészt, mert Peti annyira jól teljesít mostanában, hogy nem volt meg az a gőz, amit ilyenkor itt a blogon is ki szeretnék ereszteni, nem volt annyira kiugró tanulságos…..
Ma reggel ágyazás közben az jutott eszembe, hogy a fiam minden reggel milyen szépen elrakja az ágyneműjét, magától. Hogy erről kellene írnom: mennyi jó tulajdonsága van Petinek az autizmusból (is) kifolyólag. A sors azonban úgy akarta, hogy erről máskor írjak... Petinek ma nincs suli, otthon…..
(a kép forrása: infaustus.wordpress.com) Amikor kislány voltam, úgy képzeltem az életemet, hogy majd lesz egy fiú (fehér lovon), aki szerelmes lesz belém, majd elvesz feleségül. Lesznek gyerekeink és ugyanolyan boldogságban, szeretetben élünk majd, mint ahogy drága Anyukámmal éltünk. A gyerekeink…..
Mit nem adnánk mi szülők, ha auti gyerkőcünk pár pirula bevétele után "gyógyultan" távozna egy rendelőből - nyilván mindenki másként képzelné, az én fiam mondjuk mosolyogva venné tudomásul, hogy narancsos croissant helyett csak csokis van itthon, és azt mondaná: "Ne aggódj anya, nekem jó lesz a…..
Ha egy szóval akarnám kifejezni, hogy mi a legfontosabb a mi auti gyerkőcünk esetében a karácsonyi készülődés és az ünnepek alatt (és egyébként máskor is): a KISZÁMÍTHATÓSÁG. Vegyük például az ajándékozást: mi legyen az ajándék? Nálunk - és sok hasonló családnál is…..
Voltak napok - sok-sok nap éveken át - amikor este már nem volt kedvem semmit sem csinálni, csak aludni menni. Reggel Petit a bölcsibe, oviba vinni (nem a körzetibe, hanem be Pestre, útközben valahogy megúszni a vonaton Peti furcsa dolgait - egyszer még írni szeretnék erről is), aztán…..
Az autizmus definícióját nálam okosabb emberek már leírták (íme az egyik legjobb meghatározás:http://www.autizmus.hu/AAspektrum.shtml) .Itt néhány alapvető dologról írnék, ami a blog megértéséhez szükséges. Az autizmus diagnózist kapott emberek között nincs két egyforma,…..
  A Petivel kapcsolatos problémák nem tűrtek halasztást, valamit lépni kellett. De merre? Először a bölcsőde által javasolt helyi nevelési tanácsadóba jelentkeztünk be. Két gyógypedagógus vizsgálta meg Petit: játszani próbáltak vele,engem addig a problémás helyzetekről…..
A szokásos reggeli dühös, hangos, fülsértő ordítás - Peti ébredés után AZONNAL kakaót kér. Peti 8-15 hónapos korában minden reggelünk így kezdődött. A tejet lábosba önteni és megmelegíteni, aztán a kakaót elővenni, kiskanállal az üvegbe adagolni, a meleg tejet ráönteni…..
Ez a mi utunk Olvasunk 2015.09.24 08:26:25
Kínkeserves döcögés, lassan forog a kerék a sárban, elakadunk, beragadunk és nehéz, súlyos kolonccal vonszoljuk magunkat előre. Tévesztések, félreolvasások, istenem, fel sem tűnik neki, hogy amit olvas, annak nincs értelme. Bennem meg a gyanú lassan meggyőződéssé formálódik,…..
Petikénkkel néha nem könnyű az élet, mégis sokszor épp a kritikus helyzetek közepén fakaszt minket nevetésre. Az autista emberekre jellemző, hogy számukra a kommunikáció más emberek felé nehezített. Hogy dolgukat megkönnyítsék, gyakran máshol - például filmekből - hallott…..
  A középkori vár méltóságosan emelkedik a felhők közé. Esteledik, a látogatók utolsó kis csoportjai is hazafelé szállingóznak, indulnak autóik felé. Hirtelen hosszú, velőtrázó sikoly töri meg a csendet. Mi történhetett? Valakit bántanak? Baleset történt? Vagy a vár…..