Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BAP

46 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság nagyon sokat hallani a különböző ételallergiában, ételérzékenységben szenvedőkről. Ez afféle népbetegséggé vált. Nem tudom, valóban többen vannak-e mint régen (amire nyilván lehet indok az egyre műanyagabb világunk) vagy csak egyszerűen sokkal célzottabban ismerik fel ma már az adott…..
Aperitif DERENG AZ ILLAT! 2018.09.20 18:00:00
Bizonyára sokszor előfordult már, hogy valamilyen illatot érezve elgondolkodtunk azon, hogy mi is lehet az. Ismerős, de nem tudtuk beazonosítani biztosan. Az is gyakran megtörténik, hogy érezzük az illatot, meg is fejtettük, tudjuk hogy honnan ismerős, ott van a nyelvünk hegyén, de…..
Aperitif 5 kiváló ír whiskey 2018.08.24 17:12:23
Miután nagy híve vagyok az egyébként kevésbé divatos whiskyknek, úgy gondoltam, bemutatok 5 whiskyt, amelyek – azon kívül, hogy nagyon finomak – igazán jó ár-érték aránnyal is bírnak...
Miről is híresek az írek? A whiskey-ről, a zenéről. a manókról, a Guinnessről, gyönyörű lányaikról, és Conor McGregorról. De mindezek mellé talán jól tesszük, ha felvéssük a noteszünkbe a gint is. Bizony, a tradicionális ír italok sorába lassan odafér ez a fűszeres…..
Aperitif HULLÓ-E A GIN CSILLAGA? 2018.07.23 18:45:00
Ha az ízesített vodkákat nézzük, akkor a hatalmas fellendülés után, mély zuhanás vette kezdetét ebben az italkategóriában. Persze azért a Ciroc és az Abslout még mindig ontja magából a különlegesebbnél is különlegesebb ízeket, kiadásokat, de valójában a piaci kereslet…..
Aperitif KALUMBA SPICED GIN 2018.07.20 18:45:00
Őszintén megvallva; sokunk számára a Zwack az elmúlt mondjuk 15-20 évben nem úgy mutatkozott be, mintha valami másról is megismerhetnénk, mint a 70-es évekből e korba áthibernálódott „kricsmik”, „krimók” és „korcsmák”, illusztrisnak egyáltalán nem mondható…..
Szomorúan olvastuk azon híreket, miszerint New York egyik ikonikus és többszörösen díjazott bárjában tűzeset történt...
A Talisker mára a Skye szigetek szupersztárjának számít. A szigeten eredetileg 7 lepárló állt, mára azonban csak az 1830-ban alapított Talisker maradt fent. Valamit alighanem jól tudnak...    ..
A nyugati Highland egy kis öblében elhelyezkedő lepárló régóta ad a világnak kiváló párlatokat. Egészen 1794-óta, mikor is John és Hugh Stevenson megalapították, ebben a kis városban és környékén elsőként.    ..
Aperitif Chata-ra fel! 2018.06.15 18:30:00
Szeretjük az olyan, minőségi márkákat, amik nem túl hosszú idő alatt futottak fel és váltak közismerté. Ez többnyire arra bizonyíték, hogy ha valóban minőségi termékkel tudunk előrukkolni, akkor arra felfigyel a közönség. Nem kell legendás történeteket írnunk, lovagkori…..
Lehet hogy egyszer majd úgy gondolunk az elmúlt évre: 2017 volt az év! Óh, és micsoda év?! Mikoron rájöttek a Diageo tulajdonában lévő, hatalmas cégóriásnál, hogy „Oké! Elég volt nekünk ennyi idő biztonságban! Most kísérletezzünk!”, és nekiálltak őrült tudós…..
Aperitif A szaké! 2018.06.09 17:40:00
A japán italok sokunk számára épp olyan misztikusak, mint a japán kultúra és élet maga. Azt sejtjük, hogy a tradicionális italok arrafelé rizsből készülnek, és ismerjük a szaké vagy épp a chochu italfajták nevét, de abban, hogy ezek például égetett, vagy épp erjesztett…..
Laggan Mhouillin kifejezés, az ősi kelta nyelvet beszélők számára nem okoz nehézséget, de akinek már egy kicsit berozsdásodott a szókincse annak segítünk; Völgybéli malom. Ebből a kifejezésből született, és egyszerűsödött le a mostanra ez a kultikus whisky név, ami Islay-i…..
A 19. század végére kialakult Észak-skóciai vasúthálózat számos iparág kialakulását segítette elő. Ekkoriban sok vállalkozó szellemű skót kezdett új vállalkozásba. Ekkoriban, 1897 nyarára épült fel a Dalwhinnie lepárló, ahol 1898-ban már el is készültek az első…..
Aperitif NAGY TEQUILA POSZT 2. 2018.06.01 19:15:00
Előző írásunkban körbejártuk, mi is a tequila és hogyan is készül. Mostani posztunk az érlelés és palackozás témájáról mesél.  ..
Aperitif NAGY TEQUILA POSZT 1. 2018.05.31 18:30:00
Talán a tequila a leginkább félreértett italkategória a fogyasztók között. (Persze mint már korábban írtuk, a rumok kategorizálása is hagy némi kívánnivalót maga után…) Ugye ismert, hogy a fogyasztásuk vagy só/citrom vagy fahéj/narancs kombinációban a legelterjedtebb, és…..
Amikor először kóstolja az ember, akkor meglepődik, rácsodálkozik erre a whisky-re. Aztán ez így megy minden újabb kóstoláskor, amíg csak tart a palack.     Csodálatosan komplex és elbűvölő ez a Lowland-i single malt párlat. A Diageo skóciai Classic Malt-jai közül, ez a whisky reprezentálja…..
Ahogy írásunk első részében már említettük, az a japán whiskyk ismertsége az 1900-as évek folyamán folyamatosan nőtt. Azonban a valódi, komoly áttörés csak mintegy 30 éve történt, amikor is komolyabb szakmai körökben is felfigyeltek az eddigre már valóban jó minőségű…..
A Cragganmore 12 dagadó mellkassal áll a Diageo Classic Malts sorozatában, a Speyside whiskyrégiót reprezentálva. Ez a 12 éves whisky a zászlóshajója a gyártócégnek, és nem is véletlenül, mint ahogy az sem véletlen, hogy ez a csodás párlat a fogyasztók kedvencévé vált az…..
Új sorozatunkban néhány talán kevésbé ismert whiskyt mutatunk be kicsit közelebbről. Az első legyen a Highland-i régió egy igazán érdekes párlata, a Clynelish 14 éves itala.A kelta nyelven „Elzárt legelő”-t jelent a lepárló neve, és rögös életúttal a háta mögött a mai…..
Aperitif Japán whisky - 1 2018.05.12 18:30:00
Bár japán, mint whiskygyártó nemzet, az utóbbi pár évtizedben került a reflektorfénybe, azért véletlenül se gondoljuk azt, hogy az elmúlt 20-25 évben nőttek ki a földből a japán whiskymárkák. (Ez a gondolat annyira valós, mintha azt gondolnánk, hogy a Bushmills cég 1608-óta létezik és…..
Folyamatos sikerek. Tömören ennyivel is össze lehetne foglalni az ausztráliai Four Pillars Distillery utóbbi éveinek munkásságát. 2013 alapították a vállalkozást, és meglehetősen szokatlan módon, egy közösségi finanszírozást szervező oldalon tették közzé a terveiket. És a közönség úgy szavazott,…..
Aperitif Ismerjük meg a sherry-t 2018.05.07 08:00:00
A csodálatos andalúziai Jerez de la Frontera város környéki szőlővidékek Kr.e. 1100 óta (amióta a főníciaiak bemutatták a borgyártást a spanyoloknak) kényeztetik kiváló termékeikkel a fogyasztókat. A területhez igazán köthető italfajta Sherry, ami egy erősített bor, és…..
Aki akárcsak felületesen is ismeri az italok világát, tudja, hogy az érlelt italok drágák. Az érlelés idő, az idő pedig pénz, mint tudjuk. Ha egy gyártó a lepárolt italát csak mondjuk 20 év tárolás/érlelés után tudja eladni, akkor azt nyilván meg is kell fizettesse a vásárlókkal. Épp ezért lehet…..
A múlt héten ott hagytuk abba, hogy talán eljött az idő a rumok rendszerbe foglalására is. Az biztosra vehető, hogy ezt a lépést már nagyon időszerű megtenni. Az elmúlt időben sokat változtak maguk az italok és a róluk kialakult kép is. Kijelenthetjük, hogy a rumok felnőttek és…..