Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Németh Barnabás

43 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán senkinek nem kell bemutatni az egykori holland játékos és edző Hendrik Johannes Cruijff személyét, akit angolosítva már csak Johan Cruyff néven ismer a világ. 2016 március 24-én, napra pontosan egy éve hagyott itt bennünket, gondolatai, filozófiája és edzésmódszertana viszont időtálló. Talán…..
Luis Enrique az egykori csapata, a Sporting Gijón elleni mérkőzést követően bejelentette: az év végén távozik a Barcelona kispadjáról. Egyből felmerült a kérdés minden futballszerető fejében: ki lesz az utód? Ki lesz az, aki megfelelően tudja menedzselni a katalán klub világsztárjait és ki lesz az,…..
A párizsiak Edinson Cavani mellé keresnek a piacon egy világklasszis támadót, és a hírek szerint az Arsenalt erősítő Alexis Sánchez és a Manchester City-s Sergio Agüero a két fő kiszemelt...
Mourinho állítása szerint dicséretet érdemel, hiszen a szigetországba való érkezése óta az angol futballban rég nem látott játékstílust teremtett meg. „A mostanában mutatott játékunk a mi igazi védjegyünk. Hatalmas újítás ez most Angliában” – vélekedik a portugál tréner. Hozzátette, lassan kezdi…..
Az angol szakember a BT Sportnak beszélt az Arsenalt 1996 óta irányító Arsene Wengerről. Redknapp reméli, hogy a francia menedzser a szezon végén elgondolkodik a jövőjén. „Fantasztikus menedzser, aki évek óta remek munkát végez az Arsenalnál – mondta Redknapp.– Ha nem nyerik meg a bajnokságot,…..
La Vida Hispánia 2017.02.08 13:17:32
La Vida Hispánia Email 2017.02.08 13:17:32
La Vida Hispánia Instagram 2017.02.08 13:17:32
La Vida Hispánia Twitter 2017.02.08 13:17:32
La Vida Hispánia Yelp 2017.02.08 13:17:32
La Vida Hispánia Facebook 2017.02.08 13:17:32
La Vida Hispánia 2017.02.08 13:17:32
La Vida Hispánia Kezdőlap 2017.02.08 13:17:31
Ez egy kezdőlap szekció minta. A kezdőlap szekciói bármelyik oldal lehet a kezdőoldalt leszámítva, beleértve a legutóbbi bejegyzések oldalát is...
La Vida Hispánia 2017.02.08 13:17:31
La Vida Hispánia Kezdőlap 2017.02.08 13:17:31
Üdvözlet Emberke! Ez az a kezdőoldal, amellyel - általában - a honlapot felkereső látogatók legelsőként találkoznak...
La Vida Hispánia Névjegy 2017.02.08 13:17:31
Egy művészember itt is bemutathatja magát, a munkáit, vagy egy üzletember a a vállalkozását, küldetését írhatja ide...
La Vida Hispánia Elérhetőség 2017.02.08 13:17:31
Ez egy néhány kapcsolati adatot, mint pl. cím, telefonszám, tartalmazó oldal. Lehet bővítményt is használni egy kapcsolati űrlap beillesztéséhez...
La Vida Hispánia Helló Világ! 2017.02.08 12:32:23
Üdvözlet! Ez az első saját WordPress-bejegyzés. Módosítható, vagy törölhető, aztán megkezdhető a honlap tartalommal történő feltöltése!..
Ez egy mintaoldal, egy WordPress-alapú honlap egy oldalának létrehozásához. Az oldal különbözik a bejegyzéstől, mert az oldal állandóan látszik a honlap menüjében, a navigáció során (a legtöbb sablonban). Az emberek többsége használja a Névjegy oldalt, amely arra szolgál, hogy a lehetséges látogatói…..
Amint azt tudjuk, szinte minden nyílt készségű sportágban, így a labdarúgásban is nagyon fontos szerepet játszanak az értelmi (kognitív) képességek. Ezen értelmi képességek közül most a reakcióidőt szeretnénk kiemelni és Sergio Busquets példáján keresztül bemutatni, mennyire fontos ez. Nézzük meg…..
Németh Barnabás 2016.01.10 19:46:23
@Gyűrött Papír: Szerintem azt, hogy mi a legjobb megoldás, a pillanatnyi körülmények határozzák meg. Azt pedig a játékostársaim kiszámíthatóbban (alapelvek betartásával), míg az ellenfél játékosai kevésbé kiszámíthatóan alakítják. Így hiába gyakorlunk le négyzetbe passzgyakorlatokat bójára, a mérkőzésen biztosan lesz majd ellenfél, aki befolyásolja az elképzeléseinket.
Az első részben szó esett arról, hogy játékon keresztül, hogyan tudjuk növelni az edzésgyakorlatok intenzitását, most pedig próbáljunk meg arról beszélni, hogy alap-, vagy alkalmazott koordinációs (például passzgyakorlatok) közben hogyan tudnánk javítani ezen.   Vegyünk…..
Németh Barnabás 2016.01.02 14:44:32
@aleb19: Érdekes, amiről szó van. A kérdésem az, hogy mi is az intelligencia? Ki az intelligens? Szubjektív vagy objektív az, ha valakire azt mondjuk, hogy intelligens?

Én úgy gondolom, hogy az intelligencia fogalmát Hawking fogalmazta meg jól: "Intelligence is the ability to adapt to change." Én úgy gondolom, hogy az intelligencia igenis fejleszthető, méghozzá úgy, ha hibázunk. Henry Ford pedig ezt mondja: "A kudarc az egyetlen lehetőség arra, hogy még okosabban kezdjük újra."

Ezek alapján szerintem igenis szélesíthető és fejleszthető az a képesség, ami a változáshoz való alkalmazkodást fejezi ki.

U9-ben (ha már ez került szóba) szerintem a legfontosabb a játék megszerettetése. Ezen belül szakmai célnak én a kognitív képességek fejlesztését tűzném ki játékon keresztül. Fontosnak tartom természetesen azt is, amit te mondasz, hogy fejlesszük a labdaérzékelését a gyermeknek, hiszen ez fejleszti a koordinációját, az ideg-izom kapcsolatot.

A hangsúly szerintem az arányokon van, hogy miből mennyit. Ezt pedig nem lehet általánosítani, hiszen, ha egy akcelerált gyerekekből álló U9-es csoportot kapok, akkor nem képezhetem őket ugyanúgy, mint egy degenerált gyermekekből álló csoportot.
Németh Barnabás 2016.01.02 18:33:53
@aleb19: Az érdekes erre, hogy a spanyolok azt mondják, hogy "minél kevesebbszer érsz labdába, annál gyorsabb lesz a játék". Ez akkor hogy lehet kapcsolatban azzal, hogy a gyermekeket minél több labdaérintésre kell ösztönözni?

Itt a kevés labdaérintés minősége számít vagy pedig az, hogy minél gyorsabban hozol döntést, annál kevesebbszer érsz labdába? Érdekes kérdés nagyon!

aleb19, keress meg Facebookon, ha kérhetem! www.facebook.com/barnabas.nemeth.509

Köszönöm!
Németh Barnabás 2016.01.02 19:21:26
@aleb19: Akkor írj e-mailt a nemethhaz@gmail.com címre, ha kérhetem. :)

A kérdésem pedig a következő: az számít hibának, ha a mérkőzésjáték közben hibázik vagy, ha a döntés nélküli gyakorlatokban (pl. szlalom labdavezetés)?
A Southampton Norwich elleni mérkőzésének kezdőcsapatából kimaradt Sadio Mané, aki szinte alapembere a csapatnak. A döntést a vezetőedző, Ronald Koeman hozta meg természetesen, aki döntését a következőképp indokolta:  A csapatban volt, de túl későn érkezett meg a…..
Sokan beszélünk manapság arról, hogy vajon mi is lehet a különbség a magyar és a külföldi utánpótlás labdarúgó edzések közt. Mi lehet más? Jobb gyakorlatok vannak? Összeigazolt utánpótlás játékosok? Ezen beszélgetések alkalmával szakmai berkekben szinte mindig elhangzik…..
Németh Barnabás 2015.12.29 22:31:20
@asdfrew: Természetesen a labdarúgóvá válás útját nagyban meghatározza a labdarúgó pályán kívüli élete (szocializáció, szülői nevelés, iskolai tanulmányok és nevelés, stb.). Ez pedig hatással lehet a motivációjára is. Erről érdemesebb inkább más szakember véleményét kikérni, én csak azt próbálom fejtegetni, hogy amit látok, arra szakmailag hogyan tudnék egy jobb megoldással előállni.

Természetesen lehet ugyanolyan intenzitással elvégezni ezt a gyakorlatot például, de azért az is érdekes dolog, hogy rengeteg úszó és futó nyilatkozza azt, hogy jobban teljesít, ha van mellette egy jobb (vagy egy hasonlóan jó), aki húzza őt előre. Pedig a profi úszók valószínűleg maximális intenzitással dolgoznak edzésen, ha azt kérik tőlük. Érdekes téma ez.

A kommented színéért elnézést, nem én voltam. :)
Németh Barnabás 2015.12.29 22:53:11
@asdfrew: Igen-igen. Lesz még erről is cikk, hogy félreértés ne essék, nem azt jelenti, hogyha jó a gyakorlat, akkor az edzőnek csak állnia kell a pálya szélén. Szerintem is fontos, amit írsz, hogy motiválnia kell az edzőnek ugyanúgy.

Ez a zöld-fehér nem lett a barátod... :)
Németh Barnabás 2015.12.29 23:34:28
@asdfrew: Köszönöm a követést.
A kérdésedre a válasz kicsit bővebb lesz, nehéz egy-két mondatban összefoglalni, de megpróbálom röviden. Szubjektív része is lesz a dolognak, amit csak én gondolok így, lehet, hogy neurológusok megcáfolnának, de én is tőlük hallottam.

A labdarúgás játékhelyzetekre bontható. A játékhelyzeteket pedig az anticipációs körre szokták lebontani, mert az mindig megjelenik és konstans ismétlődik. Ez pedig így néz ki:
1. Észlelés
2. Helyzetelemzés (társak, ellenfelek helyzete, közvetlen környezetem feltérképezése, stb.)
3. Döntéshozatal
4. Technikai kivitelezés.

Nos, értelemszerűen, ha rosszul elemez egy játékos egy adott szituációt, akkor rossz döntést hoz és így azt mondják rá, hogy "technikailag nem tudta végrehajtani", holott lehet, hogy nem az volt az igazi ok. Persze előfordul, hogy technikailag nem tudja kivitelezni, de ki van zárva, hogy Dzsudzsák bójákra ne tudna megcsinálni gyönyörűen egy-egy biciklicselt. Mérkőzésen mégsem megy neki.

Ami mérkőzésen történik technikai kivitelezés, azt nevezném én alkalmazott techikának és kérdésed erre irányul, nem pedig arra, hogy miért nem tud Zidane-csellel lecselezni egy passzív védőt.

Nos, tehát ahhoz, hogy meg tudjon csinálni Balázs egy biciklicselt (példa) úgy, hogy annak haszna is legyen, az kell, hogy úgy hajtsa végre, hogy kibillentse a védőt egyensúlyából és abban a pillanatban reagálva (helyzetelemzés) tolja meg a labdát az ellenkező irányba (döntéshozatal, majd kivitelezés).

Ez pedig tehát nemcsak technikai kivitelezés, hanem kognitív (értelmi) tevékenység is. Nos, bár beszélnek szenzitív időszakokról gyerekeknél, hogy mikor a legkönnyebben fejleszthető például a reakcióidő, tény, hogy felnőtteknél ugyanúgy fejleszthető a reakcióidő, a döntéshozatali képesség, stb, DE (!!!) sokkal több munka ezeken javítani. Én abban hiszek, hogy lehetséges felnőttkorban is fejleszteni ezeket a képességeket, de tényleg nagyon sok időt és munkát vesz igénybe és itt igazából a lemaradás szinte behozhatatlan.

Miért van lemaradás? Mert gyermekkorban nem kapott megfelelő ingermennyiséget a játékos, cserébe futtatták a pálya körül ész nélkül. :)