Regisztráció Blogot indítok
Adatok
novara

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok kertbe került az idén új fügefácska. A szerencsésebbek már meg is kóstolhatták a jövevény különleges termését. A régi fügefa-tulajdonosok megtapasztalhatták, hogy egy termés még nem termés. Hosszú kínlódással lehet a melegkedvelő növényt a magyar telekhez…..
novara 2012.10.24 22:03:00
@Mayakisasszony: Hölgyem!
Első alkalommal voltam hozzászóló itt, de az ezzel elkövetett bűneimben talán némi feloldozást adhat nekem az, hogy bevallom Önnek, nagy tisztelője vagyok az Ostobaságnak. Tudom, hogy sokkal erősebb nálam és ellene semmit sem tehetek. Ezért csak leborulni tudok a nagysága előtt, megadni magam és kérni a Mindenhatót, hogy óvjon tőle, amennyire csak tud.
novara 2012.10.24 22:23:47
@kapanyél: Éppen megköszönni készültem az Ön jó diplomáciai érzékkel megírt, intelligens, a helyzet méregfogát kihúzó hozzászólását, amikor belebotlottam az azt követőbe.
Mint megszólított, illőnek találtam arra is válaszolni.
Egyetértek az Ön által idézett mondatokkal. Pontosan ennek szellemében tartottam mellékesnek a személyazonosságomat. Ezt fejezik ki ezek a mondataim is: "Az "úrban" senkit. Okosabb lenne azokat a tényeket tisztelni, amelyeket leírtam."
Köszönöm higgadt és bölcs intervencióját! (Remélhetőleg Mindenki nevében.)
novara 2012.12.04 11:17:07
Kedves Boccsantás!
A melegvérű állatoktól és az embertől eltérő módon, a növény nem termel hőt. Ezért a puszta hőszigetelés rendszerint nem elegendő ahhoz, hogy huzamosabb ideig tartó kritikus léghőmérséklet esetén a szigetelőanyag áthűlésével a növényt ne érje fagykárosodás. A hatékony takarás a föld tartalékhőjének hasznosításával valósítható meg. Fiatal, hajlékony törzsű növény (suháng) egyszerűen, a földre hajlítva, leföldelhető. Ilyen megoldás esetén arra kell leginkább ügyelni, hogy a hajlítás lágy ívű legyen, nehogy eltörjön, vagy elrepedjen a vékony törzs. Ez úgy érhető el, hogy miután megkerestük azt az irányt, amelyben a növény leginkább engedelmeskedik a talajra fektetésnek, a hajlítási pontból kiindulva (a növény tövétől) megfelelő alakú "párnát" alakítunk ki egy kis halom földből. Ennek az alakját úgy képezzük ki, hogy a ráfektetett (rápróbált) suháng éles szögű hajlítás nélkül feküdjön rajta. A "párnára" fektetett suhángot aztán minél vastagabban betemetjük földdel. A betemetés előtt a növényt U alakban meghajlított, földbe szúrt,vastagabb vasdrót "kapcsokkal" tudjuk legegyszerűbben a megfelelő pozícióban rögzíteni.
Amennyiben olyan vastagságú, vagy merevségű a törzs, hogy már nem fektethető a talajra, mindenképpen arra kell törekedni, hogy a fölötte kialakított takarás sátorszerű legyen, azaz az a tér, amelyben a növény van, ne legyen hőszigetelve a földfelszíntől, annál inkább a levegőtől.