Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Liberlander

58 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napiszösz Elkezdem... 2021.12.29 12:03:34
Évek óta írogatom a Napiszösz-öket a Facebook-on részben újságírói múltam utórengéseként, részben egyfajta gőzkieresztésként. Egyre több ismerősömtől hallom, hogy szívesen olvassa, ami -nem tagadom- jó érzés. Ezért úgy gondoltam, hogy a jobb visszakereshetőség érdekében átköltöztetem erre a blog…..
A tavalyi letartóztatásokkal, bebörtönzésekkel és büntetésekkel kapcsolatos ügyekben Liberland vezetése az érintettek nevében fellebbezett a kiszabott ítéletekkel szemben. Bár az eljáró hatóságot a büntetések kiszabásánál egy cseppet sem érdekelték a határvonallal kapcsolatos tények, a fellebbezés…..
A kalandos történet is olvasható... A Liberland kikiáltása alkalmából Horvátországba szervezett konferencián Paul Bradbury is részt vett és élményeit a total-croatia-news.com angol nyelvű horvát oldalon írta meg. A fotókkal és helyenként csípős beszólásokkal tűzdelt beszámolója angol nyelven…..
Több mint egy év telt el azóta, hogy útjára indítottam a Liberland Blog oldalt. Tettem ezt azért, hogy minél többen megismerhessék egy új miniállam megszületésének, vagy éppen elvetélésének történetét. Egyébként pedig az ötletet, egy adómentes, szabad állam létrehozását ebben az agyon politizált…..
2015. április 13-án kiáltotta ki a horvát-szerb dunai szakaszon lévő, vitatott hovatartozású Sziga-szigeten a cseh Vit Jedlička Liberland nevű libertariánus államát. Az egyéves születésnap alkalmából április 16-án az Eszék közelében lévő Laskón szerveztek ünnepi konferenciát. A "Liberland - A…..
Liberland kikiáltásának egy éves évfordulójáról több tekintélyes újság is beszámolt, mint például a horvát Jutarny List, valamint a tekintélyes brit Independent. Ez utóbbi exkluzív interjút készített Vít Jedličkával, a világ legfiatalabb államának elnökével. A brit lap cikkében megemlékezik a…..
Két vállalkozó kedvű cseh hajós PET palackokból épített katamaránnal próbálta átszelni a Földközi-tengert, de hajójukat Korzika partjainál a francia hadsereg feltartóztatta. Mivel a jármű semelyik ország hajókönyvében nem szerepel, ezért azzal vádolták őket, hogy menekülteket akarnak Algériából…..
A 2015. április 13-án kikiáltott Liberland első évfordulójáról Horvátország egyik legtekintélyesebb lapja, a Jutarny List készített egy félig riport, félig helyzetelemzős összeállítást. A cikk az eddigi horvátországi írásokhoz képest enyhe, szinte barátságos hangnemben mutatja be, hogy hol tart…..
- A gyerek tegnap azt mondta, hogy kell csinálni Facebook oldalt a cégnek! Meg valami Youtube csatornát is emlegetett... -  Közölte a főnök hétfőn reggel befelé menet az irodába, miközben éppen átforgatta és aláírta a számlákat. Mindenki egy kicsit összébb húzta magát, hiszen…..
Immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a bezdáni Pulzus Civil Szervezet a Hármas Találkozó elnevezésű fesztivált, melynek célja az, hogy közelebb hozza egymáshoz a határsávban élő három országot. Idén a horvátok, magyarok és szerbek mellett a Liberland Alaptábor képviselői…..
Letelt a 10 nap elzárás, így tegnap megnyílt az eszéki börtön ajtaja és kilépett rajta Niels (Hollandia), akit a Sziga területére való illegális belépés miatt ítéltek el Pélmonostorban. Mint arról már korábban beszámoltunk, július 5-én Niels -becenevén Yoshi -, Crom és…..
Két letartóztatás, vagy tárgyalás között általában a normál rend szerint zajlik az élet a Bezdánban lévő Liberland Alaptáborban. Ezt a napi rutint viszont a negyven fokos hőség most alaposan felülírta. A Bezdánba átköltöztetett Liberland Alaptáborba Európa minden…..
Együttműködő partner bevonásával egy horvátországi Liberland Kávéház nyitásán gondolkodik a LSA (Liberland Settlement Association) vezetősége. Az együttműködés célja a lakosság jobb tájékoztatása, egy szabad államról való párbeszéd kialakítása lenne. Horvátországban…..
Tegnap pénzbüntetéssel zárult Ulrik Grøssel Haagensen (Dánia) letartóztatási ügye a Pélmonostorban (Beli Manastir) tartott tárgyaláson. Bár az ügyészség által összeállított kilométeres hosszúságú vádlista alapján, akár több évet is kiszabhattak volna. Mint arról már…..
A hétvégén véget ért Vít Jedlička elnök közel egy hónapos amerikai kampány körútja, melynek során számos támogatót sikerült szereznie Liberland ügyéhez.  Vít Jedlička a Las Vegasban rendezett Freedom Fest meghívott vendégeként érkezett az Amerikai Egyesült Államokba,…..
Hosszú a vádiratot állítottak össze a csütörtökön útlevelétől megfosztott, s ezzel Horvátországi kényszer tartózkodásra ítélt Ulrik Grøssel Haagensen (Dánia) ellen. Az LSA (Liberland Settlement Association) ügyvédje szerint a horvát hatóságok példát akarnak statuálni…..
Braziliából érkezett és a Föld gyermekének nevezi magát. Világ életében a szabadságot kereste és most 58 napot fog tölteni az eszéki börtönben. Ő Crom, a Liberland alaptábor egyik legidősebb lakója. Crom három éves volt, amikor a brazil őserdőben a kadiweu indiánok közé…..
A Batinát Bezdánnal összekötő híd horvát oldalán, szabályos határátlépés közben a rendőrség ismét lecsapott Ulrik Grøssel Haagensenre (Dánia), aki csak nemrég szabadult az eszéki börtönből. A vád: illegális határátlépés segítése. A Sziga területéhez közeli…..
A Szigára való bejutás körüli jogi vitában még nem esett szó arról, hogy van egy cég, a Horvát Erdők Kft., amelyik a Szerbiához való tartozás ellenére szabadon bejárhat és művelheti a területet. Tevékenységük során pedig az utóbbi időszakban a légi felvételek tanúsága…..
Összesen 68 nap letöltendő börtönbüntetést és egy 300 eurós pénzbírságot szabott ki tegnap Pélmonostorban a liberlandi "telepesek" ügyében eljáró bíróság. A hatóságot nem hozták zavarba az egymásnak ellentmondó vádpontok, a védelem pedig szót sem kapott.  Eszék helyett…..
Nem kellett sokáig várni, hogy a horvát rendőrség bejelentéséből - miszerint a horvát állampolgárok szabadon bemehetnek Szigára - ügy legyen. Ráadásul, olyan jogi csűr-csavar, amit holnap a bíróságnak nem lesz egyszerű kibogoznia. Az elmúlt napokban kicsit elterelődött a…..
Múlt héten pénteken (július 10.) jelent meg a hír a Glas Slavonije oldalon, hogy a rendőrség közleménye szerint horvát állampolgárok szabadon bemehetnek a Sziga-sziget egy részére. Ezzel szemben vasárnap mégsem engedtek be senkit. Szombaton számoltunk be arról, milyen folyamatok…..
Véget ért a Las Vegasban megrendezett Freedom Fest, melynek egyik vendégelőadója Vít Jedlička elnök volt, akit eleinte egyfajta csodabogárként fogadtak a szabadság kérdéseivel foglalkozó rendezvényen. Az előadáson túl Liberlandnek egy partyn is lehetősége volt a bemutatkozásra,…..
Mint arról már korábban beszámoltunk, a Liberland alaptábor lakóinak egy DJI Phantom 3-as drón segítségével sikerült légi felvételeket készíteni Sziga területének egy részéről. A gépet a szerb oldalról irányítva a Duna fölött átrepülve juttatták a sziget fölé. Most a…..
Úgy tűnik, hogy megbukott az elhallgatás taktikája Horvátországban Liberland történéseivel kapcsolatban. Mivel a "telepesek" csak nem tűnnek el és ők aktívan kommunikálnak, így a hatóságok is kénytelen-kelletlen, de megszólaltak az ügyben. Három hónap telt azóta, hogy a…..