Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bubu0

0 bejegyzést írt és 184 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatjuk utánpótlás-bajnokságokkal kapcsolatos sorozatunkat. Időszakosan jelentkező írásainkban azokban a korosztályokban tudósítunk a fejleményekről, amelyekben kihirdetik a mérkőzések végeredményét. Továbbra sem foglalkozunk a szupermini, mini és előkészítő korosztály…..
Azt gondoljuk, a jégkorongblognak az indulása óta eltelt időben sikerült összehoznia a kedvenc sportunkért rajongók táborát. Olvasóinkból közösség lett – nagyon kevés blog lehet büszke ilyesmire. Viták természetesen vannak, kell is, hogy legyenek, de öröm, hogy ritkán…..
Bubu0 2009.09.21 11:16:21
@AG 2.0: Hát pedig előbb-utóbb az lesz, hogy mindenki megunja és eltűnik. Lássuk csak:

"Beszéljünk az utánpótlásról" - zárolva
"Beszéljünk megint a magyar utánpótlásról" - zárolva
"Kölyök bajnokság versenykiírása" - zárolva

Ha jól látom nagyjából ugyanazon egy-két felhasználó miatt (és még a téma is ugyanaz). Nem gondolom, hogy mindenki mellé moderátort kell állítani, csak ezt a pár emberkét kellene kiszűrni. De ha nem megy, hát nem megy...
Bubu0 2009.09.21 11:41:20
@AG 2.0: Hát én azt hiszem ezzel ki is szálltam. Sok értelme nincs, hogy olvasgassam a blogot. Marad a telefon, meg a mail és természetesen a meccsekre járás. Így körülményesebb, de a többi utánpótlás fun-nal végre arról beszélhetek, ami a lényeg: csapatokról, eredményekről, tornákról és ami a legfontosabb a gyerekekről.

Tényleg sajánlom, de igazatok van, így tényleg nincs értelme ezeknek a topic-oknak. Remélem idővel változik majd valami.
Több cikket írtunk már a magyar utánpótlásról. Ezek általában nagy vihart kavartak. Áttekintő jelleggel még nem foglalkoztunk a helyzettel. Ezúttal foglalkozunk.A jégkorong utánpótlás-nevelés kérdése blogunkon markánsan először a Hári János svédországi sikereiről…..
Bubu0 2009.09.18 13:30:47
@MeLa: Nem ez lenne az első eset. Csak nézz körül...
Bubu0 2009.09.18 13:41:40
@MeLa: Hát te tudod. De én nem állítanám ezt ilyen biztosan.
A 18 csapatosra bővült U14-es bajnokság szeptember 12-én kezdődik, a játéknapok szombatonként lesznek. A mezőnyt 8 csapatos A és 10 csapatos B csoportra bontották, erősorrend szerint. A felsőházban az SC Csíkszereda, a Sapa Fehérvár AV 19, a Dunaferr, az FSZSE-Zalai Titánok, a Bp.…..
Bubu0 2009.09.10 16:35:50
@Trinity28: Ahogy látom az FSzSE Titánok most szombati első hazai meccse el lett halasztva. Lehet tudni az okát?
Bubu0 2009.09.11 08:29:27
@MeLa: Köszönöm a választ. Egyébként a Stars - Alba Volán is el lett halasztva.
Bubu0 2009.09.11 14:15:16
@ob4: A Dunaferr - UTE A is elmarad. Tehát a kölyök bajnokság csak jövő héten kezdődik.
Az edzők kijelölték az U14-es tehetséggondozási keretet. A közel nyolcvan 1996-os és 1997-es születésű hokis szerda reggel kilenc órától egész napos összetartáson vesz részt a káposztásmegyeri Ice Centerben. A keret nyitott, szabadon lehet be- és kikerülni. Már a következő…..
Bubu0 2009.09.11 13:35:37
@GX19: Sok időd lehet, ha egész nap figyelni tudtad a gyerekeket. :)

De a viccet félretéve. Eredetileg nem akartam ehhez a témához hozzászólni, de azt hiszem, hogy helyén kellene kezelni ezt a szelekciós dolgot.

Először is a fizikai felmérés egy alap volt, amit felhasználtak a kiválasztásnál, de tudtommal a klub edzők a kapott adatok alapján neveztek meg játékosokat és közűlük lettek behívva gyerekek. A szövetségi edzők nem ismernek minden gyereket (főleg a 97-eseknél, ahol ugye még nem volt normál bajnokság tavaly) tehát támaszkodtak a klubok listáira. Év közben valószínűleg változni fog a névsor.

Másodszor a szövetség deklarált célja ebben a szelekcióban a tehetséggondozás. Itt több probléma is felmerül, ezek közül az első mindjárt a tehetség fogalma. Tehetséges lehet egy gyerek a jégkorong szempontjából, ha jó a keze, ha gyors, ha jó fizikummal rendelkezik, ha jól lát a pályán stb. Rengeteg paramétert fel lehetne sorolni, de valószínűleg nem találnánk olyan gyereket, aki mindegyikben kiemelkedő (lehet, hogy 10.000 játékosból egy mutatna ilyen jegyeket, de nekünk nincs 10.000 db kölyök játékosunk). Meg kell találni azokat a gyerekeketet, akik valamely paraméterekben kiemelkedőek és ahol hiányosságuk van, azokat a területeket irányítottan fejleszteni. Szerintem ez a tehetséggondozás és ebben kell a szövetségi edzőknek és a klubedzőknek együttműködni. Ehhez jó alap lehet ez a szerelekciós gondolkodás.

Harmadszor egy tehetséges játékos egész más utat járhat be, annak megfelelően, hogy milyen környezetben végzi az edzésmunkát. Ha például nagyon kilóg felfelé a csapatában, akkor nehéz neki motivációt találni, nem tudja a teljesítményét reálisan viszonyítani a többiekhez és szép lassan a csapat átlag teljesítménye felé fog esni a teljesítménye. Ugyanígy egy közepes képességű játékos is képes magasabb szinten játszani, ha a többi játékos magassabb képessége által motiválva van, át kell vennie a sebességüket. Vagyis a cél az kell legyen, hogy a klubbokban lehetőleg magas átlagos képpességű jétékosok játszanak és a klubbok közötti különbség is csökkenjen az által, hogy a jelenleg még gyengébb játékerőt képviselő csapatok fel tudjanak zárkózni a jobb csapatokhoz. Ehhez segítséget nyujthatnak olyan edzők, akiknek átfogó képük van az adott korosztályról.

Összegzésként csak annyit, hogy a közös munka eredményességét, annak megállapítását, hogy mi az ami jól működik és min kellene változtatni, hagyjuk akkorra, amikor már lesznek visszajelzések. Ez legkorábban az idény közepén várható szerintem. Ne várja senki, hogy a szakvezetés bármilyen ranglistát felállítson. Nem hiszem, hogy meg lehetne határozni, hogy ki az első számú csatár, ki a második és ki a harmadik. Ami meghatározható az az, hogy kik azok akik gyorsak, kik azok akik pontosan lőnek, kik azok akik stabilan korcsolyáznak vagy kik azok akik jól kezelik a korongot. Ezek halmazokat és nem rangsorokat alkotnak és természetesen van közös részük. A cél, hogy ez a közös rész minnél nagyobb legyen.
Óriási tornára mentek Prágába kölyök korosztályú legjobbjaink, még április közepén. A vb-felkészülés elsodorta beszámolónkat, de mindenképp vissza kell néznünk a magyar hokitörténelem egyik legrangosabb tornájára. U14-es szelekciónk hétből hétszer vereséget szenvedett,…..
Bubu0 2009.05.12 13:36:23
@ob4: Sajnos tényleg drága. Egy gyerekre pl.:

Tagdíj: 10.000 Ft/hó
Felszerelés: min. 100.000 Ft/év (mindíg van valami, amit kinő vagy ami tönkremegy)
Utazások: kb. 80.000 Ft/év
Edzőtáborok: kb. 70.000 Ft/év
Tornák: kb. 60.000 Ft/év

Ez évente 430.000 Ft (és szerintem nem kerekítettem felfelé).

Összehasonlításként egy ismerősöm hasonló korú vizilabdázó gyermekének sportolása kb. évi 200 ezerben van és ők is járnak vidékre, tornákra és edzőtáborba, de nekik van szponzoruk (külön utánpótlásra). Lehet, ha a gyermekem vizilabdázna, akkor az tünne soknak, de mindenképp elgondolkoztató, hogy a költség kétszer annyira jön ki (a focit inkább ne keverjük bele, végülis most sportról beszélünk). Ténylegesen volt olyan ismerősöm, akinek a gyereke azért hagyta abba a hokit, mert nem tudták anyagilag állni, pedig a gyerek szerette.
Ennek a kérdésnek nincs megoldása, mert olyan lehetőség, hogy irányított szponzoráció vagy ösztöndíj nagyon szükösen áll rendelkezésre a mai magyar sportéletben és ez nem csak a jégkorongra igaz.

Azt, hogy ezt a tornát miből finanszírozták, azt nem tudom, de valószínűleg a Heraklész program büdzséjéből (ami úgye nem jégkorong specifikus, hanem általános sport program), vagyis nem közvetlen szövetségi pénzből. Ebből finanszíroztak három torna indulást ('A' csapat - Prága; 'B' csapat - Icecenter; 'C' csapat - Bled). Azon el lehetne vitatkozni, hogy ezek a tornák vagy mondjuk két hét intenzív edzőtábor volna-e hasznosabb, de én ezt nem tudom megítélni. Tény, hogy ha a Heraklész Tehetséggondozó Program keretáből lett felhasználva ez a pénz, akkor nehezen lett volna elkölthető tömegsportra. Vagyis arra költötték, amire szánva volt.
Bubu0 2009.05.12 14:04:05
@Bubu0: Huu.. Most olvastam át újra. Az utolsó mondatom nagyon gáz! Szóval inkább így írnám:

"Vagyis arra költötték, amire eredetileg is szánták."

Bocs, ha valakinek bántotta volna a nyelvi érzékelését.:)
Bubu0 2009.05.12 14:51:01
@@@@@: Láttad róla a fényképeket? Tiszta izom az a srác. Most tegyél mellé egy átlag magyar hokist és már látod is, hogy mi az ami hiányzik.
Forrtak az indulatok az OB I.-döntő második meccse után. Az UTE-edző a játékvezetőt kritizálta, az Alba Volán trénere saját játékosainak egy részét minősítette gyengének, elsősorban hozzáállásuk miatt. Jönnek a szokásos nyilatkozatok, bónusznak videó. Pék Györgyöt, az…..
Bubu0 2009.03.16 18:33:31
Ha lehet pár megjegyzésem a tegnapi meccs viszhangjával kapcsolatban.

1. A játékvezetés tényleg értékelhetetlen volt, de felesleges azon vitatkozni, hogy kinek a javára hibázott nagyobbat a bírói hármas. Azt hiszem sokáig kellene strigulázni és így utólag értelmetlen is. Azt hiszem a Játékvezetői Testületnek kell levonnia a konzekvenciát, hogy hogyan oldja meg a magyar játékvezetői szinvonal kérdését.

2. A hivatalos honlapok hírei katasztrófálisak, az UTE féle "megvásárolt bíró"-tól az Alba féle "szándékos pálya eláztatás"-ig. Óvodába való az egész és ha ezek a hivatalos álláspontok, akkor az elég szánni való mindkét oldalon.

3. Ami még katasztrófális, azok a témához fűzött bejegyzések. Érthető, hogy egy szurkoló elkeseredett, ha úgy érzi, hogy a csapatát igazságtalanság érte, de a véleménnyilvánitásnak vannak (kellene lenniük) etikai határainak. Az számomra külön szomorú, hogy ebbe néha belesodródnak a blog szerkesztői is.

A kölcsönös tisztelet és egymás képességeinek elismerése kellene a sport egyik alappillérének lenni. Ez a fentiek szerint hiányzik. Tény, hogy a tegnapi meccsnél játszott már gyorsabb EBEL meccseket a Volán (igaz lassabbat is), míg az UTE talán csak a HC és a Stars ellen volt rákényszerítve hasonló sebességre. De ez az a minimális sebesség, amin a hokit játszani kell A csoportos szinten. Ez azt is jelenti, hogy ehhez a sebességhez kell szoktatni játékosokat és játékvezetőket egyaránt. Szerintem ez lenne a cél és ha stabilan bent tudnánk maradni az A csoportban, akkor előbb-utóbb megjelennének a szponzorok is.
Bubu0 2009.03.16 21:00:14
@murcicomp: A hozzászolásod alapján valami azt súgja, hogy nem voltál kint tegnap a meccsen. De azt hiszem, abban egyet értünk, hogy ez a műbalhé, ami a mérközés után kialakult, teljesen szükségtelen.
Bubu0 2009.03.17 05:57:41
@murcicomp: Bocs, ha kint voltál. De akkor végképp nem értem a kétszeri eláztatást, mivel az első szünet rendben lement (ha azt nem számítjuk, hogy a szupermini bemutató résztvevőinek le kellett korcsolyázni a jégről). A vizes eset a második szünet után történt. Valószínűleg az autós bemutató tényleg elmaradhatott volna, de ahogy én láttam, akkor sem lett volna teljesen száraz.

Egyébként abba ne menjünk bele, hogy melyik csarnok alkalmatlanabb egy OB I-es meccsre, mert nem biztos, hogy jól jönnél ki belőle. A székesfehérvári csarnokról már volt egy csörtém KCS-vel, amikor egy szupermini tornát majdnem lefújt a tűzoltóság mivel a szél megbontotta a tetőt. A KCS sem tudott felhozni semmi értelmes érvet, hanem jól megsértődött. Csak azt ismételgette, hogy a Konti Kupára jó volt. Szerencsére akkor nem fújt a szél.

Tévedés ne essék. Nem vagyok elájulva az UTE csarnoktól. Az öltöző helyzet például katasztrófális és a gépészete sem az a csoda. Ha engem kérdezel talán csak két csarnok van, ami igazán alkalmas OB I meccsekre a káposztásmegyeri és a miskolci. De gyanítom nem örülnél, ha a szövetség előírná, hogy a kettő közül valamelyikben kell a döntőt megrendezni.
Február elején az MKB Bank elfogadta az új tulajdonosjelölt ajánlatát. Ez azt jelenti, hogy a technikai részletek egyeztetése és a bank által előírt feltételek teljesítése esetén akár még ebben a hónapban rendeződhet a zalai jégpálya tulajdoni viszonya.Fendrik Zsolt ügyvéd a…..
A káposztásmegyeri Ice Centerben a mai napon találkozik először a kölyök korosztály tehetséggondozási kerete. 2008 októberében lezajlott az 1995-ben és az 1996-ban született jégkorongozók felmérése, ennek alapján rengeteg kis hokist hívtak meg az első összetartásra a…..
Bubu0 2009.01.28 18:03:19
Úgy érzem itt megint nem a lényegről folyik a vita. Mert miről is szól ez a hír? Arról, hogy 76 kölyök korosztályú tehetséges gyereknek próbál a szövetség lehetőséget adni, hogy ezek a gyerekek ne vesszenek el a magyar jégkorong számára. Azt a kis segítséget, ami módjában áll, a gyerekek fejlősésének támogatására fordítsa. Vagyis itt a JÁTÉKOSOK-ról kellne, hogy szóljon minden.

Ne legyenek illuzióink. Ezzel az infrastruktúrális háttérrel a csak akkor maradhatunk meg a nemzetközi jégkorong élet élvonala közelében, ha a lehető legtöbb tehetséget tudjuk megtartani a rendelkezésre álló emberanyagból. Rengeteg oka van annak, hogy ez nem könnyű feladat, de ezt már nagyon sokan részletezték az utánpótlás blogban. A magyar jégkorongnak rendkívül sok problémával kell szembesülnie és az első 100 legfontosabb probléma között a Kercsó Árpád féle affér nem szerepel. Ő is csak egy szikra a magyar jégkorong fáklyájának lángjában, amit mindannyiunknak, akik szeretjük ezt a sportágat és szeretnénk Magyarországon életben tartani, őriznünk kellene. Mert, ha ez a láng kialszik, akkor már nem lesz fontos, hogy mekkora szikraeső közepette tette ezt.

Csak ajánlani tudom, hogy foglalkozzunk a gyerekekkel. Állítom, hogy az itt vitatkozók közül nem sokan látták játszani a felsorolt gyerekeket, pedig érdemes lenne megnézni őket. Róluk és a többi fejlődni akaró és hétről hétre keményen dolgozó játékosról kellene szólnia ennek a beszélgetésnek.
Alig ült el a jégcsarnok körüli hercehurca, ismét kellemetlen ügy elé néz Zalaegerszegen Kercsó Árpád edző. A múlt szombati Zalai Titánok–UTE kölyökmeccsen történtek miatt fokozott figyelem hárul rá, merthogy az újpesti szülők nyílt levélben fordultak a szövetséghez,…..
Bubu0 2009.01.23 09:43:36
@jégmama: Én azért nem hiszem, hogy az utánpótlás hokiban gyakori lenne a szinészkedés. Serdülőben és ifiben elő szokott fordulni, de nagyon látványos, ezért a játékvezetők nem igen "díjazzák". A felnőttben viszont tényleg van egy-két profi "színész".
Én inkább úgy látom, hogy a gyerekek fizikailag és korcsolyázó tudásban különböző szinten állnak, ezért előfordul, hogy egy szabályos ütközésnél vagy egy rossz mozdulatnál hatalmassat esnek. A bírók (ha jól vezetik a mérkőzést), akkor ezeket az eseteket figyelmen kívül hagyják. De az is előfordul, hogy pont a biztos korcsolyázó tudás hiánya miatt sikerül egy szabályosnak induló ütközés félre és lesz belőle gáncsolás vagy könyöklés. Ez, függetlenül attól, hogy nem szándékos, természetesen kiállítás.
Én a játékvezetőkről már írtam az utánpótlás bloggban és csak megismételni tudom, hogy a fő hiányosságuknak a következetlen játékvezetést tartom. De én nem hiszem, hogy ez szándékos lenne, inkább úgy tűnik nekem, hogy képzési probléma.
A játékvezető-testület segítségével sorozatot indítottunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Megkíséreljük végigvenni a fontosabb pontokat. Néhány részen át a cserékről írunk. Először is: milyen szabályok szerint lehet változtatni a pályán lévők…..
Bubu0 2008.12.15 10:36:55
Calgary,

Szerintem nem a foci bírók teljesítményével vagy képzésével kellene összehasonlítani a magyar hoki bírók esetét, hanem a hasnló szinten álló (értsd A-B csoport között) országok hasonló teljesítmény mutatójával illetve képzési rendszerével. Ilyen lehetne Ausztria, Franciaország vagy például Olaszország (de egy kis önbizalommal említhetném Szlovákiát vagy Svájcot is). Sajnos a szlovákokról még csak csak tudok valamicskét, de az osztrák képzésről keveset a többiekről meg szinte semmit. De amennyit tudok az elég ahhoz, hogy állítsam a magyar bírók alulképzettek. Nincsenek szituációs tréningek és meccs elemzések.

Véleményem szerint vannak nagyon jó bíróink, akik viszont hosszú évek tapasztalatávál illetve játékos múltjukkal tudják megfelelő szinten vezetni a találkozókat. Sajnos az átlaggal van a baj, vagyis egy átlagos szintű magyar bíró a hasonló országok átlag bíróinál gyengébb teljesítményt nyujt. Ezt az átlagot kellen megemelni megfeleő szintű és folyamatos képzéssel. Szerintem ez a játékvezető testület érdeke is.

Valahogy nem tudom elfogadni azt az érvelést, hogy a játékvezető amatőr, tehát nem lehet tőle minőséget várni. A játékvezetők díjat kapnak a munkájukért, egy utánpótlás játékos vagy en OBI/B-s játékos viszont legtöbbször ingyen játszik (vagy még ő fizet, például hogy ki tudják fizetni a rendezés költségét, amibe ugye a játékvezető díja is beletartozik). Az a minimum, hogy ezért elvárják a bíróktól, hog komolyan vegyék a feladatukat. Ha erre egy játékvezető nem képes vagy nem hajlandó, akkor el kellen gondolkoznia, hogy érdemes-e jétékvezetői tevékenységet folytatnia.

Sajnos nem tapasztalok semmi pozitív javulást az elmúlt években. Sőt kicsit úgy érzem, hogy a jobbitó szándékot is támadásnak érzékelik a játékvezetők. Remélem változni fog a hozzáállás a jövőben és nem csak a magyar jégkorongozók sikereiről hallhatunk a jövőben, hanem a rendkívül jó magyar játékvezetőkről is. Szerintem ez mindannyiunk érdeke és hosszú távon hasznunkra válik.
Jégkorong A fekete hétvége 2008.11.19 14:43:00
Az elmúlt szombaton és vasárnap olyan dolgok történtek magyar jégen, alsó és felső szinten egyaránt, amely mellett a balhékat kerülő és a szennyes kiteregetésében tudatosan nem eminens blogunk nem mehet el szó nélkül. Szigorú vélemény következik.Kezdjük a kirakattal, az Alba…..
Jégkorong A les 2008.10.17 17:00:00
A játékvezető-testület szakmai segítségével új sorozatot indítunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Megkíséreljük végigvenni a szabálykönyv fontosabb pontjait. Nyitásként a leshelyzetek eseteit, vonzatait tekintjük át. A sorozat célja kettős. Egyrészt fontos,…..
Bubu0 2008.10.20 14:01:45
oldspieler!

Tudnék említeni több esetet is, ami vita tárgyát képezhetné. De a következő esetetről azért kiváncsi lennék a véleményedre. Az eset idén történt egy utánpótlás meccsen (Mivel maga a szituácó a fontos, ezért nem említem a csapatokat és a bírókat. Aki ott volt az tudja melyik meccsen történt. Túl nagy izgalmat nem okozott, valószínűleg a csapatokhoz tartozó szülők sincsenek tisztában ezzel a szabállyal.).

"A" csapat játékosa korongot szerez saját harmadának kék vonalánál és támadásba lendül a bal oldalon. Saját "A" játékos jobb oldalon követi. A "B" csapat egy hátvédje a kettő között középen helyezkedik. A kongot birtokló játékos ütőjéről lepattan a koron bal oldalra a palákhoz az ellenfél harmadának kék vonala előtt és a játékos hátranyúl ütőjével a korongért. Az ütőn a korong amikor a játékos bekorcsolyázik a harmadba, de a hátranyúlás miatt a játékos mögött. A másik támadó játékos még a harmadon kívül és ő a korong után érkezik a harmadba. Az ítélet les.

A helyzet jellemzői:
1. A támadó játékos ütőjén a korong.
2. Nincs a közelében védő, aki megzavarhatná a korong harmadba bevitelét.
3. Támadó társ jól láthatóan a korong után érkezik.

Fontos lehet még a vonalbíró helyezkedése: piros vonalnál jobb oldalt (sajnos arra nem emlékszem, hogy a korongot birtokló játékos takarva volt-e vagy sem, ezt a lelátóról amúgy is nehéz megítélni).

Én kívülről nem találtam lesnek az esetet.

Kérdések a következők:
A. Az hogy a korong elpattan, jelenti-e azt, hogy a játékos nem tartja ellenőrzése alatt a korongot?
Ha igen, akkor les.
B. Az hogy ütőn a korong, jelenti-e azt, hogy a játékos birtokolja a korongot?
He igen, akkor nem les.

Tényleg kiváncsi vagyok a válaszra egy szakértőtöl.
Alapos írásunk óta – nem feltétlen annak hatására – felgyorsultak az események a Gyakorló Jégcsarnok ügyében. Némi egyeztetés árán a felek – a sportszakállamtitkárság, illetve a jégkorong- és a korcsolyaszövetség – úgy döntöttek, korábbi ötleteiket…..
Két dolog van. A rész: úgy tűnik, tokkal-vonóval kihajítják a Gyakorló Jégcsarnokból a jégkorongot. Az egész: a politika annak ellenére nem izgatja magát, mi lesz ezzel a sportággal, hogy a válogatott A csoportba jutásakor nagyon lelkesnek mutatta magát. Annak próbáltunk…..
Bubu0 2008.10.09 14:29:27
Az a helyzet, hogy én megnéztem a NUSI honlapját www.nusi.hu/ és nem találtam rajta sem a Kisstadiont sem az Újpesti jégpályát, mint általuk kezelt sportingatlanokat. Egyetül a Gyakorló Csanok szerepel a felsorolásban. Így nehezen követheő, hogy mit is szeretnének.
Nekem úgy tűnik, hogy egy a fontos. A hokisok tünjenek el a gyakorlóból és kész.
Bubu0 2008.10.09 14:30:21
A magyar jégkorongválogatott áprilisi bravúrja után számtalan lelkes újságcikket írtunk és olvastunk. Azt feltételeztük akkor, hogy az A csoportba jutás jelentős lökést ad a sportágnak. Töretlen és meredek felívelés következhet, gondoltuk, és ettől nagyon jó lesz…..
A Sportklub televízió kijelölte az e és a jövő heti két-két mérkőzést. A találkozókat teljes egészében megtekinthetik nevezett csatornán. Az előfordulhat, hogy nem mindegyiket élőben. Mi azt mondjuk, annyi baj legyen. A kiválasztott mérkőzések és…..
Két magyarországi csapat is nagy verést kapott Erdélyben, de az FTC-nek is csak ideig-óráig volt esélye a HC Csíkszeredával szemben. Büntetőkkel bukott az NZ-Stars. A két csíkszeredai gárda lendületes rajtja nem meglepetés, azt viszont kevesebben várták, hogy a Progym is…..
Nem egész két hete írtuk, hogy a szlovák szövetség nem adott zöld utat annak, hogy a Lokomotiva Nové Zámky és a Bp. Stars fúziós csapata két bajnokságban induljon. Újabb fejlemények vannak az ügyben. A cikk végén szavazhatnak. A végleges döntést még nem hozták meg, húzódik…..
Bubu0 2008.09.05 10:00:55
Emlékező,

A pénz, az egy fontos dolog minden sportban, de önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az adott sportág fejlődjön. Remélem az elkövetkező években sokan látnak majd fantáziát a jégkorongban és megnő a fejlesztésre fordítható összeg, de fontos lenne ezeknek a pénzeknek a megfelelő felhasználása. Számomra az EBEL és a MOL liga is ehhez a pénzforrás kereséshez tartozik, de hogy ezt a forrást jól használjuk-e fel azt nem tudom, de reménykedem, hogy nem lesz elkotyavetyélve.

Ami viszont biztos, hogy a tavalyi tapasztalatok a bajnokságokkal kapcsolatban igen vegyesek (és akkor még finoman fogalmaztam). Az idei pedig még nem látható, hogy hová vezet. Remélem jobban fog sikerülni, mint a tavalyi. Szerintem a nézőszámot nem csak Fehérváron kellene emelni, hanem mindenhol az országban. Ehhez nem csak jó meccsek kellenek, hanem megfelő propaganda is (TV-s meccsek, újság hírek, csapat tájékoztatók). Ezt az osztrákok remekül csinálják, ez tény.

Starshoz pedig annyit, hogy a fradin sem látszott meg tavaly a szlovák liga és Starson sem fog. Nagyon jó kis csapat lesz, jó játékosokkal, de nem a szlovák liga miatt lesznek jók, hanem azért mert itt Magyarországon (magyar bajnokságban, interligában, válogatottban) már korábban megszerezték a megfelelő rutint. Erre kellene építeni. Az utánpótlásban megfelelő modern fejlesztési szisztémákat kidolgozni, ellesve a fejlett oszágok módszereit és ötvözve a saját tapasztalatainkkal és lehetőségeinkkel (lásd pl. MAC és a finn vonal). Akinek ez nem jó, az pedig próbáljon szerencsét külföldön, ha ezt látja üdvözítőnek (végül is ez az út mindenki előtt nyiva áll, ha bírja pénztárcával), de ne rombolja szét a többiek munkáját.

Megmondom öszintén, hogy én leginkább utánpótlás meccseket nézek. Úgy gondolom, hogy ha laikusként is, de képben vagyok ezekkel a korosztályokkal kapcsolatban és el kell mondanom, hogy rengeteg ügyes gyereket látok meccsről meccsre minden korosztályban. De érzésem szerint van egy ugrás a gyerekek játékában, ami szembetűnő és ez a változás a mai 14-15 éves korosztálynál kezdődik. Mig az ennél idősebb korosztályokban 1-2 meghatározó játékos viszi a hátán a csapatokat és ezek teljesítményétől függ az adott csapat teljesítménye, addig a fiatalabbaknál sokkal árnyaltabb a kép és sokkal kiegyensúlyozottabbak a teljesítmények az egyes csapatokon belül. Nem véletlenül szorosabbak az eredmények. Ez már valamifajta tervszerű munkára utal. Igazán kiváncsi leszek, hogy ha ezeket a gyerekeket sikerül egyben tartani, akkor milyen szinvonalú hokira lesznek képesek felnőtt korukban. És főképp remélem, hogy itthon láthatom őket és nem kell kimennem ehhez Pozsonyba vagy Kassára.

Remélem akkor is kint leszel a pályán. Kívánom neked, hogy jó hokit láss!
Több a csapat, korlátozták az idegenlégiósok létszámát, drasztikusan emelkedett a lejátszandó mérkőzések mennyisége. Játékoshiány mutatkozhat a piacon, így sok fiatal kaphat lehetőséget a felnőttek között. De hol a határ? Szavazzanak! Arra voltunk kíváncsiak, milyen…..
Bubu0 2008.07.28 17:11:11
Kedves Veldhuis,

Nézeteim szerint semmiképpen sem az a megoldás, hogy egyébként tehetséges fiatal, de fizikailag még nem megfelelő állapotú játékosokat kényszerítünk bele egy számukra még kiemelkedően veszélyes környezetbe. Ez mindenképpen az adott klub vezetőségének és edzőinek a felelősége, kár is lenne a szülőkre hárítani.

Ahogy én látom a kialakult helyzet a következő. Hosszú lobbizás után végre a szövetség bevezette a légiós korlátot, ami mindenképpen pozitív, mivel így biztosított, hogy minden csapatban biztosan játszani fognak magyar játékosok. Viszont amit nem gondoltak át, az a használható hazai játékosok száma. Tény és való, hogy számszerűen van elegendő felnőtt korú játékos Magyarországon, hogy ezt a korlátot bevezessék. Viszon ezen játékosok jelentős része nem üti meg a kívánatos szintet az OB I-ben történő induláshoz (azt, hogy ez miért alakult így hosszan lehetne elemezni, de ez a jelenlegi állapoton, mit sem változtatna). Hiába is várná bárki, hogy a csapatok önszántukból alkalmazzák ezeket a játékosokat, hiszen az ő érdekük az, hogy a rendelkezésre álló szűkös anyagi lehetőségekből a lehető legjobbat hozzák ki. Tehát van a jelenlegi felnőtt játékosállománynak egy része, ami az OB I szempotjából inakív marad és az ő helyük üresen marad a csapatoknál. Az elmúlt évek "jól átgondolt" utánpótlás nevelő tevékenységének hála, az üres helyek a junior korosztályból (ami egy természetes forrása lehetne a felnőtt korosztály frissítésének) történő feltöltése megvalósíthatatlan, mivel ez a korosztály gyakorlatilag már felhasználásra került (illetve megszünt, ahol nem tudták őket a felnőtt csapatba építeni). Ennek egy következő állomása lenne az a lépés, hogy az ifi játékosokat emelnák át a felnőtt bajnokságba, amivel értelmetlenné tennék az amúgy sem túl magas szinvonalú ifi bajnokságot is. Kétlem, hogy ennek lenne bármilyen szakmailag megalapozott indoka, azon kívül, hogy a felnőtt csapatok teljes létszámban fel tudjanak állni.

Az általam tapasztaltak alapján, ráadásul nem bízom az edzők önmegtartóztatásában, mely alapján a fiatal játékos érdekeit (lásd testi éppség) a mindenkori egyéni érdek (felnőtt csapat eredményessége) elé helyezné. Ami előre vetíti, hogy a tehetséges játékosokat olyan helyzetben is játszatnák, amikor ez fokozott kockázatot jelentene. Szerintem a magyar játékosok így is sérülékenyebbek a komolyabb jégkorong nemzetek játékosainál, mivel fiatal korban nem tanulták meg az ütközések megfelő technikáit.

Hogy mi lehet a megoldás a kialakult helyzetre? Ez egy nehéz kérdés. A szövetség hozott egy szabályt, ami nehéz helyzetbe hozza a csapatokat. De ezt a helyzetet nem azzal lehetne megoldani, hogy az utánpótlást is szétverjük, hanem esetleg azzal, hogy felfejlesztjük. Ezzel biztosított a jövőben a megfelelő játékos utánpótlás, de ez csak hosszútávon igaz. Rövid távon csak két megoldást tudnék elképzelni:

a, Azok a megfelelő játékerőt képviselő játékosok, akik jelenleg nem aktív játékosok vagy esetleg OB II-ben játszanak visszatérnének (esetleg félamatőr státuszban, ha ez megoldható; vagy kölcsönszerződés alapján). Bár ennek nem tudom, hogy van-e realitása.

b, A másik megoldást valószínűleg sokan támadnák, de azért felteszem. Engedélyeni a romániai játékosok hazai játékosként történő igazolását és viszont (romániai csapat igazolhatna magyart hazaiként). Így azon játékosok száma, amelyek hazai játékosokként lennének igazolhatóak megnőne. Rövid távon maximum két éves távlatban fenntartani ezt a szabályt, amig az idei ifi korosztoly junior korba lép.

Vagy egyes csapatoknál marad a három soros játék.

Azt hiszem, hogy az ilyen jellegű nehéz helyzetek megoldása mutatja meg, hogy a magyar hoki tásradalom mennyire érett a tovább lépésre. Ha jól döntünk, akkor tudunk tovább lépni. Ha nem, akkor visszalépés lesz az eredmény. A megoldás a szövetség és a klubbok közös felelőssége és olyannak kellene lenni, ami szakmailag megalapozott, senkit nem ér hátrányosan és mindenki számára elfogadható. Hát, nem könnyű...
A 2008/09. évi előkészítő bajnoksággal kezdünk, alulról haladunk, a szuperminivel és a minivel nem foglalkozunk, ott még nem tekinthetők véglegesnek a nevezések. A nagyobbaknál a versenykiírás és a nevezett csapatok már fixek. Az előkészítő korosztályba jelentkezett…..
Az Újpestnek is van már friss igazolása, az Alba Volántól elköszönt 21 éves Németh Ádám Péter öltözik lila-fehérbe. További jó hír az UTE-híveknek, hogy Dubek és Zlocha marad. Ahogy a klub honlapjának szerkesztője emlékeztet rá, az egykor szlovák válogatott Jan Zlochát az…..