Regisztráció Blogot indítok
Adatok
R.P.J.

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kicsit nehéz megérteni azt, amit most szeretném, ha megértenétek. Azt is tudom, hogy sokakból elementáris zsigeri ellenkezést ki fog váltani. Jobb is ezt előre leszögezni, hogy senkit – sem a kedves olvasót, sem a szegény posztolót – ne érjen meglepetés a későbbiekben a…..
R.P.J. 2015.05.25 17:24:07
Alapvetés, hogy csak az állandó változás állandó! Aztán hogy az fejlődés-e, az utólagos értékelés dolga. A lélek valódi minéműségéről semmi konkrét tudásunk nincsen! Hacsak nem a Jung-féle anima-animusz, ami ösztönvilág. A vallások fejlődéstörténete (ill. változása) eléggé sablonos, ha a történetüket hasonlítjuk össze: hinduizmus – buddhizmus, ószövetség – újszövetség, iszlám stb. Kezdetben mindig egy szűk gondolkodó elit kulturális világnézete indít, aztán a szélesebb tömegek számára is elfogadhatóvá egyszerűsítik és teszik szimpatikussá! Az olyan személyiség, aki az évszázadok (ezredek) során finomított világnézetek egyikét sem fogadja el, az a gondolkodó eléggé ritka. Azok ui. a vallásalapítók. Az egyedek többsége lusta gondolkodni, és szívesen elfogad olyan világnézetet, amely alkata szerint szimpatikus, egyéni és közösségi vágyait kielégíti. Pedig megérné a fáradságot, mert a személyes élete tapasztalatait elemezve kellene kialakítania a saját világnézetét, azért, mert csak az lehet a vallása. U.i. kizárólag ide teheti a hitét teljesen „hitelesen”. Buddha, Mózes vagy Mohamed urak világnézete „hitelesen” csak az övék lehet. Eljutottam a vallás fogalmához. Tehát világnézet + hit. Hitünk pedig születésünk óta van. Az tesz képessé a tanulásra és szinte mindenre, ami emberré tesz minket. remélem, további magyarázatra nincsen szükség. Ez a tulajdonság arra is alkalmassá tesz, hogy kontroll nélkül fogadjunk be világnézeteket is. Tömegek saját hite +” idegen világnézetek, hát így állunk ma a világvallásokkal. Az egyének hitét besöprő sok kis prófétáról (megélhetési bűnözőkről) beszélni nincs szándékomban.
Az egymással harcban álló világnézetek pedig azt bizonyítják, hogy az emberi civilizáció átlagos vallási nívója roppant fejletlen még! Álmodom egy olyan világról, ahol mindenkinek van saját vallása, ami nem szorul rá a védelemre, mert világnézeti alapja senki ellen nem irányul.
A megbántás szándéka nélkül elmélkedtem egy kicsit írásodon.
Tisztelettel üdvözöllek: R.P.J.