Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Régi és új étkek, mai ízek: Rakott karfiol

Most is, mint mindig szerettünk volna egy könnyed ebédet amely bele passzol a szénhidrát csökkentett étrendbe. Úgy hiszem, sikerült és reméljük nektek is tetszeni fog. Hozzávalók: 80 dkg karfiol só,bors 20 dkg bulgur 3 ek étolaj 1 fej vöröshagyma kockázva 4 gerezd fokhagyma 2 tk füstölt pirospaprika 1 mk őrölt kömény 1 db tv paprika 1 db paradicsom 40 dkg darált sertéshús 20 dkg görög joghurt 15 dkg reszelt ementáli sajt A…

Régi és új étkek, mai ízek: Édesköményes rizs

Egy egyszerű recept jön, de annál nagyobb élményt is ad. Megkezdődött már a grull szezon és a köretek sokszor egyhangúak, ezért gondoltuk változtatunk és jött az ötlet, amit kipróbáltunk és valóban jó fogás lett belőle. MOst nálunk oldalas mellé készült, de bármely sült mellé remek fogás Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma kockázva 2 apróbbra ágott édeskömény 1 ek zsír 15 dkg rizs 4 dl víz só, frissen őrölt bors fél citrom leve A…

Régi és új étkek, mai ízek: Kimcsi leves

Lassan négy év telik el, amióta elkezdtünk fermentálni. Az elsőt párom követte el egy koreai kimcsi formájában. 2020-ban nem tavasszal, hanem szeptemberben volt az Ultrabalaton futóverseny, amikor onnan hazatértünk, akkor reggel kellett valamit enni. Én megettem egy fél üveggel, annyira ízlett, aztán viseltem a következményeit is. Most is volt itthon kimcs, gyakorlatilag szinte egész évben van valamilyen fermentált dolog itthon, de most ez volt.…

Anyukám Főzte: Túrós pite

Hozzávalók: Tészta: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt3 dkg negyedannyi édesítő  1 csomag sütőpor 25 dkg vaj vagy margarin 1 kis tejföl 2db tojássárgája Töltelék: 50 dkg túró 3 tojás5 dkg negyedannyi édesítő1 csomag vaníliás cukor1 db citrom vagy narancs reszelt héjaElkészítése:Először keverjük össze a lisztet, az édesítőt és a sütőport, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyúrjuk össze a tésztát, ezután tegyük…

Helló Curry!: Csirke vindaloo

Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje. Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai fűszerekkel lett felturbózva. Eredetileg sertéshúsból készült, de a későbbiekben csirkével is készítették. Ma már az éttermek étlapján mindkét verzió…

Ínyenc Fenevad: Szamóca vagy eper? Biztosan a jó gyümölcsöt veszed?

Javában tart az eperszezon, vagy netán a szamócaszezon? A piaci standok roskadoznak a jó esetben finom, lédús és édes gyümölcsöktől, rosszabb esetben pedig a gyönyörű piros külső mögött íztelen termés rejlik. Persze most nem a görög eperre, hanem a hazai, magyar termékre gondolok. Találunk köztük egészen aprótól az extra nagy méretű, már-már öklömnyi nagyságú gyümölcsökig – de vajon tényleg azt vesszük-e, ami a táblára ki van írva, és helyesen…

Bátor nyúl konyhája: Avokádós virslis falatok.

Könnyen elkészíthető, igazán finom reggeli vagy vacsora. Önállóan is pompás, de gazdagíthatjuk még sajttal, főtt tojással. Hozzávalók 3 személyre: 2 érett avokádó, személyenként 1 pár virsli, 2 szem paradicsom, 1 közepes fej salotta vagy lilahagyma, só, frissen őrölt bors, bazsalikoom, 1 evőkanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vaj, kevés olivaolaj.   Az egyik avokádóból krémet készítünk a vaj, citromlé, reszelt…

Csabi Konyhája: GYULAI KOLBÁSZOS TAVASZI PIZZA a Don Pepe havi ajánlata

Tavaly már két alkalommal is a Gyulai Kolbász került a Don Pepe havi ajánlatainak középpontjába, most pedig ismét ez a főszereplő az akciós kínálatban. A már jól ismert VASÁRNAP REGGELI! PIZZA és GYULAI KOLBÁSZOS LEGÉNY LEPÉNY mellett ezúttal újdonságként a GYULAI KOLBÁSZOS TAVASZI PIZZA is a kínálatot erősíti, amit a békásmegyeri étteremből rendelve teszteltem le. (4290.-) Mondhatni egy eléggé harmonikus, kiugró őrületektől mentes…

sörfigyelő: Indoor 2024

2024. február 23 és 24 között sikeresen megrendezésre került a VIII. Indoor sörfesztivál a Várkert Bazárban. Beszámolónkat olvassák.                           Maga a rendezvényhelyszín teljesen jó volt, színvonalas, elég tágas, leszámítva azt az összesen 2 csúcsórát, amikor lapulva kellett előrejutnom a tömegben. De az előtér még a csúcsponton is szellős volt. Nem azért, mert nem jött el sok látogató, hanem mert relatíve kevesebb…

Gourmetchef: Kubikos tarhonya

Kubikos tarhonya Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc tarhonyás receptemet, ami előételként és főételként is fogyasztható. Egyszerű elkészíteni és nagyon finom. A recept 2-4 adagra: Hozzávalók 50 dkg burgonya 25 dkg tarhonya 15 dkg füstölt kolbász / lehet csípős is / 20 dkg füstölt szalonna 2 db közepes fej vöröshagyma 1 db fehér paprika 2 db paradicsom 5 dkg sertés zsír só, bors, fűszerpaprika, piros arany vagy erős…

Boldogság a konyhában: Kölesfasírt

Egészséges fasírt? Naná, a kölesfasírt! :) Erről a fasírtról meg nem mondod, hogy kölesből készült!  Hozzávalók kb. 12 db-hoz: 250 g köles 2 tojás kb. 4 evőkanál zsemlemorzsa (lehet gluténmentes is) 2 teáskanál pirospaprika 1 db apróra vágott vöröshagyma (fontos, hogy tényleg nagyon apró legyen) 2 teáskanál majoránna  ízlés szerint só, bors   Fontos, hogy a kölest felhasználás előtt, hideg vízben többször mossuk át. Majd tegyük fel…

SütiSári: Mosolyog, hókuszpókusz, máris fejünkön van a kinder kókusz!

A tésztához: 4 db tojás 100 g cukor 150 g olaj 200 g liszt 50 g tej 1 csomag sütőpor 1 teáskanál só 25 g kakaópor Kókuszkrém: 3 dl tej 1 csomag vaníliás pudingpor 3 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszkrém A krémhez: 5 ek. méz 2 kk. vanília aroma 40 g kókuszreszelék 250 g mascarpone 1 csomag expressz zselatin 250 g habtejszín kinder burkolása: 200 g étcsoki 25 g vaj 35 g tejszín Elkészítése: A tojásokat a…

Anyukám Főzte: Borsós gombapörkölt rizzsel

Hozzávalók: 25 dkg gomba 10 dkg borsó 1 fej lilahagyma 1-2 evőkanál olaj 1 teáskanál pirospaprika só bors Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, majd olajban megpároljuk. Mikor a hagymánk megpárolódott, hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombánkat és a zöldborsót. Összeforgatjuk, ízlés szerint befűszerezzük és főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak és a leve elfő. Közben a rizst is kifőzzük, együtt tálaljuk! Jó étvágyat! :)

Csabi Konyhája: Paradicsomos-ricottás tészta

A blog rendszeres olvasói már biztos jól tudják, hogy nagy tészta rajongó vagyok és most pont kapóra is jött egy jópofa recept, amibe belefutottam annak idején és elmentettem későbbre. A recept lényege, hogy a paradicsomot és a fokhagymát megsütjük sütőben, majd ricottával és bazsalikommal összeturmixolva kapjuk meg a mennyei szószt a tésztához és persze nem maradhat el a megfelelő mennyiségű sajt hozzáadása sem. Jelen esetben pedig én még némi…

Modern háziasszony: Epres rétes

Kávés süteményt akartam keresni a neten, amikor is a Street Kitchenen szembejött ez az epres rétes. Ettem már többféle rétest, de eprest még nem, sőt hírét se hallottam, úgyhogy elszaladtam a boltba a hozzávalókért, és másnap elkészítettem az ebédhez ezt a süteményt. Mindenkinek nagyon ízlett, nagyon könnyű és finom, ezért a hamarosan megrendezendő családi összejövetelre is ezzel állítok be. Csak akkor jóval többet sütök belőle. Az alábbi…

Ínyenc Fenevad: Könnyű olasz nyári saláta: itt az eredeti caprese

Az olasz konyha már rég belopta magát a szívünkbe, imádjuk a tésztát és a pizzát, manapság már a klasszikus olasz vacsora második fogásait is elkezdtük megismerni, de a salátákkal még gondban vagyunk. A capresét mindenki ismeri, de idehaza főleg szendvicsekben, húsok mellé, vagy előételként fogyasztjuk nagyon minimális adagban. Pedig a caprese önmagában is megállja a helyét, de csak akkor, ha – mint ahogy a többi olasz fogásnál – kiváló…

A Két Cica Konyhája: „Mindenmentes” banánkenyér kávéval és mogyoróval

Nemrégiben látogatást tettem a Café Frei és az Aldi rendezvényén, ahol megkóstoltam közös fejlesztésüket, a csokis-mogyorós és a szilvás gőzgombóc ízű kávét. A szilvás (a gőzgombóc csak asszociáció) espresso formájában, a csokis-mogyorós lattéban ízlett jobban (ezt rizstejjel ittam). A csokis-mogyorós lattét ízlelgetve, beszívva az illatát egyértelműen valamilyen karakteres ízű süteményre asszociáltam és el is kezdtem lapozgatni a fejemben a…

Anyukám Főzte: Töltött káposzta sonkalében főzve

Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta 3 közepes fej vöröshagyma 3 evőkanál sertészsír 1-2 teáskanál pirospaprika 5-6 darab babérlevél Gombócokhoz: 1 kg darált sertéshús 10 dkg rizs (ízlés szerint) 2 tojás só bors Elkészítése: Először keverjük be, formázzuk meg a gombóc hozzávalóit. Majd pucoljuk meg, mossuk le, kockázzuk fel a vöröshagymát és zsíron dinszteljük meg. Szórjunk rá pirosparikát, keverjük össze, majd rakjunk rá egy sor savanyú káposztát…

még több találat...