Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ike The Rock Clanton

59 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MovieCops MACKENNA ARANYA 2022.10.10 06:00:00
Ha egyetlen filmet kellene mondanom, amelyik tartósan megalapozta máig tartó filmőrületemet, akkor az egyértelműen a Mackenna aranya (1969) című amerikai western lenne, bár voltak ennél korábbi moziélményeim is. Még ma is emlékszem arra, milyen tátott szájjal néztem ezt a filmet már az első…..
Ike The Rock Clanton 2019.11.24 06:33:58
Gratulálok, ismét egy tartalmas, remek írás! Nem szoktam kommentezni, de most megteszem, mert kereken ötször néztem végig ezt a filmet az évek során, eredeti hanggal és a Vándorfi László-féle szinkronnal is (csak ez van, ha jól tudom), ami szerintem remekül illett Gregory Peck karakteréhez, de nem bírtam megkedvelni. Voltak jó pillanatai és mindig azt gondoltam, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle, mint egy sablonos"mindenki szereti az aranyat, ezért a végén mindenkit el kell tenni láb alól vagy legalábbis meg kell próbálnia a rosszfiúnak"-stílusú történetet. Westernnek kevés, kalandfilmnek pedig számomra már akkor is elcsépelt volt. Pár dolog, ami nekem nem tetszett:

-Omar Sharif. Egyszerűen ripacskodik. Ha ez volt a cél, akkor persze a karaktere OK, egy nagyszájú ripacs, aki Párizsról ábrándozik, de azért két gyilkolászás között érzékeny is, mert nem szeretné, ha kinevetnék, azért szó szerint ölni tudna. Sokkal félelmetesebb és hitelesebb volt számomra pl. A betörésben.
-A mellékszereplő karakterek, akiknek a sztoriját rövidre is zárták pillanatok alatt.
-A sheriff alkoholizmusa és kártyaszenvedélye, ami persze ott van, de fogalmunk sincs miért, hogyan, mik az okai. A karakter kidolgozása siralmas, az a jó, hogy Peck egyáltalán ennyit kihozott belőle. Persze csodát tenni ő sem tudott, egyszerűen játssza - jól - a két tűz köré került embert, megpróbál lavírozni.
-A rosszfiúk mindig mindenkit megölnek. Ez is lehetne a mottója az ilyen filmeknek. Bár Colorado hangsúlyozza, hogy "van ott elég arany mindenkinek" és ez igaz is, de persze ez nem akadályozza abban, hogy a végén mindenkit megpróbáljon kinyírni.
-A végén a titkos hely, szent hely, szakrális kanyon, egyéb eldugott zug, hatalmas robaj, földrengés, cunami, stb. kíséretében összedől. OK, elnézhető lenne, ha nem lenne ezer más, apró, klisés vonatkozása és egysíkú, előre látható "fordulata".

Peck azt hiszem valamikor a nyolcvanas évek végén (???) nyilatkozott a Magyar Televíziónak és ahogyan kiemelted Anti, ott is megemlítette arra a kérdésre, hogy melyik filmjét kedveli legkevésbé, ezt a filmet, szó szerint úgy, hogy "A MacKenna aranya nem volt valami jó film...." Lehet próbálkozom és megnézem még egyszer...:)
Anno megfogadtam, hogy ilyet soha, de soha nem csinálok és reméltem, hogy soha nem kerülök olyan helyzetbe, hogy másokat és a tetteiket kelljen kiveséznem. Sajnos azonban elérkezett ez az idő is.  1. Kis házunk jelen állapotában..
Manapság, amikor a DC univerzumba tartozó sorozatok valósággal magukat szülik meg és újabb és újabb spin-offokra inspirálják a készítőket, igazán nehéz színvonalas show-t készíteni, ami nem vész el a szappanoperaszerű fordulatokban avagy nem billen át a mérleg másik része…..
Talán a harmincas, negyvenes éveiket taposó generációnak nincs is olyan tagja hazánkban, aki nem látta volna ezt a kult-klasszikus sorozatot vagy ne hallott volna a Roger Moore és Tony Curtis nevével fémjelzett részekről. Bevallom nekem is mindig kedves és kellemes emlék maradt még…..
Ike The Rock Clanton 2017.04.20 12:59:48
@Button Presser: Köszi! Igyekeztem érdekes, olvasmányos információkat összegyűjteni a sorozatról. S akkor még Ken Thorne főcím és aláfestő zenéjéről nem is szóltam, ami szintén hozzájárul a hangulathoz. :)
Ike The Rock Clanton 2017.04.21 10:58:28
@op tomi: Köszönöm! :-) Mentségemre szóljon, hogy harmincas lévén, én gyerekként a kilencvenes években láttam először. :-) Persze tény és való, hogy viszonylag korán mutatták be nálunk is, ha jól emlékszem 1972-ben, akkor még gondolat szintjén sem voltam meg. .-)
Filmbook Az én szerelmem 2016.01.07 06:00:00
Már a film egynegyedénél furcsa érzések kerítettek hatalmukba. Egyrészt annak az érzése, hogy én ezt a sztorit már láttam valahol (ez költői túlzás, mert sok helyen), valamint az a meglehetősen blaszfemikus gondolat, hogy milyen is lenne ez a történet amerikanizált változatban...
Filmbook Paterson (2016) 2017.02.15 06:00:00
„Vannak gyufák otthon... mostanában a kék fejű a kedvencünk... mert vágyunk a változatosságra... és mert kifinomult ízléssel rendelkezünk..."..
Ike The Rock Clanton 2017.02.16 15:11:08
@WiteNoir: Ne sajnáld. Azt sajnáld, hogy egy IQ nulla vagy.
Ike The Rock Clanton 2017.02.16 15:20:34
@WiteNoir: Ez megmarad az örökkévalóságnak. Jesszus, micsoda emberek vannak....
Amikor szembeállítanak egymással két rasszt, amelyeknek az adott kultúrában olyan történelmük van, mint ide Tokió, akkor mindig bajban vagyok. Mindig arra gondolok, hogy vajon ez a tény és persze a saját előítéleteim, mennyire fognak befolyásolni abban, hogy a filmet úgy ítéljem meg, ahogyan minden…..
Adhattam volna azt a címet is az írásnak, hogy a sötét ötven árnyalata avagy a halál ötven órája, elnézést, két órája. Egy dolog ugyanis biztos: még az Ardennekben is szívesebben farkasszemet néztem volna egy Tigris harckocsival, semmint hogy végig kelljen szenvednem ezt a…..
Tartozom egy vallomással. Rájöttem, hogy utálom a toplistákat :D Fárasztó írni, mert nem egy filmre kell fókuszálni, hanem tízre, és mennyi mindenre, miközben alig írok róluk értelmes dolgokat. Paradox módon szeretem őket mégis, de valahányszor elkészülök eggyel, megfogadom, hogy az volt az utolsó.…..
Filmbook Egy kutya négy élete 2017.02.03 06:00:00
Állítólag a kutya és a gyermek szerepeltetése akár mellékszereplőként is egy filmben, mindig megdobja az alkotás nézettségét és megítélését, legyen az bármilyen gyenge is egyébként. Az "Egy kutya négy élete" megtekintése előtt sem hittem ebben a formulában és elmondhatom, hogy utána sem fogok. A…..
Néha elgondolkodom azon, hogy vajon az én szellemi érettségem ért el egyfajta elitista szintet vagy csak egyszerűen amit látok a tömegízlés leghétköznapibb formáját elégíti ki, amire én már nem vagyok vevő vagy sosem voltam. A legújabb tripla x-ből annyira árad az…..
Filmbook Westworld 2017.01.14 10:00:00
Majdnem másfél évvel ezelőtt, egy westernfilmekről írott cikksorozatom keretében elemeztem a "Westworld" (Feltámad a vadnyugat) 1973-as feldolgozását, amelyet maga az író, Michael Chrichton rendezett vászonra. Már akkor elhintették, mit elhintették, nagy csinadrattával beharangozták ennek az…..
Igen, még mindig marketing a téma, A VIASAT3 girlpower reklámjai is megérnek egy reakciót. Többszörös orgazmus, mint szupererő? Nooormális?! Értem én, hogy a vírusok erejét akarták felhasználni a készítők a marketingben, de azért ez?! Mutatom, miről van szó:..
Florence Foster Jenkins-ről filmet készíteni nem egy hálás feladat, hiszen nem teljesen világos ki volt ő még ennyi év távlatából sem. Egy szervezőzseni, akitől akár a mai marketingesek is sokat tanulhatnának, vagy csupán egy olyan ember, akinek elég pénze volt ahhoz, hogy saját…..
Blake Lively-t már az alapvetően elhibázott "Adaline varázslatos életé"-ben sem kedveltem és korábban a "Tolvajok városá"-ban sem nyújtott maradandót. Igaz ez "A zátony"ra is, amely viszont nem az ő alakítása, vagy halovány szereplése miatt került lőtérbe nálam, hanem azért, mert úgy tűnik ismét egy…..
Bevallom, Trek-fan vagyok. Éppen ezért kellett volna hatalmas várakozásokkal beülnöm a moziba a legújabb rebootolt Star Trek kalandra, de még véletlenül sem tettem így. Amióta ugyanis J.J. Abrams volt olyan szíves és tönkretette a Trek eredeti szellemiségét, már csak egy sima és szimpla akciómoziról…..
Amikor először láttam az "eredeti", kőkorszaki "Tini nindzsa teknőcöket", vagyis az 1989-es és 1991-es verziót, akkor úgy voltam vele, hogy gyerekeknek való hülyeség. Illetve felnőttek számára meglehetősen nézhetetlen. A remakelt verziók után megváltoztattam az álláspontomat. Ha egy 11 éves agyával…..
Filmbook Központi hírszerzés 2016.06.16 06:00:00
Nem is tudom, hol és főleg, hogyan kezdjem. Ha azt mondom, hogy a "Központi hírszerzés" egy abszolút agyatlan film, ami végig szórakoztató, akkor keveset mondtam, de túl sokat is, mert egy ilyen, szinte a ripacskodás szintjéig lemenő, hol bohózatba, hol paródiába hajló alkotáshoz…..
Filmbook Rendes fickók 2016.06.07 06:00:00
Shane Black eddig főként íróként tevékenykedett Hollywoodban, nevéhez olyan munkák fűződnek, mint a "Halálos fegyver" sorozat, "Az utolsó cserkész", a kevésbé sikerült (mondjuk ki borzalmas) "Utánunk a tűzözön", vagy éppen a "Vasember" harmadik része. Rendezőként eddig négy filmet jegyzett (ebből…..
Hölgyeim és uraim, a várakozásnak vége. 2016 egyik legnagyobb csinnadrattával beharangozott popcorn mozija megérkezett, hogy beszippantson bennünket képregényes világába. Ha a hype elég nagy, akkor mindig hatalmas várakozások előzik meg az alkotást. Nem volt ez most sem másképpen és bevallom nagyon…..
Filmbook X-akták - A tizedik évad 2016.03.20 10:00:00
Amikor bejelentették, hogy lesz új X-akták, mindenki, aki egy cseppet is ismerte a sorozatot, netán rajongója volt, lázban égett. Ez a láz aztán erősen lecsillapodott, amikor kiderült, hogy ez az úgynevezett "évad" csupán hat részből fog állni, tehát rásüthetjük a  "mini"…..
Filmbook Deadpool 2016.02.10 14:00:00
A kanadai születésű Ryan Reynolds filmjei eddig nem adtak sok okot készítőiknek a kasszánál az optimizmusra és Reynold negyven éves koráig nem is mutatott semmit, amiért igazán komolyan lehetett volna venni. Mindmostanáig. Azért ne gondoljuk túl a dolgot, a legújabb Marvel (anti)-képregényhős…..
Filmbook A dán lány 2016.01.27 06:00:00
Tom Hooper "A  király beszéde" című remek munkája után újabb nagy dobásra készülhetett "A dán lány" személyében, ám azt kell mondjam, hogy a David Eberschoff írásából készült film inkább egy ostoba melodráma, mint egy valós tényeken alapuló film. ..