Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Sándor Zsuzsa

883 bejegyzést írt és 195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt már évek óta tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc rohamos gazdagodásának egyetlen titka, hogy okosabb a facebookos Zuckerbergnél, de lehet, hogy most vetélytársa akadt. Igaz, más területen. A törvénytervezetek benyújtásának bajnokától, Semjén Zsolttól – aki nyilván okosabb az első magyar büntető kódexet…..
Miért ragadtam klaviatúrát a Schadl–Völner-Magyar-Varga kvartett jelenség kapcsán? Azért, mert abban a nagy hangzavarban, amit ez a téma keltett, oly sok téves információ, értelmezés, annyi fogalomzavar kavarog, hogy szeretnék egy kicsit rendet vágni a zűrzavarban. Még egy sokak által nézett…..
JogÁsz Ez így tényleg eszetlen 2024.03.19 13:58:46
Mármint az a jogalkotási ámokfutás, amit a kormány végez a bicskei botrány miatti kapkodásban – a gyermekvédelem megerősítésének ürügyén. Kikre vonatkozik ez a jogszabály? Jobban mondva kikre nem? Miért csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény felhatalmazása alapján választottak ki…..
Mottó: „A felesleges törvények gyengítik a szükségeseket.” (Montesquieu, francia filozófus) Úgy hiszem, Orbán Viktor nem csak Montesquieu sorait nem olvasta, de a jogi egyetemről is sokat hiányozhatott, hogyha még mindig azt hiszi, attól nem lesz itt többé „pedofil” bűncselekmény, ha szigorítanak a…..
Egy kedves ismerősöm egyszer csak elém állt, széttárta a karját és azt kérdezte: ezért 7 év jár? És mert mindez a Fenyő-gyilkosság ítélethirdetésének másnapján történt, nem kellett sokat gondolkoznom a válaszon. Nem, természetesen pusztán ezért nem jár büntetés. Azon viszont elgondolkoztam, hogy az…..
A történet úgy kezdődött, hogy véletlenül napvilágra került egy, Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott kegyelem. A köztársasági elnök még tavaly, Ferenc pápa magyarországi látogatása apropóján/ürügyén adott kegyelmet többek közt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, K.…..
A társaság még novemberben tett közzé a neten egy videót, amelyben bejelentették: „megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését.” Nem mellesleg közölték, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni, lefegyverzik…..
Az Európai Unió által befagyasztott euró milliárdokhoz Magyarország csak akkor jut hozzá, ha az unió által meghatározott 27 jogállami „mérföldkövet” teljesíti. Ezek közül négy szólt a bíróságok függetlenségének garantálásáról. Bátran kijelenthetjük, hogy kizárólag a befagyasztott pénzek megszerzése…..
Bizonyítva, hogy a 2023-as események gyökerei milyen mélyről erednek, már januárban arról írtam, hogy „immáron nyolcadik éve tart a „kivételes jogrend”, magyarán az, hogy Orbán Viktor kénye-kedve szerint rendeletekkel kormányozhat.” Persze nem láthattam a jövőbe, hiszen a 2016 elején elrendelt…..
Ugye ismerik a „Ki nevet a végén?” játékot? Az a lényege, hogy már azt hiszed, a győzelem kapujában állsz a kis bábuddal, amikor még mindig leüthet egy másik játékos, és kezdheted elölről róni a köröket, hogy célba érj. Nos, valami ilyet játszik a magyar kormány az Európai Bizottságával január óta.…..
A törvény a bíróságokra bízza, hogy egy-egy konkrét ügyben eldöntsék, egy adott létesítmény veszélyes üzem-e vagy sem. Ehhez a Fővárosi Ítélőtábla adott egy általános meghatározást: „fokozottan veszélyes tevékenység az, amelynek a folytatása során fellépő, viszonylag csekély mértékű rendellenesség…..
Mit vár az olvasó joggal egy jogásztól? Gondolom azt, hogy bármi is történjen, üljön le szépen a klaviatúrájához és a jogtárához, tekintse át a témához kapcsolódó jogszabályokat, majd szép nyugodtan vesse össze azokat a valósággal. De mit tegyen az a jogász, aki – bárhogy is nézzük – emberből van,…..
Karsai Dániel 46 éves ügyvéd betegsége olyan nyilvánosságot kapott, ami távolról sem megszokott a magyar közéletben. Ő maga akarta ezt a nyilvánosságot, méghozzá azzal a tiszteletre méltó céllal, hogy az eutanázia megengedhetőségének témájáról társadalmi párbeszédet kezdeményezzen. Szándékát értve…..
 XIII. században életek múltak azon, hogy egy mondatban hová kerül egy vessző. A legenda szerint János esztergomi érsek – akit a Gertrúd királyné megölésére szövetkezett összeesküvők tájékoztattak a tervükről – kiváló grammatikai érzékét megcsillantva egy olyan mondatot küldött a lázadóknak, amit…..
Térjünk vissza gondolatban a kilencvenes évekbe. Felsorolni is nehéz, hány gyilkosság, leszámolás, maffiakapcsolat jellemezte ezt az időszakot. Dezső András újságíró egy egész könyvet szentelt a korszaknak, amelyből csak néhány ügyet említenék…..
Dr. Sándor Zsuzsa 2023.10.04 17:28:24
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért a mutual combat nagyon mást jelent. Nálunk is létezik a fogalom, pl. nem büntethető az a focista, aki lerúgással súlyos testi sértést okoz a másik focistának. A mutual combat a két fél beleegyezésén alapuló egyenrangú közös "harc".
...Én is most azt kérem az olvasóimtól, csatolják be az öveiket, mert, ami most következik, az talán nem veszélyes, de hogy nem egyszerű, az biztos. Bonyolult és szövevényes. Mert mi lehet annál bonyolultabb, mint amikor minden bíróság minden jogszabályt betart, a végeredmény mégis elrugaszkodik a…..
Ezt a cikket egy olvasói vélemény ihlette. Az olvasó szerint „akkor lesz majd igazságos ítélkezés, ha az ítéleteket az MI, vagyis a mesterséges intelligencia hozza.” Először persze élből elutasítottam az ötletet, de aztán nem hagyott nyugodni a gondolat. Elkezdtem bogarászni az interneten,…..
Nem kétséges, hogy Magyarországon a leghíresebb védett állat a szerencsétlenségére ide vándorolt svájci farkas. Már akkor megmozgatott ötvenezer, petíciót aláíró embert, amikor még semmit nem lehetett tudni arról, valójában mi történt vele. Most pedig, amikor már mind a rendőrség, mind az ügyészség…..
A bíróságokat két csúcsszervezet irányítja. Az egyik a Kúria, ami szakmailag felel a működésért, (bár a Kúria elnöke a saját szervezetét igazgatja is), a másik pedig az Országos Bírósági Hivatal (OBH), amelynek feladata az összes többi bíróság igazgatása. Mindkét szervezet élén politikai…..
JogÁsz Akkor tényleg ennyi volt? 2023.07.09 17:11:12
Akkor ennyi! Ez volt az első elkeseredett reakció a pedagógusokat sújtó státusztörvény parlamenti elfogadása után. Balatoni József, közismertebb nevén Jocó bácsi nem volt rest felsorolni a Facebookon annak a 136 „bátor embernek” a nevét, akik július 4-én megszavazták azt a törvényt, amely jobban…..
"A tudós ismertetőjele, hogy bizonyítékok hatására hajlandó megváltoztatni a nézeteit. Erre egyetlen politikus vagy hivatalnok sem képes.” (Sydney Brenner, Nobel-díjas afrikai biológus) Attól tartok, a mai gyerekeknek nem mesélnek már La Fontaine-meséket. Az egykori gyerekek még emlékezhetnek…..
Vajon emlékszik még valaki a Cambridge Analytica-botrányra? Már persze az érintetteken kívül. 2016-ban ez a kis angol cég beszállt Donald Trump kampányába, majd azt állították magukról, hogy ők vitték sikerre a kampányt. Ez a politikai tanácsadó cég a „nemes cél” érdekében illetéktelenül szerezte…..
Tudták, hogy „a cinikusok az időszámítás előtti 4. században egy ókori görög filozófiai iskolát alkottak és tanításuk középpontjában az erény állt”? Az azóta eltelt évezredek alatt némi változáson ment át e szó jelentése. A magyar nyelv értelmező szótára szerint a cinikus „a kialakult társadalmi…..
Április 25-én Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és helyettese, Halász János egyszer csak „úgy döntöttek”, hogy módosítani kell a Büntető Törvénykönyvet (Btk.). Egy egyéni képviselői indítványt terjesztettek be – ez immár törvénykezési gyakorlattá vált –, miszerint ne legyen büntethető a…..
Ez az egész utcanév-mizéria legutóbb a Horn Gyuláról elnevezett, mindössze 10×100 méteres sétány kapcsán robbant ki. Talán ismertek az előzmények: a Fővárosi Önkormányzat a XIII. Kerületi Önkormányzat javaslatát elfogadva Horn Gyuláról nevezte el az Angyalföldön újonnan kialakított sétányt. Ez…..