Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mabal

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző posztban elemeztem a Magyar Orvosi Kamara által közzétett "oltottság az intenzíveken" adatokat. Ezekből a nem reprezentatív adatokból  többek között az derült ki, hogy a vizsgált intenzíveken (gondolom a közzététel napján) 125 emberből 38 oltott beteg fekszik, ami jó közelítéssel azt…..
mabal 2021.12.07 00:05:37
@TanNé: Jó nagy zagyvaságot hordtál ide. A post a kórházba került emberekkel foglalkozik, azok halmazát és jellegzetességét vizsgálja. Így pl. a tünetmentes fertőzöttekkel sem foglalkozik, nem kell ide egyéb gyógymódokat keverned.
mabal 2021.12.07 00:22:45
@TanNé: Arról beszél, hogyan befolyásolja az oltás a kórházba kerülés esélyét.
mabal 2021.12.07 02:00:33
@TanNé: Pontosan. Látom kezded értelmezni. Ahogy írja is ezt a nem reprezentatív adatot hozták nyilvánosságra, ezért ezt tudja alapul venni. És nincsenek benne a lélegeztetőn lévők, meghaltak stb. mert nem ezt az aspektusát elemzi. Érted? Csak a kórházba kerülést és nem pl. a halálozási esélyeket. Ne próbálj olyat belekeverni amit szándékosan nem is célzott meg.
2010. április 3. A hét elején azt olvastam, hogy az időjósok szerint az egyetlen igazán szép nap a szombati lesz a héten, s ezúttal nem tévedtek. A már-már szokásosnak mondható 6:54-es vonattal indultam Rákospalota-Újpestről, majd a 8:10-es busszal Szobról, s ezúttal egészen…..
mabal 2015.11.30 00:41:09
@oldbikeold: Jó ez a link? Ez a kunyhó a túraképek alapján a Rózsa-völgyben van. Idén mentem a K+ on és nem láttam kunyhót. Igaz már bőven lombfakadás után.
Nem is nagyon nézelődtem, mert alig tudtam átkelni a kidőlt fákon. Itt iszonyú volt a jégkár, az egyik legrosszabb amit láttam a Börzsönyben. Talán egy óra is kelett, hogy megtegyek a K+ középső részén egy néhány száz méteres szakaszt. A völgyön keresztbe dőlt bükkfák helyenként több méter magas torlaszokat alkottak, alatta-felette-közötte kellett átvergődni a fákon egyensúlyozva. Egyszer közéjük is csúsztam. A völgyoldal néhol teljesen letisztult, de főleg a Hangyás-bérc felőli oldalon, a kunyhó pedig ha jól értem a másik oldalon lenne.
2010. május 28. Régóta kiváncsi voltam már, mi is az az építmény, ami Nagybörzsönytől északra található a 436 méteres Hegyes-hegyen, amit olyan sokszor láttam már a Nagybörzsönyt érintő túrák során. Az Altáróhoz vezető betonúton indultam, s annak ellenére, hogy nem…..
mabal 2017.03.13 16:21:36
@pipulka: Ja, én is így vagyok vele. Sokat túrázok a Börzsönyben és gyakran olvasom el itt a kapcsolódó leírásokat, útvonalötleteket.

Nagyon jó blog volt, csak a szerző nyomtalanul eltűnt. Már gondoltam rá, hogy valahogy folytatni kéne, nekem pl. több ezer kép gyűlt össze számtalan túráról. Viszont a blog stílusa nyilván a szerzőé, azt úgy nem lehet folytatni.

Itt van még egy jó kis leírás csomó kilátópontról:
www.turatars.com/blog/view/id_2163/title_Borzsony-ismeretlen-es-kevesbe-ismert/
2010. március 5. Hetek óta terveztem egy hosszabb túrát már, idén még csak egyszer voltam, akkor is az éppen térdig érő hó miatt rövidre sikerült a kirándulás. Előzetes infók alapján ez a pénteki nap ideálisnak tűnt egy emlékezetes túrához. Úgy terveztem hogy Kemencéről…..
A fővároshoz közeli fekvése, valamint paradox módon ehhez képest összefüggő vadon-jellege miatt a Börzsöny sokunk számára több mint egyszerű "kedvenc túrázóhely". Nem akarok nagy szavakat használni, illetve nyugodtan használhatok, hiszen, aki volt már ott, az többnyire tudja,…..
mabal 2015.02.03 11:37:45
@adamnfl: Sziasztok! A Börzsöny rajongókhoz lenne egy kérdésem. A Börzsöny könyv 36. oldalán van egy kép: kilátás a Katalin szikláról. Itt én nem jártam, legalábbis erre a kilátásra nem emlékszem, hol lehet ez? A kép alapján mintha pont szemben lennék a nyugati gerinc közepével, alattam egy hosszú és rá merőleges völggyel. Ennek a Drinó völgynek kéne lennie. De lehet, hogy a kép csalóka. Kicsit odébb a Miklós tető közelében van egy névtelen és gyönyörű kilátást nyújtó szikla, de ott magasabbról látok a tájra és kicsit más irányból.
Átkerestem az etalon borzsony938m.blog -ot de ott sem találtam a Katalin sziklára utalást.
mabal 2015.07.16 00:58:35
@Horváth Balázs: Én egy Börzsöny-imádó vagyok, pedig néhány kilométerre lakok a mind a Budai, a Pilisi és a Visegrádi hegységektől ( sőt a Gerecsétől is). Ezekben is vannak nagyon szép helyek, sokat is mászkálok rajtuk, de a Börzsöny teljesen más, amikor csak van időm oda megyek, pedig kocsi nélkül 2-3 óra az odaút. Márpedig kocsi nélkül szeretek menni, mert akkor nincs körtúra kötöttség.
A Börzsöny sokkal vadabb, zártabb, érintettlenebb, azt mondják a Kárpátokra legjobban hasonlító hegységünk. A domborzat iszonyú változatos, a hegyek relatív magasságkülönbsége itt a legnagyobb és az erdőborítottság is szinte teljes. A változatos domborzat miatt rengeteg a mély szurdok, völgy és a kilátópont. Ráadásul nagyon más a jellege az egyes részeinek, a déli, nyugati, északi és a magas Börzsönynek.
Talán legjobban az érintettlenségét szeretem, csak a peremén vannak települések, belül egy sincs. Hétköznap alig jár ott valaki, az ember tényleg messze érzi magát a civilizációtól. Ezt nehéz érezni a pl. a Bakonyban vagy éppen a Pilisben, ahol néhány kilométerenként jön egy település vagy betonút és sokan is vannak.
Amit bejártál az az egyik alaptúra. Remélem lesz időd többre is. Legalább ilyen szép a nyugati gerinc (Hollókő), vagy a Csoványosról lefutó bércek (pl. Nagy Mánán keresztül). A kevésbé ismert pontok is gyönyörűek, és ott aztán alig van valaki.
mabal 2015.08.09 00:30:45
@oldbikeold: Köszi szépen. Legközelebb felmászok rá és körülnézek, mert szép kilátásnak igérkezik. Magamtól eszembe nem jutott volna ez a lehetőség, gondolom az Oltár patak völgyén lehet végignézni róla. Sejtem melyik szikla lehet, van ott egy közvetlenül az út mellett. Kicsit odébb is van egy hatalmas példány ahol a piros kereszt feljön a piros háromszögről az Oltár szikla után, de az eléggé bent van a fák között.
Na majd ha megenyhül az idő, mert ilyen hőségben mégsem az igazi.
2010. március. 20.Az első olyan nap az évben, amikor az ember nyugodt szívvel otthon hagyhatta a kabátját, mert még a hegyekben is kellemes tavaszi időt ígértek.Miután leszálltam a buszról Nagybörzsönyben, tettem egy kis kitérőt a Szent István korabeli templomhoz, amely…..
mabal 2015.05.19 01:01:59
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Valószínűleg egy vízmosásnál, a Csörge kútnál térhettél le a pirosról. Ott az út egy éles jobbkanyart ír le, ezen kell továbbmenni, balra a Bizmet rétre jutsz. Rögtön ezután lesz egy újabb elágazás, itt is a jobboldalit válaszd, később újra lesz piros jelzés is. Alapvetően felfelé kell menni rendesen, hiszen fel kell jutni a Sas-hegyre.
Mikor a Sas-hegy ellaposodik és bal oldalon véget ér egy hosszabb kerítés (már a csúcs után) bal oldalon jól láthatóan le lehet ereszkedni egy ösvényen. 50-100 méter után érdemes jobbra kimenni a sziklafal szélére. Innen meseszép a kilátás. Úgy emlékszem még a Bizmet rét teteje is látszik.
Ha továbbmész a piroson és egy bizonytalan elágazásnál a bal oldalit választod, kibukkansz a Kis-Koppány tetején ami szintén gyönyörű hely.

Letkés felől is ide juthatsz a Sákola tetőn keresztül, meg Márianosztráról a piroson, de én mégis az első utat választanám Nagybörzsöny felől mert a kibukkanási élmény szerintem erről a legjobb. Aztán Kis-Koppány után tovább lehet menni Nagy-Koppány felé, itt is nagyon szép a kilátás.
mabal 2015.05.22 00:28:20
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
A térképed nem a legújabb. A piros sáv már (ismét) a Sas-hegy gerincén halad a Gömbölyű-kőn keresztül. A Bizmet rét tetejéről jobbra felfelé (dél-nyugati irányba) fel lehet jutni a piros sávra és a kilátópontra.

Én időhiányban szoktam rossz döntéseket hozni, pedig ha elővenném a térképet és egy kicsit lehiggadva áttanulmányoznám a környéket rátalálnék a helyes útra. Volt, hogy 50 méterre voltam a keresett ösvénytől.
Én is a papírtérképet preferálom. Először is mindig működik. A GPS a szűk völgyek mélyén elveszti jelet. Meg hát a lemerülés. Másodszor jóval több információt tartalmaz. Harmadszor valamiért jobban át tudom tekinteni.
Van GPS-es turistaórám, leginkább a magasságinformációt szeretem. Ez sokat segít abban, hogy hol vagyok. A megtett útvonalat is rajzolja a semmiben, mert térképet nem töltök alá. De arra jó, ha nagy gáz lenne, vissza tudnék térni egy korábbi pontra.
Ja, térképből a spirált javaslom, kezelhetőbb és nem szakad néhány használat után.
2010. március 26.Kevés olyan falu van a Börzsöny körül ahonnan még nem idultam túrázni, de Letkés ilyen volt -egész eddig. Mivel viszonylag közel van Szobhoz, ezért már 8:30kor el tudtam indulni a Sákola-tető irányába. Az első km még szántók mellett vezet, de hamar beér az…..
2011. május 5.Még januárban, térdig érő hóban terveztem el ennek a túrának az útvonalát, de szerettem volna megvárni a májust, mert tavaly is ilyenkor voltam erre és elég mély nyomot hagyott bennem az a túra. Az Északi-Börzsöny valamiért mindig is közel állt hozzám, a…..