Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Műszaki

121 bejegyzést írt és 177 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Hétfő. 2024.03.04 19:56:12
Egy esős péntek, meg egy zajongásmentes hétvége kicsit hátráltatott, de legalább pihentem kicsit, meg feldolgoztam valamit az adminisztrációs restanciámból. Ma délutánra kész lettem az első ágyás ácsmunkájával.   Még festeni kell és telerakni zöldhulladékkal, komposzttal, kerti földdel..
Hajónapló Csütörtök, 2023.12.07 08:03:51
6:50 Az a legnagyobb sötét folt a hómezőben olyan 9 óra irányban a Szmájli kutya. Csak azt tudnám a mi a vén bánatot szimatol a 20 centis hóban? (úgy szakad a hó, hogy a telefon valszeg a legközelebbi hópehelyre állította a kép-élességet) Meg kell hagyni, Mikulás megrázta a szakállát. ..
Hajónapló Péntek. 2023.09.22 01:23:22
Ébredés Dubrovnik Marina Frappában 10.-én vasárnap. Az volt a terv amit Gyuri kapitány dolgozott ki jóelőre, és ami miatt erre az útra esett a választásom, hogy lehajózunk Dubrovnik alá Cavtatba, ott kilépünk Horvátországból (hajóknál ez egy hasonló eljárás mint amikor valaki átmegy a határon, csak…..
Hajónapló Csütörtök. 2023.08.24 23:38:50
Emlékeztek még Koppányra, a sérülten talált kis vadmalackára? Nagyon komoly munka volt az életben tartása. Itt a szomszédos tyúkudvarban nem maradhatott, már a Lajos (ex törpe) malaccal is elég mozgástér probléma van, de Koppánynak sokkal nagyobb térre volt szüksége, M mamájánál talált otthonra.…..
Hajónapló Kedd. 2023.05.23 07:38:39
Korán ébredtem, már 6:10-kor kint voltam a szántóföldön Sz kutyával. Közelről gyönyörködtem egy 'amapola"-ában, mire kiröppent belőle egy koránkelő méhecske és méltatlankodva, hogy megzavartam a munkájában körözni kezdett a fejem körül, megnézte magát a szemüvegem tükrében, majd megállapítva, hogy…..
Hajónapló Csütörtök. 2023.05.04 17:22:12
Tegnap kiültettem a paradicsom palántákat. Fele annyit idén mint tavaly, meg az azelőtti években, cserébe megfogadtam, hogy többet fogok törődni a gondozással mint korábban. Meglátjuk sikerül e.  Mostanra viszont kiderült az igazi veszély a málna. Amit pár éve nagy gondossággal ültettünk a…..
Műszaki 2023.05.05 12:40:24
@A Tengerész: Rákerestem erre a tüskés málnára, mert én még ilyennel nem találkoztam. De valóban létezik tüskés fajta, több is:
www.tuja.hu/malna.htm

De feltételezem a gondozása, metszése hasonló kell legyen.

A kötözőgép tényleg jó, és szeretném azt hinni, hogy lebomló anyagú a szalag. De attól tartok nem így van. Én mondjuk amúgy is madzaggal kötözök, ami épp van. A szőlőnél például idén újrahasznosítottam a tavalyit. Persze nem tartok nagy veteményes/gyümölcsös kertet. Még akkorát sem mint a tiéd. De idén kaptam apósomtól 3 paradicsom és 4 paprika palántát azokat már szépen beindítottam, hétvégén már én is kiültetem őket. S ha már, akkor vetettem pár uborkát, meg ha sikerül lesz sütőtököm is. Azzal pár éve befürödtem. Apámat kértem postázzon nagydobosi fajta magot (ha már ott lakik két falunyira). Postázott. Négy mag volt a tasakban. Egy sem kelt ki. Vajon a magok volt hibásak vagy a határátkelésnél kapott sugárfertőzést átvizsgálás közben?
Most fogott magból vetettem, nem dobosi hanem sárga héjú, de majdnem olyan finom volt télen. Megint négyet. Egy már bújik elő egy hét után.
Hajónapló Csütörtök. 2023.03.30 08:37:24
Naszóval. Korán keltem ma, sárkányeresztés volt, J-t vittem a 6:13-as HÉV-hez, mert 8-kor már a Papa lakásában kell várja a kéményseprőt, úgy, hogy 5-kor már talpon voltam, 7-re meg már a kutyákkal is otthon voltam a szántóföldről. Ma kipihenem az elmúlt napok fáradalmait, szélvihar (Sári Pista…..
Műszaki 2023.03.31 08:59:46
Kávé ügyben én is beszállnék a diskurzusba?

Gyerekkoromban azt láttam, hogy apám napi több kávét ivott. A munkahelyén szokás volt ha valaki bejött az irodába akkor ittak egy kávét. Aztán sokszor hallottam panaszkodni, hogy fáj a feje, mert nem itta meg az x-edik kávét aznap. Na akkor eldöntöttem kb. 10 évesen, hogy én aztán soha nem fogok kávézni. Aztán ez tartott is vagy 20 éves koromig, amikor az egyetemi klub bárpultjában dolgoztam hétvégeken és hajnalban kávéztunk, hogy bírjuk az ébrenlétet. Nem tudom segített -e, igazán frissítő hatását sosem éreztem.
Most, ötven előtt egy kicsivel a munkahelyemen napi több kávét megiszok. Az automatából lehet kérni hosszú kávét, azt is a leggyengébbre állítom, így nem is fekete hanem barna színű. Nem azért iszom hogy ébren tartson, csak jó elfoglaltság ha már sokat ülem a gép előtt. Felállni elballagni a teakonyhába.
Ami viszont ébren tart az a következő. Pár éve volt kb 20-25 kilónyi túlsúlyom, és ezt kutya diétával (és sporttal) adtam le. A kutya diéta azt jelenti nálam, hogy egyszer ettem egy nap, akkor is csak egy tojásnak megfelő ételadagot. Pl. egy szál virsli, vagy egy húskonzerv. Kenyér nélkül. A túlsúly lement, a szokás nagyjából megmaradt. Napi két étkezés. Reggeli nincs. Ebédre lehet bármi, a lényeg az, hogy max ökölnyi adag legyen. Így nincs velem a kajakóma nevű jelenség. Vacsora hasonló (bár azt néha túllépem). Sajnos szeretek enni, így nagy önfegyelem szükséges, főleg hétvégeken.

A kávéról meg mostanában (persze lehet hogy a kávéforgalmazók propagandája) sok helyen áradoznak, hogy nagyon egészséges, antioxidáns meg mittudomén. Végülis apám idén betölti a nyolcvanat, szóval a kávézás nem tette annyira tönkre.

Ja amúgy a reggeli kávét én sem értem. Csakúgy mint ti írjátok, felkelek és megyek a dolgomra, nem kell ahhoz semmi. Szerintem a reggeli kávé csak a lusták mentsége.

Bocs, hogy így beletrollkodtam a blogba ezzel a hosszú kommenttel.
Egyre másra röppennek fel a hírek a Chat GPT mesterséges intelligencia kapcsán. Újságírók, youtuberek tesztelgetik a beszélgető számítógépet, majd lepődnek meg olyan válaszokon, reakciókon, amik az én véleményem szerint teljesen természetesek, figyelembe véve a chatbot fejlődését. Lássuk csak…..
Hajónapló Kedd. 2023.03.29 00:17:08
Tizedik éve lakunk itt, de ilyen vihart mint tegnap este volt, még nem éltem meg. Pedig volt egy pár. De ez a tegnapi mindegyiken túltett. Ott kezdődtek a megpróbáltatásaim, hogy a délutáni sétához nem vittem magammal kesztyűt. Az elmúlt meleg napok elkényelmesítettek. Azon túl, hogy hirtelen lehűlt…..
Hajónapló Vasárnap. 2022.12.18 14:45:27
Na összegereblyézem ami a héten még kimaradt.  Gyönyörű volt a mai reggel. Korán ébredtem. A decken -5°C, belső hőmérsékletet nem tudom, mert bevittem tegnapelőtt  a házba a hőmérőt elemet cserélni (hidege volt) és bent felejtettem, de nem lehetett nagyon hideg, mert nem fagyott be az üvegbe az…..
Műszaki 2022.12.19 07:41:00
B a múlt héten sikeresen levizsgázott autóvezetésből. Ez, meg az index tegnapi cikke adja az apropót áttekinteni miből is áll itt egy jogsi megszerzése...
Balgamagyar Esküvő belga módra 2022.10.24 15:32:23
Szombaton részt vettem életem harmadik belga esküvőjén, ami lehetett volna a negyedik is, de sajnos 2020-ban P&P szomszédaink meghívását nem tudtuk elfogadni. A nyári szabadságunk idejére esett, amikor mi már Magyarországon hőszigeteltük M szüleinek a házát. Ha szigorúan veszem akkor az első meg…..
Balgamagyar Hogyan lettünk belgák 2022.10.21 12:50:56
Eltelt már pár év az utolsó bejegyzés óta, és valójában a mai cikk címe aktuálisan elő volt készítve, csak éppen az írás nem készült el. Volt egy hosszabb szünet a blog életében, aminek nincs semmilyen drasztikus oka, egyszerűen nem volt kedvem/motivációm írni. Ezen most változtatni próbálok, mert…..
Hajónapló Szerda. 2022.10.19 08:09:50
Kapaszkodók és korlátok felkészítve a télre.  Ennél több van, de a hátsókat már nem fotóztam.  Bár pihentem közben többször is, de így is jól elfáradtam. Úgy tűnik ez ezentúl természetes állapotom. A gunwale kiszabása tavaszra marad, mert ellógtam a nyarat.  Szmájli a jóképú vadászkutya…..
Hajónapló Vasárnap. 2022.08.21 17:30:19
ÉS.... működik. A fólia alatt krumpli sül. Tőle jobbra sajt és pirítós kenyér a már megsült kolbászok mellé. A végén jön a tarja. Ahhoz képest, hogy első próbálkozás volt, egész jól sikerült. Ez még pénteken, volt, nagyjából azt hiszem az volt a nyár utolsó napja. Tegnap megjött az eső…..
Hajónapló Kedd. 2022.06.21 08:30:51
Tegnapelőtt leszedtük a maradék cseresznyét, ami csak a négy hadrafogható létrával elérhető volt.  Ezzel jóindulatú becsléssel a hatalmas fa teljes termésének mondjuk a 10-15 százalékát sikerült a magunk számára hasznosítani. A többi a rigóké. A szedést nem lehetett tovább halogatni, mert az érés…..
Műszaki 2022.06.22 09:48:00
Az a bögre akkor tényleg varázsbögre. Az enyém nem duplafalú, ezért nem is kávézok teázok belőle, lassan hűl ki benne az ital, közben meg megégeti számat a peremnél.

Ami akiga felvetését illeti, én pl. arra vagyok kényszeres, hogy ha az eszközeim (óra, telefon, laptop kijelző stb.) kopnak, karcolódnak. Volt hogy egy apró láthatatlan karc miatt már vettem az új kijelzőt telefonra. Nagyon vigyázok, tokban hordom stb. Aztán a jelenlegi telefonom egyszer kicsúszott a kezemből miközben az ágyon fekve le akartam tenni az ágy mellé a paldóra (nem fér el éjjeliszekrény). Kb. 25 cm-ről sikerült úgy esnie, hogy elrepedt felül az üveg. Alig láthatóm ne, zavaró repedés. De első gondolatom már az volt, irány az Aliexpresz és rendelni kell új kijelzőtm így nem maradhat. Aztén esze,be jutott, hogy van a fiókban vagy három makulátlan kijelzőjű régi telefonom amik tökéletesek de cserélnei kellett őket mert a lelassultakm a legújabb alkalmazások amik pl. ügyintézéshez kellenek már nem futnak rajta stb. Na ekkor elgondolkoztam, hogy kb. ez a telefon is pár év múlva megy a fiókba. Kell akkor nekem rá makulátlan kijelző.
Na ez volt az én első lépésem ahhoz, hogy ne ragaszkodjak annyira a tárgyakhoz, pláne a használati tárgyakhoz.

Vegyél le egy másik tényért, ezt meg dobd ki. Úgyis kidobja majd helyetted valaki amikor te már nem leszel.

u.i. fém bögre nem számít kényszernek, azt praktikusan használom, mindig elől van, nem kell elővenni. Nagymamámnak volt hasonló funkciójú de alu bögréje, abból volt a legfinomabb a víz amikor kitikkadtunk a 40 fokban az udvaron.
Hajónapló Kedd. 2022.05.24 13:45:14
Megkaróztam a paradicsomot.  Utána megpihentem a pavilonban. Ha már csak az a néhány óra lenne amit eddig eltöltöttem benne egy könyvvel az ölemben, már megérte megépíteni. Csodás a lélekemelő nyugalom a zöldben. (szükségem is van rá, ez a könyv felkavaró, még fogok róla írni ha túl leszek rajta…..
Hajónapló Szerda. 2022.03.30 19:51:43
Az édesvíz szivattyúval az történt, ami az egyik legkellemetlenebb hiba fajta, hogy mire odaértem, hogy elkezdem keresni a hibát "meggyógyult". Pedig este azért nem tudtam zuhanyozni, mert nem volt hajlandó beindulni. De tegnap amikor kivonultam szerszámosládával, műszerrel, azonnal indult ahányszor…..
Műszaki 2022.04.01 08:57:54
@Sinci Roca: Egyetértek, éppen válaszolni akartam Tengerésznek, hogy azért ne számítson valami nagy ívű alkotásra. Ha utánaolvastok a film eredetének, akkor kiderül ez csak a rendező felszólalása a filmipari támogatások részrehajló kiosztása miatt érzett csalódottsága okán. Ugyanakkor mégiscsak erősen tükrözi a regnáló politikai hatalom működési elvét, eszköztárát, ahogyan a Tanú is teszi (magyar narancs, "elnézést Virág elvtárs ez az ítélet", stb.), de ahogyan az ok is (lásd El(x)urtuk ami pontosan annyira nem közpénzből valósult meg, ahogyan a felcsúti focipálya sem.

Tengerész, elfogadom, hogy nem akarsz már aktuál politikai témákkal foglalkozni, de annak örülnék ha, ahogyan eddig is, az emlékeid felelevenítése közben rávilágítanál az esetleges párhuzamokra, mert azokat tanulságos olvasni.
Hajónapló Vasárnap. 2021.09.12 12:56:49
Ilyet még nem láttam (igaz nem vagyok egy gyengeáramú elektronika specialista). Monitor megadta magát. Egyszerre csak elsötétült a képernyő, de időszakosan pillanatokra bevillant a kép. Kikapcsolás és pihentetés után a hiba 20 másodpercre megszűnt, de aztán egyre gyorsabban  jelentkezett újra egyre…..
Hajónapló Csütörtök. 2021.08.05 08:23:04
8:20  Ha lesz időm este még írok, mert lenne sok mondanivalóm, de hiányzik hozzá az ihlet. Amatőrnél már csak így megy ez. 12:26 megint az ördőgé egy nap. A teljes délelőttöt a rendőrségen töltöttük. Ismételten kihallgattak minket a két év előtti támadás ügyében. Aki még emlékszik, a vízen egy…..
Hajónapló Kedd. 2021.06.22 18:34:44
Hát több nap ráment, de helyén van a szelemenkoszorú. A végleges lábakon áll. Nem volt egyszerű, a tegnapi nap különösen fárasztó volt és a nap végén elég kilátástalannak látszott a dolog, de este kutyasétáltatás közben kieszeltem, hogy hogy fogok ma egyedül emelni és forgatni is rajta, hogy…..