Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Catharine

20 bejegyzést írt és 209 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
unanswered Matuzsálem 900 éve 2017.05.07 16:45:35
Nagyon sok keresztény vallási irányzatban megtaláljuk az elbeszélést, miszerint Matuzsálem több, mint 900 évet élt. Metusélah napjai összesen kilencszázhatvankilenc évet tettek ki, majd meghalt. Gen 5:27 Ám ez nem számít rekordidőnek, ha a történelmet nézzük egészében. A fent maradt írásos…..
Catharine 2017.05.12 09:52:54
Catharine 2017.05.13 20:06:29
@a századik juh: Ez részemről szigorúan csak tipp, de figyelembe véve néhány példát az akkori "időszámításról", olyan 300-400 év közöttire tippelem. De mégegyszer szeretném elmondani, hogy ez csak tipp a részemről.
Catharine 2017.05.18 20:27:51
@l.gabi: Szívesen meghallgattam volna azt az összegzést, engem is nagyon foglalkoztatott már ez a téma. Most, hogy írod az írás elterjedését, igazad lehet. Ez sokkal kerekebbé teszi azt, amit találtam. Én valamiért szigorúan csak csillagászati oldalát néztem szóval örülök, hogy felhívtad rá a figyelmem.
unanswered Ez vagyok én... 2017.05.04 23:55:47
Most, lassan 2 éve, hogy kikeveredtem ebből a "vallásból" és lassan itt volt az ideje, hogy összegezzem, eddig mire jutottam. Sok olyan dolog van, amit le fogok írni, és eléggé személyesek, semmi közük nem lesz az eredeti témákhoz, szóval itt még visszafordulhattok :)  #Miért nem voltam itt eddig?…..
Catharine 2017.05.05 20:33:03
@Johnny Joker: Köszönjük szépen. Én is köszönöm, hogy létrehoztad a blogodat, rengeteg dolgot onnan tudtam meg, nekem hatalmas segítség volt, amiket ott olvastam.
Catharine 2017.05.05 20:34:17
@Columba: Én köszönöm, hogy sokat beszélgettetek velem. Veled mindig külön szerettem beszélni, nagyon könnyen meg lehetett veled beszélni nagyon komoly témákat is.
Catharine 2017.05.18 20:24:44
@l.gabi: Köszönjük szépen :)
Nem akárki állítja ezt, mint Daphne Hampson, a magát posztkeresztényként meghatározó oxfordi teológus professzor, aki múlt pénteken tartotta első előadását Budapesten, melyben a reformáció 500 éves jubileumára is reflektált. Szöveg: Laborczi Dóra | Fotók: Hegedüs Márton Aki szervezett már…..
Catharine 2017.05.05 10:02:28
@Tristee: Én kiegészítenélek téged: a feltámadás nem feltámadás a biológia számára. Ha belegondolunk, minden egyes "feltámadás" 3 napon belül történt (én is tévedhetek, lehet, hogy volt máshogy is). Azonban ez a három nap még ma is él, ezért tesznek csengőt a koporsóba és ezért nem temetnek 3 napon belül általában. Én ezt nem nevezném csodának, mivel már láttam ilyet a saját a szememmel. Egyszerűen ilyen a szervezetünk. Ráadásul régen még nem voltak olyan műszerek az emberek kezében, amivel 100%-osan ki lehetett zárni a hibákat és meg lehetett állapítani a halál beálltát. A szervezet pedig könnyen megtréfálhat minket.
unanswered Gyermekek a kapcsolatban 2017.01.15 18:59:23
Tőlem most egy teljesen idegen téma jön, nem is igazán köthető a blog irányvonalához, de valamilyen szinten érinteni fogom a Bibliát (vagy legalább megpróbálom, de ennek a bejegyzésnek elsősorban nem a Biblia a főszereplője, hanem mi, emberek). Ezt a posztot egy egész kellemetlenre sikerült vitám…..
Catharine 2017.01.15 23:57:42
@l.gabi: Igazából több emberrel beszélgettem, de legjobban egy magát hithű kereszténynek mondó férfival kaptam össze egy kicsit. És nem az a baj, hogy ő ezt gondolja (bár az is), hanem az, hogy ezt mindenkire rá akarja erőltetni. A végén már odáig jutottunk, hogy az olyan nő ássa el magát, aki nem akar szülni, olyan a kutyának sem kell. Ezt ő írta, csak nem ilyen szépen. És mindehhez a jogot úgy veszi, hogy a Bibliában leírt férfi főség mögé bújik. A főség elve miatt gondolom, hogy tanú, mert ilyen használatban más vallásoknál még nem találkoztam ezzel.
Catharine 2017.05.05 00:13:14
@a századik juh:
Köszönöm szépen a kommented :) Igen. én is látom ezt az oldalát is a szervezetnek, viszont lehet én jövök olyan helyről, ahol általánosabb a gyerekek megkövetelése, mint a gyermektelenség. A gyülekezet, ahová jártam, csupán két olyan fiatal párt tud felmutatni, akik tudatosan nem vállaltak gyermeket és valóban, ők kisegítő szolgák/vének. Viszont a gyermek nem jelentett akadályt más fiatal párok férfi tagjának kinevezésében. Én is csak tapasztalatból írok, jó néha összevetni, mekkora különbségeket szül ez a központi irányítás :)
Úgy éreztem, hogy ki kell egészítenem egy-két gondolat erejéig, a "Ki Isten?" I. írásomat. Persze nem magyarázkodásnak szánom 'freemake' véleményére, de ellentétben vele, ésszerű párbeszédre törekszem. Ezek a bekezdések nem feltétlenül az én véleményemet tükrözik…..
unanswered Tudomány vs Vallás 2016.09.30 14:17:43
Ebben a bejegyzésben egy evolúcióval foglalkozó írást szeretnék kivesézni, amit az Őrtorony Társulat adott ki. Előre leszögezem, hogy ennyi értelmetlen zagyvaság után belefáradtam, hogy kedveskedve-kíméletesen írjak róla, mert az általuk hirdetett erkölcsösség és a ferdítés mögött észrevehető…..
Catharine 2016.10.03 21:26:17
@nicku: igen, sajnálom én is, hogy régebben nem néztem olyan alaposan utána ezeknek az idézeteknek, mint most. Talán már hamarabb sikerült volna kikeveredni ebből az egészből. Engem minden esetre még mindig képes ledöbbenteni, hogy szándékosan így képesek félrevezetni azokat az embereket, akik minden reményüket a szavaikba vetik.
Catharine 2016.10.03 21:30:48
@l.gabi: örülök, hogy újra "látlak" :) igen, nagyon kemény az egyetemet összeegyeztetni a családi élettel, igazából esténként úgy dőlök az ágyba, mint egy krumplis zsák xD De élvezem :) Ezért írni sem volt időm, most épp beteg szabin vagyok, szóval van időm. Nem hittem, hogy a vallással kapcsolatban létezik még olyan, ami kiakaszthat, de ennek pillanatok alatt sikerült. Szerintem látszik is a post hangulatán :D
unanswered Szabad akarat 2016.05.20 00:10:30
Sokszor olvastam már ezt a kérdést, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Bármilyen fajta emberrel találkozunk, akinek nincs konkrét Isten-képe vagy magát ateistának vallja, az az első kérdése, hogy ha Isten mindenható, akkor miért nem segít?  Szerintem ez nem ilyen egyszerű és nem lenne szabad…..
Please feel free to be offtopic.....
Catharine 2016.04.26 21:05:53
@Hajimemashite: Persze, az teljesen más, ha egy kisgyereknek okoznak ezzel rémálmokat. Az a világ legnagyobb bűne, ha valaki egy kisgyermeknek ilyeneket mond. Sajnálom, hogy ez történt, őszintén. A többiben nem tudok veled egyetérteni (főleg a hús dologban de nem a cigiről beszélek), de ez nem baj, mert nem vagyunk egyformák.

A tapasztalat alapján levonni következtetéseket szerintem azért érdekes, mert valakinek az alapján alakul ki pozitív, valakiknek negatív vélemény. Ezek számomra érdekes dolgok :)

Egy dologban nagyon is egyet tudok érteni veled: ha az emberek változtatnának sok dolgon, akkor jobb lenne a világ. Szerintem kezdhetnék azzal, hogy megértik, hogy nem más tanácsai alapján kellene élniük a saját életüket, mert más életében talán bevált, de ez nem az ő élete (értem itt a Bibliát, kövezzetek meg :D :D ). Másik dolog a a hozzáállás. Ha kicsi pozitivitást vinnénk bele, már máshogy jönnének le a dolgok, nem vennénk mindent támadásnak. Plusz a szeretet, de az ugye nem mindenkinek jelenti ugyanazt (lásd a Tanúk kegyetlenkedéseit a kiközösítettekkel). Te min változtatnál, ha tehetnéd (az embereknél értem, nem magadon :D )?
Catharine 2016.04.26 22:02:02
@a századik juh: Nem értetted, hogy mit akartam mondani. Ezek baromi régi, több, mint 15 éves cikkek, elavultak, ezeket már ők sem veszik komolyan. Ilyen régi dolgot előszedni nagyon fura, olyan, mintha kb. Anyukám leszidna, mert gimiben kaptam egyszer egy hármast. Elhiszem, hogy volt egy ilyen értelmezésük, de ez akkor is már az őskorból származik, nem mostani. Nekem nem azzal volt a gondom, hogy nem hiszek neked, látom, csak azzal, hogy már a kutya sem tartja a két évvel ezelőtti világosságokat sem, nem hogy ezeket. Ezért nem értettem, hogy akkor miért lett előhozva. Egyébként azt viszont te is tudod, hogy negatív értelemben használtad ezt rájuk, mint ahogy ők negatív értelemben használják mindenki másra a világi kifejezésüket. Így értettem, de semmi bántó szándék nem volt az írásomban, attól még béke van :)
Catharine 2016.05.10 20:05:29
@Hajimemashite: Szia. Bocsánat a késői válaszért, nyaraltam kicsit :) Abban teljesen egyet tudok érteni veled, hogy nem a te dolgod megváltoztatni az embereket és nem is bárki másé. Az emberek változnak maguktól, ha látják, hogy az életük nem a jó irányba megy.

Istennek sosem volt szüksége áldozatokra, szóval nincs min nevetned. Az embereknek volt szükségük emlékeztetőre, hogy valami nagyon el van szúrva. A húsevés nem egészségtelen egyáltalán, merem ezt mondani úgy, hogy utána néztem és mellesleg én is azon élek, és életemben először akkor voltam kórházban, mikor kiderült, hogy babám lesz. Hogy ki hogy áll a dologhoz, kinek mi ízlik, az már szerintem teljesen az egyén dolga.

Viszont olvastam a hozzászólásaidat és szeretnék valamit hozzáfűzni, bár nem nekem írtad. Először is a Bibliát olvastad? Halványan emlékszem, mintha egyszer ítad volna, hogy igen, de nem vagyok benne biztos. Abban viszont igen, hogy nem érted és nem sok tudással rendelkezel belőle. Kérlek, félre ne érts, én sem vagyok penge :D De annyit értek, hogy nem egoizmusra nevel, hiszen az egész arról szól, hogy szeress mindenkit. És nem tagadja az UFO-k létezését sem, mivel nem is tér ki rá. Nem azért íródott, hogy mindent megtudjunk belőle, hanem azért, hogy elmondja, milyen jó lesz majd nekünk. Van, aki elhiszi, van aki az UFO-kban hisz. Egyik sem jobb a másiknál. De nem szabad szó szerint venni az egészet, azért mennyien nyúlhattak már bele 2000 év alatt, nem? :) Én például az egész Ószövetséget elvetem. Nem a létezését, hanem a benne olvasható viselkedést. Az izraeliták kitettek magukért, azért azt meg kell hagyni, nem nyerték el a szimpátiám. Azok, amiket ismersz, dogmákat, tanokat stb. valószínüleg nem úgy voltak. Néha az én igazságérzetemet is kiüti pár dolog, és akkor elgondolkozok, hogy ha nekem ennyire kiverte a biztosítékot, akkor biztos, hogy máshogy kellett történnie a dolgoknak, a szövegbe tuti belenyúltak.

Nem tudom neked bebizonyítani, hogy létezik Isten, és nem is szeretném, mert tisztelem azt, amiben te hiszel. Nem is tudom eléd állítani, hogy nézd, Ő itt Isten. Viszont ismerek egy személyt, akihez minden nap imádkozok, és aki folyamatosan csodákat hoz az életembe anélkül, hogy bármit várna érte cserébe. Őt nevezem én Istennek, akit viszont már be tudok mutatni neked :)

Remélem nem baj, hogy olyan témában is írtam neked, amit nem velem beszéltél.
Mielőtt belekezdenénk a bizonyításba, már bajban vagyunk, mert Istennek, mint olyannak, nincs egyetemes meghatározása. Ha az utcán megállítanánk tíz embert és megkérdeznénk, mit gondolnak, mi/ki Isten, tíz féle választ kapnánk. Isten mindenkinek mást jelent, amit a környezetéből, a saját…..
Catharine 2016.04.24 14:44:00
@a századik juh: A világot én nem így fogalmaztam volna meg, hogy a semmiben lebeg, hiszen a nap tömegvonzása tartja pályáján a bolygókat. Ez viszont az én értelmezésemben nem zárja ki Istent, mert úgy gondolom, hogy Ő alkotta meg a fizika szabályait, Ő indított útjára mindent. De ez csak az én meglátásom.

A Róma 1:20 azért nem bizonyíték mindenkinek, mert a Biblia már nagyon sok mindent megélt és jogosan vetődött fel, hogy belenyúltak. Visszaellenőrizni nagyon nehéz, de egy hónap múlva kb. jön az újabb része az "újraírt Biblia" sorozatomnak, ott majd ezt boncolgatom. Viszont abban teljesen egyet tudok érteni veled, hogy az értelme a versnek mindenképp ide illik. Szerintem már írtam, de leírom azért ide is, hogy amit a tudománynak köszönhetően a világunkról tudunk, az mindenképp tudatos tervezést bizonyítja, ezt sokan el is ismerik.

A tudomány egyáltalán nem ködös és behatárolhatatlan, és semmiképp sem mond ellent a Bibliának, csak időráfordítást igényel. Mint ahogy a Bibliát szoktad tanulmányozni - mert ahogy látom, tényleg szereted Mennyei Atyánkat - úgy kell a tudomány egyes területeit is szemügyre venni. Sajnos a tankönyvek és a net eléggé leegyszerűsíti és elbagatelizálja, de az elektronikai eszközök az csak a felszín. Ma már elérték, hogy az evolúció bizonyos lépéseit létre tudják hozni, el tudják játszani előttünk, többször is. És ez hatalmas dolog, és nem zárja ki Isten létét, pont hogy a tervezést bizonyítja.

A tudomány sosem a profit és a hírnév miatt dolgozik. A tudomány az emberek tudás igényét akarja kielégíteni vagy segíteni akar. Sajnos az már az emberek sara, hogy a kutatási eredményekkel mit kezdenek - lásd atommaghasadás, művégtagok - de maga a kutatási szándék az általában tiszta.

Milyen definícióra gondolsz a Bibliából? Vagyis melyikre? A tudományban azért kellene egy definíciót adni neki, mert nem összeférhető a hittel. Tehát a hitnek is megvannak a maga elemei, métékegységei ugyanúgy a tudománynak is. Ezért szeretnék úgy is definiálni.

Felmerült bennem, mikor olvastalak, hogy pontosan mit gondolsz Jézusról? Isten? Ember? Pár mondatodat kaptam el csak a beszélgetéseink során róla, és nagyon kíváncsi lennék a véleményedre. Előre is köszönöm!

Köszönöm szépen, hogy megírtad a véleményed :)
Catharine 2016.04.26 20:43:44
@a századik juh: Én is ezen az álláspontom voltam közvetlenül azután, hogy eldöntöttem, sosem megyek többet egy gyülekezetbe sem. Ma már vannak fenttartásaim, hogyan is kezelem a Bibliát és nyílván nem jelent már akkora kincset, mint régen. Nem a tudomány vagy a saját lelki világom miatt, amibe bőven belefér, hanem azért, mert a tanácsai nem működnek a mai életre levetítve. Nem is az utókornak vannak címezve a benne lévő tanácsok, hanem az akkor élt társadalomnak az akkor élt problémáikra kínál megoldási lehetőséget. Vagyis nekem ez a véleményem hosszas kutatásaim után. Csak nézd meg a házasságmodelt, ami bele van írva. Már önmaga miatt sem működhetne - mindegy, milyen korban alkalmaznánk - mert a nőnek semmilyen önmegvalósítási lehetőséget sem kínál, és egyébként a férfiaknak sem. Egyszerűen semmi jó nem sül ki abból, ha más szavai vagy mintái alapján próbálnánk élni a saját életünket, ami nem a más élete. Én komolyan erre jutottam.

Én észre sem vettem ezt a más szót a Bibliában, küldenéd nekem a helyet, hol van ez beleírva, ha még emlékszel rá? Már kíváncsivá tettél :)
Catharine 2016.05.08 09:18:42
@a századik juh: ez tényleg érdekes, teljesen más a hangzása. Köszi, hogy ezt leírtad nekem :)
unanswered Biblia és evolúció 2. 2016.03.04 14:31:39
Ebben a postban az evolúció bibliai oldalát szeretném megnézni és összevetni a kémiai evolúcióval. Ez persze nem hivatalos álláspont, csak az, amire jutottam :)  Tehát, mivel az előző postban leírtam a kémiai evolúció egy nagyon rövid és egyszerűsített változatát, most a teremtést másolnám be…..
Catharine 2016.04.26 20:45:32
@l.gabi: Bocsi, köszönöm a linkeket, csak le vagyok maradva :D
Catharine 2016.05.08 09:02:50
@l.gabi: akkor lehet, hogy mi nem figyeltünk oda a suliban :) de amit írtam, azt komolyan gondoltam. :)
Catharine 2016.05.08 09:05:35
@a századik juh: ennek majd utánanézek, lehet, hogx igazad van, ám az még akkor is majdnem egy hónap. Persze nem kötözködni szeretnék, remélem tudod és a babócákról is ismered a véleményem; csak több oldalról is meg lehet közelíteni a kérdést :)
unanswered Mi lesz most? 2016.04.06 14:09:36
Lengyelországban szörnyű a helyzet. Új törvényjavaslatot nyújtottak be az abortusz eljárással kapcsolatban, amiről gondolom már hallottatok. Erről szeretnék írni pár sort én is.  Ezt a törvényjavaslatot persze szintén féfriak hozták, hiszen ki is tudhatná, mi a legjobb egy nőnek, mint a férfi?!…..
Catharine 2016.04.10 21:32:44
@l.gabi: Szerencsére az úszóbotrány esetében a magyarok nagy része bírálta és nem sajnálta az elkövetőt. A médiában tényleg az ment, hogy őt kell sajnálni, és kérték, hogy ne írjanak többet az újságok erről az esetről, de végül csak lemondott szerencsére, bár tény, hogy áldozatként sajnáltatta magát végig, mert "régen történt" és felemlegették.

Abban pedig teljesen egyetértek, hogy mennyire kezd elfajulni itt ebben a térségben a nők elleni fellépés (értem itt a nők felett kimondott dolgokat, amiket férfiak döntöttek el), de szerintem nem lesz ez sokáig így. Úgy látom, hogy nagyon is követed a magyar híreket, szóval szerintem látod, hogy nem kecsegtet sok jóval. Akit most köztársasági elnöknek akarnak, az még Ákos előtt kimondta, hogy a nőnek csend a neve és az a dolga, hogy maradjon otthon és szüljön a nemzetnek. Szóval Lengyelországban lassan lehet, hogy rendeződik a helyzet, de itthon ez nem lesz jobb egyenlőre. Az, amit leírtál, az nagyon jó lenne, ha itthon is úgy állnának hozzá, de sajnos messze vagyunk mi még attól a színvonaltól, hogy ezt a szexuális zaklatás első lépcsőfokának vegyék. Pedig jó lenne, ha így gondolnák.
Catharine 2016.04.22 20:33:01
@l.gabi: Igen, sajnos a nők helyzetét én sem látom valami fényesen Magyarországon. Ha így haladunk, akkor lassan, de biztosan visszafelé lépkedünk a középkor mentalitása felé. A politikusok véleményét valahogy nem tudom értékelni magamban, mert nem tudom, hogy mikor mondják azt, amit tényleg úgy is gondolnak, és mikor azt, amit Orbán Viktor elvár tőlük. A hazafiasság is sajnos csak akkor kerül elő, ha az emberek lelkére szeretnének beszélni. (Itt azért megjegyzem, hogy bennem semmilyen hazafias érzés nincs, de legalább nem dobálózok ilyen - másnak nagyon nagy horderejű- szavakkal, ha számomra nincs mögötte tartalom)
Catharine 2016.04.24 15:04:36
@l.gabi: Ebben teljesen egyetértünk.

@a századik juh: Én a hazafias politikai rendszert eleve nem tartom olyan jó ötletnek, mert csak a konfliktust szüli. Viszont igazad van, tényleg lehet visszatartó erő, és szerintem ez most nagyon is látszik Magyarországon.
                                                                                        Hát mit it is jelent testvérnek lenni ? Mire  is gondolt többek között Jézus Krisztus miközben ezeket a szavakat mondotta ? Nyivánvaló, hogy ebben a  fejezetben a farizeusokról rántotta le a leplet,…..
unanswered Biblia és evolúció 1. 2016.02.25 16:05:57
Sziasztok :) Ezen a kérdésen sokat elmélkedtem, ám az egyetlen evolúciós elmélet, amit ismertem, az Darwin-féle fajelmélet volt, ami egy cseppet sem győzött meg. Túl sok a hézag és a találgatás. Nekem valami szilárdabb bizonyítékra lett volna szükségem.  Aztán egy beszélgetés kapcsán fülembe…..
Catharine 2016.02.25 20:48:25
@a századik juh: Nagyon tetszik ez a leves elmélet, de akkor legyen inkább szakács :D

Igen, valahogy én is így képzelem el, hogy Ő megadta a feltételeket ahhoz, hogy minden kialakulhasson, szépen menjen a maga útján. Mert ugye, ha egyszer adottak a feltételek, akkor az élet utat tör, és ki tudná ezt jobban Nála?

Amilyen összetettek vagyunk, amilyen pontosan működünk, azt szerintem csakis pontos tervezés alapján lehet létrehozni, ám ez nem zárja ki a szememben annak a lehetőségét, hogy tudományos magyarázatok is érvényesüljenek. Nekem valahogy Isten és a tudomány nagyon passzol, és úgy gondolom, hogy a kettő együtt adja meg a választ azokra a kérdésekre, amiket keresünk :)
Catharine 2016.04.22 20:29:42
@l.gabi: Köszönöm szépen a kiegészítést és a dícséretet is :) A folytatás még várat magára, beletenyereltem egy elég nehézkes témába, még eltart egy ideig, mire minden szál a helyére kerül :D
„A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a megjobbításra…” Az alapvető kérdés az, hogy a Bibliából merített ismeret, milyen mértékben hat ki az ember gondolkodására, cselekvésére, egyszóval az életére? Megjobbítja-e azt? A Biblia szerint az ember, jónak és rossznak ismerője. A rossznak…..
Catharine 2016.04.18 22:38:24
@Egonymus+: Szerintem az alapvető probléma az, hogy a Biblia teljesen ellentmondásos. Ha csak a két nagyobb részét vesszük, akkor az Ószövetség a kegyetlen, "mindenkit megölök, ha nem azt teszi, amit mondtam" mentalitást képviseli szemben az Újszövetséggel, ami a "mindenkit szeretek még akkor is, ha ez nekem fáj" mentalitással. Ezek nagyon sarkítva lettek, tudom, de tényleg ezek jönnek le, ahogy olvastam. Ha közelebbről nézem, akkor az Újszövetség olyan, mintha Jézus és az ő mindenkit egyformának tekintő, mindenkit ugyan olyan szinten szerető személye vitázna Pál férfiakat előtérbe helyező, a nőket megalázkodásra bíró személyével. Mivel minden egyes író - Jézus történeteit kivéve - a kor akkori elfogadott társadalmi értékeit közvetíti, így én nem tekinteném követendőnek (lásd: többnejűség, bosszú).

Jézus személye teljesen különáll mindegyik résztől vagy írói véleménytől. Ő a viselkedésével is több szeretetet mutatott, mint Pál az összes levelével. Nem tudok ezek miatt a problémák miatt szó szerint követni egy ilyen könyvet, még akkor sem, ha elhiszem - és hiszem - hogy Isten gondolatait is magában hordozza.

Viszont arra a kérdésre, hogy hasznos-e biztos, hogy igennel válaszolnék. Mivel nagyon szépen le lettek jegyezve az emberek és tetteik, láthatjuk, hogy milyen döntésünk hova vezet. Szép példák is vannak előttünk, hogy a jó tulajdonságok gyakorlása milyen kellemes helyzeteket tud teremteni. A szeretetről már nem is beszélve. Ha másért nem is, ezért biztos, hogy alkalmas a tanításra.

A könyvben magában nagyon sok az érték is. Amit kiemel, a szeretet, a hűség, a törődés, kedvesség, türelem, ez a mai életünket is jobbá tehetné, ha megfogadnánk.

Szerintem az alaptulajdonságai az emberiségnek nem változtak, így a jó tulajdonságokra ösztönző részeket teljes nyugalommal használnám tanításra, viszont pont azért alkalmatlan, hogy minden szabályát betartsuk, mert az életvitelünk teljesen eltér a kor életvitelétől, amit leír a Biblia. A gond a megértésnél ott kezdődik, hogy sokan Istentől ihletettnek akarják venni, holott látjuk, hogy az írók személyes véleményével bőven meg van toldva a szöveg, mégis minden szót úgy olvasnak, mintha Istentől jönne. Pedig az én meglátásom szeint nem egészen ez a helyzet. Mit gondolsz?
Hétfőn részt vettem a progresszív teológiai fórum második előadásán. A teológusnők gondolatait hallgatva előjött bennem egy gondolat, ami évek óta motoszkál a fejemben, és teljesen más nézőpontban helyezi a férfi/női viszonyt. Kb négy éve, egy másik blogon folytatott vita hozta fel bennem ezt a…..
Catharine 2016.04.14 21:36:58
Catharine 2016.04.18 22:19:38
@Discipline: Akkor íme, egy nő véleménye: Sefának igaza van és az az általánosság, ami leír. Egyrészt előre leszögezem, hogy eszem ágában sincs vitázni a saját szerepemről, mert nincs olyan.

Tehát az első gond, hogy szerepek vannak adva az embereknek. Ha talán szerepek adogatása helyett békén hagynák az embereket, akkor kialakulhatna a saját életritmusuk. Példa rá a mi életünk. Mikor elhagytuk a férjemmel a Jehova Tanúi szektát, teljesen jól lettem. Ott egy nőnek csend a neve és alázkodnia kell. Vedd ezt szó szerint. Szerencsére 1 évről van csak szó, amit ott töltöttem, de bőven elég is volt. Azóta itthon végre mi rendeztük be az életünket. Nincsenek szerepek, teljesen egyenlőek vagyunk. Csak akkor hozunk meg valamilyen döntést, ha az mind a kettőnknek jó és mind a ketten belementünk. Ha valamiben nem értünk egyet, akkor addig nem lépünk, míg egy olyan megoldást nem találunk, amit már mind a ketten elfogadhatónak nem találunk. A házimunka is megoszlik, van, amikor ő főz teljesen. Sőt, még mosogatni is szokott, nem csak az én dolgom a házimunka, nem egy multifunkciós takarítógép vagyok, hanem a felesége. Bele is őrülnék, ha még tovább itthon kellene lennem, komolyan értem, miért alakul ki nőknél olyan sokszor a depresszió. A legtöbb nő igenis szeretne karriert és meg is érdemlik. Én egyetemre járok, közben a doktorimon gondolkozom, mert vonz az egyetmi tanár gondolata, a kislányunk szeptembertől ovis, a férjem vezető pozicióban dolgozik, mégsem várja el, hogy én csináljak mindent vagy, hogy én itthon üljek a fenekemen. Megtehetném, mert most is csak egy fizetésből élünk, amíg egyetemista vagyok, de hányingerem van, ha csak rá gondolok.

Abba gondolj bele, hogy ha egy házasság tönkremegy, mert manapság ez a gyakori, és sajna a szülők miatt mennek szét a párok, akkor egy nő, akinek csend volt a neve és csak otthon lehetett és gyereket szülhetett, hogy tudná eltartani magát és a gyermekeit? Egyáltalán egy ilyen ember nevezhető felnőttnek, mikor úgy bánnak vele, mint egy gyerekkel? Gyermekként a szülőké volt az utolsó szó, felnőttként a férjeké? Hogy lehet egy kapcsolat boldog és harmonikus, mikor a felek nem egyenlőek, vagy meg van mondva, hogy mit kell csinálni a másiknak?

Én elhiszem, hogy vannak túlkapások női részről is, mert előfordul. De az, hogy bárki meg akarja mondani a másiknak, hogy mit csináljon, mi a dolga, hogy éljen, az egyenesen undorító és én az ilyen embereket bányába küldeném dolgozni. Komolyan, minden indulat nélkül.

A nők nem azért nők, hogy függjenek valakitől, nekünk is jár az ugyan olyan élet, mint a férfiaknak. Mi is szeretünk dolgozni, tanulni, élvezni az életet úgy, mint ti. És az, hogy egy házasságban mennyire tud kiteljesedni mind a két fél, az attól függ, hogy mennyire dolgoznak össze - mert a házasság csapatjáték.
Kedves házigazda Azért írok önnek, hogy tisztában legyen ezzel az immár majd 300 országban alkalmazott tanú-eljárásmóddal. Azt hiszi, a tanúk mennek tovább, miután elköszönt tőlük, és becsukta maga után az ajtót? Nagyon téved! Beavatom a kulisszatitkokba. Amikor Ön bezárja az ajtót, a tanúk…..
Catharine 2016.04.18 20:57:21
@a századik juh: Azt nem tudom, hogy a szervezet mennyire sulykolta bele ezt a jegyzetelést a tagokba, milyen mélyen ment bele a témába, mert a pénteki, szolgálati összejöveteleket igyekeztem kerülni. Egyetlen oka az volt, hogy folyamatosan jöttek, hogy legyek kereszteletlen hírnökök, mert az kell, hogy tagok legyek, utána meg az adományok szavazásánál, amikor meg kellett szavazni valamit "önkéntesen", akkor csak a keresztelkedettek szavazhattak, csak ők voltak tagok. Lehet, hogy féltek, hogy a kereszteletlen hírnökök nemmel szavaznának :D :D
A napokban kaptam az egyik barátomtól egy tesztet, amit szeretnék megosztani veletek. Ez a teszt abban segít, hogy el tudjuk dönteni, az a csoport, amelyikbe épp belépni készülünk, valójában tényleg vallásról vagy az általuk megadott témáról szól, vagy szekta vonásokkal bír? Az emberek általában…..
Catharine 2016.04.18 20:49:42
@nicku: okés :)
unanswered Kérdések keresése 2016.04.04 21:44:00
Sokat gondolkodtam, hogy az erre járó Tanúk ha benéznek ide, egyből ki is lépnek, ha hűek a szervezet tanításához, hiszen tiltja a tanításuktól eltérően vélekedő blogok látogatását még akkor is, ha az írója nem kiközösített. Maradt a kérdés, hogy #akkor hogyan szólíthatom meg őket? Ha csak az én…..
Catharine 2016.04.06 14:14:21
@a századik juh: az én utam kifelé ott kezdődött, hogy Marci oldalán megnéztem egy filmet, Az idegen bárány címmel. Akkor először nem a "szenvedő" családról láttam egy történetet, akik Istenért miket el nem viselnek, hanem arról, hogy a kiközösített valójában ártatlan is lehet. Akkor kezdtem el feltenni az addig elnyomott kérdéseimet, és a rájuk kapott válasz (amit kikutatta magamnak) segített. Ez vezetett el oda, hogy meghallgattam a barátunkat és el tudtam hitelesnek fogadni az elém tett bizonyítékait. Ő volt az utolsó csepp nekem.
Catharine 2016.04.10 21:35:00
@l.gabi: A te blogod szerintem tökéletes információ forrás azokról a dolgokról, amiket a szervezet nem dug az orrunk alá. Szeretem, ahogy meg van írva, nem adod az emberek szájába, hogy mit kell gondolniuk az adott témáról, hanem egyszerűen leírod a tényeket :)
Catharine 2016.04.18 13:03:29
@Kiss Viola: Szia, Viola! :)

Örülök, hogy írtál, és annak is, hogy ide látogattál. A blogok írói általában végig járták azt az utat, amit most te is, így szerintem nagyon sokunknak van fogalma róla, hogy most min mehetsz keresztül. Nagyon remélem, hogy nem sokára már túl leszel a nehezén és könnyebb lesz. Hatalmas erőd van, ha tényleg utána tudtál nézni a kérdéseidnek annak ellenére, hogy ezt egyenesen megtiltották. Nagyon szorítok neked. Ha megengedsz egy tanácsot, ha tudod, intézd úgy, hogy ne egyedül beszélj a vénekkel, legyen melletted valaki, akit szeretsz és teljesen megbízol benne, és aki ismeri és megérti a kételyeidet, mert egyedül nagyon rémisztő lehet szembenézni velük. Általánosságban szerintem jó emberek, de ha a kérdéseiddel átlépsz egy határt, akkor onnantól kezdve falakba ütközhetsz folyton és a hangnemük is teljesen más lesz. Olyankor jó, ha van melletted valaki, akibe kapaszkodhatsz. Mi ezt csináltuk a férjemmel, ha átjött az unokatestvére, aki vén már ki tudja, mióta és folyton megmondta, hogyna kellene élnünk stb. Mégegyszer szerintem minden blogoló nevében mondhatom, hogy köszönjük a soraidat, nagyon jól esik és ne add fel a kutatást! Sok sikert és kitartást kívánok, szívből!

Nicku blogját pedig érdemes elolvasnod, nagyon sok hasznos cikk van benne, ami pont a te helyzetedben segíthet, hogy ne veszítsd el közben az önbizalmad és önbecsülésed.
Az özönvíz az egyik legemlékezetesebb története a Bibliának, mert itt fordult elő először, hogy szinte teljesen kipusztult a föld. A Bibliában ez az 1Mózes 7 részében olvasható.  1Móz 7,1Akkor ezt mondta az ÚR Nóénak: Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak…..
Catharine 2016.04.16 13:03:15
@a századik juh: Igen ez tényleg lehetséges lenne. Egy bolygóról olvastam, ami létezhetett, ez a Phaeton, a Mars és a Jupiter között, ami több, mint valószínűleg elpusztult, az egyik maradványát tippelik a nagy üstökösnek, de ez persze nem bizonyított. Az más dolog, hogy ott, ahol a Phaeton-nak állnia kellett volna, most egy törmelékekből álló gyűrű van. Szóval még akár igaz is lehet, de amíg a saját szememmel nem látom, addig nem mondom biztosra :D A legtöbb aszteroida fagyos, amikről én tudok, szóval akár még vizet is szállíthattak.
Catharine 2016.04.18 12:50:43
@l.gabi: Igen, ebben teljesen egyetértek, igyekeztem nem azt megkérdőjelezni, hogy volt-e valaha, hiszen találtak bizonyítékokat is rá.

@a századik juh: Ez a nézőpont számomra elég ritka, amit te vallasz. Vagyis inkább nem igazán találkoztam még vele. Az írásokban (nem Bibliára gondolok itt) azt szokták kiemelni, hogy az emberek bűnei miatt volt, és a többi történetben is, ami hasonlít a bibliai elbeszéléshez az van kiemelve, hogy bűnös az emberiség, azért történt mindez. Számomra is inkább ez tűnt érvnek, mikor olvastam a történetet, nekem az angyali "munka :D " az inkább csak valami közjáték színben tűnt fel. Persze ez csak az, ahogy én olvastam :)
Ihletet kaptam az egyik bejegyzèsem alatt folyô beszèlgetèsből, îgy gondoltam utàna nèzek pontosan, milyenek is az angyalok, hogyan kèpzeljük el őket. Összegyűjtöttem a legtöbb Biblia verset, ès azt szeretnèm veletek megosztani, hogy mit szűrtem le belőlük. #Mit tudhatunk róluk? 1 Móz…..
Catharine 2016.03.30 23:16:51
@Marci kérdez: Ki tudja? A mai világban bármi megeshet :) Egyébként meg persze, hogy ér valamit a hozzászólásod, nem is keveset! :) Szeretem az olyan kommenteket, ahol kutatgatni meg filózni kell :D
Catharine 2016.04.04 21:30:50
@l.gabi: Semmi gond, nagyon jó, hogy végre meglett, honnan is származik. A férjem sem mondta biztosra, hogy az évkönyvben van, csak úgy emlékezett, ezért kérdeztem meg, de akkor biztosra tudjuk, hogy nem csak egyedüli eset, hanem szélesebb hallgatóság előtt is elhangzott. Köszönjük a megerősítést :)
Catharine 2016.04.18 12:43:37
@nicku: Nem is itt laksz? Ezt nem is tudtam :) De igazad lehet, mert nagyon sok embertől hallottam ilyen történeteket, mióta a férjem megemlítette, de senki sem tudott semmit felmutatni.
JT BLOG Két új blog 2016.04.17 07:33:34
Szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani két új blogot. Catharine bizonyos szempontból régi ismerősünk, nagyon tetszik a blogja, de valahogy elfelejtettem ajánlani őt. Szerintem nagyon érdekes kérdéseket vet fel és nagyon jó stílusban. Ide kattintva (is) elérhetitek. Századik juh valószínűleg minden…..
Catharine 2016.04.18 11:46:38
Nem rejtem véka alá a véleményem: szerintem nincs igaz vallás, csak igaz Isten van. Szeretném ezt kifejteni ebben a bejegyzésben (is). Általában Jehova Tanúi és még sok más vallás is azt tanítja, hogy arról tudhatjuk, csak az övék az igaz vallás, csak rájuk érdemes és kell az időnket, pénzünket,…..
Catharine 2016.03.22 13:31:18
@a századik juh: Ez teljesen jogos, bár lehetne akár a kézfogás is jele a szeretetnek, ha lennének érzések a háttérben, de mostanság inkább már csak megszokás a gyülekezetben.
Catharine 2016.04.10 21:52:02
@l.gabi: Személy szerint egyetlen metodistát sem ismerek és a vallásukat sem, teljesen a forrásra támaszkodtam, viszont ebből is tanultam valamit, legközelebb alaposabb leszek :) Az nem fordulhat elő, hogy Magyarországon máshogy gyakorolják a vallásukat, mint külföldön? Viszont ami írtál, az teljesen máshogy festi le őket.
Catharine 2016.04.14 21:35:28
@l.gabi: Lehet, igazad lesz; Magyarországon egyébként sem olyan ismertek vagy népszerűek, mint a régi egyházak, vagy ezek a nagyon divatos vallások. Köszönöm az információt :)