Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Kothencz Éva

103 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közbeszerzések és a közbeszerzési piac eredményességének egyik fontos ismérve a verseny szintje. Ennek meghatározó fokmérője, hogy egy eljárásban hány ajánlatot nyújtanak be az érdekelt gazdálkodó szervezetek, konkrétan hány ajánlattevő vesz részt a kiírásban...
A közbeszerzési eljárások kapcsán nem ritkán gondot okoz a szereplőknek a fedezet és a becsült érték elhatárolása, nem beszélve arról, hogy a képletet tovább színesíti egy másik, ugyancsak pénzügyi jellegű fogalom, nevezetesen az ellenszolgáltatás. Jelen írásunkban az említett kategóriák jelentését,…..
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően - a közbeszerzési értékhatároknak szenteljük. Jelen írásunkban a 2022. évre irányadó közbeszerzési értékhatárokról tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat.  ..
A közbeszerzési szerződés módosítása a közbeszerzési törvény rendszerében – a felek közös megegyezésén túl -  összetett feltételrendszerhez kötött.  A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 141. §-a tartalmazza a szerződésmódosítás esetköreit...
A közétkeztetési tárgyú beszerzésekre bizonyos értelemben mindig is sajátos szabályok vonatkoztak, tekintettel arra, hogy a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 3. számú mellékletének hatálya alá tartozó beszerzésekről van szó, amelyekre a Kbt. Harmadik Részének…..
A Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában, 2021. szeptember 3-án jelen meg a Kormány 510/2021. (IX.3.). rendelete a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszerbe tartozó tevékenységekről, valamint az Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszerről (a továbbiakban: Korm.rendelet),…..
A Magyar Közlöny 2021. évi 155. számában, 2021 augusztus 18-án jelen meg az egyes közbeszerzési tárgyú kormányrendeletek, valamint az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásairól szóló 388/2017. (XII. 13.) Korm. rendelet módosításáról szóló 503/2021. (VIII. 18.) Korm.…..
Az ajánlati kötöttség intézményét a közbeszerzési eljárások szerepelőinek – legyen ajánlatkérőről vagy ajánlattevőről is szó – nem kell bemutatni. Azzal együtt, hogy a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) nem adja meg az ajánlati kötöttség definícióját, a…..
A közbeszerzési szerződés teljesítésében résztvevő alvállalkozók témakörével (így például a részvételük arányával, bejelentési kötelezettségükkel) már több bejegyzésünkben is foglalkoztunk. Tekintettel arra, hogy a közbeszerzési törvény legutóbbi módosítása[1] ezt a kérdést is érintette, a…..
Hagyományainkhoz híven 2021-ben sem maradhat el a közbeszerzési értékhatárok ismertetése a Blog hasábjain. Jelen írásunkban a 2021. évre irányadó közbeszerzési értékhatárokról informáljuk Tisztelt Olvasóinkat. 2021-ben az értékhatárok tekintetében nem történt változás, továbbra is a 2020. évben…..
A közbeszerzési törvény (közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény; a továbbiakban: Kbt.) döntően ugyan a szerződéskötéshez vezető eljárásra irányadó rendelkezéseket, illetve a közbeszerzési jogviszony szereplőinek magatartásait rögzítő normákat tartalmaz, a szerződés módosítására és…..
Jóllehet a közbeszerzési eljárás eredményeként létrejött szerződések esetén is a felek egymás közötti jogviszonyára vonatkozó rendelkezéseket elsősorban a Polgári Törvénykönyv tartalmazza, a szerződés módosításának kérdésében a közbeszerzési törvény (közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII.…..
A COVID-19-járvány az élet szinte valamennyi területén érezteti hatását. Nem jelentenek ez alól kivételt a közbeszerzések sem. Különösen igaz ez az egészségügyi beszerzések piacára. A veszélyhelyzettel szembeni védekezéssel összefüggésben rendkívüli mértékben megnövekedett egyes hasonló jellegű áruk…..
Kérdésükre vonatkozó válaszunk röviden: igen, információjuk helyes. A közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Módosító tv.) érintette a kapacitást nyújtó szervezetekre vonatkozó szabályozást is.  ..
A közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Módosító tv.) fontosabb változásait bemutató sorozatunkat a tájékoztató hirdetmények megküldésére vonatkozó határidőket érintő módosításokkal folytatjuk.  A nyilvánosság és átláthatóság…..
A nemzeti értékhatárokat elérő közbeszerzési eljárások megindításában lényeges változást hozott 2020. február 1-je. Ekkor lépett ugyanis hatályba a közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CXX. törvénynek (a továbbiakban: Módosító tv.) a nemzeti eljárásrendet érintő…..
Információjuk helyes; 2019 végén valóban módosult a közbeszerzési törvény. Az Országgyűlés 2019 decemberében fogadta el a közbeszerzési törvény módosításáról szóló javaslatot. A közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Módosító tv.) 2019.…..
A közbeszerzési értékhatárok ismerete a közbeszerzési törvény alkalmazásának alaptétele, ezért azokról rendre tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat. Jelen írásunkban a 2020. évre irányadó közbeszerzési értékhatárokról informáljuk Önöket...
Kérdésük megválaszolásához mindenek előtt azt kell tisztázni, hogy mit értünk felolvasólap alatt, illetve, hogy miért foglal el – egyáltalán elfoglal-e – különleges helyet a közbeszerzési iratok körében...
2019. szeptember 13-ai, közbeszerzési témájú blogbejegyzésünkben már hírt adtunk a kormányzati informatikai beszerzések központosított közbeszerzése terén bekövetkezett legfőbb változásokról. Emlékeztetőül: a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, valamint a Digitális Kormányzati Ügynökség…..
„Közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjeként kötöttünk szerződést. Ajánlatkérő az általa megadott műszaki leírás hiányosságainak következményeként szerződésmódosítást kezdeményezett. Kérdésünk a következő: ha jogorvoslati eljárásban bebizonyosodik a szerződésmódosítás jogszerűtlensége, a…..
 A Magyar Közlöny 2019. augusztus 14.-ei 141. számában megjelent az innovációért és technológiáért felelős miniszter 23/2019. (VIII. 14.) ITM rendelete (a továbbiakban: ITM-rendelet) a minimális építőipari rezsióradíj 2019. évi mértékéről...
A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, valamint a Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a kormányzati informatikai beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló 301/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) a kormányzati…..
Mi ilyen esetben a követendő eljárás? Le kell-e folytatnunk a felmerült munkára új eljárást? Kérdésünk megválaszolásához mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy mit értünk pótmunka alatt, tekintettel arra, hogy e fogalmat a közbeszerzési törvény (közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény; a…..
 „A Kbt 115. § szerinti eljárásba ajánlattőként kaptunk meghívást. Ajánlatunkban alvállalkozóként jelöltünk meg egy céget, akit az ajánlatkérő ugyancsak felkért ajánlattételre. Ez a cég azonban nem kívánt az eljárásban ajánlattevőként részt venni, nem is tett ajánlatot.  Kérdésünk a következő:…..