Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fredddy

19 bejegyzést írt és 1024 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
Fredddy 2019.07.17 12:41:45
@BiG74 Bodri: hosszához képest.
Fredddy 2019.07.17 13:11:50
@Veszéjben a lyogállamiság !: nem, ez szerintem már a makedőn háború, a gladius Hispániából származik, Pürrosz idejében az még annyira nem játszott a rómaiaknak.
Fredddy 2019.07.17 14:10:57
@Veszéjben a lyogállamiság !: persze, az első görögökkel a rómaiak jóval a balkáni hódításaik előtt találkoztak, Dél-Itália görög városállamokkal volt tele.
Nagy Sándor viszont nem véletlen fordult kelet felé, nyugaton sokat nem remélhetett: néhány városállam, meg egymással civakodó gall és hispán barbár törzsek, és ennyi. Keleten meg ott volt a dúsgazdag Perzsia és Egyiptom.
Elérkeztünk a végéhez, úgy hiszem, hogy a sorozattal méltó emléket állítottak a csernobili katasztrófának. Jöhetnek a mindent eldöntő pillanatok, az utolsó rész a bírósági tárgyalás köré fog épülni, ahol megtudjuk, hogy mi történt az erőműben. Én pedig köszönöm szépen mindenkinek a figyelmet!…..
A katonai repülőgépgyártás komoly dolog. Számtalan hír szól fejlesztésekről, fejlesztések közbeni buktatókról, néha ép ésszel fel nem fogható összegekről, amit egy-egy modern katonai repülőgép fejlesztése, gyártása felemészt. A haditechnika története tele van olyan repülőgépekkel, amikre irdatlan…..
Üdvözlöm minden olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és a Trónok harca c. sorozatról szóló adások miatti hosszabb kihagyás után folytatódik a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunk. Ugyan a jövőben új munkahely miatti elfoglaltságok miatt nem tudok heti rendszerességű részeket…..
A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások. A Biblia csak egyetlen helyen utal külsejére: Ézsaiás próféta könyvében (53:2b):…..
Fredddy 2019.07.07 19:08:41
@math0: én ezeket a könyveket nem a wikipédiáról ismerem :) Persze, hogy elfoglalták Galliát, és megvannak az emlékei és a hatása. De Jézus életének helyszínei is megvannak születésétől a Bethesda tavon át az Olajfák hegyéig, láttam őket. És Jézus hatása ugyanúgy nehezen tagadható, mint a gall hódításé. Suetonius és Plutarkhosz 100 évvel éltek Caesar után egy olyan rezsimben, aminek Caesar konkrétan az istene volt, a másik két könyvet meg Caesar írta, hogy magát fényezze. Egyszerűen arról van szó, hogy amit simán elfogadsz bizonyítéknak egyik esetben, azt a másikban kevesled, a különbség pusztán annyi, hogy érzelmileg hogy viszonyulsz a két témához. De vajon akkor hogy történt az eset?

1.) valaki kitalálta a Jézus-sztorit, és elkezdte terjeszteni.... egészen addig, amíg az első jeruzsálemivel nem találkozott, aki árkot röhögött köré, tesó, Pilátus tökre bírja a prófétákat és aznap rohadtul nem végeztetett ki senkit.
2.) páran összejöttek, mert kell egy x+1-edik vallás, és Néró oroszlánjai se maradjanak éhen, kitalálták Jézust. A részletekben viszont nem tudtak megegyezni, ezért mindenki megírta a saját fanfictiönjét, szemtanúkkal pedig ők se találkoztak, egyikük se.
3.) ahogy az Arthur-legenda, vagy az általad is említett, eredetileg egyébként valószínűleg Nagy Lajosról szóló Igazságos Mátyás-sztorik, Jézus története is hosszú időn át más, tök különböző történeteket magába olvasztva, ma már visszakövethetetlen igazságmagból alakult ki. De ennek ellentmond, hogy akárki is írta az evangéliumokat, pár évtizeddel az események után kész volt vele. Nem teltek el évszázadok és emberöltők, hogy a Moszkva téren Mercedeseket osztogassanak :P
4.) Tényleg élt egy Jézus nevű tanító, aki személyes karizmájával és újszerű tanaival sok embert megfogott. A konkurencia a jeruzsálemi bevonulást már nem tudta lenyelni és kinyíratta, de az emberek nem felejtették el annak ellenére, hogy szétszóródtak, mindenki hazament a falujába. 20-30 év múlva, mikor az eredeti arcok halántéka már őszült, felmerült az igény, hogy a sztorikat leírják. Többen neki is láttak, mindenki, amennyit felfogott a sztoriból, megírta, néhányan hozzáköltöttek, hogy nagyobbat szóljon, az igényesebbek más forrásokat is felhasználtak, így lettek az evangéliumok. Aztán a zsűri (hagyomány szerint a niceai zsinaton, de egyébként valószínúleg már a 2-3. században) kiválasztotta a 4 viszonylag legjobbat, és az lett a kánon.

Szerintem 4.)
Fredddy 2019.07.07 21:30:11
@Pipas: ,,Ami hihetetlen a történetben az a zsidó papság, hogy elkezdenek követeléseket megfogalmazni pilátusnak. Nos, aki ilyet csinált volna az is ment volna a levesbe, de nagyon gyorsan. Róma nem úgy uralkodott, hogy amolyan demokratikus módon megkérdezte a helyi hatalmasságokat, hogy mi legyen. :)"
Pedig ez csak neked hihetetlen, a Római Birodalom pontosan így működött. Nem egy központosított modern diktatúra volt, amilyennek az általad látott amerikai filmekben ábrázolják, a helyi elittel mindig kiegyezésre és hatalmi egyensúly kialakítására törekedett, a függő viszony pontos természete mindenhol más és más volt. Éppen ezért tudott sikeresen uralkodni. Az állandóan lázongó Judeában pedig bármi megtörténhetett.

A főpapok zsarolása ráadásul nem Rómának, hanem személyesen Pilátusnak szólt: egy lázadás az ő személyes kudarca lett volna. Mint ahogy végül tényleg egy rosszul kezelt lázadás miatt csapták el a helytartóságból Kr. u. 36-ban.
Fredddy 2019.07.07 23:00:58
@Pipas: hát, ahogy gondolod.
Fabius Az USA 5 legrosszabb elnöke 2019.06.25 19:35:04
Donald Trump gyakori média-megjelenései, nagyon vegyesen megítélt döntései és vitatható bel- illetve külpolitikája ráirányítják a figyelmet az eddigi amerikai elnökök értékelésére is. Trump rövidlátó, sőt korlátoltan ostoba klimapolitikája (melynek "megkoronázása" volt 2017-ben az USA kiléptetése a…..
Fredddy 2019.06.26 22:19:41
@fofilozofus: Grant jó hadvezér volt, Lincoln nagyon sokáig keresett ilyet, mire végre rátaéált Grantre. Scott túl öreg volt, McClellan túl óvatos, Burnside csak a fredericksburgi vérfürdőt tudta kiizzadni magából- tulajdonképpen ezért is tartott olyan sokáig a háború.

A XIX. századi elnökök egyébként még sokkal szabadabban lehettek hülyék, kevesebb múlt rajtuk: az USA alapításakor majdnemhogy csak szimbolikus pozíció volt, az elnöki hatalom növekedése egy mai napig folyamatosan zajló folyamat.
Fredddy 2019.06.26 22:34:31
@Jericho 1: (ezt a választ szerintem félrekattintottad, én nem írtam 1956-ról.)
Magyarországon már megszoktuk, hogy a közúti közlekedésben a "jobbra tarts!" elve érvényesül: ennek megfelelően a járművek kormánya a bal oldalon van (kivéve ha most vettük a járgányt Angliában) - de nem volt ez mindig így: Közép-Európában utolsóként lángoktól ölelt kis hazánk váltott a bal oldali…..
Pár nappal ezelőtt egy szavazással egybekötött vitaposzt keretein belül az elmúlt 2500 év sorsdöntő szárazföldi csatáiról beszélgettünk közel 300 kommenten keresztül. Szokásunkhoz híven most értékeljük a voksolás eredményét, újabb felületet biztosítva a kulturált véleménykülönbségek korrekt…..
Fredddy 2019.06.24 11:04:56
@Bórembukkk: a római köztársaságot Pompeius se mentette volna meg, ő is a saját uralmáért harcolt. De volt még pár jelentkező Caesar helyére rajta kívül is.
Rómát a gallok is elfoglalták egyébként, és Marius Rómája már nem a városállam volt, hanem az a Róma, amelyik pár hónappal Cannae után már új légiókkal folytatta a háborút. Szerintem előbb-utóbb visszaverték volta a Marius által legyőzött germánokat. Persze sokkal jobban fájt volna nekik, az biztos. Marius győzelme inkább a római hadsereg megteremtése miatt volt fontos, illetve az ,,erős emberek" politikai kultúrájának meghonosítása miatt, ami aztán a köztársaság bukásához vezetett.

@MEDVE1978: a mongol hadsereg sokkal több volt lovasíjászok tömegénél, voltak hadmérnökeik, és rendes ostromfelszerelésük is, a muhi csatában is bevetettek hajítógépeket. Az ostromra alkalmas seregrész viszont ugyanolyan lassan haladt, mint az európai hadseregek.

@kolomparlole1114: onogurnak nem mi neveztük magunkat, a bizánciak nem tudtak különbéget tenni a sok egyforma keleti nomád között.

------
Ha egyvalami miatt, akkor Dien Bien Phu-t inkább a hippimozgalom közvetett elindítása miatt kellene megemlíteni, a mai európai baloldalnak ez a szellemi bázisa, miután a munkásmozgalmi gyökerű baloldaliságnak leáldozott.

Én Gaugamélára, Toursra, a Milvius-hídra, Hszu-pengre és Sztálingrádra szavaztam egyébként: a hellenizmus felemelkedése, a mórok megállítása,a kereszténység világvallássá válása, a Szovjetunió és Kína szuperhatalommá válása szerintem azok a dolgok, amik jelentőségét nem lehet alábecsülni. Ha lett volna még egy szavazatom, akkor Gettysburgnek adtam volna, hiszen az is egy szuperhatalom születését jelképezi. Kár, hogy 9/11-gyel kapcsolatban semmi nem szerepelt, hiszen a 90-es évek abszolút amerikai hegemóniájának leáldozása is jelentős és egész világra kiható történelmi esemény.
Fredddy 2019.06.24 11:20:09
@tiboru: nem maga 9/11, hanem az azt követő afganisztáni beavatkozás valamelyik csatája. De így jobban belegondolva, az iraki invázió nagyjából jól jelképezi a War on Terrort.
1979.május 25-én született meg a modern, horrorisztikus sci-fi. Ezen a napon kezdték a mozik vetíteni az Alient, amely nálunk A nyolcadik utas: a halál címmel került bemutatásra. A digitális effektusokat megelőző korszak terméke volt, de ma is olyan hatásos, és nyugtalanító, mint újkorában. Ez a…..
Fredddy 2019.06.07 11:20:10
@Androsz: ,,Épp ellenkezőleg, ez a film azért is volt hatásos, mert betartotta azt az aranyszabályt, hogy a láthatatlan veszélytől jobban lehet félni. "
Nem álltom, hogy az összes régi szörnyfilmet láttam, de ez már az ötvenes évek szörnyfilmjeiben is így volt, a szörnyet teljes valójában csak kb a film utolsó harmadában mutatták meg.
Fredddy 2019.06.11 12:12:34
@Androsz: a jelmezek mai szemmel nevetségesek voltak, igen, de akkor ez is ütött, a vizuális kultúra sokkal fejletlenebb volt, nem volt tévé, internet, stb.
Az autózás világa számtalan érdekességet tartogat, egy egész enciklopédiát meg lehetne tölteni az évszázadok alatt történt eseményekkel, mérföldkövekkel és hasznos információkkal. Ha erre nem is vállalkozunk, azért 10 meglepő érdekességet bemutatunk nektek: Bálnaolaj az autóban Napjainkban ha…..
Az oroszok már a spájzban vannak; Csak egy maradhat; Bunkó vagy, Bugsy; Fussatok, bolondok; Why so serious; This is Sparta – néhány filmes szöveg, ami mára szállóigévé vált. A felsorolt idézetek gyakran tűnnek fel a neten mémek és kommentek formájában, valamint baráti beszélgetések során is rendre…..
Fredddy 2019.05.19 12:55:12
,,...de semmi buzulás!"
www.youtube.com/watch?v=7_6sBaLzjuI

De egyébként szerintem is annak van igaza, aki szerint Magyarországon sokkal többet idézik az A tanút (,,Az élet nem habostorta",,Kicsit sárga, kicsit savanyú..."), Bud Spencert meg esetleg a csehszlovák újhullámot, mint a fentieket. A beautiful friendship is sokak számára inkább csak a macskajajból ismerős.
A politikai és vallási vezetők közül többeknek is szokatlan hobbijai vagy furcsa szokásai vannak. Akad, aki minden papírt fecnikre tép nem kis fejfájást okozva a beosztottaknak, van, aki pezsgőzik és olyan is, aki a tangó lelkes rajongója. Donald Trump és Ferenc pápa is fent van a listán (Forrás:…..
1899. Hippolyt Romanov, orosz arisztokrata mérnök szentpétervári elektromos, kísérleti autóbusza..
Fredddy 2019.04.14 22:56:33
@Punxsutawney Mormota: egyébként az amerikai elnökök testmagassága is érdekes téma (ha valaki gerjed az ilyenekre :) ), Roosevelt 188 centiméterével az ötödik legmagasabb elnök, holtversenyben Washingtonnal, Clintonnal és idősebb Bush-sal. A 193 centis Lincoln volt az eddigi legmagasabb.
Fredddy 2019.04.14 23:15:07
@Punxsutawney Mormota: sőt, ahogy F. D. Roosevelt az ötödik legmagasabb, úgy volt Teddy Roosevelt az ötödik legkövérebb elnök, BMI alapján rangsorba állítva:)
Fredddy 2019.04.15 11:47:15
@Terézágyú: ,,és miért tilos dohányozni azon a kocsin, ahol áll? "
Ilyen szénás-szalmás helyen a tűzveszély miatt szokták tiltani.
Hasfelmetsző Jack esete egyike a legnagyobb rejtélyeknek: több mint 130 éve foglalkoztatja az embereket, és időről időre felbukkan valaki, aki állítja, ő márpedig tudja, hogy ki követte el a szörnyű gyilkosságokat. Nemrég egy újabb kutatás eredményeit hozták nyilvánosságra, mely szerint…..
Fredddy 2019.04.09 12:33:14
@SO.Judit: Poenál orangután volt a majom, nem?
Amúgy lehet, hogy Harambe volt, ez sokmindent megmagyarázna :)
1856. A befejezetlen kölni dóm, tetején a több mint 300 éve otthagyott középkori daruval..
Fredddy 2019.04.08 12:29:11
Franco klasszikus autoriter diktátor volt, a totalitárius eszmékben nem hitt, ha valakihez, akkor inkább a korabeli latin-amerikai diktátorokhoz lehetne hasonlítani. A polgárháborúban megtanulta, hogy a háborúzás nem olyan jó móka, 1939-es győztes koalícióját pedig csak a köztársaságellenesség tartotta össze, időre volt szüksége, hogy megszilárdítsa hatalmát, egy újabb háború ebbe nagyon bezavart volta. Harcoltak egyébként spanyolok a németek oldalán a világháborúban, a híres Kék Hadosztáály.
1945 után kicsit paráztak Madridban is, hogy mi lesz, de az okosabbja azt mondta, hogy várjanak kicsit és tegyenek úgy, mintha mi sem történt voléna. Be is jött, 1948 után a Nyugat rájött, hogy egy ilyen tapasztalt antikommunistával érdemes fogódzni. Eért maradhatott helyén haláláig. Egyébként ő volt az egyetlen nyugati vezető, aki 1956-ban katonailag akart beavatkozni a magyarok oldalán (a Rákois rendszer nem egy prominense szolgálta a spanyol polgárháborúban a köztársasági oldalt.) A diktatúra egyébként tudatosan bontotta le magát az utolsó években, Franco egyetlen kívánsága az volt, hogy ha visszatér a király, akkor ne a polgárháború előtti vonal térjen vissza, hanem egy oldalág, ezzel legitimálja a tevékenységét. János Károllyal ez a kívánsága teljesült is.

A Tulieriák helyén ma egy szép nagy park van, nem tudom, mennyire érintené azt a palota visszaépítése. A hőlégballon 1878-ban már semmi esetre se volt szokatlan, megfigyelő ballonokat akkor már jó ideje alkalmaztak a hadseregek. Akkor zajlottak a nagy átépítési munkák Párizsban egyébként, nem lehet, hogy valahogy azzal van kapcsolatban a ballonozás?
Fredddy 2019.04.08 15:06:52
@nemorino: egyszer üldögéltem abban a parkban... De amennyit Párizsban járok, felőlem aztán visszaépíthetnék a palotát, eggyel több látnivaló sosem árt. Csak arra gondoltam, hogy ennyire a város szívében minden kis zöldfelület nagy érték.
A franciáknak egyébként a XIX. század volt olyan, mint a magyaroknak a huszadik, sok rendszerváltás, és mindegyik utálta az előzőt. Mára egész jól megbékéltek vele, de lehet, hogy egy ilyen ikonikus helyszín visszaépítése megint felkavarná az indulatokat. Még erre tudok gondolni.

@Archie525: én Galíciában (a spanyolban :P) voltam, ott azért érezni az öntudatot. Csak nekik a gazdasági erejük nem túl nagy pl a gazdag Katalóniával összehasonlítva.
  A XX. századi magyar történelem során Bogár János és névazonos fia az állami ítélet-végrehajtások emblematikus szereplői voltak. Történelmi turbulencia ide vagy oda, a két Bogár évtizedeken és rendszereken keresztül hajtotta végre az állam által kiszabott halálos ítéleteket. Akasztottak…..
Fredddy 2019.03.28 13:25:57
@Kovacs Nocraft Jozsefne: állami alkalmazottak már akkoriban is viszonylgag korrekt szociális juttatásokat kaptak, de ez nem volt általános. Persze próbálkozások voltak, Vass József népjóléti miniszter kifejezetten előremutató módon bevezette pl az általános társadalombiztosítást a munkások számára, de a világválság miatt a parasztokra nem tudták már kiterjeszteni.

Érdekes poszt egyébként, a magyar akasztási módszernél tulajdonképpen a hóhér töri el a feszülő nyakat, így a szakértelme és adott esetben a testi ereje nagyon sokat számít, nem véletlen nem lehetett hóhér akárki.

A kommunizmus alatt volt menő tréfa rádiós kívánságműsorba betelefonálni, hogy ,,Matyinak Rákosra küldi Bogárka a Találkozunk mi még c. slágert"- kivédhetetlen poén volt, de gondolom, utánajártak azért telefonálónak.
Fredddy 2019.03.31 13:56:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha jól tudom, a ,,magyar" módszer osztrák eredetű. Már az aradi vértanúkat is így akasztották, csak akkor még nem volt csiga, a hóhérsegédek magába az elítéltbe kapaszkodva húzták lefelé. Egyébként igen, ahány ház, annyi szokás. A sima fojtogatást már régen is szükségtelen kínzásnak minősítették, az amerikai hosszú ejtéses módszer hátránya pedig, hogy jól kell saccolni a kötél hosszát (az elítélt súlya függvényében), ha rövidre veszik, fojtogatás, ha túl hosszúra, lefejezés lesz belőle. Sőt, nyugaton meg a guillotine-t használták, egészen az 1970-es évek második feléig!

A Gyorskocsi utcában ma is mutogatják, melyik kis udvaron állt az akasztófa, de persze ez ma már csak ijesztgetés. Ha jól tudom egyébként, ma is vannak még magyar emberek, akiket kötélre ítélt a bíróság, csak a halálbüntetés 1989-es eltörlésekor az ítéletüket hosszú börtönbüntetésre változtatták. Az utolsó magyar hóhér is él még talán, de ő már nem főállásban csinálta, akkor már a hóhér is rendes fegyőrként dolgozott ,,hétköznapokon".
A legutóbbi, lézerekkel foglalkozó poszt után ismét egy nem konvencionális módszerről lesz szó. Ezúttal a szovjet mérnökök egy szuperszonikus repülőgép hangrobbanását próbálták meg védelmi célokra hasznosítani.   Az ötlet: hangrobbanás  Az ötlet állítólag az 1969 márciusi, szovjet-kínai…..
Kézai Simon Gesta Hungarorum című művében a következőket írja: „Ethele király … A viselet módjában és alakjában mind maga mind nemzete a médok módját tartja vala.” Vizsgáljuk meg, milyen lehetett „a médok módja” a történeti iratok, a méd-perzsa, szkíta és más képi ábrázolások és a magyar népi…..
Fredddy 2019.03.21 17:43:28
@Benkő István: Ja, nem vitatkozni akarok az állításokkal, csak annyi, hogy szerintem a nadrág mindenhol kialakult, ahol lovakat tartottak, akár egymástól függetlenül is, pl az amerikai indiánoknál is. (miután ott is megjelentek a lovak) Ókori írott forrásaink nagy része viszont éppen a görögöktől és a rómaiaktól származik, pont attól a két néptől, akiknek a területeik földrajzi jellegzetessége miatt nem nagyon voltak lovaik, így nadrágjuk sem. Emiatt valahogy kevésbé magától értetődőnek tűnik az ókori nadrághordás, mint amennyire valójában az volt.
Ausztrália belső területeinek felfedezéstörténetét ott hagytuk abba, hogy az egyre nehezebb és barátságtalanabb terepen előremerészkedő felfedezők/állathajtók elől kezdett eltűnni a kontinens belsejét borító nagy tó délibábja, és egyre egyértelműbb lett, hogy a kontinens belseje igencsak száraz az…..
A napokban lett öt éves a blog, ami lehetőséget adott rá, hogy azokról a filmekről írjak, melyek kiállták az idő próbáját vagy épp le voltak akciózva! Meg kell, hogy mondjam, átkozottul gyorsan elteltek ezek az évek, de térjünk rá ennél is sebesebben az évforduló alkalmából született posztra! Az…..
Fredddy 2019.03.19 17:09:02
@_Wasp_: jó film, nekem is tetszett, annyi csak, hogy a mondanivalója nem volt annyira újdonság. Egy csomó ember, ismerőseim közül is néhányan, ilyen nagy relevációként élte meg, tényleg, milyen ez a társadalom, pedig azért 1970 óta ezekkel a gondolatokkal jópár helyen találkozni lehetett.
Fredddy 2019.03.19 21:20:19
@teéjesenmindegy: Ez volt a Dino Riders:
www.slashfilm.com/dino-riders-movie/
Meg tényleg, volt még a Denver, az utolsó dinoszaurusz rajzfilm, talán szerdánként. Az is 1988-as. Nem hiszem, hogy nagycsoportos-kisiskolás koromban valami őrült nagy hipszter voltam, aki azelőtt szerette a dínókat, mielőtt cool lett, se internet nem volt még, hogy a fura szubkultúrák a 6 éveseket is elérjék. Az igaz, hogy otthon elég sok könyv volt, és a szüleim elvittek pl a mongol dinoszauruszcsontvázas kiállításra a Várba (nem emlékszem, melyik évben, de nagy szenzáció volt, hosszú sort kellett végigállni a Palota udvarán az esőben). Szerintem itt inkább neked maradtak ki dolgok.
Fredddy 2019.03.19 22:36:09
@teéjesenmindegy: akkor az őrület szót nem ugyanúgy értjük. Szerintem ez csak olyan marketingduma, kell valami nagyot mondani a JP-ről, hátha elfelejti a nép, hogy azért előtte is elég jó popkulturális beágyazottsága volt a témának(,,Óceánia mindig is Keletázsia ellen viselt háborút"). Ellenpéldának ott van a Mátrix, vagy a Harry Potter (a könyv), azok se előzmény nélkül valók, de sokkal jobban passzol hozzájuk az ,,őrület elindítása" fogalom, mert tényleg eléggé szubkult dolgokat hoztak be a mainstreambe.