Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csöncsön

154 bejegyzést írt és 9370 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Karakter Gátlások nélkül 2019.07.12 10:00:00
Azt hallottam egyszer, hogy minden tantárgy közül idegen nyelvet tanítani a legnehezebb, és elnézve azt a gyalázatot, hogy majd' minden második diplomát a nyelvvizsga hiánya parkoltat egy-két évig, talán tanulni sem olyan könnyű. Nekem mindenesetre eddig minden nyelv könnyen elsajátítható volt,…..
Csöncsön 2019.07.14 12:28:17
@Drago Brutic1:

Igen, igen, így értem, szóval ez alapvetően az anyanyelviekre vonatkozik. Ja, én is akkor kezdtem el valamelyest "érezni" az angolt [olyan nagyon most sem, mert bár van nyelvvizsgám belőle, a hallásértésem továbbra is katasztrofális, de legalább most már írott szövegeket elég jól értek, és egyre jobban tudok a turistáknak is segíteni -- amúgy németet tanítok], amikor rájöttem, hogy ez a sok görcsölés a sok igeidővel fölösleges. Alapvetően egy múlt idő van, amit gyakran használnak, ha azt jól begyakorlom, akkor lehet esetleg finomítani egyes speciális mondatokban. Nekem is halálom volt ez a sok igeidőn való nyammogás, tejesen elvette az önbizalmam.
Csöncsön 2019.07.14 12:38:45
@morph on deer:

Nekünk a legelső angoltanárunk nagyon szuper volt. Semmi mást nem csináltunk nála, mint hogy meg kellett tanulnunk ilyen hétköznapi párbeszédeket, amikbe persze bele volt rejtve egy csomó fontos nyelvtan is, de akkoriban ezt mi persze nem tudtuk. Azokat a mondatokat azóta is tudom, és csak jóval később jöttem rá, hogy nyelvtanilag miért úgy épülnek föl.

Sajnos németből ez valamiért nehezebb, mint angolból, a német egy picit más nyelv. De az biztos, hogy törekedni kell rá, hogy a tanuló minél több "egész mondatot" bírjon, minél több panelt, gyakran előszedhető elemet a nyelvből, és a szavakat lehetőleg mindig kontextusban tanulja.
Csöncsön 2019.07.14 16:09:07
@uniót erdéllyel:

Elgondolkodtató, hogy régen a városról városra járó emberek mindenféle tanítás nélkül megtanulták az idegen nyelveket. Nyilvánvalóan azért, mert muszáj volt nekik.

@ekat:

Ez rámutat arra, amit a legeslegelső kommentemben írtam: mindenki más, mindenkinek más módszer az üdvözítő, célravezető, ezért a legjobb, ha a különböző módszereket vegyítjük, és nem vagyunk merevek.
Mondataink Kant olvasása közben 2019.07.06 18:08:45
Két dolog tölti el lelkemet annál újabb és annál növekvőbb tisztelettel és csodálattal, minél többször és tartósabban foglalkozik vele gondolkodásom: a csillagos ég felettem és az erkölcsi törvény bennem. Hogy mi egy filozófus világának lényege, azt sokszor leginkább egy-egy történettel…..
Mondataink Mi az, ami nem eladó? 2019.06.29 18:15:57
Bíró Jenő úr "erkölcsi lény" volt, vagyis abban a hitben növekedett fel, hogy az ember nem azért jön a világra, mintha itt valami különösen jól érezhetnők magunkat, hanem azért, hogy megfeleljünk bizonyos kötelességeknek, melyek eredetükben és céljaikban meglehetősen rejtelmesek ugyan, de azért…..
Karakter A Kőszívű helyett 2019.06.28 10:00:00
Blogunk egyik alapvető célkitűzése, hogy termékeny párbeszédbe lépjenek tanárok és tanulók, és hogy teret adjunk középiskolások véleményének olyan kérdésekről, melyek az oktatásban és az irodalmi, nyelvi kultúra ápolásában érdekelt szakmákban dolgozó embereket…..
Karakter Emberek emberek ellen 2019.06.21 10:00:00
Mai vendégszerzőnk Havassy Gergely, korábbi tanítványom. Aki éppen a napokban érettségizik, mégis szakított időt arra, hogy posztot írjon nekünk egy feltűnően érdekes szövegről, amit különben saját magának talált meg, amihez külön gratulálok. A 2019. május 21-től…..
Jól sejtik a valódi baloldal – nem a baloldalnak nevezett eklektikus „ellenzék” – ellenfelei és gyanúsítói, hogy a köztársasági baloldal voltaképpen puritán: például ma elvárná tőlünk a fogyasztásunk mérséklését a klímakatasztrófa megelőzése érdekében, elvárná a leggazdagabbaktól, hogy többet…..
Csak a jelen legmagasabb erőiből értelmezhetitek a múltat: csak a legnemesebb tulajdonságaitok leghatásosabb bevetésével fogjátok kitalálni, mi tudnivaló, megőriznivaló és nagy mindabban, ami elmúlt. Megkérdezték egyszer tőlem, hogy melyik tíz filozófiai szöveget emelném ki, mint amit másoknak…..
„Miért? Miért? Miért? Miért kell nekem ezt olvasnom? Miért kell ezzel gyötörni az embert? Hiszen ennek semmi értelme!” Hányszor fordulhatnak meg hasonló mondatok tizenéves tanulók fejében, amikor kötelező olvasmányaikkal gyürkőznek! És milyen kevésszer fogalmazzuk meg, hogy…..
Karakter Az emlékezet vakfoltjai 2019.04.05 10:00:00
Megírhatnám ezt a recenziót arra a kegyes hazugságra építve, hogy titokban tartom, ami pedig olvasás közben rettenetesen foglalkoztatott: ismerem a könyv szerzőjét. Miért is ne tartanám titokban? Nincs ebben semmi különös. Az irodalmárok brancsa kis iparág, pár ezer ember, mindenki ismer mindenkit —…..
A konzervatívok számára a politika az emberi és közösségi lét fontos, kiküszöbölhetetlen része, de nem elsődleges célja vagy eszköze. Nagyon fontos tisztázó írás jelent pár héttel ezelőtt a valaszonline portálon arról, hogy mi a különbség a konzervatív gondolkodás és az új jobboldal világképe…..
De a földrajz és annak ismerete, hogy miként alakultak ki és maradtak fenn a nemzetek az adott földrajzi körülmények között, továbbra is kulcsfontosságú, ha meg akarjuk érteni a világ jelenét és jövőjét. "Mély éjeken hányszor nézlek, te Térkép..." Amikor először olvastam Kosztolányinak ezt a…..
És mi visszük a tüzet. Milyen egy jó ember? És milyen egy rossz ember? Hétköznapi körülmények között a jóságnak és a gonoszságnak nincsen akkora tétje. A jószerencse és a balsors ugyan ide-oda taszigálhat minket, ám ebbe még nem halunk bele, és minden túlélhető. A hétköznapi jóság és gonoszság…..
A Karakter blog történetének második pályázatán egy Bánki Éva-regényrészlethez kapcsolódóan vártuk középiskolás tanulók értelmezéseit. A válaszolást Benes Krisztina kérdései segítették, előfordult azonban, hogy egyes pályázók egyéni módon, a kérdésektől…..
Mondataink Az örök életről 2019.04.20 17:46:10
A modern társadalmakban ez a helyzet megváltozott, az egytagú csoportok éppen úgy, mint minden közösség, örökké akarnak élni, örökké és örökké fiatalon. Láttam a napokban egy érdekes dokumentumfilmet, amely arról szólt, hogy a (talán nem is olyan távoli) jövőben az emberiség fölfedezi az örök…..
Mondataink Költészet napjára 2019.04.11 12:03:12
Szerettem vón egyetlent, határtalant csinálni,Hírt adni: itt vagyok! — hogy mind a tengert bejárja,Mint kezdő nap, mosolylyal sütni szegény világra,S végre orvosságot a halál ellen tanálni. Április 11-e József Attila születésnapja. Magyarországon ez a nap a költészet napja. Emlékezzünk meg róla…..
Ja, sagte Humboldt, genau das sei Wissenschaft. Ezt az élményt megint egy kommentelőmnek köszönhetem. (Ebből is látszik, hogy érdemes, igen, érdemes és hasznos itt a bejegyzés alatt véleményezni a szövegeimet.) FloPerez vetette föl, látva e blog év végén készített olvasmánylistáit, hogy miért…..
Mondataink Tényleg jobbak a nők? 2019.03.31 11:11:32
Harminc évvel később Michelnek megint csak ugyanarra a következtetésre kellett jutnia: a nők kétségkívül jobbak, mint a férfiak. Említettem már egy ízben, milyen nagy hatással volt rám Michel Houellebecq A térkép és a táj című regénye, mellyel a szerző elnyerte a legrangosabb francia irodalmi…..
Mondataink Mi az a mi? 2019.03.23 18:39:48
Nincs T/4., többes szám negyedik személy, egy olyan "mi"-fogalom, amibe minden élőlény beleértendő lenne — természetesen velünk együtt. Nem volt még ilyen hosszú írásszünet e blog történetében. Hogy miért nem írtam sem a múlt héten, sem az azt megelőzőn, annak legfőbb oka, azt hiszem, az volt,…..
Foglalkoztunk már vele itt a Karakteren nagy általánosságban, hogy mit jelent helyes és helytelen; hogyan ítéljük meg a téves (vagy annak vélt) alakokat. Ideje azonban a konkrétumok vizeire evezni, és kiemelni néhány példát. Mi az, ami engem a legjobban fölbosszant, ha szövegeket hallok és olvasok?…..
Csöncsön 2019.03.12 19:23:07
@tb79: Szerintem ezt a "helyileg hol?" mondatot úgy érthetik, hogy nem a cég nevére kíváncsiak, ahol az illető dolgozik, hanem a konkrét utcára. Szerintem én is használtam már.

Köszi a dicséretet!

Akit esetleg érdekelne (látom, többen is fölhoztak helyesíráshoz kapcsolódó példákat), jó pár évvel ezelőtt összeállítottam egy hasonló listát a helyesírási hibákról is: pontilyen.blog.hu/2008/07/10/a_tiz_legkiakasztobb_helyesirasi_hiba_a_vilaghalon#c34318215
Csöncsön 2019.03.15 17:52:26
@DocBulywood:

Hogy egészen őszinte legyek, van ebben a "Jó reggelt"-ezésben valami düh is. Most jobban megfigyeltem magam, és észrevettem, hogy szinte mindig odamondom, hogy "kívánok", kivéve ha valaki nem igazán szimpatikus, és a hangulatom sincs a topon.

Ajánlom ezt a versrészletet Szép Ernőtől, a éked szól című remekműből. Valami életundort fejez ki, ha csak "jóestét" kívánunk, és lehagyjuk azt, hogy "kívánok":

Számolni kell hány évnél tartok s eltűrni halkan
Hogy a nap itthagy mindíg s mondani kell: jó estét,
A selyem élet lassan kopik le mint a festék
Orcáimon, hajam vész s már azt hiszem meghaltam.
Csöncsön 2019.03.16 18:54:31
@MaCS_70:

Én sosem használnám őket. Egyszerűen így mondanám: nem hatékony, nem őszinte.
Mondataink Jókai ördöge 2019.03.03 16:55:11
S a villanyos csodákkal, charlataneriákkal és tüneményekkel versenyt futottak a vallásos eksztázis őrjöngései; utoljára nem lehetett már az általánosan elterjedő bajból különválasztani, mi az ideges bántalom, mi a csalás, mi az öncsalás, az erős hit meg az ámítás; mi a természettudományok reális…..
S a gyertya, amelynél az izgalommal, ámítással, bánattal és gonoszsággal teli könyvet olvasta, ragyogóbb fényre lobbant, mint valaha; ami odáig homályban volt, megvilágította: sercegett egyet, aztán homályosodni kezdett, s lassan örökre kialudt. Anna Karenina történetét jóformán mindenki ismeri.…..
És nem tartom a magam számára igaznak, hogy azzal a tömérdek tragédiával, önellentmondással, mely az életünkben ott van, épp csak együtt élnünk kell, némán, s közben alkotnunk kell saját művünket, pályánkat — mondjuk a mások örömére is. Azok közé az emberek közé sorolom magam, akiknek életvitelük…..
Vajon mit jelent az: helyesen beszélni? A „beszélni” szót értjük. De mit jelent az, hogy „helyesen”? A téma azóta gerjeszt ilyen-olyan vitákat, amióta létezik működő nyilvánosság. Az ugyanis, hogy mások nyelvhasználata fölött jogunk van-e ítélkezni, korántsem magától értetődő. Egyetemi…..
Csöncsön 2019.02.08 17:56:52
@Reckl_Amál:

Érdemes lesz majd később ezekre a problémákra részletesebben is kitérni, mert valóban nem egyedi, hanem nagyon is jellemző jelenségről van szó. Nem arról van szó, hogy valaki esetleg nem igazán szépen beszél (természetesen egy bemondó esetén ez is problémás), hanem hogy nem az értelmesnek megfelelő hangsúllyal, és ez megnehezíti a megértést.

A villamosokon, amikor bemondják a megállók nevét angolul, tisztán kihallani, hogy a beszélő nem magyar anyanyelvű, hiszen a keresztnevet hangsúlyozza a vezetéknév helyett (Deák _Ferenc_ tér, Blaha _Lujza_ tér stb.). Ehhez hasonlatos egy kicsit a hibás hangsúlyozás: az ember rögtön kihallja, hogy a bemondó nincs egészen birtokában annak, amiről beszél, nem teljesen érti.
Csöncsön 2019.02.09 14:07:12
@mildi:

A tanárok, illetve az oktatás felelőssége megint egy külön történet. Szerintem nagyon fontos lenne már az iskolában megtanítani, hogy mindig az adott közeg dönt róla, mi helyes és mi helytelen, és hogy mekkora hátrányba hozza magát az, aki nem tud ezekről a szabályokról.