Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csöncsön

275 bejegyzést írt és 9467 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedvesed arra inspirál, hogy gondtalanul töltsd el szabadidődet és lustálkodj. Van a lakásunk közelében egy jó kis kínai étterem, ahová időről időre betérek ebédelni. Szeretem a húsból és különféle zöldségekből, gombából készített ragukat, végig is kóstoltam már szinte az összeset, mígnem…..
Haj, amik vagyunk, amit tudunk, ami a mienk, azt szegényesnek, szürkének, elégtelennek és unalmasnak érezzük; amik nem vagyunk, amit nem tudunk, ami nem a miénk, éppen az után epekedünk irigy vággyal, amely szeretetté válik attól való félelmében, hogy gyűlöletbe csaphat át. A hagyományokhoz híven…..
Amikor egy személy agyát szkennerrel figyeljük, miközben csak egy szó- vagy képlistának van kitéve, megjósolhatjuk, mely szavakra emlékszik még fél órával később is: azokra, amelyek a maximális aktivitást váltották ki a frontális kéregben, a hippokampuszban és a szomszédos parahippokampális…..
Kollégái, akik nem sokra becsülték, amíg élt, ma már alig emlegetik; neve az idősebbeknek intő jel, hogy rájuk is ez a sors vár, a fiatalabbaknak pedig csak egy hangsor, amely nem idéz sem múltat, sem olyan személyiséget, akihez nekik vagy a karrierjüknek köze lehetne. A Stoner című regényre még…..
Mondataink Csillagválasztás 2023.11.12 12:01:10
S választottunk magunknak csillagot. Volt egyszer, hol nem volt, volt nekem egyszer még a régi pontilyen blogomon egy úgynevezett „versrovatom”. Ez úgy nézett ki, hogy minden alkalommal kiválasztottam egy-egy verssort (csak egy sort), és arról írtam egy miniesszét, szóval azt az egy verssort…..
Lehet, hogy tényleg fájt ez a kérdés annak a fiúnak. A Magyarázat mindenre című film már a hazai vetítése előtt ismertté vált. Nemcsak azért, mert a Velencei Filmfesztiválon fontos díjat nyert, hanem mert híre ment, hogy közéleti kérdésfelvetései valamennyiünk helyzetére, akik ebbe az országba…..
Szülők, tanárok mindig tartsák szem előtt ezt a fontos tényt: hozzáállásuk, tekintetük mindent megváltoztat a gyermek számára. A Könyvhéten bóklászva az egyik kiadó standjánál véletlenül pillantottam meg Stanislas Dehaene agykutató, kognitív pszichológus A rugalmas agy című könyvét. Egy rövid…..
Mondataink Partra vetett hal? 2023.07.15 09:34:58
Igazából nem voltunk idevalók. Ha elolvasok egy könyvet, általában buzgón rávetem magam a róla írt kritikákra és (például molyos) véleményekre, hogy saját élményemet összevessem másokéval. Ilyenkor találok olyasféle meglátásokat, amelyek nekem eszembe se jutottak volna, és persze az is gyakran…..
Mondataink Sérelmek spiráljában 2023.07.05 13:33:35
Bárcsak Saron kiirtott volna titeket! Sohasem volt még ekkora szünet ezen a blogon. Egyszerű oka van, hogy miért. Írtam egy könyvet. Helyesebben: összeállítottam egy könyvet, Még mosolyog a rég letűnt fény címmel. Aki szereti ezt a blogot, szeretni fogja a kötetemet is, hiszen részben saját…..
Csöncsön 2023.07.09 18:01:33
@_Maverick:

Nagyon örülök, hogy célba találnak ezek az ajánlások, pont azért íródnak, hátha valakinek fölébreszti a kíváncsiságát egy-egy film, és megnézi. Nagyon sok részletre, finomságra nem térhetek ki (és nem is akarok kitérni), amikor írom ezeket, hiszen nyilván nem akarok minden poént "lelőni". Szóval biztos vagyok benne, hogy sok érdekes részletet lelni fogtok benne.
A testvériség kikerült a diskurzusból. Megtekintettem a héten a Nádas Péterről készült Saját erdő című portréfilmet.  Nádas Péter az egyik legjelentősebb kortárs író, és nem is csak magyar viszonylatban. Rendszeresen szóba kerül a neve a Nobel-díj-esélyesek között, legutóbb pedig az egyik…..
Mondataink Szent elfogulatlanságok 2023.03.19 17:09:54
A művész magasabbrendű erkölcstelensége, a tudós magasabbrendű érzéketlensége, a jóember magasabbrendű értelmetlensége — ezek az igazi szent elfogulatlanságok. Elolvastam Osvát Ernő életrajzát*. Osvát Ernőről azt kell tudni, hogy nélküle nem létezett volna a Nyugat folyóirat, így valószínűleg az…..
Sokatmondó, amit Tima Zoltán, a KÖZTI vezető tervezője nyilatkozott az új épületek kapcsán: sokat tanulmányozták a tájra jellemző építészeti hagyományokat, de „végül a kutatások azt mutatták, hogy kizárólag a Fertő tóhoz kapcsolható építészeti formanyelv nincs.” Pár nappal ezelőtt körbefutott a…..
Az a férfi, aki szilárdan és kétségek nélkül azonosul hivatásával, nem ismer mást, csak azt, nem tud másról, csak arról, nem becsül mást, csak azt... Az igazán nagy olvasmányélmények mindig valahogy elképesztik az embert. Ezért van, hogy az évek elmúltával egyre ritkábbak az igazán nagy…..
Csöncsön 2023.01.25 15:50:37
@_Maverick:

Köszönöm a dicséretet. A regény, az az érzésem, neked is tetszene (nem gondolom, hogy mindenkinek: sajnos ma már kikezdi sokak türelmét, ha egy ötven oldalas fejezet egyetlen estéről szól, pedig szerintem ez a nemes lassúsága a mesélésnek egyszerűen csodálatos).

Ami a szétaprózódást illeti: szerintem két folyamatról is szó van. Egyrészt a marxi "elidegenedésről", vagyis hogy a kapitalista termelésben eltávolodik a termelésben résztvevő egyén a termelés végeredményétől. A feudalista társadalomban egy cipész a munkafolyamat egészét felügyelte, maga végezte, így az általa készített tárgy teljesen az övé volt. Ma (vagyis az iparszerű termelés óta) ez értelemszerűen nincsen így: mindenki csak egy-egy munkafázisra lát rá. Így viszont nem is érzi annyira magáénak a végterméket, nem is azonosul a munkájával. Másrészt -- bár lehet, hogy ezt ugyanazon folyamat végső stádiumának érdemes tekinteni -- a digitális kor még jobban szétszedi az embert, és már a szabadidejétől is elidegeníti. Annyira sok a pillanatnyi kielégülést (de hosszú távú csömört) okozó élménylehetőség, hogy az ember folyton bele-belekap ebbe-abba, de nagyon ritkán képes tartósan, nemhogy éveken át, de akár csak egy-két óráig egyazon dologra koncentrálni. Túl sok az inger.

Ami engem illet: én viszonylag szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy tanárként teljesen "enyém" a teljes munkafolyamat, látom a célját és értelmét, illetve a hozzá vezető lépések logikáját. De a szabadidőmet nekem is szétszedi a külvilág, és ez óhatatlanul kihat a munkámra is. Temérdek dolog cikázik a fejemben, túl sok minden "érdekel" felületesen, ritka az a flow-érzés, hogy minden energiám a tanóráé legyen. (És az online oktatásban még sokkal nehezebb ezt elérni.)
Mintha a sziklából szólította volna elő őket valami ismeretlen erő hogy imbolygó árnyékukhoz kötözve bolyongjanak kiéhezetten a végzetük felé s némán kimeredt szemű szörnyekként vánszorogva a régmúltban az ősvilági Gondwana kietlen pusztaságában amikor még nem volt neve a dolgoknak és még mindenből…..
Ami a legszembetűnőbb: a Vörös Hadsereget kivonták, a kései posztsztálinista pártok és titkosszolgálatok (amelyek a rezsimet irányították 1989 előtt) megszűntek; s bár nekik, azaz a kényszerűségnek tulajdonították – a strukturális elnyomásnak – a nyugati mintáktól való távolságot, a távollétükben ez…..
Csöncsön 2022.12.28 15:38:52
@promontor:

Aha, igen, értem, ez jogos. Szóval a "természetes", "organikus" fejlődésen túl volt még egy külön hatalmas lökés is, mind gazdasági (lásd Marshall-segély), mind társadalmi (lásd a világháborúk sokkja utáni nagy etikai elhatározásokat) értelemben. Ezzel így már teljesen egyet is értek. A 60-as, 70-es évek összességében is (szóval nem csak a kelethez való viszonyában) egy nagyon prosperáló időszak volt Nyugat-Európában, bőven jobb időszak, mint mondjuk a két világháború közötti inkább válságos periódus.
Az ítéletekbe vetett szubjektív bizalom nem azon az észszerű valószínűségi becslésen alapul, hogy az ítélet helyes-e. Változatlan lelkesedéssel folytatom blogom egyik hagyományát: év végén mindig fölidézem olvasmányaimat, pár szót fűzve hozzájuk. 2017 óta ez tehát immár hatodik ilyen (két részes)…..
Mondataink Háború és háború 2022.10.31 16:00:29
Itt láthatjátok eme romokat melyeket bámulva néznek a vad indiánok és ne képzeljétek hogy mindez nem fog megismétlődni újra. Cormac McCarthy az egyik legtöbbre tartott még élő amerikai író. Magam korábban Az út című apokaliptikus regényét olvastam el, melynek tömör drámaisága csakugyan…..
Mondataink Mire jó a költészet? 2022.09.25 12:01:01
Mert nyelvünk folyamatosan változik; életmódunkat is változásra kényszerítik a környezetünkben végbemenő legkülönbözőbb fajta anyagi változások; és ha hiányoznak közülünk azok a kevesek, akikben a kivételes érzékenység a szavak fölötti kivételes hatalommal egyesül, akkor előbb-utóbb elkorcsosul az a…..
De mi van, ha olyat választanak, aki egyáltalán nem is ért hozzá? Sok időt töltöttem el az április 3-i választások óta politikai cikkek, elemzések, vélemények olvasgatásával. Talán az egészségesnél is több időt. Szó sincs róla, hogy máskor ne olvastam volna mindenféle ilyesmit; ezen a blogon is…..
Csöncsön 2022.09.03 09:53:59
@promontor:

Köszönöm ezeket a kimondottan értékes meglátásokat, kiegészítéseket, kritikákat. Talán az a legegyszerűbb, ha pontról pontra haladok.

1. Sajtó helyzete

A másik poszthoz írt kommentemben is írtam, hogy egyfelől teljesen egyetértek, másfelől viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni egy alapvető különbséget. Míg (mondjuk) a '80-as években csak állami pénzből működő médiumok léteztek, addig ma az emberek túlnyomó többsége az internetről (is) tájékozódik. Ott pedig a politikai-ideológiai viszonyok jóval kiegyensúlyozottabbak, a jelentős, (viszonylag) sokak által olvasott oldalak között számos ellenzéki van. Ezeket ugye általában "függetlennek" nevezik, ami annyiban igaz, hogy függetlenek a kormánytól/államtól, de olyan értelemben nem, hogy ne lenne világos ideológiai arcélük. Ilyesmi a Kádár-korban elképzelhetetlen lett volna. Meg az is, hogy emberek teljesen nyilvánosan kritizálják, sőt ócsárolják az egész rendszert, mint az ma nap mint nap tízezres nagyságrendben történik a közösségi média felületein.

2. Képviseleti demokrácia és közösségi média

Még a Szalay Erzsébet jegyezte tanulmányban (melyről posztoltam egyszer) jött elő a gondolat, hogy a NER bizonyos értelemben a "globális szuperstruktúra" ellenzékeként pozicionálja magát. Ez egy igen fontos észrevétel, mert rámutat, hogy miközben a hazai állami médiát szemérmetlenül pénzeli a kormány, hogy teljesen egyoldalú propaganda-tevékenységre használja, miért jelenik meg hasonló erővel a kormánykritikus hang (és sokszor propaganda) a közösségi médiafelületeken. Pénz áll szemben pénzzel, állami pénz globális nagyvállalatok és lobbisták pénzével. (A Soros-kampány, bármilyen ízléstelen és nevetséges is volt, nem _teljesen_ nélkülöz minden alapot. Valóban vannak nagy pénzű szervezetek és emberek, akik pénzt feccölnek a valóság interpretálásának alakításába.) Szerintem ez egy globális probléma.

3. Különbség a nyugat és Magyarország között

E ponton nyilván két szélsőséges vélemény ütközik, és úgy látom, míg én inkább az egyikhez állok valamivel közelebb, te a másikhoz (de szerencsére mindketten inkább valahol középen szerintem). Az egyik szerint nyugaton minden tökéletesen rendben van, és semmi más dolgunk nem lehet, mint ezeket az állapotokat ideálként felfogni és másolni. A másik szerint a nyugat hanyatlik, és túszul ejtette az ottani közállapotokat egy életidegen ideológia. A valóság szerintem a kettő között lehet. A nyugat, ha nem is "hanyatlik", de óriási problémákkal küzd, és állapota (legalábbis a kilátások terén) rosszabb, mint a XX. század végén volt. És szerintem a problémái (és ezért írtam azt, amit) valójában elég hasonlóak azokhoz, amelyekkel mi is küzdünk, csak Magyarország erre (nyilván történelmi, társadalmi okokból) másféle válaszokat ad. Azt nem állítom, hogy jobbakat, csak azt, hogy ezek a megoldási kísérletek ugyanarra az alapproblémára reflektálnak.

4. Új-e a buborék?

Hát igen, az ember hajlamos a jelen gondjai felől nézve idealizálni a múltat. Én is azt hiszem, hogy nem a buborékok jelensége újdonság (sőt... vajon mennyivel másképpen érzékelte a valóságot a középkorban egy zsellér, mint egy arisztokrata?), hanem talán éppen az, hogy a különböző buborékokban élő emberek időközben egyazon helyre kerülnek, akár ugyanabba a házba is. Vagyis hogy a buborékokat nem a valós életkörülmények képzik, hanem virtuális (tév)képzetek. Régen a kocsmai beszélgetések "buborékokban" zajlottak, de aki egy adott faluban lakott, az mind ugyanannak a buboréknak volt a lakója. Ma ez messze nincsen így. Akár ugyanabban a háztartásban is tökéletesen különböző valóságérzékelésű emberek élhetnek együtt, és ez nagyon megnehezíti a közös döntéshozatalt, a társadalmi cselekvést.
Csöncsön 2022.09.08 16:45:17
@promontor:

Nos hát, nem sok hozzáfűznivalóm van, hiszen a lényeget tekintve teljesen egyetértek. Én is azt gondolom, hogy az államnak éppenséggel mérsékelnie kellene azokat az anomáliákat, működési rendellenességeket, melyeket a piac teremt, Magyarországon pedig pont ennek ellenkezője történik: az állam nem mérsékli a piac torz jelenségeit, hanem még föl is erősíti őket. Ez mind a sajtóra, mind a véleményformálásra érvényes.

Talán csak annyiban vitatkoznék, hogy szerintem ez a jelenség a nyugati világban is ott van, ha persze nem is ennyire drasztikusan. Magam leginkább a német viszonyokra látok rá úgy ahogy, és teljesen egészségesnek az ottani médiahelyzetet sem nevezném. A kellemetlenebb igazságelemeket ott is elhallgatják, kiszorítják, tabusítják, ha nem is olyan brutális arcátlansággal, mint nálunk a köztévé vagy a megyei lapok. Szóval az ottani helyzet is távol áll attól, ahogyan a demokrácia ideális esetben működne. Szerintem a trolljobberek előretörése is elsősorban tünete egy meglévő problémának, mint a probléma eredete.
Csöncsön 2022.09.12 15:53:11
@promontor:

A "nyugat hanyatlása" gondolaton sokan szoktak gúnyolódni, rámutatva, hogy még mindig messze a Nyugat a világ legfejlettebb területe, valamint hogy a "nyugat hanyatlásáról" szóló elméletekre a múltban többször is csattanós választ adott a történelem. Valójában amikor egy ilyen vita kialakul, akkor jórészt egyszerűen elbeszélnek egymás mellett a vitapartnerek. Az egyik egy (negatív) tendenciáról beszél, a másik meg egy (pozitív) pillanatnyi állapotról. Magam pont ezért nem is szeretem használni a "hanyatlás" szót, inkább nehézségekről, tendenciákról beszélnék. Összességében azt gondolom, hogy az egész emberiség az életformájának a szükségszerű felülvizsgálata előtt áll, és a jelenlegi világrend korántsem stabilan fenntartható. Lehet, hogy az előttünk álló változások így is a Nyugat tudja majd legjobban menedzselni, és relatív erőfölénye megmarad, de azt is gondolom, hogy a legnagyobb áldozatokat éppen itt kell majd hozniuk az embereknek, hiszen előbb-utóbb (a Föld természetes korlátai miatt) vissza kell vágniuk a fogyasztást, márpedig a fogyasztói társadalmat leginkább a nyugattal azonosítjuk.

A tabusítás kapcsán én is ugyanazt gondolom: ahol nem beszélnek egy problémáról, ott az annál nagyobb erővel tör aztán felszínre. (A Svéd Demokraták tegnapi választási eredménye is azt sugallja, hogy egy általános jelenségről van szó.)
Mondataink Nincsenek mondataink 2022.07.30 10:40:34
A faji jellegű diszkriminációra vonatkozó legkisebb nyilvános mondat azonban olyasmit gerjeszt, amiről a történelem nemcsak Európában, hanem Afrikában és Örményországban már bebizonyította, hogyha egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, az Úristen sem tudja újra visszazárni. Hegedüs Zsuzsa…..
Csöncsön 2022.08.09 19:14:34
@devlin2:

Üdv, köszi a kommentet és a kérdést.

Az kétségtelen, hogy európai viszonylatban Magyarország bőven a legszegényebb országok között van, de világviszonylatban másrészről meg a legfejlettebb egyharmadba tartozik, tehát a világ népességének többsége számára vonzó célpontnak számít(ana, egy esetleges tömeges bevándorláskor). Ha tehát csakugyan megtörténne az, hogy akármilyen okokból is (de kiszámíthatóan nyilván elsősorban, illetve közvetve a klímaváltozás miatt) nagy tömegek lépnék át Európa határait, akkor Magyarország bőven kívánatos hely volna a letelepedésre milliók számára. Jelenleg ez persze nem egy akut probléma, ezzel egyetértek. (De elég illuzorikus azt képzelni, hogy akár pár évtizedes távlatban nem lesz az.)

A 2015-ös élmények mindenesetre erősek voltak. Akkor csakugyan hatalmas tömegek lépték át az országhatárt, és a hírek által közvetített képek akkor is sok mindenkiben megmaradhattak, ha az érkezők túlnyomó többsége tovább is ment. Abban tehát nem teljesen értek egyet, hogy semmiféle közvetlen tapasztalat nem létezett volna, és csupán a külföldről közvetített (erősen megszűrt) információk alapján ítélkeznének ezek az emberek. A közvetlen tapasztalat mindenekelőtt azért nem volt hízelgő, mert _illegális_ határátlépésről volt szó, tehát az érkezők nem engedték lefolytatni a szokásos eljárásokat, illetve amikor ezeket a rendőrség le akarta folytatni, akkor kézzel-lábbal tiltakoztak ellene. (Biztos nem mindenki, de ez volt az általános.)

Ami engem illet, én hiszek abban, hogy léteznek különböző kultúrák, vagyis olyan rögzült szokások, melyeket a vallás, a hiedelmek, a történelmi emlékezet és hasonlók alakítanak ki. Bizonyos mértékig biztosan kezelhető ezek "keveredése", vagyis ha egy adott kultúrában megtalálható sokféle különböző hatás. Ez egyébként ma is így van, még Magyarországon is, ahol nagyon sok kínai, vietnámi, szír, iráni, dél-amerikai és afrikai ember él, anélkül hogy ennek hatása lenne a rögzült (persze mindig változó, de valamennyi stabilitást mindig megőrző) szokásrendre. A probléma szerintem akkor alakul ki, ha ez a külső befolyás tömegessé válik. Mert akkor már fölmerülnek olyan kérdések, hogy hogyan kellene fürdőzni, milyen viselet elfogadott az iskolákban, szabad-e kitenni egy keresztet egy közintézményre, lehet-e karácsonyfát állítani stb. stb., szóval csupa olyasmi, ami hétköznapi, adott esetben sok száz éves szokásokat is átalakít. Persze mondhatod erre, hogy a szokások mindig változnak, mi ezzel a gond, attól a (mondjuk) francia kultúra még francia marad. Szerintem a veszély abban rejlik, hogy ezt nem mindenki fogadja el azonos mértékben, amiből belső konfliktusok keletkezhetnek, szegregáció, párhuzamos társadalmak, rosszabb esetben erőszak és hideg polgárháború.
Csöncsön 2022.09.03 09:25:03
@promontor:

Ó, elnézést, hogy csak most válaszolok. Így döbbentem rá, hogy az utóbbi hetekben föl se néztem a saját blogomra... (Elvileg persze kapok értesítést minden új kommentről az ímélcímemre, de ezeket automatikusan spameli a postafiókom.) Ráadásul, ha ilyen sokáig nem lépek be, egyszerűen nem enged be az Indapass. Legalább húszszor próbáltam belépni, mire most beengedett, hogy válaszolhassak. A tanulság mindenesetre megvan: újra komolyabban kellene foglalkoznom a saját kis kertemmel.

Köszönöm ezt a nagyon körültekintő véleményt. (Meg a másik posztnál levőt is, arra is válaszolok rövidesen.)

Nekem a "mérnöki szempontú" megfogalmazásod és gondolatod nagyon tetszik. Nyilván nem alkalmazhatók egy az egyben az analógiák (a társadalmak komplexebb szerveződések, mint mondjuk a gépek, sok merőben kiszámíthatatlan hatás és visszacsatolás érvényesül bennük), de nagyjából igen, erről van szó: egy kritikus mennyiség fölött másképpen működnek a dolgok, mint az alatt. Szóval messze nem ugyanaz a tömeges bevándorlás, mint az, hogy egyesével betelepülnek ide mindenféle országból emberek.

A sajtóval kapcsolatos kritikádat egyrészt abszolút osztom, másrészt viszont muszáj e ponton megemlíteni, hogy ma már szerintem az emberek túlnyomó többsége az internetről tájékozódik, ott pedig igencsak "színes" a terep politikailag-ideológiailag. Az más kérdés, hogy az ellenzéki médiatermékek túlnyomó többsége is propagandaként működik, tehát ma már szinte nagyítóval kell keresni olyan portálokat, ahol a valóság van a fókuszban.
Olvasom a Spar honlapon, hogy akciós a Medve sajt, méghozzá extra kedvezményt adnak kuponnal: Fellelkesülök, rohanok a Sparba, Medve a kosárba, irány a kassza (az automata). Hát persze, hogy nem 749, egy ötvenessel becsaptak: Irány a vevőszolgálat, mutatom a blokkot. A hölgy először…..
Csöncsön 2022.08.12 13:30:13
@promontor: @G.Tibor:

Valamelyest különben rövidtávú a gondolkodásom e téren, be kell ismernem. A technikai innovációk ugyanis összességében újabb munkahelyeket teremtenek, ráadásul termelékenyebbeket, szóval persze rövid távon valóban rosszabbul járnak a pénztárosok, hosszú (vagy akár közép) távon viszont nekik is jobb lehet, ha elterjed a magasabb szintű technika. Ezzel most persze csak vigasztalom magam, hogy mégse ártok én azzal, ha az automata kasszát használom. :-)

Az pedig való igaz, hogy akár már rövid távon is lehet bérfejlesztő hatása, ha a boltlánc tisztességes. (Hogy az-e, abban persze akár e posztot olvasván is lehet okunk kételkedni.)
PromontorBlog Kultúrnapló, 2022/1 2022.07.24 09:18:00
Miután több színházi előadás is szerepel a listában, ezért ez most nem mozi, hanem kultúrnapló lesz. A világ legrosszabb embere (január 23.) Fiatal csaj útkeresése. Olyasmi életérzés film ez mint nálunk a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, csak persze Norvégia nem Magyarország, így…..
Mondataink Fürdők nyáron 2022.07.09 15:07:51
„A strandon az is jó, hogy van még sok gyerek, És van homokozó, és labdázni lehet, Csak azt nem értem én, sok néni mért visít, Ha véletlen egy labda épp egy bácsira ráesik.” Még decemberben írtam egy meglehetősen terjedelmes bejegyzést arról, hogy milyenek Budapest gyógyfürdői télen. Budapest…..
Bizonyos termelési szint fölött az önkizsákmányolás jelentősen hatékonyabb, sokkal nagyobb a teljesítőképessége, mint a más általi kizsákmányolásnak, mert a szabadság érzete kíséri. Egyáltalán nem terveztem, hogy közel két hónapos szünetet tartok ezen a blogon. Akartam én írni, volt is téma…..
Mondataink Egység a kétségben 2022.04.16 17:41:03
A középkor dinamizmusa szembenállások és feszültségek kölcsönhatásaiból ered, amelyek előrelépéseket eredményeznek, még ha nem jelölik is ezeket a "haladás" szóval. Olvastam még gyerekkoromban egy ilyen viccet: — Mi tartja össze az unitáriusokat? — Az egység a kétségben a háromságban. Jót…..