Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabadnapos Szakács

112 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogyan is készül egy krémleves? Egyes zöldségeket elősütünk (pl sütőtök,paprika), de a legtöbbet csak nyersen megpároljuk, majd felöntjük, készre főzzük, fűszerezzek és leturmixoljuk. Ez egy elég általános leírás, nincs benne hiba, de nézzük hogy hol finomíthatunk rajta.  (Kép forrása:…..
Miközben a koronavírus felforgatja a hétköznapjainkat, mindenki megpróbál ott segíteni, ahol tud. Természetesen itt nem csak az állami intézkedésekről beszélek, hanem önkéntes akciókról, amikkel sokan a a hétköznapi hősöket - kórházi dolgozókat -próbálják támogatni, és vannak olyanok, akik azokra…..
Ha már szó esett a mártások első két nagy csoportjáról (barna mártások és felvert mártások), akkor itt az ideje, hogy beszéljünk a másik két nagy csoportról: besamel és velouté alapú mártásokról. (Forrás: www.seriouseats.com)..
Miközben próbálom erősíteni az otthon maradók csoportját, és próbálom feltalálni magam konyhán kívül is, azt vettem észre, az alapvetően tanulóknak szánt írásaim más körökben is megtalálták a célközönséget. Így most már kétszer olyan motiváltan vágok neki a további ismeretterjesztésnek. Főleg…..
A francia alapmártásoknak 4 nagy csoportját szoktuk megemlíteni: a tejmártásokat (besamel alapú), bársonyos mártásokat (veloute mártások), felvert mártások (vaj, és emulzió alapú) illetve a barna mártásokat (barna alaplé alapú). Ezekből elsőre kettő nagy csoportot vettem célpontba: a felvert és…..
Jelenleg talán ez a tétel állt hozzám legközelebb, hisz már jó ideje a Gundel hidegkonyhájáért felelek. Majonézes és nem majonézes saláták, töltött tojás étel, hús alapú előétel, pástétomok, és a jérce galantin! ..
Bár már régen ültem le a gép elé, hogy írásba kezdjek, a helyzet úgy hozta, hogy ismét találtam motivációt, és indokot ahhoz, hogy írjak. Sajnálatos módon ehhez az kellett, hogy a jelenleg végzős szakács tanulóinknak ellehetetlenedjen mind az iskolába járás, mind a szakmai gyakorlat kitöltése. Így…..
Mióta Gordon Ramsay berobbant a köztudatba a kiabálós stílusával, nem csak hogy a laikusok is megismerhették, milyen légkör van sokszor egy konyhán, és milyen megaláztatásoknak vannak kitéve a szakácsok, de nagyon sokan úgy vették, hogy ez a követendő példa, és elszaporodtak a militáris…..
Külföldre költözni egyszerű. Foglal az ember egy repjegyet, összepakolja a cuccait, beszáll egy taxiba, kimegy a reptérre, és beköltözik az új otthonába. Persze mindez egyszerűen hangzik, de mégis vannak nehézségei. ..
6 éve vagyok úton, és utazgatok, amerre csak tehetem. És bár nehéz lesz elhinni, de minél többet lát az ember, annál inkább úgy érzi: még semmit se látott a világunkból...
2 hosszú éve, hogy felhagytam a rendszeres írással, és bevallom, nem egyszerű újból neki állni. Nem azért, mert ne lenne meg a motiváltságom, de nehéz visszazökkenni. Nem tartanám méltányosnak, ha ennyi kihagyás után kapnátok egy szimpla receptes cikket, úgyhogy mielőtt újból recepteket, és…..
Közeleg a húsvét, így mi se lehetne aktuálisabb, mint a tojás. No a tojásfestésről tőlem sajnos keveset tudhattok meg, de a főzésről annál többet. Talán felmerül a kérdés, hogy miért kell ennek külön cikket szentelni, pedig bennem az a kérdés merült fel, hogy miért csak most írok erről. ..
Mi se passzol jobban egy frissen sült húshoz, mint a sült krumpli? No, nem a gyors éttermek mélyfagyasztott krumplija, hanem az igazi, otthon készített, kívül ropogós, de belül szinte pürére hajazó sült krumpli. Mi a titka?..
A kártya nálam van, mentőmellényt a kezemben szorongatom, a gumicsónak pedig már vár minket. Mehetünk a partra...
160 nap alatt a Föld körül. Na, én idén nem voltam olyan ügyes, mint Phileas Fogg, de tegyük hozzá, hogy nekem közben dolgoznom is kellett. Bár hivatalosan a Földet tavaly kerültem csak meg, az elegendő kilométert idén is megszereztem. Hamburgtól Tahitiig. Avagy, hogyan utazd körbe a világot 24…..
Bár még bőven adós vagyok az elmúlt fél év beszámolójával, mégis először a finnországi kalandokról számolok be, hisz azok még frissen élnek bennem. Édesapám idén tölti be az 50. életévét, és ez elég indokkal szolgált ahhoz, hogy elvigyük nyaralni. Lappföldre. -20 fokba. 12 éven aluliaknak csak…..
Egy szakács naplója Beszéld ki! 2018.01.31 10:08:57
A cigifüst terjeng a kabinban. Nem éppen megengedett a dohányzás, de mit lehet tenni. 130 napja hánykolódunk egy hajón szabadnap nélkül, és a szabályok egyre halványabbak lesznek. Egy újabb napnak van vége, s míg a börtönökben strigulákkal jelölik az időmúlását, addig nálunk a különböző kikötőkből…..
Közel három hónapja nem írtam egy cikket se, a Facebook oldalam inaktiváltam, sőt, még a személyes profilomon se találhattatok meg már jó ideje. Úgy döntöttem, hogy személyes okokból felfüggesztem...
A krumplipüré az egyik legegyszerűbb fogásnak hangzik, mégis van pár apróság, amivel fényévekkel jobb eredményt érhetünk el...
Van szebb látvány egy frissen sült hús sötétbarna felszínénél, ami már az első pillantásra ropogós külsővel és ízletes belsővel kecsegtet? A kevésbé konyhafanatikusoknak talán, de számomra aligha. ..
A legutóbbi bejegyzés óta rendesen eltűntem, de mint azt páran már tudjátok, a hazaköltözésem nem volt olyan zökkenőmentes, mint azt szerettem volna. Nagy lendülettel hazaköltöztem, sőt az amszterdami reptéren töltött 7 óra unatkozás közepette, még neki is álltam egy cikknek, pont ugyanezzel a…..
Alig 22 napom van vissza a hajózásból, így már a célegyenesben érezhetem magam. Nagy levegő, és teljes gáz!..
Sajnos sok magyar tehetség a megérdemeltnél kisebb figyelmet kap, és én magam is csak teljesen véletlenül ismertem meg Enzsöl Balázst. A blogon olvashattatok már róla, hogy miként lett mosogatóból cukrász, és most itt egy rövid interjú vele. Azóta már Barcelonában él, és tanfolyamokat tart…..
Ha hiszitek ha nem, volt idő mikor az állatvédelem számomra olyan napi rutin volt, mint a reggeli kávé-cigi-unicum kombó. Ebben az időben, egész konkrétan a Tetovált Állatmentők Egyesület színeiben igyekeztem segíteni a bajba jutott vagy felelőtlenül tartott állatokon. Aki picit is képben van a…..
Régen jelentkeztem már, és a mostani Antarktisz túrából még csak képekkel se tudtam szolgálni. Nem véletlen. Nyakamba szakadt a munka. Egyre többször jut eszembe egy sor: kívül emberiek, de belül robotok. Igazából a cikknek azt a címet akartam adni, hogy 100 nap alatt a Föld körül, majd rájöttem,…..