Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lawyerup

79 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A HVG.hu-n október 1-én jelent meg interjú, Paul Rawlinsonnal, aki a Baker McKenzie ügyvédi iroda globális vezetője. Az interjúban többek között szó volt arról is, hogy eljöhet-e a robotügyvédek kora, illetve mire használhatók a jogi során már ma is a technológiai…..
Az elmúlt időszakban több globális kibertámadás is borzolta a kedélyeket. Először májusban a WannaCry bénította meg számos cég működését, most pedig egy újabb zsarólóvírus, a PetrWrap jelent fenyegetést az IT rendszerekre. Bár a friss hírek szerint talán megvan a…..
A héten több olyan törvényjavaslat is benyújtásra került az Országgyűléshez, amelyek alapjaiban érintik az ügyvédi működést. Az igazságszolgáltatást és az ügyvédi működést érintő számos változás nyilvánvalóan kapcsolódik az új Polgári Perrendtartás 2018. január…..
Április 12-én benyújtásra került egy, a Cégtörvény módosítására irányuló törvényjavaslat. Az elsőre technikainak tűnő javaslat mögött azonban nagyon is érdekes és az európai egységes piac szempontjából jelentős megfontolások húzódnak meg. A javaslat ugyanis a…..
2017 januárjában az Európai Bizottság olyan javaslatcsomaggal állt elő, amely az országok közötti átjárhatóságot kívánja könnyebbé tenni a szolgáltató szektor szereplői számára. Tekintettel arra, hogy a szolgáltató szektor az EU GDP-jének 70%-át adja, minden ezen a…..
LawyerUpdate Brexit és a startupok 2017.02.14 11:00:00
A hosszú hónapok óta húzódó bizonytalanság után, az elmúlt napokban néhány konkrétum körvonalazódni látszik a Brexittel kapcsolatban. Megszületett a parlamenti jóváhagyás a kilépési folyamat megkezdéséről és a brit kormány közzétette az ún. Fehér Könyvet a Brexit…..
Nagy visszhangot váltott ki néhány napja, hogy egy nyugat-magyarországi munkáltató - azonnali hatályú felmondással - arra tekintettel szűntette meg munkavállalójának munkaviszonyát, hogy a munkavállaló a Facebookon a munkáltatónak nem tetsző tartalommal posztolt. A munkáltatói felmondás szerint a…..
Az elmúlt napokban sorra látnak napvilágot olyan hírek, amelyek az önvezető autózás (egyre) rövidebb távú jövőjéről szólnak. Persze a téma már hosszabb ideje napirenden van, de nehéz nem észrevenni, hogy a technológia már megint egyre türelmetlenebbül kopogtat a jogi…..
LawyerUpdate Pajzsokat elő! 2016.07.13 13:00:00
Tegnap az Európai Bizottság elfogadta az ún. Privacy Shield-et, amely az EU-ból az USA-ba történő adattovábbítás Safe Harbor-t felváltó keretrendszere. Az előzményekhez tartozik, hogy az Európai Bíróság tavaly októberben a Schrems-ügyben hozott ítéletével,  érvénytelennek…..
LawyerUpdate Brexit és a jogi piac 2016.07.01 11:00:00
A június 23-i népszavazás óta a Brexit-től hangos a sajtó. Szinte minden nap érkezik valamilyen elemzés, jóslat, találgatás arra vonatkozóan, hogy a Brexit miképpen érinti a gazdaságot, a kereskedelmet, a munkavállalást és még számos más területet. Érdemes talán azon is…..
Hallottatok már a gonoszról, a gonosz behajtási költségátalányról? Ha vállalkozásotok van, akkor remélhetőleg villámgyorsan rávágjátok, hogy igen és egyúttal valószínűleg hozzáteszitek, hogy sajnos, mivel sok könyvelési és adminisztrációs fejfájást okozott az elmúlt…..
LawyerUpdate Rés a pajzson? 2016.03.10 10:30:00
Jó nagy követ hajított az Európai Bíróság tavaly októberben az Atlanti-óceán vizébe a Schrems-ügyben hozott ítéletével, amelyben a Bíróság érvénytelennek nyilvánította az Európai Bizottság Safe Harbor (biztonságos kikötő) határozatát. A Safe Harbor rendszer biztosította ugyanis, hogy az EU és az USA…..
Ez a poszt eredetileg egy utolsó figyelemfelhívásnak indult, miszerint a korlátolt felelősségű társaságoknak 2016. március 15-ig eleget kell tenniük a Polgári Törvénykönyvben szereplő tőkekövetelménynek és a kft-k jegyzett tőkéjét legalább 3 millió Ft-ra kell felemelniük. Az elmúlt napokban a hírek…..
Az Uber alkalmazás körül ismét fellángoltak az indulatok Budapesten, amikor taxisok zárták le a belváros forgalmas csomópontját, hogy nyomatékot adjanak követelésüknek az Uber és a hozzá hasonló szolgáltatások betiltására vonatkozóan. A közösségi gazdaság által gerjesztett…..
Kis lépés az embernek, de nagy lépés az európai adatvédelmi rendszernek. Ezzel is nyugtázhatjuk, hogy 2015. december közepére megszületett az új adatvédelmi rendelet kompromisszumos szövege, amely a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament számára is elfogadható. Miért fontos ez? Többek között…..
Ágnes a barátaival és a környékükön lakó családokkal együtt egyesületet alapított 5 évvel ezelőtt. Az idei éves rendes közgyűlés előtt elhatározta, hogy a továbbiakban már nem szeretne tovább elnök lenni, sőt az elnökség munkájában sem tud részt venni családi…..
Az év végéhez közeledve, egyre többször merül fel a probléma: a munkavállalóknak még sok kiadatlan szabadsága van, ráadásul az év végi hajtásban a munkáltató nem vagy csak nagyon nehezen, esetleg a munkatársak "túlóráztatásával" tudja kiadni az évre még járó…..
Közeledik az év vége és ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a visszatekintés mellett előkerüljenek a varázsgömbök és próbáljuk kifürkészni mi várhat ránk a közeljövőben. Nincs ez másként a jogi szolgáltatásokat érintő technológiák kapcsán sem, egyre-másra találkozhatunk a…..
Polgári jogi vagy büntetőjogi ügyeink kapcsán szinte rutinszerűen fordulunk jogi képviselőhöz még az eljárás kezdetén, ez a fajta tudatosság azonban mintha hiányozna belőlünk, ha adózással kapcsolatos ügybe „keveredünk”. Pedig itt is igaz, hogy az előrelátás sok…..
Az osztálytalálkozó szervezése kapcsán az egyik legnehezebb feladat a volt osztálytársak felkutatása, az elérhetőségek begyűjtése. Persze az elmúlt néhány évben sokat javult a helyzet ezen a téren, hiszen az online közösségi kapcsolattartás eszközei (mint pl. a Facebook)…..
Ha a jogászi hivatásra vagy a jogászok által klasszikusan betöltött pozíciókra gondolunk, általában az ügyvéd, bíró, ügyész ugrik be elsőnek. Egy kis további gondolkodás után eszünkbe juthatnak a vállalti jogtanácsos, illetve egyes közigazgatásban meglévő jogászi…..
A nagy testvér (sok) mindent lát. Gyakran érezhetjük úgy, hogy Orwell utópiája valósággá vált. Lehet ilyen érzésünk az utcán, amikor az egyik térfigyelő kamera látószögéből átballagunk a másikéba, de egyre gyakrabban élvezhetjük ezt a kitüntetett figyelmet a…..
LawyerUpdate Újra a robotokról 2015.10.05 11:00:00
Kis pihenő után újra visszatér a LawyerUpdate blog az ügyvédeket és jogászokat érintő innovációkkal, újdonságokkal és érdekességekkel.  Egy, a blogon már több alkalommal is tárgyalt témához, a mesterséges intelligencia fejlődéséhez térünk vissza és arra vetünk egy…..
Nagy adóssága a magyar jogrendszernek, hogy az alternatív vitarendezés különböző formái és fórumai nem kapnak megfelelő jogalkotói támogatást ahhoz, hogy kellően széles körben elterjedjenek és átütő eredményeket érhessenek el. Pedig az alternatív vitarendezés számos…..
Jogi sztorik Mindennapi sérelmeink 2015.07.09 10:00:00
„Péter egy munkahelyi baleset következtében nem tudja ellátni korábbi munkakörét. Néhány év múlva nyugdíjba vonulhatna, de fizikai munkát ezentúl nem tud végezni, ezért állás nélkül maradt, ráadásul állandó fájdalmai és állapotának romlása mellett hasznavehetetlennek…..