Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Danube Institute

3230 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Ha vége az orosz-ukrán háborúnak, új fejezet nyílik”- állítja Boris Pistorius, német védelmi miniszter. A jóslat azonban negatív: a politikus szerint nem a béke, hanem egy új háborús korszak fog beköszönteni - értekezik a Bloomberg.   ..
Az Egyesült Államok segített Izraelnek abban, hogy visszaverje a rakéta- és drón támadást, amelyet Irán a napokban indított. Ez volt az első közvetlen katonai támadás a Perzsa ország részéről Amerika legfontosabb térségbeli szövetségese ellen. Az egész régió stabilitása múlik azon, hogy Tel-Aviv és…..
Felkavarta az állóvizet az a hír, amely szerint a brit fegyveres erők költségvetésének nagy részét 2,4 millió fontot, a diverzitás elősegítésére költötték el a haditengerészeten belül. A brit politikai elit konzervatív része mellé többen is beálltak: sokak szerint a pénz nem a megfelelő célokra lett…..
Han Dokszu, a konzervatív Nép Erő Párt (PPP) képviselője és egyben Dél-Korea miniszterelnöke, valamint vezető tanácsadói benyújtották lemondásukat, miután konzervatív kormánypártjuk megsemmisítő vereséget szenvedett a parlamenti választásokon...
Az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom egy 35 milliárd dolláros gigaprojektre kötött megállapodást még februárban. A tervek szerint az emírségek pénzt folyósít a komoly gazdasági problémákkal küzdő Kairónak, amiért cserébe megkapnak egy 171 km2 területet a Mediterrán tengerparton. A bejelentett…..
Az amnesztia kérdése komolyabban még 2023. nyarán került elő, amikor a szocialista hatalom megtartása forgott kockán, ebből kifolyólag pedig felerősödött a kisebb regionális pártok, illetve a függetlenségért síkra szálló katalán csoportosulások hangja. Azóta az újabb szocialista kormány megalakult,…..
A HLAS párt jelöltje, azaz Peter Pellegrini, korábbi kormányfő nyerte meg a 2024-es szlovákiai elnökválasztást. Láthatóan Robert Fico miniszterelnök tovább fog erősödni, hiszen a 2023-as parlamenti választásokon túl, most szövetségese vitte el az elnöki tisztséget. A szociáldemokrata SMER-HLAS…..
16 hónap alatt legalább 386 ezer ember repülhetett az Amerikai Egyesült Államokba a 2022 októberében elindított befogadási program keretében. Ez a legjobban Floridát sújtotta, ahova több százezer menekült érkezett különböző országokból. A déli állam kormányzója erős nemtetszését fejezte ki a…..
Az Európa Tanácsból való kilépéssel fenyegetőzött Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök. A politikus szerint Szerbia csakis abban az esetben maradhat a közösség tagja, amennyiben a szomszédos Koszovót nem veszik fel. Koszovó ennek ellenére jó úton halad, az elmúlt időszakban több csatlakozási…..
Az Európai Unió mérföldkőnek számító tervről állapodott meg, amelynek célja, hogy a térségben növekvő feszültségek közepette segítsen Örményországot kivonni Oroszország érdekszférájából és támogassa gazdaságát...
Az Egyesült Államok 2021 szeptemberében egy rendkívül rosszul kivitelezett akció során kivonult Afganisztánból. Ennek hatására a tálibok visszatértek a hatalomba, mondhatni újra a 2001 előtti állapotok uralkodnak. Legalábbis Afganisztánon belül. Azonban a Nyugat rengeteget költött az afganisztáni…..
Mivel Kína gazdasága lefelé ível, és az India növekedésével kapcsolatos optimizmus visszhangzik világszerte, ezt a kérdést már nem lehet a nacionalisták lázas fantáziájaként kezelni. A Foreign Policy elemzése szerint India már nem az a gazdaságilag korlátolt óriás, ami egykor volt...
Joe Biden amerikai elnök március 29-én, pénteken hivtalos közleményt adott ki, amelyben március 31-ét elismerte a transzneműek láthatóságának napjaként. Ez óriási negatív visszhangot váltott ki a húsvétot ünneplő keresztény amerikaiak körében. ..
A Vatikán hétfőn kiadott dokumentumában (Dignitas Infinita) az emberiséget veszélyeztető tényezőkre helyezte a hangsúlyt Ferenc pápa, mint például a halálbüntetés, háborúk, eutanázia, testi sértés és a férfi-női nem megkülönböztető jegyeinek átalakítása...
Szenegál az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül politikai, gazdasági és szociális téren. Macky Sall elnöksége alatt az ország stabil maradt, miközben aktívan törekedett a gazdasági növekedésre és a társadalmi fejlődésre. Az infrastrukturális beruházások és a stabilitás fenntartása…..
Egyre inkább úgy tűnik, hogy Japán lassan, de biztosan felhagy pacifista külpolitikájával, és aktívabban kíván részt venni a különböző fegyverrendszerek exportálásában. A felkelő Nap országa a második világháborút követően kimagasló gazdasági teljesítménye mellett arról vált híressé a világpolitika…..
Történelmet írt március 13-án az Európai Parlament, a törvényhozók ugyanis jóváhagyták a világ első, ambíciózus, a mesterséges intelligencia (AI) átfogó szabályozására vonatkozó széleskörű tervezetét...
Niger felfüggesztette az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodását, amely kulcsfontosságú bázist és indítóállást biztosított az amerikai csapatoknak Afrika Száhel-övezetében. A lépés az afrikai nemzet Oroszországhoz és Iránhoz fűződő kapcsolatairól szóló vitát követi, amely akkor robbant ki,…..
Törökország fő ellenzéki pártja nagy választási győzelmet aratott a legfontosabb városokban, Isztambulban és Ankarában. A Köztársasági Néppárt győzelme jelentős csapás Erdoğannak, aki erős kampányt folytatott ezekben a városokban...
A világhírű könyvsorozat, a Harry Potter írónőjének nem először támadt problémája olyan transznemű aktivistával, aki önmaga kifejezésekor jó pár határt átlépett. India Willoughby, aki férfinak született, mégis nőként éli mindennapjait, személyes sértésnek vette, amikor J.K. Rowling keményen…..
Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok mérföldkőnek számító megállapodást írt alá a mesterséges intelligencia (AI) tesztelésében való együttműködésről. A napokban aláírt egyezség szerint a két ország együtt fog dolgozni az AI-eszközök és az azokat alátámasztó rendszerek biztonságának…..
Nayib Bukele 2019-es elnökké választása óta El Salvador számos jelentős változáson ment keresztül. Bevezette a Bitcoin-t, mint hivatalos fizetőeszközt, felszámolta a mindenütt jelenévő bandákat és az ellenzékre is megsemmisítő csapást mért február 4-én, amikor ismét elnökké választották. Az elnökkel…..
Szudán a “közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája” – figyelmeztet az ENSZ egyik legfrissebb jelentésében. Az életszínvonal drasztikus csökkenése és az alapvető létszükségletek kritikus hiánya katasztrofális körülményeket eredményez az afrikai országban, ahol lassan egy éve dúl…..
A Republikánus Párt tagjai azon vitáznak, vajon megéri-e erőltetni bizonyos reformokat, amelyek csökkentik a társadalombiztosításra fordított kiadásokat. Egyes tagok a nyugdíjkorhatár megemelését is támogatnák...
Haiti kormánya március elején szükségállapotot rendelt el azt követően, hogy a fővárosban, Port-au-Prince-ben fegyveres banda támadt a főbörtönre, több száz elítélt pedig kiszabadult és megszökött. Ezt követően a főváros egyik központi kikötőjét is zavargások fenyegették. Az erőszak eszkalálódásával…..