Regisztráció Blogot indítok
Adatok
trendmanó

110 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Trendmanó A hidegháború könyve 2019.05.22 06:02:01
Újabb megjelent bookazine-ra szeretném felhívni a figyelmet, ez A hidegháború könyve. (És ezt is egy manó fordította.) A szuperhatalmak egymással való közvetlen és közvetett küzdelme a 20. század második felében is dúlt, sok áldozatot követelt a világ különböző hadszínterein, és csak a Szovjetunió…..
Szeretném az érdeklődők figyelmébe ajánlani, hogy megjelent A második világháború története. Ez is bookazine, amit egy bizonyos manó fordított. A tavalyi első világháborús könyv után most itt az újabb. A második világháború története érdekesen foglalja össze a kegyetlen háborús pusztítást. A…..
Ez az összefoglaló munka bookazine formátumú, vagyis egyesíti a könyv és a magazin erényeit. Most nem trendeket akarok nektek bemutatni (bár a háború sajnos örök trend, valahogy az emberiség nem bír meglenni nélküle), hanem egy történelmi áttekintést. A kiadvány érdekes és látványos (helyenként…..
A 60-as évek első számú nemzetközi modellje lett . A soványka lány megváltoztatta az egész divatvilág felfogását a manökenekről. És nem volt soha anorexiás, csak nagggggyon vékony (de formás). Ágacska Gyerekkori becenevén lett és maradt világhírű. A Lesley Hornby név nekem nem mond sokat, de ha…..
trendmanó 2018.05.11 14:13:23
@Rugovicsvalagba: 5 ft 6 inches = 167,64 cm (így kerekíthettem volna 168-ra is.). Itt van néhány hely, ahonnan az adat származik.
www.celebheights.com/s/-Twiggy-3791.html
www.imdb.com/name/nm0493341/bio
www.telegraph.co.uk
A világ egyik legszebb nője volt, és tehetséges. Máig ható ikon lett. Ő volt Hubert de Givenchy múzsája. Legendás, sikkes színésznőből akadt sok, de ők a múlt. Audrey viszont valahogy nem megy ki a divatból, most is trendi. Vannak ruhadarabok, amiket nélküle ma nem viselnénk. Idősebb korában már…..
trendmanó 2017.08.12 18:52:56
@Anna King: Igen, Tolochenaz a helység neve, itt volt egy régi, 18. századi farmház az otthona 30 évig. Semmi sztárallűr, csak repkénnyel befuttatva, és kész. :)
Trendmanó Gelato? Ide vele! 2017.07.31 17:24:45
Nyáron első számú hűsítő finomság a fagyi. Rengeteg fajtát: fagylaltot, parfét, jégkrémet, jégkását, sőt szorbét ismerünk, de ebben a népes családban az egyik komoly sztár az olasz gelato. Már évszázadok óta kényezteti az ízlelőbimbókat, és még mindig trendi.   Persze nem az olasz fagylalttal…..
Játszott női és férfi szerepeket, extravagáns öltözködési stílusát a rajongó nők utánozták. Kórházat rendezett be a színházban a francia-porosz háború idején, turnézott saját társulatával a világban, és nemzetközileg ismert ikon lett. Egyik lábát amputálták, de ez sem vetett véget a karrierjének. A…..
trendmanó 2017.06.22 14:30:11
@Ernoke: Köszi nagyon! :)))
A dolog csakis a kíváncsiságomnak köszönhető. Mindig rábukkanok valami érdekesnek ígérkezőre, aminek még és még és még érdemes utánanézni. :D
trendmanó 2017.07.27 14:50:45
@sifteran: Köszi szépen! :)
És köszi a Justh Zsigmondos linket is a megismerkedésükről.
Just naplóbejegyzésében szó van Bernhardt gepárdjáról. A posztban nem is említettem, de nagy állatkedvelő volt, egész sereglettel: gepárd, kutyák, papagáj, majom, kaméleonok.
Gyerekszínész, majd igazi díva. Áramvonalas test, tussal hangsúlyozott kék szem, vastag szemöldök. Gyönyörű, nős férfiakkal viszonyba bonyolódó botrányhősnő, aki mindig férjhez is ment szerelmeihez. Nyolcszor házasodott. Rajongott az ékszerekért. Az elsők közt gyűjtött pénzt az AIDS leküzdésére. Meg…..
trendmanó 2017.07.20 11:28:27
@Field64: Én úgy tudom, hogy Taylor férje ugyanarra a névre hallgatott mint apja (Gábor ZsaZsa férje), pontosan: Conrad Nicholson ("Nicky") Hilton, Jr., oda kellett volna írnom, hogy junior, úgyhogy pótoltam. Köszönöm!
Ellentétben a különféle, csak Magyarországon világhírű művésznőkkel, Bánky Vilma a némafilmes korszak világszerte ismert ikonja lett. Az MGM filmstúdió nagyszabású marketing kampánnyal indította a színésznő amerikai karrierjét. Később ingatlanügynöknek és golfozónak sem volt rossz.   A némafilmek…..
trendmanó 2017.07.19 17:15:17
@gusthy1: Köszi, hogy írtál további jelölteket. :)
Putty Lia valóban szintén kikerült Hollywoodba 1926-ban, és filmezett is ott, de egyáltalán nem aratott akkora sikert, mint Bánky Vilma. Vissza is tért Európába, és Angliában forgatott sikeres némafilmeket, aztán újra Amerikában próbálkozott, de ott megint nem sikerült neki a topra kerülni. Putty inkább Európában volt híres, és Németországban egyértelműen sztár.
Mariska Hargitay ugye tősgyökeres kaliforniai lány, még akkor is, ha édesapja, Mickey Hargitay magyar volt (édesanyja, Jane Mansfield pedig amerikai). És igen, néhány szót beszél törve magyarul. Elismerve természetesen a magyar gyökereit, őt mégsem sorolnám abba a vonulatba, akik a távoli Magyarországról próbálták bevenni Hollywoodot. Ő amerikai tévés színésznő, a sorozatait sokan nézikk, a Golden Globe díját is ezért kapta, híres is, de azért nem világsztár.
trendmanó 2017.07.20 10:11:24
trendmanó 2017.07.20 11:02:08
@Field64: Örülök, hogy tetszett.
Én nem vagyok filmes szakember, még kevésbé megmondóember, és persze tévedhetetlen sem :), csak kíváncsi, de az nagyon. Eszerint szoktam utánanézni a dolgoknak, amik érdekelnek. Ez - be kell látni - időigényes, de szórakoztató is (nekem).
Az, hogy másnak is érdekes, amit írtam, eléggé inspiráló, úgyhogy köszi nagyon! És persze jó böngészést!
A testhezálló férfinadrág titkát a középkor egy részében hosszú köntös fedte. A gyámoltalan ruhadarab ugyanis évszázadokon át tulajdonképpen három részből állt. A divat változása vívta ki (nagy nehezen) az egyesítésüket. Középkori festményeket vagy metszeteket látva mindig felmerült bennem a…..
trendmanó 2015.01.16 11:55:01
@kugi: :)))
trendmanó 2015.02.12 11:00:51
@Praktikum: Köszi szépen a dicséretet! :)
Ruhaanyagok szempontjából az volt az elegáns, ha minél többféle drága anyagot kombináltak (első sorban bársony, selyem, brokát). Szín ügyben: új (általában keleti) festési technikák és festékek megismerésével terjedtek az élénk árnyalatok, nyilván elég lassan, de biztosan. A pompás divatozást a gazdagok-nemesek diktálták - és engedhették meg maguknak -, a szegényebb közrendűek silányabb minőségű ruhákkal, de próbálták követni, hogy mi a módi. Mivel a különlegességnek nagy értéke volt, a nemesség nem szerette, ha rangját jelző fantasztikus ruháit - akár vacakabb anyagokból - lemásolják. A hatalom sokszor ruharendeletekkel szabályozta, hogy melyik réteg mit és milyen minőségű anyagból viselhet (a divat vadhajtásait is így próbálták lenyesegetni, nem sok sikerrel). Így aztán az öltözködés a társadalmi besorolást is jelezte: már ránézésre is megállapítható volt általában, hogy ki milyen rangú, és ezt a tájékozódási rendszert igyekeztek is fenntartani.
A mellény különálló ruhadarab volt, ez nem okozott problémát. Az ujjas, vagy zeke (a mai zakó ősei) legszűkebb állapotában nem tett lehetővé extra mozgást, ezért különböző megoldásokat eszeltek ki, pl. hónaljban kivágták, és bélésanyaggal bővítették vagy lazább zsinórzattal rögzítették, hogy a kart meg lehessen emelni, de az ujj ne különüljön el teljesen az ujjastól.
Szent István hétköznapi ruházkodásáról sajnos nem szolgálhatok adatokkal, hiteles ábrázolások híján a korszak régészeti leleteire és igen kevés írásos emlékre lehet hagyatkozni, de teljes, hiteles képet sajnos egyáltalán nem lehet alkotni. szerintem.
trendmanó 2017.07.09 13:55:35
@w9alaki: Nem feledkeztünk meg róla, a cikk végén pont erről írtam részletesen. :)))
Az újdonságokra mindig nyitott 1960-as években pár évig kedvelt trendként hódított a női papírruha, pedig eredetileg csak egy papírgyár marketing eszközének szánták. Andy Warhol pedig művészi szintre emelte.   A fogyasztói szemlélet eléggé megerősödött a nyugati országokban a 60-as évekre, így az…..
Tapasztalhattátok a délelőtt folyamán, hogy néhány oldalunkról eltűntek a statisztikák, amiknek egy nagy része a hathatós közbenjárásunk következében már meg is javult. Csapataink még harcban állnak, de a mai nap folyamán minden rendeződni fog. Köszönjük a türelmeteket és akkor:..
trendmanó 2017.03.31 09:14:22
@dr0: Hello, visszatértek persze a számok, ami tökjó, de az eltérés megmaradt sajnos annál az egy posztnál, amit pont akkor emelt ki az Index, amikor a számok eltűntek.
trendmanó 2017.06.08 18:06:34
Románc, szexuális szenvedély, rajongás, a partner idealizálása: mindezt ismerték a régi emberek is, csak éppen nem a házasság tartozékaként. Többnyire nem a kölcsönös vonzalom miatt házasodtak. A királyi vőlegények pedig sokszor képviselő útján kötöttek frigyet.   Tudom, ingoványos talajra lépek a…..
trendmanó 2017.06.06 07:48:22
@Brix: Persze, de azért az emberek mindig is megkockáztatták a szabadabb szexuális viselkedést, csak éppen a büntetés volt nagyobb.
Nem igazán a szabad szexre koncentráltam. Én inkább a házasság szerepét néztem: amikor ma valaki emlegeti, hogy házasság tekintetében régen minden jobb volt, akkor vajon tudja-e, hogy egyáltalán miről beszél.
trendmanó 2017.06.06 08:03:39
@bandigyerek: Köszi szépen!
trendmanó 2017.06.07 06:37:26
@Sadist: Mindenki leírta a saját nézeteit, ezek persze nem feltétlenül egyeznek, de emiatt ne tereljük személyes síkra a dolgot.
Ez egy határozott kérés mindenkihez, mert egyáltalán nem szeretném, ha itt olyan pengeváltások jelennének meg, amilyenekkel Dunát lehet rekeszteni, és nem vezetnek sehova. Sokkal inkább érveket érdemes írni, azokból még valami értelmes vita is kisülhet a végén.
Előre is köszönöm, ha ezt figyelembe véve írtok!
Trendmanó Nyakatekert férfidísz 2017.05.07 21:34:58
A régi időkben a férfiak hordtak vicces vagy fura ruhadarabokat, kiegészítőket, ám ma általában büszkén hirdetik, ők bizony (ellentétben a nőkkel) praktikusan öltöznek. De akkor mire véljük, hogy a szekrényükben ott lapul pár nyakkendő, pedig ruházati értelme nincs? Öncélú díszítmény? Igen. A…..
trendmanó 2017.05.09 06:43:46
@Rox: Igazad van, kézenfekvő feltételezés, csak sajnos a korabeli ábrázolások alapján nehéz eldönteni, hogy a vért alatt viselt ruházatot redőzték úgy, hogy védjék a nyakukat (a textil a vért alá van betűrve), vagy külön textíliáról van szó. A kutatók azt az ábrázolásfajtát vették alapul, ahol kifejezetten látszik egy külön, a vért fölött elhelyezkedő, nyakba kötött kendőféle, és ez viszont nem volt általános, ezért tulajdonítanak ennek más értelmet.
trendmanó 2017.05.09 11:13:01
@mutoradep: Ha jól értem szavaidat, nem vagy valami nagy nyakkendő rajongó. ;)
trendmanó 2017.05.10 06:32:59
@Terézágyú: Jogos és köszi, javítottam.
A régi korokban alsóinget, alsószoknyát, fűzőt szinte minden nő viselt. Bugyit viszont általában nem. Valójában csak a 19. században lett trendi női fehérnemű belőle, de akkor aztán nem spóroltak a felhasznált anyaggal.   Bizony, a férfi privilégiumnak tekintett alsó igen sokáig nem került be a…..
trendmanó 2017.02.28 11:50:04
@Intimitás Gourmet: Érdekelne, hol láttad. Ha eszedbe jut, jeleznéd? Egyébként rengetegféle betétet használtak az idők során. Legkevésbé a korai időkről lehet biztosat tudni, a 19. századtól már sokkal több az információ.
Igazad van, nagyon sokat változott a bugyidivat az elmúlt pár évtizedben. A modern bugyifajtákra pont azért nem akartam részletesen kitérni, mert tengernyi van belőlük, és én inkább addig próbáltam nyomon követni a dolgokat, ameddig a viselésük általános lett.
trendmanó 2017.03.02 07:51:22
@Walterhal: Érdekes adalék, köszi szépen!
trendmanó 2017.05.09 14:42:40
@mpl: Köszi, hogy leírtad, érdekes nagyon!
Trendmanó Annie, a puskás amazon 2017.04.23 21:31:10
Annie Oakley mesterlövész az USA egyik első női szupersztárja volt, aki Buffalo Bill utazó társulatánál lett ismert az 1880-as évek végén. A világhír is rátalált: a vadnyugati show sok európai országban turnézott, Annie még Viktória királynő előtt is szerepelt. Ja, és 30 lépésről bármikor kettélőtt…..
A nagyhírű oxfordi egyetem már sokszáz éves, de, a középkorban nem volt annyira békés ott az élet, mint ma. Létrejöttétől kezdve sok konfliktusba keveredett. Alapítólevele sosem volt, viszont autonómiája igen.   Előrebocsátom, a nyitókép a párizsi egyetemet ábrázolja egy 14. századi kéziratból,…..
trendmanó 2017.04.10 19:05:15
@kugi: Úgy látom, kezdettől mindenki szemét csípte az egyetemi autonómia, ezért az egyetemeknek folyamatosan küzdeni kellett: hol az egyház ellen az uralkodó segítségével, hol az uralkodó ellen az egyház segítségével, hol a székvárossal csak úgy simán. Akkor keletkezett nagyobb gond, amikor az egyház és az uralkodó érdeke egybeesett és nem az egyetem érdekében szövetkeztek, ilyenkor az intézmény pórul járt. Viszont valamelyik hatalmasságnak előbb-utóbb szüksége volt az egyetemeken felhalmozott tudásra, ezért végül az autonómiájukat csak meg tudták őrizni (nem könnyen). A szecesszió mondjuk igen nagy presztízs veszteség volt, az otthagyottak nem örültek szívből, ha valahonnan elköltözött egy egyetem.
trendmanó 2017.04.11 07:27:02
@Bicepsz Elek77: Egyáltalán nem volt célom a cambridge-i egyetemmel foglalkozni ebben a posztban, de azért köszi a kiegészítést. Egyébként maga a cambridge-i egyetem úgy tartja nyilván, 1226-ra gyűlt ott össze annyi tudós, hogy már szervezetet hoztak létre, amelynek hivatalos képviselője, vezetője a kancellár (nem rektor, mint Párizsban) volt. Ez volt az első olyan egyetem, amelynek a létrejöttében szerepet játszott egy részleges szecesszió, és ez valóban az Oxfordból elköltöző tanárokat jelentette.
És bár a hasonlóságok miatt valóban gyakran Oxbridge néven szoktak együttesen a két egyetemre hivatkozni, mindkettő ragaszkodik a saját identitásához, és külön határozza meg magát.
trendmanó 2017.04.12 07:01:36
Kicsit hamarabb sült el a kezünk mint ahogy átadtuk nektek az infót, de jobb később mint soha. Egy ideje, vagy akár mostantól lehetőségetek van egy felugró ablakban a közösségi oldalatokat egy exitpoup segítségével az olvasóitoknak megmutatni akkor, amikor blogotok nyitóoldalára érkeznek. A funkciót…..
trendmanó 2017.03.29 16:27:56
@dr0: Köszi szépen a választ. Tényleg vannak újra számok, de a grafikonos statisztika (ami végig megvolt) köszönő viszonyban sincs a posztnál olvasható nézettségi számmal.
A posztot, amiről beszélek, tegnap kiemelte az Index, a grafikon végig mutatta a szívmelengetően emelkedő adatokat, de magánál a bejegyzésnél közel kétharmaddal kevesebb látszott, amikor visszatértek a számok. És az a hiányzó kétharmad nem a többi posztomnál oszlott el. (Ellenőriztem, mert megőrzöm az adatokat.)
trendmanó 2017.03.31 15:37:09
@dr0: Persze, ezért is írtam, hogy ellenőriztem a többi poszt látogatottságát is, mivel megvannak nekem a napi adatok. És ezért írtam, hogy a hiányzó (a grafikonon mutatkozó), mintegy 1300 letöltés túlnyomó része NEM a többi posztnál csapódott le. Amúgy az olvasottság tényleg jó hír, mindig örülök is neki nagyon, csak kér, hogy ez az egy posztom igencsak pórul járt.
trendmanó 2017.03.31 15:46:14
@dr0: Oké, túlteszem magam valahogy rajta, esetleg némi pszichológusi segítséggel :)))
Köszi a választ.
Racionalizált öltözködés, spárgatalpú szandál, szögletes formák, folyékony harisnya, anyaghiány, és ruhajegyek. A II. világháború alatt nem lehetett dúskálni a divatban (sem).   A II. világháború borzalmairól mindenki tanult, olvasott. Könyvtárnyi irodalma van, filmek kilométerei mutatják,…..
Sokan utálják, mert bevallottan nem a „köznépnek” szól. Sznob újságnak tartják, amely egy megkérdőjelezhető vágyálom szerint retusálja a valóságot. Azt viszont nem lehet elvitatni, hogy az egyik leghíresebb divatlap, mindig a legújabb trendekről ad hírt, és sokszor befolyásolja is azokat. Már 125…..
trendmanó 2017.03.13 12:00:15
@Ernoke: Csak irulok-pirulok, köszi a dicséretet! :)))
Már a 20-as években kezdődött, akkor még szinte az összes címlap rajzolt volt, és illusztrátor művészek készítették a borítókat. Az art.com-on (vagyonokért) meg is lehet venni egy csomó régi Vogue címlap nyomatát, akár keretezve is. Nagy kár, hogy tényleg sokba kerülnek. Ez itt persze nem reklám akar lenni, csak azért említem, mert nézegetni is érdemes őket, és ott elég sok van. Egyébként sajnos a Condé Nast kiadónak van csak meg rendszerezve az összes címlap, és az ő archívumukban csak pénzért lehet mindet böngészni. (Dislike)
Romantikus ünnep vagy nagyszabású kereskedelmi kaszálás? Mindenki eldöntheti. Egy biztos: kitartó trend. Régen főleg sok munkával készült, kidíszített képeslapokat küldtek a szerelmesek imádottjuknak. Sokszor névtelenül.   Van, aki minden évben alig várja, hogy február 14. legyen, és van, aki…..
Igéző tekintetű démon és tehetséges színésznő, nagy formátumú hollywoodi sztár. Német nő, de náciellenes. Búgó hangú énekesnő, aki a fronton harcoló amerikai katonáknak koncertezett a II. világháború idején. A francia Becsületrendet is megkapta. Biszexuális és stílusikon. A legszebb lábúnak tartott…..
trendmanó 2017.01.31 13:11:11
@solozzo: Anyaságát nem hagytam ki a szórásból: "Nem lett odaadó anya, a karrierépítést és önmegvalósítást előtérbe helyezte.", de való igaz, hogy nem részleteztem. A Mariával való elég rossz viszonyát sosem sikerült igazán megjavítania, bár a késői években próbált kicsit változtatni. Maria színésznői karrierjét is egyengette hellyel-közzel. Ettől még nem lett jó anya. Maria nyilván megszenvedte a szeretet és törődés hiányát, és rengeteg sérelme gyülemlett fel, ezt senki nem vonja kétségbe.
Nem vagyok Dietrich rajongó, de úgy gondolom, jelentős személyiség volt, bár korántsem hibátlan.
trendmanó 2017.01.31 17:10:52
Rajzfilmes pályafutását nyughatatlan, erőszakos, pálcikalábú antihősként kezdte, majd kerekdedebb, mosolygós egérhős lett belőle. Miki egér már 89 éves, de világszerte népszerű, és még mindig hódít. Amerikában többen ismerik, mint a Télapót. Oscar-díjat is nyert.   Az íratlan szabályokat betartva…..
Ma természetesnek tekintjük, hogy ha színdarabot nézünk, játszanak benne színésznők. Pedig a régi időkben sok országban nem léphettek színpadra a nők. Ahol nem tiltották kifejezetten, ott is kevés nő választotta a színészetet, mert nem becsülték, és minimum könnyűvérűnek tartották őket. Némelyikük…..
trendmanó 2017.01.03 06:44:10
@Bicepsz Elek77: Persze, a kezdetektől elég sokáig alantas dolognak számított a legtöbb helyen, és tulajdonképpen csak a 20. században, a mozi elterjedésével emelkedett a színészet presztízse, akkortól lett sok színész vagy színésznő sztár, és ez kihatott a színházi színészekre is. Addig csak egy-egy kimagaslóan tehetséges színész nevét (pl. Edmund Kean vagy éppen Déryné) őrizték meg a feljegyzések - megnézni utólag ugye nem lehetett az ő előadásaikat. Az "isteni Sarah Bernhardtnak" szerencséje volt, nemcsak a hírneve maradt fenn, ő már szerepelt korai némafilmekben. Alapvetően a film változtatta meg a helyzetet.
trendmanó 2017.01.03 07:04:04
@gofri.: A legtöbb dolgot férfi szempontú megközelítésből lehet megtalálni, ha a történelmi feljegyzésekben nézelődik az ember, hiszen egy férfiközpontú világban íródtak, és a nők kevesebb feljegyzést hagytak az utókorra. Nem a poszt témájához kapcsolódik, de jellemző példa, hogy nehezen lehet hiteles adatokat gyűjteni arról, hogy régen (mondjuk a középkorban) a nők menstruációs időszakukat hogyan kezelték. A férfiak ugyanis ennek a leírásával nem foglalkoztak, nem is érdekelte őket. Nem találni is összefoglaló munkát erről a témakörről, csak részkutatások és feltételezések vannak. Ehhez képest a színházakról legalább létezik sok leírás. A nők pedig szerintem ma teljes jogú résztvevői a színházi szakmának - legtöbbjüket nem tagadja ki felette törvényesen rendelkező apja, nem tartja vissza erőszakkal a felette törvényesen rendelkező férje, nem köpdösik le a nézők ha színpadra lép stb. - ha színésznő lesz belőlük. Azt nem állítottam, hogy ma ne lenne küzdelmes boldogulni ezen a területen, mert az. De abban biztos vagyok, hogy amikor egy nőből lehet színházigazgató, rendező vagy rangos színésznő (és lehet), akkor már nem csak ritka kivételekről beszélünk. És főleg nem arról, hogy egy-két elszánt tehetségen kívül csak gazdag pasik megszerzésére használnák a szakmájukat, mert ez a fő lehetőségük a megélhetésre/boldogulásra. A kiszolgáltatottság jelentősen csökkent, akkor is, ha ezer mostani példát lehet hozni a korántsem ideális állapotokra.
Trendmanó Cári tojástrend 2016.12.19 19:44:38
A Peter Carl Fabergé készítette, legendássá vált ékszertojásokat orosz cárok ajándékozták, de egyúttal divatot is teremtettek a gazdagok körében. A Romanovok számára pár évtized alatt 50 darab készült, műkincsként vagyonokat érnek, és többségük ma is megvan. Még népszerű filmek cselekményében –…..
trendmanó 2016.12.20 10:50:55
@kugi: Na most végre itt is látom, amit írtál :)))
trendmanó 2016.12.21 10:25:21
@kugi: Belátom, türelmetlen voltam. :)))