Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Igazi Trebitsch

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Természetesen attól függ, hogy mihez viszonyítjuk: míg Európán belül nem dicsekedhetünk, meglepő módon összességében még mindig több pontot kaptunk, mint Kanada az olyan szempontok alapján, mint pl. a költségek, hatékonyság, eredményesség (ami személy szerint meglep, de a…..
Az alábbi, amúgy nem éppen jó minőségű (viszont eredeti) ábra megmutatja, hogy a II. világháború során miként nőtt az angol földről felszálló bombázók hatótávolsága (viszonyítási pontként: jobbra alul München látható), és miként vártak elérhetővé újabb és újabb…..
Rendhagyó módon kezdjük néhány adattal: a három kötetes, 1506 oldalas regényen közel húsz évig dolgozott a szerző; Christina Viragh német nyelvű fordítása, amiért a Lipcsei Könyvvásár fordítói díjában részesült, öt év alatt készült el; a regénynek nincs főszereplője, van viszont hozzávetőleg…..
Keves Barátaim az Úrban,  az Amazon új olvasót jelentett be a héten (április 27-től már szállítják is az USÁban), és bevallom, nem értem. Első meglepetés, tavasszal tették mindezt, pedig majdnem tíz éve, hogy mindig ősszel frissítik a modellpalettát. Az új vas neve Oasis, lássuk messziről, hogy mi…..
Azért is szeretem ezt a blogot csinálni, mert nem csak rám hat inspirálóan, hanem időről időre egy-egy rendszeres olvasón is erőt vesz a közlésvágy, és megosztja velünk a meglátásait. Emlékeztek még Maxra? A most következő írást Tivadarunk követte el. Érdemes odafigyelni a…..
Igazi Trebitsch 2015.05.06 18:37:26
@SaGa: Mondtam, h megérne egy misét.
Pontosítanék pár dolgot. Csak az élő tagok kapnak havidíjat, a holtaké megszűnik, illetve a posztumusz választott tagok életművét egyösszegben veszik meg. Úgy kell ezt felfogni, mint a nemzet színésze vagy a nemzet sportolója vagy az olimpiai pontszerzők állami járadékát. Az állam, illetve a közösség honorál bizonyos teljesítményeket. Ha tetszik, extra pénzekkel. Arról viszont nem vitatkoznék, hogy mi mivel mérhető össze, hogy egy írói, egy színészi vagy egy sportolói életpálya megér-e annyit, mint... és innentől kezdődik a demagógia melegágya (pl. uránbányász, néprajzkutató, távolságibusz-sofőr, rekeszelő stb. a végtelenségig).
Szóval, vagy elfogadjuk, hogy bizonyos teljesítmények "érdemesek" számunkra mint közösség, és megfizetjük, vagy nincs értelme kultúráról beszélni.
Az külön bejegyzés, hogy az írók mennyiért "adták el" a műveiket. Tudom, többektől, hogy bagóért. A legtöbbször munka mellett íródtak a remekművek, hosszú évekig. Ez megfizethetetlen. A könyvkiadói honorok nevetségesek. Vagyis nem kétszer "szakítanak" egy munkáért, hanem egy folyamatos szerzői jogért (amiről lemondanak részben) kapnak
valamennyi havidíjat. A nyertes a közönség (az olvasó), mert ingyen olvashatja az életműveket. Mellesleg a könyvkiadók nem szeretik igazán ezt a modellt.
Igazi Trebitsch 2015.05.07 08:16:45
@Komavary: Sok mindennel egyet értek, a DIA-t valóban "túlfejlődte" az idő. Bár mért várjuk el, hogy egy 1997-ben kitalált projekt, amely ráadásul a szitokszóként emlegetett kulturális térben működik up to date legyen. Az Norvégia vagy Svájc. (Úgy tudom, évek óta fejlesztenék, ha lenne rá pénz, de nincs. És ez nem a szokásos sírás, hogy nincs pénz, nincs pénz, hanem ténykérdés: alig néhány ember csinálja, fillérekért, elképesztő technikai eszközökkel, de ez gondolom máshol is így van errefelé)
Hogy mi mindent lehetne belőle csinálni, az nem kérdés, persze, hiszen minden kellék megvan hozzá: kb. 2 évvel késleltetett szövegek a kortárs "élcsapattól", egy bejáratott felületen, amit most már a hagyománya is össze- és megtart.
Elnézve a névsort, szerintem kisebb fajta csoda a mai Mo-on, hogy létezhet egyáltalán egy ilyen gyűjtemény, hogy nem szedte szét, nem kezdte ki a politika. Talán éppen azért, mert nem látnak benne "üzletet", akik mindenben csak az üzletet keresik. Mert azt speciel tudom, hogy nem egy nagyfejű sokallja a gyanús írókra, költőkre "kidobott" pénzt. De ez már tényleg nagyon off.
avagy a Nyúl látható ürege Előző posztunkban azt vizsgáltuk, összességében milyen anyagokból áll – jelenleg – a két legismertebb torrentoldal, azaz milyen mély is a „Nyúl ürege”. Most lássuk mit „rejt”, azaz milyen színű, szagú és tartalmú ez az anyag, a Legnagyobb…..
Igazi Trebitsch 2015.05.06 19:51:04
Igazi Trebitsch 2015.04.10 15:40:37
@Gukker: az egybeírás különírás forró téma, komolyabb változtatások előtt áll a helyesírási szabályzat. Vagyis érzékelik a nyelvészek a problémát, és talán mennek is majd a gyakorlat után. Ennek szellemében igyekszem (nem mindig sikerül) az olvashatóságot tekinteni "főszabálynak". Vitatható álláspont, tudom, de ez van. Nekem nem zavaró egyben az ekönyv és társai.
Igazi Trebitsch 2015.04.10 15:54:57
@tetsuo_: nem csúsztatás, hanem hiba. Előbbi rosszindulat volna, utóbbi figyelmetlenség, hogy nem ellenőriztem. Biztos, hogy láttam ezerötért is, de most nem találom, meglehet akció volt. A lényegen egyébként nem változtat, hogy a megjelenéshez képest jelentősen le van árazva.
avagy tea a Bolond Kalaposnál Barátaink az eclassicnál  lassan végére értek az árnyvilágot feltáró cikksorozatuknak. Meglátásaik mindenképpen érdemesek a végig- sőt továbbgondolásra. Fogadjátok őket szeretettel. Dworkyll Ennyi provokatív nyulazás után, bevalljuk,…..
Igazi Trebitsch 2015.04.30 20:47:36
@R8: Az a döbbenet, hogy csak egyszer kell(ene) megcsinálni. Nem kidobott pénz lenne, hanem befektetés. És jellemzően állami feladat...
Igazi Trebitsch 2015.04.30 22:23:04
@Dworkyll: Talán elsősorban nem is kultúrpolitikai, hanem szakmai kérdésről van szó. Stratégiai fontosságú kellene, hogy legyen az ekönyves térben a szövegstabilitás. Vagyis, hogy nem azért kellene rögzíteni kiváló és ellenőrzött textológiai minőségben a klasszikusok szövegét, hogy mi keressünk rajta (bár az sem lenne rossz:), hanem mert így is telis-tele a net botrányosan rontott, hibás-szemetes szövegváltozatokkal. Az amatőr mókolással csak sokszorozódik a baj, amit vírus szerűen szórnak a megosztók, ha tetszik ha nem. Amíg tehát nincs rögzített "mesterpéldány", mondjuk a MEK-en vagy bármilyen más "központi" helyen, vagyis nincs hová nyúlni érte (a kiadóknak is), addig a helyzet nem hogy nehéz, de majdnem reménytelen. Na ehhez kell(ene) állami pénz. Vagy alapítványi. Vagy civil, ha nem megy másként. "Szerintem".
Igazi Trebitsch 2015.04.30 22:40:39
@Dworkyll: Nem, nem akarom látni őket magam előtt:)
De hát álmodozni azért még szabad.
Másrészt, újra és újra el kell mondani ezeket. Hátha.
Márai Sándor a 20. századi magyar irodalom egyik legismertebb alakja 115 évvel ezelőtt, 1900. április 11-én született Kassán. A később polgárként számon tartott tollforgató polgársága nagyrészt azt jelentette, hogy egy ízig-végig polgári családba született, Grosschmid Sándor…..
A Fiumei úton, a Nemzeti Sírkert és a hamarosan Sorsok Házaként megnyitó egykori Józsefvárosi pályaudvar között, az elkanyarodó villamospályát követve egy keskeny utca nyílik. Aki ismeri, többnyire az is hibásan, útként említi, holott valójában csak utca a Salgótarjáni, ráadásul pár száz méterrel…..
Köszönve Komavary olvtársnak, ideje beszámolnunk az Amazon őszi (menetrend szerinti) termékpaletta-frissítéséről. A nagy iPhone6 - Note4 bejelentésháború árnyékában talán elsikkadna, pedig vannak érdekességek. Agyő, gombok A belépő szintű Kindle-ről is eltűntek a gombok,…..