Regisztráció Blogot indítok
Adatok
(újra)kezdő

16 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szemfülesebbek észrevehették, hogy az előző, a pipázás egészségügyi vonatkozásainak szentelt posztban nem ejtettem szót a nikotinról. Ennek oka, hogy ez a pipások szempontjából nem pusztán egészségügyi kérdés. A nikotin persze kulcsfontosságú a dohányzás…..
(újra)kezdő 2016.09.09 00:22:20
@Parajpuding: És a lassú válasz: nem sokat tudok róla, az interneten találtam. Illusztrációnak a nikotin-témához megteszi, de mint pipa számomra riasztó... (Ha már pipa, legyen e-mentes :)
A kérdésre a válasz sajnos korántsem annyira evidens, mint amilyennek elsőre tűnik. Mert persze cipőt a cipőboltból, dohányt a dohányboltból… De milyen pipadohányokat találunk a hazai trafikokban? A helyzet minden túlzás nélkül elkeserítő: míg a nálunk szerencsésebb országokban – és nemcsak az…..
Egyszer eljön az igazság pillanata, amikor színt kell vallani: filterrel vagy filter nélkül? Gyakorlatilag minden pipásnak ezzel kellene kezdenie, ha nyilvánosan véleményt formál egy-egy dohányról. Hiszen a filter nemcsak a kondenzátumot fogja fel és a káros anyagokat – na jó, azok…..
(újra)kezdő 2015.01.01 16:27:04
@fess86: Valóban rózsafának írják, pontosabban "brazilian rosewood"-nak:

en.wikipedia.org/wiki/Dalbergia_nigra

Csak azt nem tudom, hogy ez a "rózsafa" elnevezés (félreértés) nem valami hazai sajátság-e. Simán el tudom képzelni, hogy ez esetben valóban rózsafáról van szó, főleg ennyiért. Mondjuk Kínában semmi sem lehetetlen... Én azért nem vennék rá mérget, hogy briar.
(újra)kezdő 2015.07.09 08:07:37
@Anathor: Az adapter nem egy hatalmas beruházás, persze annak a pár száz forintnak is lenne jobb helye, ha nem válik be. És kérdés, beválik-e. Én egy piparendelés mellé vettem kíváncsiságból, de úgy tapasztaltam, hogy nem illik bele minden pipába, pedig egyformán 9 mm-es minden most használt pipám. Nem az átmérővel volt a baj, hanem a hosszával, nem ért össze tőle a fej és a szár. Ez elvette a kedvemet az egésztől, ezért nem is nagyon próbálkoztam vele, így tapasztalatom nincs igazán e téren. (Amúgy lehet, hogy érdemes a balasafiltert is kipróbálni, ha hozzájutsz, bár az se olcsó.)
Évzáró posztot ilyen hatás-, illetve kattintásvadász címmel szokás felvezetni, de rögtön hozzátenném, fogalmam sincs, melyek voltak 2014 legjobb dohányai. Mi több, arról sincs, egyáltalán mit is kellene takarnia magának a kategóriának. Hiszen a pipadohány-blendek, még ha…..
(újra)kezdő 2014.12.22 16:56:59
@Noir: Köszönöm! Jó füstölést, és én is boldog karácsonyt kívánok minden pipatársnak!
(újra)kezdő 2015.02.15 23:54:15
@Nagyon Kezdő: A halászlé/cukrászda hasonlattal egyetértek. A kérdés talán annyiból bonyolultabb, hogy én az aromatiknak mondott dohányokat alapjáraton tényleg nem kedvelem. Ami valaha is igazán bejött az ízesítettek közül, az egyik sem volt "klasszikus" aromatik. De közben meg simán elfogadom, hogy van, aki ezt a műfajt (is) szereti, hiszen sokan vannak, és annak biztos oka van. Amúgy minden komolyan vett hobbi körül akadnak hitviták, ilyen az aromás kontra "true" dohányok vita is...
(újra)kezdő 2015.04.07 15:35:54
@peti290: Szerintem a Scottish Blend kifejezetten jó lehet kezdéshez, mert a nem aromás, de nem is latakiás dohányok itthon kapható igen szűk szeletének az egyik megbízható képviselője. De azt is hozzá kell tennem, hogy mint a blog alapján is kiderül, én kissé elfogult vagyok ebben a kérdésben (nem rajongok az aromatikokért). Így biztos van, aki más MB-t javasolna, pl. Original Choice-ot. Talán az szól a Scottish Blend mellett, hogy ha nem jön be, arról könnyebb aromatikra váltani, mint fordítva.

Ami a másik kérdést illeti, szerintem igazán kezdő koromban én sem pipáztam többször heti két-három alkalomnál (most sem mindig jön össze több, különösen télen). Úgyhogy ez önmagában nem akadály, csak talán lassabban jutsz el addig, amíg ízleni kezd, vagyis könnyebb feladni a dolgot. Persze rábeszélni semmiképpen sem akarlak, de ha már erre szántad el magad, akkor érdemes kitartóan csinálni, még ha ritkán is :)

(Nem tudom, a pipaklubos kezdő rovatot olvasgattad-e már, persze ott elég sok az infó, néha nehéz szűrni. Ott azért több a nálam tapasztaltabb pipás kommentelő, nekem csak akkor higgy, ha szimpatikus volt, amit más posztokban olvastál.)
Kezdő pipás Mennyit pipázzunk? 2014.11.07 09:00:00
Mindig csodálkozva hallom-olvasom, hogy vannak, akik napi négy-öt – sőt akár több – tömést is el tudnak szívni. Ilyenkor elsőként az merül fel bennem: hogyan jut erre idejük? Persze köztudomású, hogy arra van időnk, amire igazán akarjuk hogy legyen, de nekem így sem áll…..
(újra)kezdő 2015.02.11 20:57:24
@Nagyon Kezdő: Pedig most még elég enyhe tél is volt, legalábbis mifelénk. Én már egész jól hozzáedződtem a szabadtéri műfajhoz, csak ne essen. A kisebb pipa logikusan hangzik, nekem viszont eddig nem volt szerencsém azokkal a pipákkal, amiket direkt ilyen célból vettem (egyet anno, egyet mióta újrakezdtem), valahogy nem ízlettek, nem is tudom miért. Amúgy nagyobb pipát is lehet félig tömni :)

Ideje lenne újra írni a blogra, csak nem volt még idén érkezésem. Pedig egy-két témám már van, lassan nekilátok!
Ezt a bejegyzést az élet írta. Na jó, ez erős túlzás, de eredetileg nem terveztem a pipatisztítással foglalkozni, mert úgy éreztem, nincsenek igazán megosztani való tapasztalataim ezen a téren. A napi rutin persze nálam is megvan, de mivel viszonylag sok pipám van, igazi…..
Ha valaki pipázásra adja a fejét, viszonylag hamar, már az induló készség – pipa, dohány, filter, pipaszurkáló, pipatisztító – beszerzésekor felmerülhet benne ez a kérdés. Korrekt választ persze nem olyan egyszerű rá adni. A Pipaklub oldalán összeszedték, mennyibe is kerül…..
A dohányzás káros az egészségre, így természetesen a pipázás is. Ez egyértelmű. Az már kevésbé egyértelmű, miért éppen a dohány lett az utóbbi időben az az – egyelőre legális – élvezeti cikk, amelynek az ön- és környezetkárosító hatásaitól a kormányzati szervek a…..
Látszólag bagatell kérdésnek tűnik, pedig korántsem az. Az előző bejegyzésben utaltam arra, hogy újrakezdőként egy ideig a közterületi dohányzással együtt járó rendszeres zarándoklatra kényszerültem, így tapasztalatból tudom, milyen az, ha az ember nem tud elkortyolgatni…..
Kezdő pipás Hol pipázzunk? 2014.10.15 09:00:00
Amikor 2012-ben újrakezdtem a pipázást, azzal kellett szembesülnöm, hogy gyakorlatilag sehol sem tudok zárt térben füstölni. Lakásban, különösen a sajátomban már kezdő koromban sem gyújtottam rá – mármint pipára –, de akkor még bármelyik vendéglátó egységben lehetett…..
Kezdő pipás Hány pipánk legyen? 2014.10.10 09:00:00
Minél több pipánk van, annál valószínűbb, hogy még több lesz. Bár ebben a képletben is találunk ismeretleneket – a pipás pénztárcájának vastagsága, házastársának tűrésküszöbe stb. –, mégis igen nagy az esélye, hogy a mi esetünkben is ez a törvényszerűség…..
Ha valaki követte az eddigi bejegyzéseket, annak feltűnhetett, hogy noha már sok mindenre kitértem, alig ejtettem szót magáról a pipáról. Ez nem teljesen véletlen: egyszerűen kevés tapasztalatom van ezen a téren. Nem mintha túl kevés pipám lenne (sőt a kelleténél talán több is…..
A pipázás valójában egyszerű. Legalábbis azokat az alapkészségeket viszonylag könnyű elsajátítani, amelyek a pipa töméséhez, begyújtásához, egy tömés dohány elszívásához kellenek. Erre akkor jöttem rá, amikor újrakezdő pipásként több mint tíz év kihagyás után…..
(újra)kezdő 2014.09.23 22:25:00
@Nagyon Kezdő: Már megérte belevágni a blogírásba :) Az a gyanúm, hogy ha nagyon beleolvasta magát az ember a témába, egy időre érdemes félretenni a teszteket. Különösen az aromás dohányoknál várja az ember a konkrét ízeket, és nem (pont azok) jönnek... Ahogy a harmadik posztban említettem, nekem egy latakiás dohánnyal jött el a fordulat, talán mert ott nem tuti finomságokat vártam, hanem "kemény" dohányízt, ezzel szemben egész összetett dolgokat tapasztaltam. Persze ez sem egyedül üdvözítő, ráadásul a latakia illatát (szagát?) eléggé átveszi a pipa, ami akkor gond, ha mégsem jön be. Majd írok más hasonló tapszatalatról is, csak nem akarok mindent egyszerre lelőni :)
Ez a kérdés látszólag csupán egy a kezdő és a haladó pipást egyaránt foglalkoztató számtalan – alapvetően örömteli – dilemma közül. Hogy mégis a legelső posztok egyikében foglalkozom vele, az annak köszönhető, hogy engem éppen ennek a megválaszolása lendített át a…..
Kezdő pipás Hogyan kezdődött? 2014.09.16 11:00:00
1996 tájékán kezdtem el pipázni. Zöldfülű bölcsészként bizonyára mindenféle (ál)intellektuális többlettartalmat társítottam a pipázáshoz, ezért határoztam el hirtelen felindulásból, hogy noha addig egy-két szál cigaretta elszívásánál több közöm nem volt a…..