Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Poroltó Ernő

0 bejegyzést írt és 115 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sötét időket élünk, amikor a filmipar egyre bátrabban uszít ránk ordas eszméket és próbálja elpusztítani a bennünk pislákoló világosság írmagját is: nem elég, hogy egy ilyen tudjukmilyen Oscar-győztessel becstelenítették meg nemzetünk hírnevét, mindannyiunk gyerekkori kedvence, árja…..
Poroltó Ernő 2016.04.01 12:49:18
@danialves:

"...a Stop Avatar Movie aktivistái úgy érzik, hogy James Cameron sci-fije, az Avatar túlságosan is diszkriminatív. A filmben nincsenek meleg katonák és a természettel harmóniában élő na'viknál sem látni olyan figurákat, akik az azonos nemet kedvelik. Úgy gondolják, hogy Neytiriből ideális leszbikus karakter lehetett volna. Az aktivisták az elmúlt időszakban többször is tiltakoztak, jövőbeli terveik között pedig az is szerepel, hogy bojkottálni fogják az Oscar-díjátadót és az Avatar DVD premierrel kapcsolatos sajtóeseményeket is."

"Az új trilógiában már mindenféle náció képviseltette magát, és erős női karakter is akadt (Amidala hercegnő), mégis komoly kritika érte George Lucasékat. Két kisebbség is tiltakozott: egyes zsidó szervezetek szerint a mindenféle gépalkatrészekkel üzletelő, szerencséjét a kockára bízó ócskás, Watto A baljós árnyakból túlzottan hasonlított arra, ahogyan népüket sematikusan-gunyorosan ábrázolni szokták. Jar-Jar Binksre pedig a komplett Star Wars-rajongótábor mellett a spanyol ajkú amerikaiak külön is kiakadtak, mondván: az együgyű szereplő Puerto Ricó-i akcentussal beszél. A hetedik rész, Az ébredő Erő forgatása előtt is erős volt az aktivisták hangja: ismét erős női karaktert akartak (mint kiderült, Rey személyében megkapták), egy afroamerikai karakter pedig már főszereplő lett (Finn a neve). Sőt, március óta már LMBT-személy is van a Star Wars-kánonban, miután az egyik könyvbe beleírtak egy meleg szereplőt... Miért kell az alkotói szabadságot megerőszakolni, belekényszerítve a filmeseket abba, hogy a történeteiket aszerint csűrjék-csavarják, hogy mit szeretnének az egyes kisebbségek? Mert kétség ne férjen hozzá: a hangos kritika, a társadalmi elvárásnak álcázott aktivizmus hatással van a filmkészítőkre is, akik afféle öncenzúrát gyakorolnak, és akarva-akaratlanul úgy kanyarítják a sztorijaikat, hogy azok minél kevésbé legyenek támadhatók."

Szerinted ez vicces? Szerintem nem az. (Ha szélbalos vagy neonáci szervezetek zsarolnák, erőltetnék rá az akaratukat a filmkészítőkre, azt is mókásnak találnád?) Miben különbözik ez a szisztéma (mármint, hogy kisebbségi jogvédők írják az írók helyett a történeteket) a sztálinista zsdanovi szocreáltól, a szocialista realizmus sematizmusától (ahol pártideológusok írták elő, hogy hogyan nézhetnek ki és hogyan nem, mit tehetnek és mit nem, hogyan gondolkodhatnak és hogyan nem az irodalmi művek, filmek, képzőművészeti alkotások stb. karakterei)?
Röhrig Gézával nagyon rövid idő alatt hatalmasat fordult a világ. A  közönség számára Saul fia hatalmas sikere a semmiből jött, ugyanúgy, ahogyan a főszereplője is. Hihetetlen erővel keltette életre Sault, dacára annak, hogy alapvetően nem színész, hanem költő, aki…..
Poroltó Ernő 2016.03.30 11:43:11
Smoking Barrels A nyomozó (2008) 2016.03.15 06:00:00
A magyar thriller ritka, mint a fehér holló, az ebben a műfajban készült jó alkotásokat pedig nagyítóval kell keresni. Ebből adódóan nem csoda, ha az egyszeri magyar mozi/tévénéző már bizalmatlanul fordul az ilyen igazi műfaji filmekhez, ugyanakkor van rengeteg olyan példa, amely…..
Poroltó Ernő 2016.03.19 17:00:20
@David Bowman:

Erről nekem a Bauhaus ideális széke jut eszembe, ami formai és funkcionális tökély, csak ülni nem tud rajta senki:-) Ha egy film megnézése után értetlenség támad bennem a film megalkotásának értelmét illetően, akkor az a film nem jó.
Poroltó Ernő 2016.03.19 17:02:17
@Poroltó Ernő:

értetlenség támad bennem a film megalkotásának=értetlenség támad bennem, kétség a film megalkotásának
Legendás kultfilm, amely Cannes-ban is díjat nyert. Gothár Péter művét nem csak a szakma ismerte el, a közönség körében is nagy sikert aratott, amelyet én nagyon sokáig nem értettem, pedig csak túl fiatalon akartam letudni egy klasszikust, hogyan érthettem volna tinifejjel bármit is ebből a…..
Poroltó Ernő 2016.03.13 15:39:31
Minden bizonnyal a világ leghivatkozottabb alkotásai között foglal helyet a Taxisofőr - példának okáért a "You talkin' to me?" sort rendre a legjobb filmes idézetek közé választják -,és nyilván el lehetne intézni is ezt azzal, hogy ilyen jó szövegek vannak benne, meg mennyire emlékezetes volt de…..
A 2006-ban alapított Aegon-díj egyre nagyobb rangot vív ki magának az olvasók körében, az előző évben megjelent kortárs magyar szépirodalmi művek közül kapja meg az az alkotó, akit a hét tagú zsűri arra érdemesnek ítél. A díjat (amellyel a szakmai elismerésen túl nettó 3…..
1000 leütés Befejeztem 2016.02.07 06:34:36
Búcsút mondok a nyilvánosságnak, ideértve a blogolást és a PKP vezetését. Az utóbbi bő három évben sok időt és minden mást áldoztam a polgári, liberális konzervatív gondolat, kultúra, és politika erősítésének, a megelőző húsz évvel együtt ennyire telt, elértem a korlátaimhoz. A pártnak a saját…..
Poroltó Ernő 2016.02.12 03:03:04
@my_anyád:

Ez a legjobb ötlet, amit eddig ezen a blogon olvastam!:-)
Mi tagadás, az Ákos-ügyi fejlemények rendesen felülírták az eredeti vitatémát. Nem mintha elfogadhatóbbá vált volna a véleményterrorista tempó, az viszont egészen nyilvánvaló, hogy a magyar kormány húzása erősebb kontent, ezzel ők nyerték az aránytévesztési…..
Miközben az ütemesen fogyó nyugati civilizáció − peremén a miénkkel − a körkörös védelemre rendezkedik be,  a népességünk és a kultúránk megtartás kapcsán üvöltve vitatkozunk egymással. „Az ENSZ és a KSH adatai szerint Magyarország a demográfiai összeomlás felé…..
Poroltó Ernő 2015.12.18 06:53:07
@maroz:

"Nem az a kérdés, hogy liberális-e, hanem hogy tud-e azonosulni a neoliberális világrendszerrel. Ma szinte kivétel nélkül mindenki azzal azonosul." --- írod.

Ezt, mégis, te miből gondolod?
Poroltó Ernő 2015.12.18 07:51:48
@maroz:

"Mutass példát az ellenkezőjére. " --- írod.

Az, hogy a magyarországi reformátusok még nem kiáltották ki a genfi köztársaság mintájára a maguk keresztény köztársaságát vagy Angyalföldön nem tört ki a proletárforradalom, szerinted, annak bizonyítéka, hogy mindenki azonosul a neoliberális világrenddel?:-)
A menekültek nyilván nem az ellenség, se kollektíve, se egyenként -- azt viszont, hogy ki a menekült, hogyan dönti ezt el, és mit kezd vele az Unió, azt rögzíteni kellene végre. A harmincas évekre emlékeztet ez az aggasztó cselekvésképtelenség, ami a professzionális politikusok…..
Poroltó Ernő 2015.11.18 11:30:40
@HaFr: "Az iszlám és a kereszténység egyformán akkor szolgálja ennek a kontinensnek a prosperitását és kultúráját, ha szigorúan aláveti magát a világi törvényeknek, a hívei elsősorban emberek, másodsorban állampolgárok, és csak harmadsorban elkötelezett hívei bárminek."

Te azt kívánod a hívőktől, amit a római császárok kívántak tőlük: helyezzék a világi hatalmat az isteni hatalom elé. Én a helyedben ezt átgondolnám még vagy kétszer!
Miközben itthon azzal vagyunk elfoglalva, hogy orbánistává válik-e Európa, rosszak vagyunk-e vagy sem Merkel szerint, nem csak a menekültek áradata nem állt le, hanem a progresszív hírek is ugyanolyan tempóban és mennyiségben érkeznek. Olvassanak rasszista alvásról, szexista…..
Poroltó Ernő 2015.11.03 13:28:18
@tableno:

A hinduizmus ismeri az angyalokat. Például itt is olvashatsz róluk: www.bujiferenc.hu/download/forditasok/forditasok_15.pdf
A Nyugat felépített egy kisebb-nagyobb döccenőkkel működő civilizációt, de hogy rögtön jelezzem, mi is jelent ez: a nagyobb döccenőit (pl. a birodalmainak elvesztését, a világháborúkat, Auschwitzot, a hidegháborút, a gazdasági válságokat) is sikerül kezelnie, és a…..
Poroltó Ernő 2015.08.31 04:51:16
@HaFr:

Ez egy értelmetlen poszt. Már a nyitó fölvetés is hibás/hamis. Hogyan lehetne összevetni a Nyugatot Magyarországgal? Úgy, mint az almafát a körtével. Sehogyan.
A székelyföldi, Homoród menti Oklánd román és gótikus eredetű unitárius templomában nem bántak kesztyűs kézzel az ősi falképekkel. Ha a vezetéknek arra köll mennie, hát arra köll…..
Poroltó Ernő 2015.08.17 23:02:15
@homoródkarácsonyfalváért:

A Mandiner egyre menthetetlenebbül elertéelklubosodik.
A kereszténység -- minden ellenkező hír dacára -- az individualizmus vallása. Akinek nem vagyok elég jó autoritás ahhoz, hogy ezt elhiggye, olvassa a nagyszerű Molnár Tamást (A hatalom két arca: politikum…..
Poroltó Ernő 2015.08.15 19:10:28
@Lexa56:

Ezt nem én állítom, hanem Jézus Krisztus.
Poroltó Ernő 2015.08.15 20:31:17
@Diorella Queen:

Amiről te beszélsz, annak semmi köze a kereszténységhez. Amiről te beszélsz az valami alaktalan hippizmus, aminek rendre szellemi és erkölcsi összeomlás a következménye. Jézus Krisztus így szól az övéihez:

Mt 10.32
Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt.
Mt 10.33
De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.
Mt 10.34
Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.
Mt 10.35
Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával.
Mt 10.36
Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.
Mt 10.37
Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám.
Mt 10.38
Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.
Mt 10.39
Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.
Mt 10.40
Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött.
Mt 10.41
Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül.
Mt 10.42
S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el jutalma."
Poroltó Ernő 2015.08.15 23:03:19
@Diorella Queen:

Neked nem is idéztem volna azokat, ugyanis nekünk azt tanítja a Biblia, hogy "ne adjátok a szent dolgokat a kutyáknak és gyöngyeiteket se szórjátok a sertések elé, különben még eltapossák lábukkal, és megfordulva széttépnek benneteket", de mivel kijelentéseidet nyilvánosan tetted, így nyilvánosan reflektáltam azokra, hogy ne téveszthess meg másokat sem.
Nem tudom, az anti-homofób aktivisták miért ragaszkodnak ahhoz, hogy megváltoztassák a homofób polgárok ízlését vagy világképét (amihez az utóbbiaknak is joguk van), miért nem veszik célba ehelyett a törvényeket. A polgárjogi egyenlőségből ugyanis viszonylag problémamentesen…..
Poroltó Ernő 2015.05.31 23:19:39
@almodhi:

Nem sok értelme van annak, amit írsz! Miért lenne egy gyerek- vagy kamaszközösség attól gonosz, hogy a saját hajlamai, adottságai, képességei, szocializációja szerint szerveződik? Abszurd, amit írsz. Az individuumnak joga van önmaga kiteljesítésére, azt senki nem gátolhatja, de ha individuumok egyes közös tulajdonságaik alapján közösséget alkotnak, azzal üldözővé válnak?
Poroltó Ernő 2015.05.31 23:40:24
@almodhi:

Ember! Én ennek az ausztrál felmérésnek olvastam az összefoglalóját a vizsgálatot végző melbourne-i egyetem oldalán! A konklúziója az, hogy hiába egészségesek és értelmesek az azonos nemű párok által nevelt gyerekek, ha a stigmatizáció érzése komoly érzelmi problémákat okoz náluk. Nem állítja a tanulmány, hogy stigmatizálják őket, azt állítja, hogy helyzetüket stigmatizálónak érzik. Erről beszélek neked hosszú kommentek óta!
Poroltó Ernő 2015.06.01 00:02:12
Ma emlékezünk a "mássággal" szembeni gyűlöletre és az LMBTQ emberek elleni diszkriminációra -- ma van a Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Nap. Ez alkalomból tíz magyar nagykövetség intézett felhívást a magyarokhoz ezzel a mottóval: Your gender is your business. I only…..
Poroltó Ernő 2015.05.18 13:24:20
@borzimorzi:

Nemigen érted te ezt a progresszió dolgot. Egy haladár, akár eszes, akár esztelen, attól haladár, hogy "fetisizálja az újat".
Poroltó Ernő 2015.05.18 13:25:29
@Holger Hartland:

Bármelyik utcasarkon találkozhatunk valakivel, aki eszeveszetten és istenkáromlón kijelenti: nem biztos, hogy igaza van. Minden nap belebotlunk valakibe, aki azt mondja: lehetséges, hogy véleménye nem helytálló. Véleményének természetesen helytállónak kell lennie, másképp nem lehetne az ő véleménye. Lassacskán kitenyésztünk egy emberi fajtát, mely lélekben még ahhoz is túlságosan szerény, hogy az egyszeregyben higgyen. Veszélyesen közel került a pillanat, mikor olyan filozófusokkal találkozhatunk, akik kétségbevonják a gravitáció törvényét, merthogy az nem más, mint önnön képzelgésük. A régi idők hencegői azzal büszkélkedtek, hogy van meggyőződésük; filozófusaink viszont túlságosan szerények ahhoz, semhogy meggyőződésük legyen. A szelídek öröklik majd a földet; igen ám, de a modern szkeptikus még ahhoz is túlságosan szelíd, hogy az örökségre igényt támasszon.
Poroltó Ernő 2015.05.18 15:26:14
@Holger Hartland:

És ki mondja meg, hogy "mi az, amiben vitáról szó sem lehet, mert van egyértelműen helyes válasz, és mi az, amiben lehet róla szó, sőt, akár kell is"?
Ha tudni akarja, miért is veti szét az ideg a lengyeleket a kelet-európai háborúzás hallatán, nézze meg ezt az animációt az 1945-ös, lerombolt Varsóról. Először '45-ös színes légifotóknak hittem, aztán megtudtam, hogy egy animáció, a City Of Ruins képkockáiról van…..
Orbán jelezte, hogy neki csak érdekei vannak Oroszország kapcsán, és ez nem lenne baj, ha nem így lenne ezzel további 27 EU-tagállam. Jól rátapintott (megint) arra a tényre, hogy jó lelkiismerettel senki sem ítélheti el a megnyilatkozásait, mert senki sem nyilatkozik különbül…..
Poroltó Ernő 2014.08.31 21:07:09
@HaFr:

Ez hasbará.
A Balaton és felvidéke, 2014 nyarán. „Aki álomból kél, álomnak hiszi,Aki ébren, riadalmán túl remegveés lebegve könnyűnek érzi magát,különös, de nincs nagyobb zörej,a fák sem hajladoznak, a falak semdőlnek senkire, holott dőlhetnének éppen...”(Nagy Gáspár: Tudom, nagy…..
Poroltó Ernő 2014.08.31 15:31:13
Mondják, nincs magyar költészet? Akkor ez mi?

A valóság égető nyelve

"Századunk tragédiái nemegyszer afféle
tesztet jelentettek a költészet számára,
melyek lehetővé tették, hogy felmérhes-
sük, mennyi valóságot bír el a költészet."
(Czesław Miłosz)

I .

Már nem álmodsz,
csak elképzelsz egy temetőt,
fölmagzott, évek óta kaszálatlan,
kaszálhatatlan ős-fű hullámzó tengerét,
s azt mondod: barátaim, ha veszitek
a fáradságot és a bátorságot, most
az alant nyugvókat kiültetjük a sírok szélére,
és egy napig - mi is étlen szomjan,
félrehajtva ki-ki maga előtt a fűrengeteget -
s z e m b e n é z ü n k;
változó arcvonások lezúduló ráncain
az akkor és azóta történteket,
és történelemnek nevezzük,
tiszta valóságnak...
aki akar, helyet is cserélhet
a sír szélén ülőkkel,
de szabadon temetkezhet vissza a holt,
és szabad elvonulást kap az élő.

II.

A nyelv már nem ad világot,
a világ ad bábeli nyelvzsarnokokat, szóterroristákat;
teremtődnek a nyelvi Nagy Ponyva alatt
nyelvfilozófiák, fűrészporban lovagló kis bohócok,
pompás feminin nyafogások,
hercegi tapsalattvalói egy közepes kreatúrának;

és eljön maga Kreon is,
engedélyt ad a temetésre: temetik a világot;

a nyelv nem gyújt világot,
nem világosul meg általa a sötét konyhában
egyetlen mosatlan edény sem;

a politikusok nyelvi matricákat ragasztanak
az újságok címlapjaira, s egymás hátára is,
hogy a majom emberiség
és a megtermett biztonsági majmok
onnan is olvashassák a teendőket;
a mi teendőnk tehát a föntiekből következik.

III.

Éget az Ég: felső tenyér
forró a Föld: alsó tenyér
- . -
ha most az isteni taps
júliust követel
ha most gondolja ő
hogy eljött és itt az idő
akkor a lisztté lapított
emberiség fehér "hamuja"
a tenyerek élet-halál-ráncaiban
mint tengerek árkaiban
besül: emberiség hamubasült
útravalója rejtezik
megfejthetetlen kódként
míg ki nem hűl a két tenyér
míg kottázható lesz a taps
míg a Föld elföldelhető
míg az Ég kiégő csillárjai
zörögve lengnek az isteni ásítás huzatában.

Bővebben:
mek.niif.hu/02700/02784/#
Poroltó Ernő 2014.08.31 16:11:43
@tesz-vesz:

:-)
Ha valamelyik tagállam újabb szankciókat javasolna Oroszország ellen, az egyaránt rossz lenne Oroszországnak, az uniónak, így Magyarországnak is. – mondta Szijjártó Péter a hétvégi EU-csúcsról, amin az uniós országok miniszterelnökei és külügyminiszterei is találkoznak.…..