Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabadság Filozófiája

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az állam szerepéről szóló vitákban fontos perspektívához jutunk, ha megállapítjuk, hogy bármilyen terület, ahol az állam beavatkozik, a verseny korlátozásához vezet.Ez minden területre igaz, legyen az oktatás, egészségügy, szociális ellátás, szabályozás, a rendvédelem, akár még törvény/szabály…..
  -          Jó napot kívánok! Kormányhivatal? -          Igen. Parancsoljon. -          Szeretnék kilépni a…..
Liberland egy előzőleg névnélküli sziget a Dunában, amire a Szerbia és Horvátország közötti határvitában egyik állam sem tart igényt. Pontos földrajzi koordinátákat a project honlapján lehet megtudni: http://liberland.org Érdekesség, hogy noha köztársasági elnöknek…..
     Az egyik leggyakoribb gondolkodási hiba, a megerősítő torzítás (confirmation bias), amikor az emberek az igazság csak azon oldalát veszik figyelembe, amely megerősíti az előfeltételezéseiket  vagy a hipotézisüket.  Ez a torzítás az elme legerősebb eszköze a kognitív…..
  A magyar közélet legújabb fejleményei alkalmat adnak arra, hogy kicsit megkapargassuk a demokrácia természetrajzát. A demokráciával kapcsolatban közhely, hogy jellemzői a fékek és ellensúlyok rendszere, a hatalmi ágak szétválasztása, és szigorú jogkövetés. Az is tudvalevő,…..
  Amint leszámolunk azzal az illúzióval, hogy akkor lesz jó élet, ha egy nárcisztikus félbolond helyett majd egy jóságos, bölcs varázsló ül a vezéri székben, akkor el kell kezdeni azon gondolkodni, mi az, amit a rendszertől függetlenül te magad meg tudsz tenni a jobb élet…..
Gazdaságtani egyszeregy: a gazdaság komplexitása. Frédéric Bastiat közgazdász-író egyszer Párizsba utazván egy érdekességre lett figyelmes. Párizs milliónyi lakosa között napokon belül éhezés törne ki, ha minden reggel nem indulna kereskedők és termelők hada a környéki…..
Egy szoborállítás margójára, avagy miért kéne nekünk ezzel törődni.Kezdeném egy hurrá-optimista kijelentéssel. A közbeszédben oly gyakori szerecsenmosdatás a holokauszt magyar vonatkozásai körül éppen annak a jele, hogy a magyar embert ez lelkében mélyen érinti. Ha azzal…..
Az nem csak afféle szólam, hogy a libertariánus, természetes jogra alapuló világnézetben csak és kizárólag az ön-tulajdonlást fogadjuk el törvénynek, minden mást ebből származtatunk le. Sokféle modern “jog” létezik, amit általában szeretni szoktak. Például a…..
Egy cikket olvastam a neten. Benne egy olyan modat, ami jól demonstrálja a liberalizmus berkein belül elterjedt egyik tévhitet.A cikk arról szól, hogy ma politikai döntés egy egyház elismerése, a korábbi törvény viszont belátta, hogy racionálisan nehezen ítélhető meg vagy…..
Oké, rendben, fogadjuk el, hogy az állam sokat árt a magas adókkal, vámokkal és felesleges bürokráciával. De azért használ is, nemde? Például amikor hidat vagy autopályát épít, egyetemeket, kultúrát támogat. Még ha nem is a leghatékonyabban, de legalább jó dolgokra megy el a…..
Az állam olyan, mint a pöcegödör: nem egy szép hely, de hasznos. Viszont lehet, hogy csatornázva lesz a környékünk, és akkor nem lesz szükség pöcegödörre. Mai eszemmel nem tartom kizártnak, hogy a technológiai fejlődés a társadalomszervezésben is létrehozza azt a…..
Mi szerepe van az államnak a társadalom szervezésében? A bemutatkozóban azt az alapvetést fektettük le, hogy mindenki a saját életének tulajdonosa. Ebből azt a következtetést is levontuk, hogy a tulajdon elvétele megsérti ezt az alapelvet. Innen két irányba vezet a gondolatmenet: ki…..
Akarsz egy olyan szellemi közösséghez tartozni, amely egy napon legalizálná a katolikus és a meleg házasságot?Ma Magyarországon mindkettő "illegális". A katolikus szertartást ugyanúgy nem ismeri el az állam önálló házassági formának, mint ahogy azt sem, ha egy meleg párt…..
Az érték szubjektív. Nincs mód arra, hogy megmérjük, mennyire jó vagy rossz valakinek egy dolog, mennyire akarja vagy mennyire hiányolná, ha elvesztené. Csak annyit lehet tudni, hogy egy adott személy két dolog közül melyiket akarja jobban. Amit jobban akar, azt fogja először…..
A hatalom abszurditásaAmikor valamilyen kérdésben döntenünk kell, a közérzetünk mindig két véglet között helyezkedik el – persze a természetünktől és a kérdéstől függően. Az egyik véglet a teljes határozottság, az igazunk teljes tudata, a másik pedig a hamleti…..
Ha szeretnénk megérteni a társadalmat, akkor van egy gondolat, amin fontos eltöprengeni:“What's done to children, they will do to society.”— Karl A. Menninger (details: http://psychohistory.com/)(Amit teszünk a gyerekekkel, ők azt fogják tenni a társadalommal (azaz kb 20 évvel…..
  Hogyan lehet az államot rávenni, hogy ne akarjon mindenre rátelepedni? Mit tehet az egyén?Az állam szigorúan véve nem létezik, nincs akarata vagy célja. Az államot emberek alkotják, az állam minden tette visszavezethető egy vagy több ember döntésére. Demokráciában az államot…..
Van egy csomó elmélet arról, hogy milyen a jó adórendszer, vagy mit és hogyan csináljon az állam. Személy szerint én ebben nem látok sok értelmet. De van helyette egy megfigyelésem, amivel sikeresen lehet modellezni az államok valódi viselkedését.Az elmélet lényege: a Lekisebb…..
A „Minimális Állam” Mítosza 2001, December 20.Szerző: Joe SobranAzt tanítják nekünk, hogy a monarchiából a demokráciába való változás egy haladás; tehát váltás szolgaságról szabadságra. Ugyanakkor nincs példa a Nyugat történelmében olyan monarchiára, amely annyira…..
Budapesten járva nehéz nem észrevenni, milyen sok helyen zajlik (sajnos egyszerre) villamos pálya, felüljáró, híd és egyéb felújítás. A nagy igyekezet lehet a közelgő önkormányzati választások miatt, de nagy valószínűséggel a lejáró EU támogatási lehetőségek gyors…..
Mi lenne az első (pár) lépés egy szabadabb világ felé vezetű úton? Egyes vélemények szerint az első lépés az állam teljes eltörlése. Igen, ennek van értelme, de most mégis nézzünk egy kevésbé radikális választ. (Egy választ a sok lehetségesből.)A legkönnyebben és…..
  Szerintem mindenki egyet fog velem érteni abban, hogy alig találni olyan embert széles e hazában, akinek ne lenne valami ötlete, valami megoldási javaslata egy problémára, legyen az helyi vagy országos. Nyilván van ezek közt rossz ötlet is, de ha csak piciny tört részük ér…..
A Szabadság Filozófiája Krédó 2014.07.30 13:33:40
  Minden ember a saját életének egyedüli tulajdonosa. Ez az egyetlen morális törvény, minden más ebből eredeztethető.Ha az életem a sajátom, akkor minden, amit önerőmből építettem, faragtam, összeraktam, az enyém. Aki elveszi tőlem, az elveszi az életemnek azt a darabját,…..